Uutiset & Artikkelit

08.04.2023 13:21
#korisliiga #playoffs #vilpaskouvot
Vilpasvikings.fi

Pitkäperjantain teemalla Salohallissa - "Se on täytetty"

Tämä raportti voidaan aloittaa otsikon myötä raamatulliseen tapaan pääsiäisen kunniaksi. Vilpas voitti 1804 katsojan edessä Kouvolan Kouvot kolmannen kerran ja varmisti ensimmäisenä joukkueena paikkansa Korisliigan välieriin. Näin salolaisten ei tarvitse hypätä enää sunnuntaina bussiin kohti Kouvolaa. Coach Savolaisen poppoo näytti epäilijöilleen pitkää nenää ja on nyt kuudetta kertaa putkeen mitalipeleissä. Ei huono. 
Ratkaiseva voitto otettiin hienossa Salohallin tunnelmassa selkein numeroin 93-76 (45-46) ja ilta osoitti, ettei korisbuumi ole mihinkään hävinnyt Salosta. Voitto otettiin tutulla kaavalla, kun Vilpas vei toisen puoliajan 48-30. Nyt odotellaan tulevaa välierävastustajaa, sillä Karhubasket kohtaa tänään kolmannen kerran Tampereen Pyrinnön ja kotivoitolla se aloittaa välierät Vilpasta vastaan perjantaina Kauhajoella.

Puolivälieräsarja Kouvoja vastaan ei ollut odotetusti läpihuutojuttu ja siitä propsit Jyri Lehtosen Kouvoille. Vilpas väisti luodin kahdessa ensimmäisessä ottelusta, kolmas peli selkeämpi 16 pisteen erolla. Salohallin ratkaisupeli kulki tutuissa askelmerkeissä eli vahvana avauspuoliajan joukkueena Kouvot piti peliä tasaisena kolmannelle jaksolle saakka, jonka jälkeen tahtipuikko siirtyi Vilppaalle.

- Tottakai huonot fiilikset, mutta täytyy onnitella Vilpasta. Kokeneet pelaajat ovat kullan arvoisia näissä peleissä, aloitti Jyri Lehtonen kauden viimeisen pressinsä.

Ottelusarjan voisikin todeta ratkenneen kahteen asiaan. Lehtosen mainitsema kokemus oli selvästi Vilppaan puolella. Esimerkiksi Mikko Koivistolta (471) löytyy yksinään enemmän liigapelejä kuin koko Kouvojen pelaavalta kotimaiselta miehistöltä (Airenne, Helakorpi, Uotila, Mäntynen, Korkiatupa, Kristeri, Toikkanen = 434) yhteensä. Pudotuspelien tilasto muuttuu entistä karummaksi, sillä Koivisto päihittää Kouvojen seitsikon ottelumäärin 106-26.

Toinen ratkaiseva asia oli rasitus. Vaikka otteluiden välissä oli tänä vuonna poikkeuksellisen väljää, Kouvojen hyytyminen jokaisessa pelissä toisella puoliajalla voisi kuvitella johtuneen jaksamisesta. Savolainen pystyi peluuttamaan miehistöään laajemmalla rotaatiolla ja kolmannessa pelissä se näkyi etenkin John Meeksin otteissa. Kahdessa ensimmäisessä ottelussa pahaa jälkeä tehnyt Meeks (24+38) jäi Salohallissa Vilppaan jalkoihin. Vajaassa 33 minuutissa Meeks kasasi vain yhdeksän pinnaa ja takuuvarma heittäjä osui yhdestätoista heitostaan kolme. Deshon Taylor kokosi 24 pistettä, mutta heittotarkkuus jäi alle 50 prosenttiin. Otteluisäntä OP Lounaismaa palkitsi parhaana Austin Butlerin (17/6) ja yllättävän pienille tehoille ottelusarjassa jäänyt Quan Jackson tilastoi 12/3.  

