Uutiset & Artikkelit

18.01.2023 09:36
#korisliiga #lahtivilpas
Vilpasvikings.fi

Runkosarjan viimeinen viikko käyntiin Lahdessa

Korisliigan runkosarjan lopulliset sijoitukset ratkeavat lauantaina, jolloin kaikki joukkueet ovat pelanneet 22 ottelua ja jako kahtia tapahtuu. Vilppaan osalta viimeinen viikko pitää sisällään kaksi ottelua. Keskiviikkona matkustetaan Lahden Energia Areenalle ja lauantaina Korihait saapuu Salohalliin. 11 voittoa ottaneella Vilppaalla ylemmän jatkosarjan paikka on käytännössä varma, mutta lopullinen sijoitus jää lauantain varaan. Mahdollisuudet jopa kolmenteen sijaan ovat vielä elossa, mutta se vaatii voittoja molemmista peleistä ja samalla Kataja Basketin tappioita Kauhajoella sekä kotona Kouvoja vastaan.

Runkosarjan päätösviikko aloitettiin tiistaina kolmella tasaisella pelillä, joissa Kouvot hävisi yllättäen kotonaan Hongalle, Korihait niukasti Kobrille ja KTP Basket kaatoi jatkoajan jälkeen Seagullsin. Näin peräti neljä joukkuetta majailee tällä hetkellä kymmenessä voitossa ja niistä BC Nokia voi nousta tänään yhteentoista voittoon kaatamalla Pirkanmaan derbyssä Pyrinnön. Keskiviikkona salolaisleirissä tutkaillaan myös, mitä tapahtuu Kauhajoella. Mikäli Kataja häviää siellä ja Vilpas voittaa Lahdessa, kolmas sija on vielä haarukassa.  Varmaa on, että Karhubasket (17/3) voittaa runkosarjan, Seagulls (15/6) on kakkonen ja Korihait (4/17) jää jumboksi. Muut sijat ovat vielä auki, joten huikea loppuviikko on edessä.

Mitä, missä ja milloin

Lahti Basketball - Salon Vilpas keskiviikkona kello 18:30 Lahti Energia Areenalla. Joukkueet kohtasivat marraskuussa Salohallissa ja tuolloin Vilpas oli tylyäkin tylympi isäntä lukemin 110-65. Vilpas tuli peliin oivalla asenteella ja peli oli käytännössä ohi jo avauskympin (34-13) jälkeen. Ottelu oli samalla viimeinen päävalmentaja Pieti Poikolalle ja seuraavaan peliin Lahden ruoriin astui apuvalmentaja Tom Cooman. Belgialaisluotsin päävalmentajaura alkoi neljällä tappiolla (Seagulls, Honka, Kouvot, Pyrintö), mutta sen jälkeen otteet ovat parantuneet ja viimeisistä neljästä pelistään Lahti on voittanut kolme (KTP, BC Nokia, Kobrat). Ainoa tappio tuli Kataja Basketille Joensuussa.
Vilpas palaa 11 päivän pelitauolta hyvin harjoitelleena. Tauon aikana sairastellut Perttu Blomgren on vielä sivussa, mutta muuten joukkue on valmis. Vierasvoitolla se voi varmistaa vähintään viidennen sijan runkosarjassa ja jos BC Nokia häviää Pyrinnölle, sijoitus on silloin neljän joukossa.

Illan lähtökohdat

Lahti Basketballin kausi tulee varmuudella jatkumaan alemmassa jatkosarjassa, mutta se ei tule helpottamaan Vilppaan iltaa mastokaupungissa. Jokaisella pelillä on merkitystä, koska runkosarjan pisteet lähtevät jatkosarjoihin mukaan. Lahden voitokkaan menon taustalla on yksi merkittävä pelaajavaihdos. Seuran taustajoukot toivat viime kaudelta tutun Chris Clarken takaisin Päijät-Hämeeseen eikä päätöstä ole tarvinnut katua. Clarke aloitti kauden Kotkaa vastaan tripla-tuplalla 10/14/11 ja meno on jatkunut vakaana. Katajaa vastaan syntyi tilastorivi 18/15/3, Nokiaa vastaan 8/11/8 ja viimeksi Kobrat joutui toteamaan Clarken tehot rivillä 15/13/9. Lahden kausi on ollut hieman erikoinen, sillä kotihallissa se on voittanut kymmenestä ottelustaan kolme ja vieraissa neljä. Vilppaan tilasto on aivan erinäköinen, sillä kotisaldo on 8/2 ja vieraissa 3/7.

