Uutiset & Artikkelit

13.04.2023 18:51
Vilpasvikings.fi

IKH Areena kutsuu perjantaina, Vilpas on valmis

Perjantaina ne alkavat. Korisliigan välierät nimittäin. Avauspelissä kohtaavat kello 18:30 Kauhajoen hulppeassa IKH Areenassa runkosarjan ykkönen Karhubasket ja nelonen Salon Vilpas. Lauantaina esitellään toinen välieräpari, jossa Helsinki Seagulls (2) sai pitkällä kaavalla vastaansa Kataja Basketin (3) eli runkosarjan neljä parasta ovat mukana kauden ratkaisupelissä. Katajan semifinaalipaikka ratkesi vasta keskiviikkona, kun se lopetti KTP Basketin pyristelyn tyylikkäästi 93-65 ottaen kolmannen voittonsa. 
Finaaleihin selviytyy neljällä voitolla ja mestaruutta havittelevat joukkueet ovat selvillä viimeistään huhtikuun 29. päivä. Jo pelkästään Vilppaan ja Karhubasketin pitkä yhteinen historia takaa, että tunnelmaa ja tunteita ei tule puuttumaan kentällä eikä katsomon puolella. Edellisen kerran pantteripatsas on matkannut Kauhajoen tai Salon ulkopuolelle keväällä 2017, jolloin Teemu Rannikko nosteli isoa kissaa Joensuun jäähallissa.

Sekä Vilpas että Karhubasket ovat saaneet hyvää aikaa valmistautua kauden viidenteen kohtaamiseen, selvittihän kumpikin jatkopaikat suoraan 3-0 voitoilla. Vilpas raivasi tieltään Kouvolan Kouvot ja kauhajokiset lähettivät Pyrinnön kesälomille eli virtaa pitäisi löytyä molemmista leireistä. Ottelusarja jatkuu maanantaina Salohallissa, torstaina palataan taas Pohjanmaalle ja kolmen ottelun viikon täydentää Salohallin neljäs kohtaaminen lauantaina. Nämä pelit ovat varmoja ja mikäli voitot ovat jotain muuta lauantain jälkeen kuin 4-0, sarjaa jatketaan Kauhajoella tiistaina 25. huhtikuuta. 

Mitä, missä ja milloin

Välieräottelu Karhubasket - Salon Vilpas, osa 1. Paikkana uudenkarkea IKH Areena Pikikujalla eli olosuhteisiin välierät eivät ainakaan kaadu. Vaikka Salohalli on edelleen yksi Suomen parhaista korishalleista, IKH Areena on huippuluokkaa. Katsomot on roudattu Salosta saakka (Piiroinen Oy), pukukopit ovat pienen omakotitalon kokoiset ja ravintolatiloja löytyy janoisille riittävästi. 

Karhubasket on houkutellut Areenalle 1476 katsojaa peliä kohden ja selvää on, että välierissä määrä ei tule ainakaan laskemaan. Katkaisupelin Pyrintöä vastaan näki 1910 katsojaa ja oranssi väri ei jää vähemmistöön Areenalla. Salosta on lähdössä matkaan oma fanibussi, joten tukea löytyy myös punavalkoisille.

Aiemmat kohtaamiset

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella neljä kertaa ja voitot ovat kauhajokisille 3-1. Lokakuussa IKH Areenan avausottelu 82-73 (parhaat pistemiehet Jones 20, Crawley 15), joulukuussa Salohallissa 78-93 (Feazell 12, Dolenc 14), helmikuussa Kauhajoella 101-60 (Skinner 15, Lee 13) ja maaliskuussa Vilpas otti ainoan voittonsa Salohallissa 93-77 (Abell 19, Jones 17).

Illan lähtökohdat

Kumpikin pääsee ottelusarjaan parhaalla miehistöllään, ellei Karhulta lasketa kautensa polvivammaan päättänyttä Simeon Carteria. Vastapainoksi Janne Koskimiehellä on mahdollisuus valita pelaava kokoonpano, sillä ulkomaalaisvahvistuksia on Carterin poissaollessakin vielä viisi. Ennakossa Janne Koskimies ei vielä paljastanut, kuka viisikosta on huilivuorossa. Pyrintö-sarjassa avauspelin huilasi Manny Patterson ja kaksi viimeistä Dikembe Dixson.

Joukkueet tuntevat toisensa kohtuu hyvin, joten suuria yllätyksiä taktisella puolella tuskin nähdään. Etukäteen ajateltuna Vilppaalla on etu korin läheisyydessä (Lee, Feazell) Simeon Carterin poissaollessa. Karhubasketin vahvuudet löytyvät koko kentän aggressiivisesta puolustuksesta. Koskimies peluuttaa miehistöään laajalla rintamalla ja sen ansiosta intensiteetti säilyy kovana läpi ottelun. 

