Uutiset & Artikkelit

17.03.2023 14:23
#korisliiga #vilpaskarhu
Vilpasvikings.fi

Eurokentillä marinoitu Karhubasket Vilppaan vieraaksi lauantaina

Korisliigan jatkosarjojen ratkaisut ovat käsillä ja ensi keskiviikon jälkeen ollaan paljon viisaampia. Vilpas jatkaa kamppailua pudotuspelien kotiedusta lauantaina Salohallissa kello 17:00, kun vastaan asettuu vastustajista se kaikkein rakkain eli eurokentillä hurjaa tulosta tehnyt Kauhajoen Karhubasket. Se on kierroksen ainoa lauantaipeli ja jännitettävää riittää jo perjantaina, jolloin liigan muut joukkueet mittelevät tärkeistä sarjapisteistä. 

Perjantaina pelataan viisi ottelua ja ylemmän kastin kohtaamiset ovat Seagulls-KTP Basket ja Kouvot-Kataja Basket. Seagulls varmistaisi voitolla Kotkasta todellisen huipentuman viimeiselle kierrokselle Kauhajoelle, jolloin voittajalle olisi luvassa runkosarjan ykköstila ja kotietu loppuun saakka. Myös Kouvojen ja Katajan kohtaamisessa pelataan isoilla panoksilla, sillä voittaja nousee 15 voittoon ja astuu askeleen lähemmäksi pleijareiden kotietua. Viimeisellä kierroksella kohtaavat ottelupareissa Kataja-Vilpas, KTP-Kouvot ja Karhubasket-Seagulls.

Alemmassa jatkosarjassa jumboksi jäävä Honka kohtaa Kobrat, BC Nokia Lahden ja Korihait Pyrinnön. Pudotuspeleihin ovat vahvimmin menossa pirkanmaalaiset BC Nokia ja Pyrintö, mutta myös Lahdella ja Kobrilla on vielä asetelmassa sanansa sanottavana. Jännitystä siis riittää sielläkin.

Mitä, missä ja milloin

Salon Vilpas - Kauhajoen Karhubasket lauantaina kello 17:00 Salohallissa. Otteluisäntänä toimii Pihlajalinna, Länsirannan hammaslääkäreiden syömähammaskisa jatkuu ja anniskelukatsomo Hook Corner palvelee janoisia läpi ottelun. Kauhajoelta on tulossa oranssia väriä katsomoon lähes sadan katsojan voimin, joten tuttujen kiistakumppaneiden taisto nähdään myös lehtereillä. Hallille kannattaa saapua hyvissä ajoin, sillä ravintola Pelimannissa järjestetään vanhojen pelipaitojen huutokauppa alkaen kello 16:00. Mikäli pelipaidat kiinnostavat, lauantaina on hyvä hetki huutaa sellainen itselle. Sieltä löytyy mielenkiintoisia nimiä vuosien varrelta.

Illan lähtökohdat

Jussi Savolaisen jatkosopimuksen päävalmentajana julkaissut Vilpas pääsee illan otteluun lähes parhaalla kokoonpanollaan. Perttu Blomgrenin alaraajavamma menee koko ajan parempaan suuntaan, mutta lauantai tulee liian nopeasti vastaan. Blomgren veti torstaina ensimmäiset kontaktitreenit ja jos hyvin menee, Perttu voidaan nähdä parketilla jo Joensuussa. Peukut pystyyn!

Kauhajoen leveään rosteriin tuli Simeon Carterin kokoinen aukko viime kierroksella. Tiistaina selvisi, että ilmavan sentterin kausi on paketissa ja korin alusta jää pääasiassa Daniel Dolencin leveille harteille. Päävalmentaja Janne Koskimiehellä on edelleen varaa valita vahvistusnelikkonsa viidestä ulkomaalaisesta. Perinteiseen tapaan kaikkien kohdalla on GTD-merkintä, mutta Lee Skinnerin kohdalla se on vain 25%. Eli rosterissa näyttäisi olevan nelikko Cameron Jones, Jaye Crockett, Manny Patterson ja Dikembe Dixson. Varmuus tähän saadaan vasta pelipäivänä. Kysymysmerkkejä löytyy myös kotimaiselta osastolta, sillä epätodennäköisyydestä kertova GTD25% löytyy Miikka Marttisen ja Eero Innamaan perästä.   

Kotijoukkue ei keiku liigatilastoissa missään kategoriassa piikkipaikalla, mutta etu Kauhajokeen löytyy tehdyissä pisteissä (90.6), kahden pisteen heittojen tarkkuudessa (56.7%) sekä torjunnoissa (3.4). Karhubasket on liigan ykkönen vapaaheitoissa (79.1%), kolmosissa (38.0%) ja menetyksissä (11.6) sekä kakkonen riistoissa (8.2) ja syötöissä (21.3).  

