Uutiset & Artikkelit

02.04.2023 14:06
#korisliiga #playoffs #kouvotvilpas
Vilpasvikings.fi

Haudankaivajien paluu, osa 2

Harva siihen varmaan uskoi masentavan toisen kympin (29-11) jälkeen, mutta totta se on. Avauspelissään Vilpas nousi 19 pisteen kuopasta neljän pisteen kotivoittoon ja sama kaava toistui lauantaina MLL Areenalla. Kouvot johti parhaimmillaan kolmannella jaksolla 23 pisteellä, mutta silti ottelusarja on katkolla Vilppaalle pitkäperjantaina Salohallissa. Mansikka-ahon trilleri kääntyi loppuhetkillä vieraille 93-95 (55-37) ja se todisti jälleen kerran, ettei Mikko Koivistoa kannata jättää vapaaksi kaaren taakse. Jos sääntöuudistus olisi mahdollista, Vilppaan puolesta ottelut voitaisiin aloittaa jatkossa suoraan toiselta puoliajalta. 

Vilpas saapui hyvissä ajoin Mansikka-aholle ja roikkui tällä kertaa avauskympin (26-26) mukavasti mukana Riku Laineen kymmenen pinnan avulla. Vaikka hyökkäys kulki mukavasti, pakkipäässä ei pysytty Kouvot-valssissa mukana lainkaan. Askeleet sekosivat ja Kouvojen liukkaat takakentän miehet viilettivät ohi vasemmalta ja oikealta. Ongelmat nousivat potenssiin kymmenen toisella kympillä, jolla John Meeks rokotti salolaisia kymmenellä pinnalla ja Deshon Taylor pisti vielä pinnalla paremmaksi. Ero koppitauolle repesi pelottavasti 18 pisteeseen 55-37.

- Oltiin laiskoja puolustuksessa ja tyhmiä hyökkäyksessä. Kouvojen 42 pinnaa maalatulta alueelta oli uskomaton lukema enkä ole vastaavaa nähnyt. Onneksi saatiin pitkällä tauolla kaivettua taisteluilme esiin ja järkeä hyökkäykseen, ihmetteli päävalmentaja Jussi Savolainen omiensa saamattomuutta.

Ensimmäisen puoliskon surkeus oli suoraan verrannollinen Vilppaan ainoan vitospaikan pelaajan KeyShawn Feazellin esitykseen, sillä iso mies oli aivan unessa viiden pinnan ja nollan (!) levypallon saldolla. Toisen puoliajan alkuun talviunestaan herännyt Feazell torjui Austin Butlerin heittämän pallon katsomon yläriville, pisti kakkosen sisään ja toisessa päässä Quan Jackson sai kokea Creightonin yliopiston miehen torjuntavoiman. Onnistumiset ruokkivat onnistumisia ja Feazell löysi mukavuusalueensa vapariviivan tuntumasta Kouvojen paikkapuolustuksen keskeltä. Sieltä mies säkitti jatkuvasti vapaita kakkosia (8/10) ja oli nostamassa vieraita peliin mukaan. 

Samalla tuli todistettua, että peliin noustaan takaisin onnistuneilla kolmen pisteen heitoilla. Kouvot ei niihin juurikaan syyllistynyt eikä toisaalta kannattanutkaan. Kotijoukkue yritti kolmosia vain yhdeksän kertaa pelin aikana ja ainoastaan Meeksin yksi yritys osui. Suurin tuhlari oli Deshon Taylor, joka pommitti kaikki kuusi kokeiluaan renkaan väärälle puolelle. Kotijoukkueen valintana oli ajot korille eikä se ollut kaukana, että taktiikka olisi tuonut tasoittavan kotivoiton. Kouvot voitti pisteet kolmen sekunnin alueelta 58-32.

Kouvojen 23 pisteen etumatka alkoi kaventua, kun heitot paikkaa vastaan tippuivat ja pakkipäähän saatiin uutta ryhtiä. Nousun aloitti Juho Nenonen kolmosellaan ja kun Mikko Koivisto säesti kahdella peräkkäisellä, ero kaventui 13 pisteeseen. Vaikka Kouvot kartutti pistetiliään lähinnä Meeksin kakkosilla, kaarelta saa aina sen pisteen verran enemmän. Roope Ahosen, Riku Laineen ja Quentin Goodinin kolmosilla päästiin jo kymmeneen pinnaan päähän ja viimeisellä tauolla oltiin enää kahdeksan pisteen päässä 74-66. Vilpas vei kympin 19-29. 

Päätösneljännes oli jälleen kynsinauhojen pureskelun aikaa. Koiviston kolmonen ja Feazellin 2+1 toivat vieraat jakson puolivälissä jo viiden pisteen päähän, mutta kotijoukkue teki vielä yhden rynnistyksen kasvattaen eron taas yhdeksään. Sitten esiin nousi tuttu mies eli kapteeni Koivisto. Ajassa 2:49 kolmonen pesään 87-81, seuraavasta hyökkäyksestä toinen ja kun kellossa oli 1:42, Koivarin kolmas peräkkäinen kaarikolmonen oli nähnyt päivänvalon, 91-87.