Kotijoukkue pääsee otteluun parhaalla kokoonpanollaan, sillä kaksi viime peliä sivussa ollut sentteri Henri Ventoniemi tuo kokoa korin alle. Tarkkakätinen Michael Ertel II pistää palloa radalle kaaren takaa yli kahdeksan kertaa per peli ja Devon Thomas on ahkerin kakkosissa. Heittotarkkuuksilla Lahti ei voi ylpeillä, sillä vapareissa (66.3%) ja kolmosissa (30.4%) se on liigan huonoin ja kakkosissakin (50.3%) sijalla 10. Tilastovahvuus on ollut hyökkäyslevypallot, joita tarttuu toiseksi eniten liigassa, 14.7 ottelua kohden.

Vilpas joutuu tuleen ilman kuumeillutta Perttu Blomgrenia, joten pelintekovastuu on pääasiassa Quentin Goodinilla. Mikäli 206-senttinen Gamble istuu siviileissä, vastuu Vilppaan isojen paimentamisesta jää Ventoniemen, Luukkosen ja Saarijärven harteille.
 
Huomionarvoista

Coomanilla on mahdollisuus valita viidestä ulkomaalaisesta neljä pelaavaan kokoonpanoon. Ennakkokaavailujen mukaan takamies Devon Thomas (16.5/4.7 syöttöä) pelaa ja huilivuorossa on sentteri Karl Gamble (11.1/6.2). Varmoja tapauksia ovat monipuolinen Chris Clarke, korintekoa kaihtamaton Michael Ertel II sekä Steven Haney.

Vilppaan Jussi Savolaisella on ollut reilun viikon ajan harjoitusringissään peräti kuusi ulkomaalaista, sillä PeU Basketin LaDavius Drainen lisäksi treenivahvuudessa on nähty reilun viikon ajan Ranskasta näytille saapunut 203-senttinen Ira Lee. Vilpas lähtee peliin silti normaalilla miehityksellä Pipkins-Goodin-Feazell-Crawley. 

Kokoonpanot

Lahti Basketball: 0 Thomas (GTD75%), 1 Saarijärvi, 2 Ertel, 6 Ventoniemi, 7 Luukkonen, 8 Gamble (GTD25%), 9 Lähdetniemi, 10 Tolonen, 15 Clarke, 17 Sajantila, 21 Byman, 24 Haney, 47 Waxlax.
Vilpas: 0 Pipkins, 1 Goodin, 2 Feazell, 4 Koivisto, 5 Poutiainen, 7 Nenonen, 8 Ahonen, 14 Kärkkäinen, 21 Laine, 53 Crawley.

Poissaolot

Lahti Basketball: Laitinen, Homanen ja rosterissa Thomas tai Gamble.
Vilpas: Blomgren sekä PeU Basketin trio Draine, Mäkynen, Juntunen.

Tilastokärjet (pisteet/levyt/syötöt)

Lahti Basketball: Ertel 18.1 / Clarke 13.3 / Clarke 7.8.
Vilpas: Feeazell 16.6 / Feazell 9.1 / Blomgren 5.2.

Päävalmentajien mietteet

Tom Cooman: "This week we face two teams that won´t allow us to make mistakes. Last game we showed what is possible in the second half. The first half had too many defensive errors. Vilpas will be playing from the start and will match our pace. We can´t make the same mistakes as in the away game.  Defensively we need to know who our matchup is and follow the game plan accordingly. Offensively we need to find our flow and put our stamp on the game. We are excited to show the real Lahti at home."

Jussi Savolainen: "Meillä 11 päivän tauko peleistä ja kyseisellä harjoitusjaksolla päähuomio on ollut joukkuepuolustuksen kehittämisessä. Lahti tulee kotonaan kovaa heti alusta lähtien, joten puolustuksen sekä pelikovuuden pitää olla kuosissa keskiviikkona."

Päivän tietokilpailukyssäri

Viimeksi kysyttiin, ketkä kolme kotkalaista päävalmentajaa on valittu Koripalloliiton toimesta vuoden valmentajiksi. He olivat Kari Liimo, Eero Saarinen ja Sami Toiviainen. Uusi kysymys koskee Lahtea eli millä sijaluvulla se on Suomen kaupunkien keskuudessa asukasluvun perusteella?

Yhteistyökumppanit