Uutiset & Artikkelit

21.03.2023 13:12
#korisliiga #katajavilpas
Vilpasvikings.fi

Kutkuttava keskiviikko ratkoo kaiken

Eipä olisi maestro Alfred Hitchcock osannut kirjoittaa jännittävämpää käsikirjoitusta Korisliigan ylemmälle jatkosarjalle kuin tuleva keskiviikko tulee tarjoamaan. Kauhajoella Karhubasket ja Seagulls ratkovat, kumpi saa ykköstilan myötä kotiedun loppuun saakka, Joensuussa Kataja Basket ja Vilpas mittelevät kolmossijasta ja Kotkassa KTP Basket yrittää saavuttaa kotiedun Kouvojen kustannuksella. Se tosin edellyttää Katajan kotitappiota Vilppaalle. Panokset kovenee...

Kun soppaan lisätään alemman jatkosarjan päätöskierroksen ratkaisut, joissa haetaan puolivälieräpareja Kauhajoelle ja Seagullsille, keskiviikko tietää usealle joukkueelle makoisaa loppuiltaa ja monelle katkeraa kalkkia. BC Nokian paikka jatkopeleissä on jo varma, mutta toisesta paikasta kisaavat yhä Pyrintö ja Kobrat. Pyrinnölle riittää jatkopaikkaan voitto Hongasta.

Salolaisittain mielenkiinto kohdistuu kaikille kolmelle paikkakunnalle. Kauhajoen lopputulos vaikuttaa tosin vasta välierävaiheeseen ja sinne on toki ensiksi päästävä puolivälieristä. Kolmossija on onneksi omissa käsissä ja Vilpas lähtee tärkeään päätöspeliinsä jo tiistaina, jolloin ajetaan yöksi Jyväskylään ja vedetään keskiviikon aamutreenit Monnarilla. Reilun kolmen tunnin mittainen siivu Joensuuhun on huomattavasti inhimillisempi kuin kahdeksan tunnin bussimatka Salosta. Toivotaan, että se näkyy myös kentällä energisenä esityksenä. 
  
Mitä, missä ja milloin

Kataja Basket - Salon Vilpas keskiviikkona kello 18:30 Motonet Areenalla. Illan käsikirjoitus on selkeä eli vierasvoitolla Vilpas lähtee pudotuspeleihin sijalta kolme ja samoin käy alle yhdeksän pisteen tappiolla. Mikäli Kataja Basket voittaa yli yhdeksällä pisteellä, se ottaa kolmosruudun ja Vilpas on siinä tapauksessa neljäs eli kotietu on joka tapauksessa varma. Katajan kannalta tilanteen tekee kinkkiseksi se, jos se häviää Motonet Areenalla ja KTP Basket voittaa samaan aikaan kotonaan Kouvot. Silloin Kotka nousee neloseksi ja joensuulaiset aloittavat pudotuspelit vieraissa. Varmaa on, että Vilpas aloittaa pleijarit kotikentällä ja se välttää ensimmäisellä kierroksella Karhubasketin, Seagullsin ja Kataja Basketin eli vastustaja on joko KTP Basket tai Kouvot.

Illan lähtökohdat

Vilppaan lopullisessa kokoonpanossa on vielä aukkoja ja ne ratkeavat lopullisesti vasta keskiviikkona. Alaraajavammasta kärsinyt Perttu Blomgren on jo pystynyt vetämään kontaktitreenejä ja pelaaminen on todennäköistä. Muista GTD75 -miehistä Roope Ahosen vanha polvivamma antoi vähän oireita Kauhajoki-pelissä ja Juho Nenosen kohdalla ei ole kyse loukkaantumisesta. Toivottavasti kolmikko nähdään peliasussa ja Savolaisen joukot pääsevät kymmenen miehen voimin Katajan kaatoon. 

Kotijoukkue pääsee jännitysotteluun täydellä miehistöllä. Selvää on, että Kouvolassa huippupelin pelanneen (31) Tuomas Hirvosen pelinrakentelua on pyrittävä hillitsemään ja sisäpelissä Galin Smith on saatava kuriin Feazellin ja Leen voimin. Lamonte Turner tuo kentälle vauhtia ja kaukoheittovoimaa Petri Virtasen miehistöltä löytyy ihan riittävästi.  

Huomionarvoista

Vilppaan vierailut Lähi-Tapiola Areenalle ovat sujuneet viime vuosina etupäässä voitokkaasti, mutta uudenkarhean Motonet Areenan voittotili on edelleen korkkaamatta. Vilpas on vieraillut komealla Areenalla kolmesti ja aina on lähdetty kohti kotia ilman voittoa. Viime kauden avajaisottelu Korisliigan välierissä päättyi Katajalle 88-71 ja tämän kauden runkosarjapeli kääntyi kotijoukkueelle viime sekunnilla 71-69. Suomen cupin puolivälierässä Kataja murskasi Vilppaan 104-78, joten keskiviikkona olisi hyvä paikka kääntää historia uuteen suuntaan. 

Kokoonpanot

Kataja Basket: 2 Tuomala, 4 Hirvonen, 7 Lommi, 10 Lindberg, 12 Ekekeze, 18 Danes, 21 Knihtinen, 23 Tumba, 30 Smith, 32 Hollis-Jefferson, 50 Turner.

Vilpas: 1 Goodin, 2 Feazell, 3 Blomgren (GTD75%), 4 Koivisto, 7 Nenonen (GTD75%), 8 Ahonen (GTD75%), 14 Kärkkäinen, 18 Abell, 21 Laine, 23 Lee.

Poissaolot

Kataja Basket: ei poissaoloja
Vilpas: epävarmoja Blomgren, Nenonen ja Ahonen + Perniön pojat jäävät kotiin. 

Tilastokärjet (pisteet/levyt/syötöt)

Kataja Basket: Smith 16.9 / Smith 8.6 / Hirvonen 5.5.
Vilpas: Goodin 15.8 / Lee 9.3 / Blomgren 5.3.

Päävalmentajien mietteet

Petri Virtanen: "Vilpas saapuu vieraaksi Motonet Areenalle jatkosarjan viimeiseen koitokseen. Panoksena meidän osalta kotietu puolivälieriin. Hieno huipennus ennen playoffeja luvassa!"

Jussi Savolainen: "Jatkosarjan viimeinen ottelu ja panoksena kolmas sija sarjataulukossa. Meidän pitää edelleen pystyä parantamaan peliämme vieraskentällä pudotuspelejä ajatellen. Mikäs sen parempi paikka toteuttaa tätä tavoitetta kuin matkata Joensuuhun varmasti kiihkeään otteluun."

Päivän tietokilpailukyssäri

Viimeksi kysyttiin, mikä on liigan ennätys koriin johtavissa syötöissä joukkueena. Oikea vastaus on vuodelta 1992, jolloin ottelussa TuNMKY-ToPo vierasjoukkue jakeli peräti 43 syöttöä ja syöttökädet olivat herkässä etenkin Mikko Tannerilla (11), Kari-Pekka Klingalla (10) sekä Petteri Kuuselalla (10). Uusi kysymys kuuluu: kun Kataja Basket voitti edellisen Suomen mestaruutensa keväällä 2017, ketkä olivat joensuulaisten ulkomaalaisvahvistukset (4) Mehtimäen jäähallin ratkaisupelissä?

Yhteistyökumppanit