Uutiset & Artikkelit

06.01.2023 18:06
#korisliiga #vilpasktp
Vilpasvikings.fi

Vilppaan kauden tärkein matsi täydessä Salohallissa lauantaina

Salossa pelataan parhaillaan perinteistä AND1-junioriturnausta 113 joukkueen voimin ja salolaisilla pelisaleilla riittää säpinää aamusta iltaan. Yleisöennätystä odotellaan myös Korisliigapeliin Vilpas-KTP Basket kello 17:00, jonne turnausjoukkueilla on vapaa pääsy. Panokset ovat ainakin kohdillaan, sillä kumpikin joukkue halajaa paikkaa ylempään loppusarjaan ja sarjapisteet ovat haluttua tavaraa. Vilpas vei kauden ensimmäisen kohtaamisen Steveco Areenalla niukasti 84-85 ja lauantain suurin kysymysmerkki leijuu KeyShawn Feazellin päällä. Onko alkuviikon sairastelusta selvitty vai antaako Vilpas edelleen tasoitusta korin alla? Iloinen uutinen on, että Roope Ahonen palaa kokoonpanoon puolentoista kuukauden paussilta.

Vilppaan tiistainen tappiovierailu Helsinkiin ei suuremmin vaikuttanut sarjataulukkoon, kun BC Nokia, KTP Basket ja Kobrat hävisivät samaan aikaan omat pelinsä. Siten taistelu ylemmän jatkosarjan paikoista jatkuu yhä tiukkana. Vakuuttavasti etenevä Karhubasket (16/2) tulee voittamaan runkosarjan ja Helsinki Seagulls (14/5) lienee yhtä selvä kakkonen. Kataja Basket (12/7) varmisti Korihait-voitollaan paikkansa ylemmässä kastissa, jonne kolme paikkaa on yhä auki. Vilpas, BC Nokia ja Kouvot ovat kymmenessä voitossa ja yhden voiton perässä tulevat Kobrat sekä lauantainen vastustaja KTP. Kymeenlaaksolaiset ovat pelanneet yhden ottelun muita vähemmän. Hieno runkosarjan päätös siis edessä.

Mitä, missä ja milloin

Salon Vilpas - KTP Basket lauantaina kello 17:00 Salohallissa heti kun kenttä on saatu tyhjennettyä turnauksen jäljiltä. Illan kamppailu näkyy poikkeuksellisesti myös JIM-kanavalta. Otteluisäntänä on eläinklinikka EHYT ja Länsirannan hammaslääkärit arvioivat kotijoukkueen syömähammasta. 
Joukkueet kohtasivat Karhuvuoressa marraskuun alussa ja tuolloin Vilpas teki uskomattoman nousun lopussa. KTP johti vielä päätöskympin alussa 16 pisteellä, mutta koripallo on ihmeellinen peli ja kaikkea voi tapahtua. Joonas Lehtorannalla oli loppusekunneilla mahdollisuus sankarin viittaan, mutta kolmosyritys kolahti rautaan ja peli päättyi Perttu Blomgrenin levypalloon numeroissa 84-85.

Vilppaalla (10/9) on kolme voittoa viidestä viimeisestä viidestä ottelusta ja joukkue on kahden ottelun tappioputkessa (Kouvot, Seagulls). Jäljellä on vielä vierailu Lahteen ja kotiottelu Korihaita vastaan eli mahdollisuudet täyspotilla on 26 pisteeseen. Se tietäisi varmasti paikkaa kuuden parhaan joukossa.

Kotkalla (9/9) on Salohallin jälkeen jäljellä vielä kolme peliä eli Pyrintö Tampereella, Seagulls Kotkassa ja Honka Espoossa. Mahdollisuudet täydellisellä lopetuksella ovat samoin 26 pisteeseen. Kymeenlaaksolaisilla viiteen viime peliin mahtuu kolme tappiota (BC Nokia, Lahti Basketball, Karhubasket).

Historian kirjoissa joukkueet ovat kohdanneet peräti 82 kertaa ja voitot ovat niukasti kotkalaisille 42-40. Viimeisistä kymmenestä kohtaamisesta Vilpas on voittanut seitsemän. Kuluvalla kaudella Vilpas on ollut kotonaan hyvä, sillä yhdeksästä kotimatsista seitsemän on päättynyt voittoon. Kotkan bussisaldo on 3/6.

Illan lähtökohdat

Jos katsotaan joukkueiden vahvuuksia, Vilpas on liigan ykkönen kahden pisteen heitoissa (57.1%) ja kakkonen riistoissa (8.3), torjunnoissa (3.4) sekä vaparitarkkuudessa (77.1%). KTP Basket on pitänyt erityisen hyvää huolta pallosta, sillä menetyksiä on tullut vain 11.1 per ottelu.

