Uutiset & Artikkelit

02.02.2023 21:06
#korisliiga #vilpasktp
Vilpasvikings.fi

Suomiosastolta mainio iltapuhde Salohallissa

Vilpas nousi kolmannelle sijalle ylemmässä jatkosarjassa kukistettuaan KTP Basketin keskiviikkona Salohallissa 100-89 (40-46). Voiton avain oli viimeiset kaksitoista minuuttia, joiden aikana viikingit nousivat 14 pisteen takaa-ajoasemasta 11 pisteen voittoon. Suuri kunnia voitosta lohkeaa takamieskaksikolle Roope Ahonen - Perttu Blomgren, joka heitti yhteensä 47 pistettä. Harvinaista sekin, että Vilppaan kotimaiset tekivät sadasta pisteestä mukavasti 64. Joukkue ei ehdi paljoa huilimaan, sillä uusi koitos on edessä heti perjantaina Kouvolassa.

KTP oli tullut hyvällä jalalla ja energialla Länsi-Suomeen halliten ottelua avausheitosta lähtien. Kolmessa minuutissa vierasjohto oli 4-9 ja se kasvoi tasaisesti läpi avauskympin. Etenkin piskuinen Brandon Sly (9) oli elementissään ja takamies johdatti vieraat 16-28 taukojohtoon. Toisella jaksolla oli Brandon Tabbin (14) vuoro kurittaa salolaisia ja ero kaventui vasta loppuhetkillä kuuteen pisteeseen 40-46. Vilpas pääsi ensi kertaa kokeilemaan kahden ison yhtäaikaista peluuttamista, tosin vain 35 sekunnin ajan.

Huonolta näytti vielä kolmannen kympin loppupuolelle asti, sillä Mubashar Alin kolmosella Kotka karkasi 14 pisteen karkumatkalle eikä mikään viitannut siihen, että täältä tullaan vielä. Tosin kuitenkin kävi. Vilpas vei reilun kahden minuutin lopun 12-3 Perttu Blomgrenin herättyä unestaan. Ensiksi salolaisten ensimmäinen onnistunut kolmonen pesään (1:49), heti toinen kolkki perään ja Ira Lee nosti vielä hyökkäyslevyristä kakkosen. Viime sekunneilla Blomgren ajoi renkaalle ja hups! Ero oli kaventunut numeroihin 62-67. Tästähän saadaan vielä peli!

 

Perttu Blomgren ajaa korille ohi KTP:n Roydell Brownin. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Jos oli Blomgrenin esitys kova, samaa voi sanoa Roope Ahosen päätöskympistä. Takamiehen avausjakso meni vielä kiikaritehoin, toisella yksi kakkonen sisään ja kolmannella kaksi vaparia pussin pohjaan. Sitten tahti muuttui. Kellossa 6:13 ja kakkonen sisään ja sama toistui hetkeä myöhemmin. Ahosen kahdella vaparilla ero kasvoi viiteen (81-76). Vaikka Kotka käväisi vielä kerran pinnan päässä (83-82), Blomgren ja Ahonen varmistivat Vilppaan kauden 13. voiton. Ottelu päättyi Ahosen kulmakolkkiin ja samalla miehen viimeisen kympin saldoksi tuli komeat 20 pistettä. Otteluisäntä Olvi ja Länsirannan hammaslääkärit olivat ajan tasalla palkintogaalassa.

- Alku oli vaikea koko joukkueelta, mutta toisella puoliajalla ruvettiin pitämään parempaa tempoa. Oltiin Pertun kanssa aggressiivisempia Kotkan palloskriinien puolustusta vastaan. Jussi teki muutoksia meidän puolustuspelaamiseen ja se toimi paremmin. Kova voitto nostaa itseluottamusta, Ahonen totesi pressissä.

