Uutiset & Artikkelit

16.04.2023 19:19
#korisliiga #playoffs #vilpaskarhu
Vilpasvikings.fi

Pelikovuus maanantain teemana Salohallissa

Perjantainen vierailu Pohjanmaalle ei tuottanut Vilppaalle toivottua tulosta ja maanantaina lähdetään avausvoiton metsästykseen omassa Salohallissa. Valmennusjohto on käynyt videoita läpi ja alkuviikon teemaan kuuluu kaksi asiaa ylitse muiden: pelikovuus ei ollut riittävää Kauhajoella ja levypallopelaaminen on saatava uudelle tasolle, mikäli voitosta aiotaan haaveilla. Vilpas-Karhubasket osa 2 starttaa Pormestarinkadun päässä kello 18:30. Be there!

Vaikka Karhubasketin aggressiivinen puolustustapa on ollut tiedossa koko kauden, jollain tapaa sen ikävyys tuli yllätyksenä perjantaina IKH Areenalla. Koko kentällä tapahtuva painostus tuotti Vilppaalle peräti 19 pallonmenetystä ja kotijoukkue rokotti niistä 18 pistettä. Kun siihen lisätään 18 hyökkäyslevypallosta kertyneet 17 lisäpinnaa, voittaminen ole helppoa näillä lukemilla. Etenkään Karhubasketin kotikentällä, jolla hallitseva mestari ei ole hävinnyt yhtään liigapeliä koko kaudella. Perjantainen kotivoitto oli KB:lle numero 19. 

Maanantaina siirrytään Vilppaan kuitenkin kotimaisemiin, jossa pelaaminen on ollut Vilppaalle huomattavasti mieluisampaa kuin bussimatkoilla. Vilpas on hävinnyt viimeksi kotonaan tammikuun 27. päivä Seagullsille (91-110) ja sen jälkeen tappion ovat kokeneet KTP, Kataja, Karhubasket sekä kolmesti Kouvot. Veikkauksen kertoimet ovat taatusti eri luokkaa kuin perjantaina.

Mitä, missä ja milloin

Toinen välieräottelu Vilpas-Karhubasket maanantaina kello 18:30 Salohallissa. Suosittua Pelimannin pregame-tapahtumaa ei arkena nähdä, mutta neljännessä kohtaamisessa lauantaina ohjelmaa on taas luvassa. Karhubasket houkuteli perjantain avauspeliinsä 1471 katsojaa. Pidetään huoli, että määrä ylitetään Salossa selvästi ja tunnelma on samaa luokkaa kuin puolivälierissä Kouvoja vastaan. Punaista päälle ja muistetaan, että PUNAINEN kuuluu sentään pääväreihin, oranssi on vain väliväri! Seagulls ja Kataja Basket aloittivat oman urakkansa lauantaina Kisahallissa ja lokit ottivat 16 pisteen avausvoiton. Tasainen ottelu ratkesi vasta lokkien päätöskympin 13-0 runiin. Joukkueet kohtaavat toistamiseen tiistaina Joensuussa.

Illan lähtökohdat

Koripallo on kontaktipeli, jossa iskuja tulee ja niitä täytyy myös antaa. Kauhajoen avauspelissä Karhubasket oli se osapuoli, joka määräsi tahdin fyysisyydellään. Kauhajokisten koko kentän aggressiivinen puolustuspelaaminen ja yhtä aggressiivinen meno hyökkäyslevypalloihin toimi ja Vilpas putosi kelkasta jo avausjakson lopulla. Nyt askeleet on sovitettava siten, että isäntä määrää tahdin ja vieras vikisee. Pallonmenetykset minimiin ja sulkupeli kunniaan!

Karhubasket on ikävä joukkue, koska sen pelitapa on iskostettu jokaisen kentälle tulevan miehen selkärankaan. Vaikka Daniel Dolenc on joukkueen ainoa puhdas sisäpelaaja, se ei vaikuta Karhun pelaamiseen. Haluttua heittoa jaksetaan jauhaa ja irtopalloihin mennään koko porukan voimalla. Päävalmentaja Janne Koskimies kavensi pelaavaa rotaatiota aiemmista peleistä, mutta tehot eivät pudonneet mihinkään. Etenkin koko kentän aktiivisella puolustuksellaan se sai hidastettua Vilppaan hyökkäyksien rakentelua ja se johti liian usein heittopaikkaan, johon ei etukäteen salolaisleirissä pyritty.

