Uutiset & Artikkelit

28.01.2023 17:14
#korisliiga #vilpasseagulls
Vilpasvikings.fi

Seagulls ja Rene Rougeau Salohallin valtiaat

Rene Rougeau on edelleen pirun hyvä pelaaja. Salohalliin saapuneet 986 katsojaa pääsivät todistamaan sitä perjantaina, kun Seagulls haki kapteeninsa johdolla 91-110 (43-53) voiton Pormestarinkadulta. Las Vegasin yliopistosta aikoinaan valmistunut Rougeau heitti Korisliigauransa ennätyspisteet 31 ja haki siinä ohessa 151 ottelun mittaisen liigauransa ensimmäisen voiton (!) Salohallista. Vilppaan tekemällä 91 pisteellä pitäisi yleensä voittaa, mutta ongelmat osuivat taas kerran puolustuspäähän. 110 pistettä omaan päähän tuo valmennukselle paljon pohdittavaa ennen keskiviikon KTP-ottelua.

Ensiksi on pakko todeta, että kyllä näiden joukkueiden kohtaamisissa on aina omanlaista latausta - niin kentällä kuin katsomon puolella. Toiseksi on syytä antaa krediittiä Jussi Laakson ja Vesa Vertion työlle lokkiparvessa, sillä Seagulls näyttää aivan eri joukkueelta kuin viime kaudella. Salossa se esitti kliinistä viimeistelyä hyökkäyspäässä ja pelitemmosta voisi ottaa oppia kaikki. Helsinkiläiset juoksivat nopeita hyökkäyksiä jopa suoraan Vilppaan tekemistä koreista ja se kertoo kaiken kotijoukkueen pakkiongelmista.

- 110 pinnaa taitaa olla meidän isoin pistemäärä tällä kaudella ja muutenkin yksi suurimpia minun Seagulls-aikana. Meidän hyökkäyksen toteutus oli kohdillaan, heitto osui paremmin ja Vilppaalla oli suuria vaikeuksia meidän palloskriinien kanssa. Zena pääsi täppäämään niistä kymmenkunta donkkia ja me käytettiin sitä surutta hyväksi. Salon puolustamiseen tottakai vaikuttaa se, että korivahti KeyShawn Feazell oli poissa tänään ja viimeksi Helsingissä. Hän muuttaa Vilppaan puolustamista parempaan suuntaan. Mikko Koiviston kanssa onnistuttiin tosi hienosti, totesi head coach Laakso.

Entä joukkueen nykyilme?

- Olemme muuttaneet meidän taktiikkaa ja nykyään mennään levypalloihin ja "tägätään" viiden pelaajan voimin. Siitä johtuu hyökkäyslevypallojen määrä ja puolustuspevypalloissa meillä on järkäle nimeltä Edosomwan. Joukkue on urheilullisempi ja suoraviivaisempi kuin viime vuonna ja sitä kautta päästään enemmän vapaaheittoviivalle, taustoitti Laakso nykylokkeja. 

Ja sitten Laaksolla on käytössä monitoimityökalu Rene Rougeau. Kokenut 36-vuotias laituri oli loistava Salossa eikä Vilpas saanut mitään otetta kolminkertaiseen Suomen mestariin. Rougeau kellotti Salohallissa reilut 32 minuuttia, osui 12/16 heitoistaan, heitti liigauransa ennätyspisteet 31, haki kuusi levypalloa, jakeli neljä syöttöä, otti kaksi riistoa ja yhden torjunnan. Teholuku 38 on kovaa valuuttaa.

- Uran ensimmäinen voittoni Salohallista ja täällä on yksi kovimmista tunnelmista missä olen pelannut. Olen todella tyytyväinen, että pystyin auttamaan joukkueeni voittoon omalla korisliigan piste-ennätyksellä. Vilpas on fyysinen joukkue eikä tehnyt meidän pelaamista helpoksi, kertasi Rougeau ennätysiltaansa.       

Seagullsin 110 pistettä omaan päähän on paljon - etenkin pahana paikkana pidetyssä Salohallissa. Kyseessä oli viides kerta tällä kaudella, kun tulostaululta löytyy sadan pisteen ylitys vastustajalle. Salohallissa siihen on pystyneet Korihait (101) sekä Kouvot (105) - molemmat jatkoajan jälkeen. Vieraissa maagisen rajan ovat ylittäneet BC Nokia (103) ja Seagulls (101).

- 110 pinnaa omiin kotona eli ei voi olla kovin tyytyväinen. Ei se yrittämisestä jäänyt kiinni, joukkuepuolustus ei vaan ole lähelläkään missä pitäisi olla. Treeneissä näyttää hyvältä, kun juostaan omia settejä vastaan. Jos pelissä ollaan 80% sinne päin ja 20% ihan päin persettä, se ei riitä tässä sarjassa, suomi Jussi Savolainen joukkueen esitystä.