Heittotarkkuuksissa joukkueet kuuluvat parhaaseen siihen A-ryhmään. Karhubasket on liigan tarkin vapariviivalla (77.9%) ja kolmoskaarella (37.9%) eikä kakkosprosentissakaan (56.5%) ole valittamista. Yli 80% vaparimiehiä ovat Manny Patterson, Cameron Jones, Lee Skinner, Severi Kaukiainen sekä Joona Hakamaa. Kolmosissa ovat kunnostautuneet yli 40 prosentin tehoilla Daniel Dolenc, Kaukiainen, Patterson, Miikka Marttinen sekä Jaye Crockett, jonka tarkkuus lähempänä koria on myös kunnioitettava 66.5%.

Vilpas on kaikissa heittokategorioissa liigan toiseksi tarkin eli vaparit ovat uponneet 76.2%, kakkoset 56.7% ja kolmoset 37.1%. Salolaisista 80%-vaparikerhossa ovat Mikko Koivisto yli 96% tarkkuudellaan sekä Juho Nenonen että Roope Ahonen. Kolmospuolella tarkinta työtä on tehnyt Remy Abell (47.6%) ja yli nelikymppisiä ovat tähdänneet myös Koivisto ja Ahonen.   

Selvää on, että Vilppaan on päästävä uudelle tasolle vieraspelaamisessaan. Runkosarjassa ja jatkosarjassa vierasvoitot jäivät neljään, mutta onneksi matkapisteiden makuun päästiin puolivälierissä Kouvolassa (93-95) ja se tunne on varmasti jäänyt salolaisten makuhermoihin. 

Huomionarvoista

Kaksi vuotta sitten Vilpas voitti historiansa ensimmäisen Suomen mestaruuden ja silloin ottelusarjan ratkaisu tapahtui heti avauspelissä. Sen jälkeen pelkkä kotiottelujen voittaminen riitti pantteripatsaaseen voitoin 4-2. Tuolloin huhtikuun 15. päivä Vilpas haki 89-96 vierasvoiton paremmalla heittopelillä ja pakottamalla kotijoukkueen 15 pallonmenetykseen. Tuon pelin muistavat Vilppaasta vain kolme pelaajaa (Koivisto 19/2, Nenonen 7/3, Laine 5/2) sekä Kauhajoelta kaksi (Innamaa 2/1, Hakamaa 0/0). Ottelun pistehait olivat 23 pistettä nakuttaneet Okko Järvi ja Jeremiah Wood. Sama on tavoittena tänäkin vuonna eli avauspelissä on se paras paikka iskeä.

Karhubasket on saanut reilun viikon keskittyä pelkästään kotimaiseen liigaan, sillä matka FIBA Europe Cupissa päättyi välierätappioihin Anwil Wloclawekia vastaan. Puolalaiset kohtaavat Cupin finaalissa ranskalaisen Cholet Basketin, joka pudotti välierissä Tallinnan Kalev/Cramon 15 pisteellä. 

Kokoonpanot

Karhubasket: 1 Jones (GTD75%), 5 Kantonen, 7 Dolenc, 8 Suokas, 10 Patterson (GTD75%), 11 Kaukiainen, 20 Innamaa, 21 Marttinen, 23 Hakamaa, 30 Crockett (GTD75%), 34 Skinner (GTD75%), 96 Dixson (GTD75%).

Vilpas: 1 Goodin, 2 Feazell, 3 Blomgren, 4 Koivisto, 7 Nenonen, 8 Ahonen, 14 Kärkkäinen, 18 Abell, 21 Laine, 23 Lee. 

Poissaolot

Karhubasket: kautensa päättänyt Carter + yksi viidestä vahvistuksesta.
Vilpas: Perniön pojat

Pudotuspelien tilastokärjet (pisteet/levyt/syötöt)

Karhubasket: Crockett 21.0 / Crockett 12.0 / Kaukiainen 7.0. 
Vilpas: Feazell 18.3 / Lee 9.0 / Goodin 4.7.

Päävalmentajien mietteet

Janne Koskimies: "Vuosiluvusta 2018 eteenpäin on pantteripatsaaseen kaivarrettu vain Karhubasketin ja Salon Vilppaan nimet, joka tietysti kertoo ennakko-odotuksista tähänkin ottelusarjaan. Runkosarjan neljässä kohtaamisessa voittanut joukkue oli selvästi parempi kaukoheittopelin tehokkuudessa ja pallonmenetyksissä. Uskon samojen teemojen olevan nytkin avainasioita voittoon."

Jussi Savolainen: "Välierät käyntiin perjantaina Kauhajoella. Aktiivinen puolustus. Oikeanlainen aggressiivisuus hyökkäykseen. Hyvä energia alusta asti. Näillä eväillä ensimmäiseen otteluun IKH Areenalle."

Päivän tietokilpailukyssäri
Viimeksi kysyttiin vuotta, jolloin Kouvot nousi ensimmäistä kertaa SM-korikseen ja vastaus on syksyllä 1993 eli kolme vuotta aiemmin kuin Vilpas. Uusi kysymys kuuluu: kaksi Kauhajoen Karhubasketin pelaajaa on valittu vuosien varrella Koripalloliiton päätöstilaisuudessa vuoden puolustuspelaajiksi. Ketkä? 

Yhteistyökumppanit