Kun Riku Laine prässäsi Meeksin menetykseen, Quentin Goodin kavensi 91-89 ja uskollisesti mukana reissaava Forza Vilpura sai hyppiä ja huutaa. Meeks piti vielä kakkosellaan kotitoiveita yllä, mutta Goodin päätti tuhota ne lopullisesti. Kolmonen pussiin (93-92, 0:49) ja kun Kouvot hölmöili 24 sekunnin menetyksen toisessa päässä, Vilppaalle jäi 24 sekuntia voittoheittoon. Goodinin johtokakkonen 93-94 tuli hieman liian aikaisin ja Kouvoille jäi yhdeksän sekuntia aikaa omaan voittoheittoon. 
Vilpas vaihtoi aikalisällä Nenosen Blomgreniin ja Perttu kiitti luottamuksesta. Taylor yritti toimittaa pallon sivurajasta Meeksille, mutta Blomgren pääsi pitkine käsineen väliin ja riisti pallon. Taylor joutui rikkomaan ja Blomgren kasvatti vierasjohdon kahteen vapariviivalta. Kouvoille jäi aikalisän jälkeen seitsemän sekuntia viimeiseen ratkaisuun ja pallo pelattiin Taylorin käsiin. Hän nousi ahdistettuun kolmoseen ja pallo ulos raudasta. Levypallo Butlerille, mutta hätäinen viime sekunnin kokeilu ei ollut lähelläkään. Uskomaton nousu oli nähty - taas kerran.

Nousu 23 pisteen kuopasta ei ole uutta Vilppaalle ja nyt on mahdollisuus katkaista ottelusarja pitkäperjantaina Salohallissa. Ja voisi kuvitella, että suuren yleisömeren edessä. Kouvolan raati palkitsi Vilppaan parhaana KeyShawn Feazellin (24/3), mutta suuri vääryys ei olisi ollut Mikko Koivisto (23/6/4) eikä Quentin Goodinkaan (18/2).

Koivisto osui 11 kolmosestaan seitsemän ja Goodin heitti viimeisten puolentoista minuutin aikana Vilppaan pisteistä seitsemän. Riku Laine säkitti 14 pinnaa ja Perttu Blomgren (5/2) nappasi yhden, mutta sitäkin tärkeämmän riiston. Muut: Juho Nenonen 5/5, Remy Abell 3/0, Roope Ahonen 3/1/5.

- Yksi voitto tarvitaan vielä välieräpaikkaan eikä mikään ole varmaa. Kaveri tulee varmasti samalla asenteella ja hyvä treeniviikko tarvitaan. Koitetaan olla alusta lähtien sen näköisiä mitä ollaan oltu kaksi ekaa peli toisella puoliajalla, pohti Savolainen tulevaa perjantaita.

Kouvot oli taas oma itsensä eli hyrrä pyöri kaarella ja vaaralliset mustapaidat löysivät vuorollaan vapaat väylät Vilppaan korille. Tällä kertaa oli John Meeksin (38) vuoro nousta esiin ja sen mies todellakin teki. Kahdeksan levypallon ohella vasuri heitti läpi pelin huimalla 72 prosentilla (18/25) ja piti välillä yksin joukkuettaan johtoasemassa. Isoilla minuuteilla väänsivät myös Deshon Taylor (21/3/4) ja Austin Butler (12/15). Mainitsemisen arvoinen on Veeti Helakorven (8/6) miehekäs peli Feazellia vastaan.

- Kalliita oppirahoja maksetaan. Pelattiin superhienosti 36 minuuttia. Koiviston kolme kulmakolkkia kolmea eri puolustajaa vastaan ja Goodinin kolmonen kuljetuksesta ja sen jälkene meiltä kaksi menetystä ja heikko heitto. Silloin häviää kahdella pisteellä, harmitteli Jyri Lehtonen. 

Kouvot voitti levypallot peräti 44-26, mutta syötöt kirjattiin Vilppaalle 6-23. Tosin vaikea niitä on Kouvojen pelityylillä  kirjatakaan. Kakkosia kotijoukkue heitti liki tuplasti enemmän (65/34), kolmosissa Vilpas oli ahkerampi 9/36.

Illan muissa otteluissa ottelusarjat etenevät voitoissa 2-0. Helsinki Seagulls haki viiden pisteen vierasvoiton 106-111 BC Nokiasta ja Karhubasket kylvetti Pyrintöä Pyynikillä myöskin isonumeroisessa pelissä 100-116. Tänään KTP kohtaa Karhuvuoressa Katajan ja sarjoja jatketaan vasta pääsiäisenä. Väliin mahtuu keskiviikon FIBA Europe Cupin välierä Karhubasket-Anwil Wloclawek, jossa kauhajokisilla on 19 pisteen korkuinen vuori kiivettävänä. 

Pitkäperjantaina pelataan vain yksi ottelu eli Vilpas-Kouvot kello 17:00. Kuten urheilutoimittaja Juha Tuuna oli laskenut, Vilpas on johtanut ottelusarjaa seitsemän minuttia ja neljä sekuntia. Toivottavasti johto näkyy Salohallin taululla ottelun päätyttyä myös vajaan viikon päästä, sillä Kouvolaan ei tee mieli enää lähteä.

Yhteistyökumppanit