KTP:stä täytyy nostaa esiin hienoa kautta pelaava Vili Nyman (10.9/4.2). 24-vuotias kotkalaiskasvatti pelaa nuoresta iästään huolimatta jo yhdeksättä kauttaan Korisliigassa (198 ottelua) ja kuluva kausi on kaikilla mittareilla miehen paras. Kakkoset ovat uponneet 60.8%, kolmoset 39.5%, hyökkäyslevypalloja Nyman on noukkinut 1.4 per peli ja hän on ainoa Mäkelän miehistöstä, joka on aloittanut kaikki ottelut.

Monipuolinen Roydell Brown ottaa eniten kakkosia (55.8%) ja on joukkueen paras irtopalloissa. Brandon Tabb heittää eniten kolmosia (35.8%) ja vasenkätinen takamies Brandon Sly tykkää molemmista (2p 53.8%, 3p 37.8%). Jordan Giles (12.4/5.8) viihtyy lähempänä koria.

Vilppaasta KeyShawn oli flunssaisena poissa Seagulls-pelistä ja sen huomasi etenkin puolustuskorin suojelijana. Ison miehen pelaaminen ratkeaa vasta lauantaina, mutta Roope Ahonen palaa takaisin pelaavaan kokoonpanoon. Seitsemän peliä sivussa olleen Ahosen viimeinen peli on marraskuun lopulta Nokialta. Punaista päälle ja kaikki kannustamaan Vilpas ylempään jatkosarjaan! 
 
Huomionarvoista

KTP Basket on pelannut koko kauden ulkomaalaisnelikolla Sly-Brown-Tabb-Giles ja se on tehnyt joukkueen 1597 pisteestä 996 eli 62.4%. Tehokkain kotimainen on ollut 197 pinnaa upottanut Vili Nyman ja seuraavat ovat Mubashar Ali 136 sekä Joonas Lehtoranta 107. 

Vilppaan kvartetti Pipkins-Goodin-Crawley-Feazell lisättynä 30 pistettä tehneellä Hodgesilla on skorannut 59.4% joukkueen pisteistä (1006/1694) ja paras kotimainen pistemies on 185 pisteen Mikko Koivisto. Perttu Blomgren on säkittänyt 165 pistettä ja Juho Nenonen 153.  

AND1-turnaus aiheuttaa Vilppaalle pientä ongelmaa, sillä Salohallin toimiessa päänäyttämönä ja muiden salien ollessa turnauksen käytössä edustusjoukkueen valmistavat treenit vedetään perjantaina Kaarinassa. Huomioikaa myös AND1-junioripelaajien määrä pelissä eli sitä omaa normipaikkaa ei välttämättä saa lauantaina. 
 
Kokoonpanot

Vilpas: 0 Pipkins, 1 Goodin, 2 Feazell (GTD75%), 3 Blomgren, 4 Koivisto, 7 Nenonen, 8 Ahonen, 10 Mäkynen, 11 Draine (GTD25%), 14 Kärkkäinen, 21 Laine, 53 Crawley.

KTP Basket: 2 Sly, 3 Tabb, 5 Timonen, 10 Nyman, 17 Henttonen, 20 Mykrä (GTD25%), 21 Ali, 22 Brown, 23 Giles, 32 Kuukkanen, 50 Mussalo (GTD25%).

Poissaolot

Vilpas: Poutiainen, Juntunen. Feazell tai Draine pelaa.
KTP Basket: Lehtoranta, epävarmoja Mykrä, Mussalo.

Tilastokärjet (pisteet/levyt/syötöt)

Vilpas: Crawley 16.4 / Feazell 9.1 / Blomgren 5.1.
KTP Basket: Tabb 16.3 / Brown 8.1 / Sly 5.8.

Päävalmentajien mietteet

Jussi Savolainen: "Toivottavasti lauantaina nähdään Salohallin tämän kauden ennätysyleisö, sillä pelistä ei panosta puutu. Taistelu ylemmän jatkosarjan paikasta on tiukkaa ja vain voitto tästä ottelusta kelpaa. Meidän pitää olla energisempi ja taistelevampi kentällä olevista joukkueista. Taktisesti päähuomio on palloskriinien puolustuksessa."

Roope Mäkelä: "Hieno haaste edessä. Vastassa Salo, yksi sarjan kestomenestyjistä. Edellinen Kauhajoki-ottelu aiheutti meille ison menetyksen Jonttu Lehtorannan loukkaantumisen johdosta. Taas kerran voittaaksemme meidän on huolehdittava pallosta ja tehtävä hyviä heitonvalintoja. Puolustuksessa monta kovaa haastetta, mm. sarjan kovin kolmostykki vastassa."
 
Päivän tietokilpailukyssäri

Viimeksi kysyttiin, mikä joukkue on tehnyt vähiten pisteitä tällä kaudella yhdellä puoliajalla ja vastaus oli Korihait, 17 pinnaa. Uusi kysymys kuuluu: kolme kotkalaista päävalmentajaa on valittu Koripalloliiton toimesta vuoden valmentajiksi. Ketkä?

 

 

Yhteistyökumppanit