- Olen koko uran valmentanut pienen budjetin joukkueita ja harvoin tulee sellaista joukkuetta, jolla olisi voinut mennä finaaliin. Tämä oli sellainen, totesi ryhmästään ylpeä Lehtonen. Kouvojen loukkaantumishistoriahan hakee vertaistaan liigahistoriassa.

 

Quentin Goodin ujutti pallon koriin ohi Kouvojen Ilmari Toikkasen. (Kuva: Markus Moisio)

 

Mikään ei silti ota Vilppaalta pois nykyistä saavutusta. Kuudes kerta peräkkäin välierissä vuoristoratamaisen kauden jälkeen on hieno saavutus ja kapteeni Koivisto puki sen hyvin sanoiksi.

- Huojentunut olo tiukan puolivälieräsarjan jälkeen ja 3-0 tuntuu hyvältä. Mielestäni olemme olleet koko kauden ajan TOP-4 joukkue ja nyt ollaan näytetty se. Tämä ottelusarja oli kolmen pelin yhteenveto koko kaudesta. Välillä homma on iloista ja kaikki toimii, välillä palapeli on aivan levällään. Nyt olemme neljän parhaan joukossa ja se on, minne kuulutaan, totesi Koivisto.

Suomen pelätyimmällä heittäjällä oli jälleen iso rooli voitossa. Avauspuolikkaalla Koivari ei päässyt lataamaan kertaakaan omalta etäisyydeltään Kouvojen paikkaa vastaan, toisella puolikkaalla ottelun ratkaisut lähtivät kapteenin kädestä. Deshon Taylorin teknisen virheen vapariosuma nosti kotijoukkueen 74-69 johtoon, sitten hänet jätettiin oikeaan kulmaan liian vapaaksi (3p) ja Kouvojen pallonmenetyksen jälkeen Koiviston uudella kolmosella Vilpas karkasi hetkessä 11 pisteen johtoon 80-69. Siitä eivät vieraat enää nousseet.

- Jopa omalta perheeltä tuli tuuletuksesta palautetta. Kyllä sen näissä peleissä huomaa, että joskus tyynen pinna alla myrskyää. Silloin tällöin se tulee hyvällä tavalla ulos, paljasti kippari.

Tärkein lenkki oli kuitenkin Jalon Pipkinsin tilalle hankittu Remy Abell (24/3), joka aloitti avauskympin kolmella kolmosella ja kasasi 20 minuuttiin komeat 18 pinnaa täydellisellä heittopelillä. 

- Puolustuksessa taisteltiin, raavittiin skriineistä läpi eikä oltu liian passiivisia. Ei oltu taaskaan hyviä ensimmäisellä puoliajalla, mutta onneksi Abell piti meidän mukana. Luotto oli kova, että jaksetaan vastustajaa paremmin. Pelattiin joukkueena paremmin ja nyt huilataan pari päivää ja palataan tulevaan maanantaina, pohti Jussi Savolainen - pudotuspelien päävalmentaja sadan prosentin voittosaldolla.

 

Remy Abell pelasi tähän asti parhaan ottelunsa Vilpas-paidassa. (Kuva: Markus Moisio)

 

KeyShawn Feazell (19/3) sai nyt apua Ira Leeltä (6/9) sisäpelissä ja Quentin Goodin (8/5) jakeli seitsemän syöttöä. Muut: Mikko Koivisto 11/1, Roope Ahonen 10/3, Riku Laine 8/3, Juho Nenonen 4/4, Perttu Blomgren 3/0/5 syöttöä.

Mikäli mitään mullistavaa ei tapahdu, Vilppaan välieräsarja käynnistyy perjantaina Kauhajoella. Tuolloin ensimmäinen kotipeli olisi edessä maanantaina ja muut varmat pelit ovat torstaina Kauhajoella ja näillä näkymin lauantaina Salossa. Kolmannet puolivälieräpelit pelataan tänään Kauhajoella (Pyrintö) ja Helsingissä (BC Nokia) ja niissä kotijoukkueet voivat varmistaa välieräpaikat jo tänään. Neljäs pari Kataja Basket - KTP Basket menee joka tapauksessa vähintään neljään otteluun. 

Yhteistyökumppanit