Samoilla linjoilla oli toisen ottelunsa Vilppaan paidassa pelannut Ira Lee (26:51, 20/8, heitot 8/16).

- Hävittiin paljon 1vs1 tilanteita, se täytyy saada kuntoon. Itseltä solidi esitys, mutta se ei paljoa lämmitä kun hävittiin. Katsellaan video ja parannetaan seuraavaan peliin, totesi virhetilin täyttymisen takia loppupelin penkiltä seurannut Lee.

Onkin mielenkiintoista nähdä, miten Vilppaan peli muuttuu, kun Feazell saadaan takaisin pelaavaan kokoonpanoon. Leen edeltäjä Isaiah Crawley oli täysin erityyppinen pelaaja ja tulevaisuudessa Savolaisella on käytössä kaksi puhdasta vitospaikan miestä. 203-senttinen Lee on yritteliäs sisäpelaaja, jolta löytyy levypallopelaamisen ohella aidot sentteriliikkeet. Siksi Juho Nenonen ja Riku Laine saavat keskittyä jatkossa enemmän nelospaikalle.

Lisää murheita valmennukselle tuli, kun salolaisten paras pistemies Quentin Goodin asteli hoippuen vaihtopenkille kolmannella jaksolla eikä palannut enää kentälle. Hän sai kovan iskun päähänsä Edosomwanin skreenistä, oli aivan sekaisin vaihtopenkillä ja vietti loppuillan sairaalatutkimuksissa. Toivotaan, että mitään vakavampaa ei sattunut, sillä Feazell on melkoisella varmuudella sivussa myös keskiviikon KTP-pelistä.

Ylempi jatkosarja tasoittui eilen entisestään. Matkaväsymyksestä kärsinyt Karhubasket (19/4) otti kuokkaan Kouvolassa, mutta jatkaa sarjakärjessä. Se ja Seagulls (17/6) ovat erottautuneet kärjessä, mutta muu ryhmä eli Kataja Basket (13/10) sekä 12 voiton Vilpas, KTP Basket ja Kouvot ovat kaikki yhden voiton sisällä.   

Otteluisäntä Promopaja palkitsi kotijoukoista Ira Leen ja Länsirannan syömähammas oli viisi kolmosta upottanut Juho Nenonen (18/3). Viime peleissä viisikon mieheksi noussut Riku Laine (12/5) jatkoi hyviä otteitaan ja Perttu Blomgren (6/5) jakeli kuusi syöttöä. Vapaaheittospesialisti Mikko Koivisto (8/1) oli tiukassa vartioinnissa, mutta peräkkäisissä onnistuneissa vapareissa tilastokärki lähenee. Koivarilla on nyt koossa 40 peräkkäistä onnistunutta vapaaheittoa. Muut: Jalon Pipkins 13/2/4 syöttöä, Quentin Goodin 10/1, Roope Ahonen 4/1, Onni Mäkynen 0/1.

Rougeau pokkasi ansaitusti palkintokassin ja kahdeksan ilmavaa donkkia räväyttänyt  Zena Edosomwan (26/10) oli pitelemätön. Kolmas kova oli tarkasti heittänyt Okko Järvi (19/5). Joulukuun liigapelaaja Jeffrey Carrollille (11/3) Salohalli tuntuu olevan paha paikka, sillä tälläkin kertaa laituri passitettiin suihkuun ulosajolla kahden teknisen virheen myötä. Vilppaalla oli ulosajon jälkeen oma etsikkoaikansa ja se nousi kuuden pisteen päähän 61-67, mutta Seagulls vei loppuminuutit 7-15 ja karkasi uudestaan 14 pisteen taukojohtoon. Päätöskympillä lopullinen isku oli Ira Leen viides virhe ja summerin soidessa taululla loisti 19 pisteen vierasvoitto.

Tuleva viikko on Vilppaalle Kymeenlaakso-viikko. Keskiviikkona KTP Basket saapuu Salohalliin ja heti perjantaina kohdataan aina vaarallinen Kouvot Mansikka-Aholla. Ketkä pelaavat ja ketkä ovat sivussa, se nähdään alkuviikosta. Ongelmia tuo jo pelkkä harjoittelu, sillä Vilpas pelaa keskiviikkona ja perjantaina, PeU Basket torstaina ja sunnuntaina ja U19-joukkue vielä lauantaina eli kiirettä pitää yhdellä jos toisella...     

Yhteistyökumppanit