Uutiset & Artikkelit

15.04.2023 14:21
#korisliiga #playoffs #karhuvilpas
Vilpasvikings.fi

Maanantai on uusi mahdollisuus Vilppaalle

Eipä ollut Korisliigan suurin mestarisuosikki Karhubasket yllätettävissä Korisliigan välierien avauspelissä. Vilpas pysyi puolustavan mestarin kyydissä reilut kahdeksan minuuttia tilanteeseen 15-15, mutta sen jälkeen eurokentillä marinoitu KB kasvatti johtoaan tasaisesti ja porskutti selvään 80-63 (44-27) voittoon. Avauspeli ei ollut salolaisittain katastrofi, mutta parannettavaa jäi maanantaiksi Salohalliin. Kotijoukkueen aggressiivinen puolustus ja levypallopelaaminen nousivat avausottelun keskiöön, sillä kauhajokiset hakivat peräti 18 irtopalloa Vilppaan korilta. Niihin on löydettävä lääkkeet toiseen kohtaamiseen. 

Tuttu kevään merkki on, että Salon Tilausmatkojen sinivalkoinen bussi kaasuttelee kohti Pohjanmaata ja Kauhajokea. Niin tänäkin vuonna. Avausottelun alku lupailikin hyvää vieraille, mutta ensimmäisen kympin kaksi viimeistä minuuttia vihjasivat, mitä on tulossa. Miikka Marttisen ja Lee Skinnerin kolmosilla kotijoukkue lähti tauolle kahdeksan pisteen johdossa ja toisen kympin jälkeen kotijohto oli kasvanut jo 17 pisteeseen. Syykin oli selvillä eli pehmeys korien alla. 

Avauspuolikkaan jälkeen hyökkäyslevypallot kirjattiin Karhulle 12-2 ja niistä syntyneet kakkospallojen pinnat 11-4. Kun samaan aikaan pallo menetettiin 13 kertaa ja niistä syntyneet pisteet menivät Karhulle 14-2, Kauhajoki sai siten 18 yritystä enemmän yrittää koria. Se on paljon.

- Meidän heittoprosentit olivat ihan ok, mutta Karhulla oli koko pelissä 17 heittoyritystä enemmän. Se kertoo meidän lähes 20 pallonmenetyksestä. Helpottaisi hirveesti, ettei tarvitsisi ottaa koko ajan palloa omasta korisukasta. Karhu hidastaa erittäin hyvin prässillään meidän hyökkäämistä ja aiheuttaa hävikkiä hyökkäyskellossa. Seuraavaan peliin tarvitaan enemmän stoppeja ja puolustuslevypalloja, ettei kaverin puolustus ole niin organisoitua, taustoitti päävalmentaja Jussi Savolainen Salohallin maanantain peliä.

Vilpas teki Kouvoja vastaan kaksi ihmenousua syvästä kuopasta, mutta perjantaina Karhu ei antanut siihen mahdollisuutta.

- Kauhajoen ensimmäisenä puoliajan 12 hyökkäysribaa ja meille yhdeksän menetystä eivät tulleet yllätyksenä. Meillä on ollut tapana antaa kaverille alussa siimaa, mutta tämän jengin kanssa sitä ei voi tehdä, myönsi Vilppaan pistekunkkuna häärinyt Juho Nenonen.

Kolmas neljännes on oli Kouvoja vastaan aina se jakso, jolla nousulle luotiin pohja. Nyt ero kasvoi entisestään neljällä ja vaikka päätöskympillä oltiin neljä pinnaa parempia, voitonsaumat olivat jo kadonneet avaran IKH Areenan ilmatilaan. 17 pisteen tappiosta huolimatta salolaisten ei kannata pistää päätä pensaaseen, sillä suurinumeroinen tappio ollut mikään katastrofi. Kaikki on vielä korjattavissa. Tuoreessa muistissa on viime kauden finaalit, joiden avauspelissä Karhubasket rullasi suvereeniin 90-68 voittoon, mutta Salohallissa lehti kääntyi Vilppaalle 85-58. Eli 49 pisteen swingi hakee vertaistaan.

- Karhu teki 80 pistettä, joten en pidä meidän puolustusta älyttömän huonona. Kun otetaan meidän pallonmenetykset (lähes 20p) ja vastustajan hyökkäyslevyt (lähes 20p) pois, siihen jää noin 40 pistettä. Nyt analysoidaan tämä peli hyvin, arvioi Savolainen.

Näinhän se menee ja luotetaan siihen, että valmennustroikka Savolainen, Anttila ja Rannikko löytävät oikeat reseptit  avausottelun ongelmiin. Se tarkoittaa lisää pallovarmuutta Karhun koko kentän puolustusta vastaan ja sulkupelin korostamista omalla korilla. Nyt oltiin vaan liian pehmeitä. IKH Areenalla ei parhaita palkittu, mutta Vilppaalta palkinnon olisi voinut pokata kolmen kolmosen Juho Nenonen (15/3). Kukaan muu ei rikkonut kymmenen pisteen rajaa ja eniten parannettavaa jäi KeyShawn Feazellille (2/4). Muu Vilpas Kauhajoella: Quentin Goodin 9/3/4 syöttöä, Remy Abell 9/3, Ira Lee 8/8, Mikko Koivisto 7/3, Roope Ahonen 671, Riku Laine 5/3, Perttu Blomgren 2/2, Niilo Kärkkäinen 0/1. Prosentit 1p 62,5%, 2p 50,0%, 3p 38,1%. 

Karhubasket otti ottelusarjan avausvoiton käytännössä jo ensimmäisen puoliajan aikana, mutta maanantaina nähdään varmasti toisenlainen Vilpas tutussa Salohallissa, jossa pelaaminen on ollut voitokasta läpi kauden.

- Vilpas on kookas joukkue vitospaikalla ja halutaan puolustaa eri tavalla kuin puolivälierissä Pyrintöä. Siksi muutama treenipäivä tuli tarpeeseen. Ensimmäisen puoliajan pisteet meille 25-6 Vilppaan menetyksistä ja omista hyökkäyslevyistä ja ensimmäisten 30 minuutin kolme menetystä oli loistavaa. Vaikka johtaa 20 pisteellä, loppuun asti pitäisi pelata paremmin. Toisaalta näissä peleissä tulos ratkaisee. Jones, Crockett ja Skinner tulevat pelaamaan jatkossakin mikäli pysyvät terveinä ja neljäs paikka ratkotaan välillä Patterson-Dixson, pohti Janne Koskimies.

Päävalmentaja kavensi laajaa rotaatiotaan selvästi avauspeliin ja ottelu mentiin enemmän seitsemän miehen voimalla. Marttinen ja Innamaa pelasivat reilut kympit, Hakamaa ja Suokas käväisivät kentällä. Ykköseksi nousi tyylikäs Jaye Crockett (14/9) ja luotettavaa työtä tekivät myös Lee Skinner (13/7), Daniel Dolenc (12/4), Cameron Jones (10/6/4), Henri Kantonen (10/4/8), Severi Kaukiainen (9/1) sekä Dikembe Dixson (8/0). Prosentit 1p 66,7%, 2p 51,3%, 3p 30,3%.

Välierien toinen kohtaaminen on edessä maanantaina Salohallissa kello 18:30 ja Pohjanmaalle palataan uudestaan torstaina. Varma neljäs peli pelataan Salohallissa lauantaina. Seagulls ja Kataja Basket aloittavat urakkansa tänään kello 17:00 Kisahallissa.

Yhteistyökumppanit