Huomionarvoista

Vaikka joukkueiden väliset kohtaamiset ovat päättyneet viimeisinä menestysvuosina varsin usein kotivoittoihin, kuusi viimeistä peliä ovat olleet kauhajokisten juhlaa. Tällä kaudella Karhubasket voitti molemmat pelinsä IKH Areenalla (82-73, 101-60) ja oli selvästi parempi myös joulukuun alussa Salohallissa (78-93). Kun listaan lisätään viime kauden kolme viimeistä finaalia (82-81, 85-82, 90-67), kuusi peräkkäistä salolaistappiota on koossa. Edellisen kerran Vilpas on tuulettanut voittoa viime kevään finaalisarjan ensimmäisestä kohtaamisesta, joka päättyi viikingeille 85-58. Nyt olisi korkea aika pistää piste tälle jatkumolle. 

Onnittelut euromenestyksestä, Kauhajoki!

Kauhajoki on säväyttänyt korisväkeä pitkin kautta upealla menestyksellään eurokentillä. Mestarien liigassa tie nousi pystyyn heti kättelyssä, mutta FIBA Europe Cupissa polku on ollut historiallinen suomalaisjoukkueelle. Keskiviikkona Karhubasket voitti kotonaan portugalilaisen FC Porton toistamiseen ja varmisti paikkansa cupin välierissä. Kauden neljästätoista FIBA Europe Cupin ottelusta Karhubasket on voittanut 12, joten vilpittömät onnittelut niistä. Finaalipaikkaa Kauhajoki hakee Puolasta 29. maaliskuuta Anwil Wloclawekia vastaan ja lopullinen ratkaisu nähdään IKH Areenalla huhtikuun 5. päivä. Anwil pudotti jatkosta turkkilaisen Gaziantepin korein 175-160 ja puolalaisjoukkue on maan pääsarjassa sijalla yhdeksän voittosuhteella 10/12. Joukkueet kohtasivat jo alkulohkossa kahdesti ja voitot tasattiin siellä 1-1. Eli pohjalaisissa unelmissa elävä finaalisauma on olemassa.

Kokoonpanot

Vilpas: 1 Goodin, 2 Feazell, 4 Koivisto, 7 Nenonen, 8 Ahonen, 10 Mäkynen, 13 Juntunen, 14 Kärkkäinen, 18 Abell, 21 Laine, 23 Lee.

Karhubasket: 1 Jones (GTD75%), 5 Kantonen, 7 Dolenc, 8 Suokas, 10 Patterson (GTD75%), 11 Kaukiainen, 20 Innamaa (GTD25%), 21 Marttinen (GTD25%), 23 Hakamaa, 30 Crockett (GTD75%), 34 Skinner (GTD25%), 96 Dixson (GTD75%).

Poissaolot

Vilpas: Blomgren, Draine, Poutiainen. 
Karhubasket: Carter + yksi viidestä vahvistuksesta, epävarmat Marttinen, Innamaa.

Tilastokärjet (pisteet/levyt/syötöt)

Vilpas: Goodin 15.9 / Lee 9.9 / Blomgren 5.3.
Karhubasket: Dixson 20.0 / Dixson 10.0 / Kaukiainen 5.4.

Päävalmentajien mietteet

Jussi Savolainen: "Meillä ehjä treeniviikko alla, sen voimin lähdemme haastamaan tosissaan Kauhajokea ottelun voitosta kotoisessa Salohallissa."

Janne Koskimies: "Matkustamme lauantaina Saloon jatkosarjan viimeiseen vierasotteluun, joka on meille samalla kauden virallinen ottelu nro 47. Tällä kertaa panokset lauantaille meidän osalta ratkeavat vasta perjantaina illalla, kun Seagulls pelaa oman ottelunsa Mikäli he voittavat, ratkeaa runkosarjan voitto joka tapauksessa vasta keskiviikkona Kauhajoella riippumatta tämän ottelun lopputuloksesta."

Päivän tietokilpailukyssäri

Viimeksi kysyttiin liigan ahkerinta vapaaheittäjää ja sehän on Kouvolan Deshon Taylor (149). Uusi kysymys koskee koriin johtavia syöttöjä. Tällä kaudella Kauhajoki antoi Kouvoja vastaan helmikuussa 31 passia ja Vilppaan kauden paras noteeraus on myöskin Kouvoja vastaan (35). Mutta paljonko on Korisliigan ennätys syötöissä joukkueena kautta aikojen? 

 

Yhteistyökumppanit