Kolmas kulmakivi yhdeksänteen kotivoittoon oli kolmannen pelinsä viikinkipaidassa pelannut Ira Lee. Ison miehen 22 pistettä, 13 levypalloa ja neljä donkkia vahvistivat käsitystä, että Arizonan yliopiston kasvatista on vielä paljon iloa loppukaudella. Koko riittää sisäpainiin, sentteriliikkeitä löytyy eikä ilmavuudessakaan ole valittamista.

 

Ira Lee donkkasi palloa tunteella. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

- Pidettiin minuutit tasaisina ja oltiin tuoreempia lopussa. Saatiin hyökkäys rullaamaan ja puolustuslevyreissä tehtiin hyvää duunia. Mielenkiintoista nähdä, mitä saadaan aikaiseksi kahden ison peluuttamisella. Feazell teki paluun kahden viikon levon ja yhden täyden treenin jälkeen, totesi Jussi Savolainen.

Mitä se Ahosen mainitsema muutos pakkipäässä oli?

- Jätettiin tägääminen pois ja annettiin enemmän vapauksia hyökkäyslevypallopelaamiseen. Sopii meille paremmin, vahvisti Savolainen.

Vilpas keskiviikkona: Roope Ahonen 24/2, Perttu Blomgren 23/5/7 syöttöä, Ira Lee 22/13, KeyShawn Feazell 8/5, Riku Laine 8/2, Jalon Pipkins 6/0, Mikko Koivisto 6/0, Juho Nenonen 2/7, Niilo Kärkkäinen 1/2.

KTP oli oikein hyvä lähes 30 minuuttia, mutta se ei täydessä korismatsissa riitä. Brandon Tabb (27/3) oli alati vaarallinen, Brandon Sly (18/3/8 syöttöä) hävisi hieman kuvasta ratkaisuhetkillä. Vilpas teki hyvää työtä Jordan Gilesin (7/5) ja Roydell Brownin (8/5) kanssa.

- Meiltä 30 minuuttia hyvää peliä. Jotenkin normaali peli meille, sillä yleensä johtoasemassa heittovalintamme huononevat, kehonkieli muuttuu ja jalka putoaa kaasulta. Menetetään se joukkuekonsepti, jolla johto on saavutettu. Kunnia kaverille, Perttu ja Roope tekivät kovia koreja ja juuri heiltä niitä ei niin paljoa odotettu, pohti Roope Mäkelä.

 

Jussi Savolainen oli vakavasta ilmeestään huolimatta tyytyväinen joukkueensa esitykseen. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Korisliiga jatkuu jatkosarjojen osalta heti perjantaina Kouvolassa, jossa Vilpasta vastaan asettuu loukkaantumisten kanssa koko kauden paininut Kouvot. Jyri Lehtosen ryhmä ei todellakaan ole rouva Fortunan suosiossa. Karhubasketia vastaan loukkaantui ulkomaalaisista vauhdikas Quan Jackson ja keskiviikon Seagulls-pelissä leukaan osunut isku saattoi jopa päättää tehomies Deshon Taylorin kauden. Kun listaan lisätään vielä Aarni Korkiatuvan poissaolo, kapealla mennään perjantaina. 

Kauden aikana omat sairaslomat ovat kokeneet myös Hannes Pöllä, Ilmari Toikkanen, Joel Mäntynen sekä loppukauden sivussa oleva Henri Permanto. Kouvot lähtee illan kamppailuun kokoonpanolla Austin Butler, John Meeks, Bo Hodges, Ilmari Toikkanen, Joel Mäntynen ja Emil Uotila. GTD75% merkinnät löytyvät nelikon Hannes Pöllä, Veeti Helakorpi, Daniel Rantapaju ja Teemu Kristeri perästä.

Vilpas lähtee Kymeenlaaksoon kymmenen miehen voimin eli kokoonpanosta puuttuu PeU Basketin nuorten lisäksi Seagulls-matsissa päähän tulleesta iskusta toipuva Quentin Goodin. 

Yhteistyökumppanit