Huomionarvoista

Koripallo jos mikä on tilastolaji ja vertailu on helppoa. Jos verrataan runkosarjaa (22 ottelua) ja pudotuspelejä (4), jotkut pelaajat ovat parantaneet tilastojaan ja joidenkin taso on hiipunut. Karhubasketin avainpelaajista suurin tasonnostaja on ollut Jaye Crockett (pudotuspeleissä 19.3 pistettä/11.3 levypalloa/2.3 syöttöä ja tehokkuus 28.0), mutta rimaa ovat nostaneet myös Severi Kaukiainen (13.3/2.8/6.0/16.8), Cameron Jones (15.8/2.1/5.0/16.0), Lee Skinner (15.3/6.8/1.8/18.8) sekä syöttöjen ja tehojen osalta Henri Kantonen (7.3/3.3/6.8/13.3).

Vilppaan puolella huomio kiintyy joukkueen konkariosastoon, joka on parantanut menoaan runkosarjasta. Suurin parantaja on ollut Riku Laine (10.5/3.5/1.5/11.8), mutta myös Mikko Koiviston (12.0/2.8/3.5/16.3), Juho Nenosen (10.0/5.3/1.3/10.8) ja Roope Ahosen (6.3/1.5/3.8/7.8) tilastot ovat kohentuneet kaikissa kategorioissa. Remy Abell ei pelannut vielä runkosarjassa, Ira Leekin vain yhden ottelun.   

Kokoonpanot

Vilpas: 1 Goodin, 2 Feazell, 3 Blomgren, 4 Koivisto, 7 Nenonen, 8 Ahonen, 10 Mäkynen, 13 Juntunen, 14 Kärkkäinen, 18 Abell, 21 Laine, 23 Lee.

Karhubasket: 1 Jones (GTD75%), 5 Kantonen, 7 Dolenc, 8 Suokas, 10 Patterson (GTD25%), 11 Kaukiainen, 20 Innamaa, 21 Marttinen, 23 Hakamaa, 30 Crockett (GTD75%), 34 Skinner (GTD75%), 96 Dixson (GTD75%).

Poissaolot
Vilpas: Draine, Poutiainen.
Karhubasket: Patterson huilaa todennäköisesti. 

Pudotuspelien tilastokärjet (pisteet/levyt/syötöt)
Karhubasket: Crockett 19.3 / Crockett 11.3 / Kantonen 6.8. 
Vilpas: Feazell 14.3 / Lee 8.5 / Goodin 4.5.

Päävalmentajien mietteet

Jussi Savolainen: "Yksinkertaisesti meidän pelikovuus pitää olla jämäkämpi ensimmäiseen otteluun verrattuna. Salohallissa tullaan maanantaina näkemään valmiimpi ja taistelevampi Vilpas."

Janne Koskimies: "Sarjan siirtyessä Salohalliin on meidän pystyttävä edelleen pitämään pallonmenetykset kurissa ja oltava valmiina ottelun alussa vastustajan tekemiin muutoksiin omassa pelaamisessaan."

Päivän tietokilpailukyssäri

Viimeksi kysyttiin, ketkä kaksi Kauhajoen Karhubasketin pelaajaa on valittu vuosien varrella Koripalloliiton päätöstilaisuudessa vuoden puolustuspelaajiksi. Oikea vastaus on Henri Hirvikoski ja Vesa Mäkäläinen. Nyt uuteen kysymykseen. Koripalloliitto valitsee vuosittain myös vuoden valmentajan ja kyseinen kunnia on myönnetty kaudesta 1986-1987 alkaen. Kuka tunnettu korispersoona valittiin tuolla kaudella vuoden valmentajaksi? 

 

 

Yhteistyökumppanit