Uutiset & Artikkelit

10.02.2023 19:25
#korisliiga #karhuvilpas
Vilpasvikings.fi

Lauantaina Pohjanmaalle ilman poissaoloja?

Vilppaan päävalmentaja Jussi Savolainen veti torstaina joukkueen valmistavia treenejä Salohallissa ja totesi ensitöikseen: "Voisiko olla, että päästään lauantaina Kauhajoelle täydellä kokoonpanolla!" No, jinxaus on nyt tehty ja katsellaan, pysyykö tilanne samana lauantaihin asti. Joka tapauksessa vastus ei voi koventua, sillä vastaan asettuu eurokentillä kovetettu Karhubasket. Joukkueiden välinen historia ei kertausta kaipaa. Todetaan vaan, että sähköä leijuu uuden IKH Areenan päällä riittävästi ja Vilpas saa omat kannustusjoukkonsa mukaan Pohjanmaalle.

Karhubasket johtaa Korisliigan ylempää jatkosarjaa saldolla 20/4 ja kakkosena olevalla Seagullsilla on tilillään kaksi tappiota enemmän. Kolmikko Kouvot, Vilpas ja Kataja Basket ovat kaikki 13 voitossa ja hännillä oleva KTP Basket yhden voiton perässä niistä. Tasaista siis on.

Kauden aiemmat kohtaamiset ovat olleet kauhajokisten hommia. Lokakuussa Karhu murisi Vilppaan nurin IKH Areenan avajaisissa yhdeksällä pisteellä 82-73. Vilpas piti pelin tasaisena kolmen kympin verran, mutta päätösjaksolla kotijoukkue oli terävämpi pistein 24-15 ja otti kotivoiton. Tuosta pelistä Vilppaan paidasta ovat poistuneet Bo Hodges (4/3) sekä Isaiah Crawley (15/13) ja tilalle ovat tulleet Quentin Goodin ja Ira Lee. Jokainen voi päätellä, ovatko vaihdot kannattaneet. Karhulla ei ollut rosteriongelmia ja ulkomaalaiskvartettina toimi Cameron Jones, Manny Patterson, Lee Skinner + Jaye Crockett ja Kuany Kuany oli huilivuorossa. Nyt Janne Koskimiehellä on varaa valita vieläkin enemmän, sillä joukkueeseen paluun tehnyt Simeon Carter pelasi kauden ensimmäisen pelinsä oranssipaidassa tiistaina Hapoel Haifaa vastaan. Perinteisesti coach Koskimies ei ole paljastanut pelaavaa kokoonpanoaan ennen pelipäivää ja ennakkoprosenttien (25%) perusteella huilivuorossa olisivat Patterson ja Kuany. 

Kestomenestyjien toinen kohtaaminen oli Salohallissa joulukuun alussa. Vaisusti aloittanut Vilpas nousi päätöskympillä yhden pisteen päähän, mutta juuri Portugalista palannut euromenestyjä venytti lopussa eron 15 pisteeseen ja loppunumerot kirjattiin vieraille 78-93. Harvinaista oli, että Kauhajoen voitto perustui pääasiassa kotimaisiin voimiin. Passimiehet kokosivat Salossa 23 pistettä, kotimaiset peräti 70. Vilpas pelasi ilman Roope Ahosta ja Karhu tykitti kaaren takaa 27 pinnaa Vilpasta enemmän.  
 
Mitä, missä ja milloin

Kauhajoen Karhubasket - Salon Vilpas hulppealla IKH Areenalla lauantaina kello 17:00. Kauhajoen ylpeys on koonnut Korisliigan selvästi suurimmat katsojamäärät 1506 silmäparin keksiarvolla ja Vilpas on liigan kakkonen 1083 katsojalla. Muut eivät ole päässeet nelinumeroisiin lukemiin. Salosta lähtee fanibussi matkaan ja toivottavasti kannustajat saavat tutut laulut kuulumaan avarassa Areenassa. Joukkueet ovat kohdanneet Korisliigassa 75 kertaa ja niistä 45 on päättynyt Karhun voittoon.

Illan lähtökohdat

Vilppaan kokoonpano on pitkästä aikaa sellainen, jota on odotettu. Seagulls-matsissa päähän osuneen iskun vuoksi kaksi peliä huilannut Quentin Goodin on jälleen mukana ja uusi tupla-tuplamies Ira Lee pääsee päivä päivältä paremmin mukaan joukkueen kemiaan. Lee on pelannut vasta pieniä stinttejä samaan aikaan KeyShawn Feazellin kanssa, joten vielä ei ole päästy näkemään, mitä sisäkaksikko voi saada parhaimmillaan aikaan. Goodinin oltua sivussa päävastuu pelinteosta oli Perttu Blomgrenin ja Roope Ahosen harteilla ja etenkin Ahoselle viime ottelut ovat tehneet hyvää kadoksissa olleeseen itseluottamukseen sekä heittojyvän löytymiseen. Kotkaa vastaan Roope upotti vajaassa 26 minuutissa 24 pinnaa kolmosten upotessa 2/3 ja Kouvolassa meno vielä parani. Kuudesta kolmosesta osui viisi ja kokonaissaalis oli 17 pistettä. Eli tunnelmat Vilppaan leirissä ovat positiiviset.

Karhubasket on saanut Hapoel Haifa -ottelun jälkeen valmistautua ruhtinaalliset kolme päivää Vilppaan kohtaamiseen, joten kontiot ovat varmasti iskussa. Jos joukkueesta täytyy nostaa yksi pelaaja esille, se on ehdottomasti tammikuun pelaajaksi valittu 24-vuotias Severi Kaukiainen. Peliaikaa Koskimiehen tasaisessa peluutuksessa on tullut vain reilut 22 minuuttia, mutta tehotilasto näyttää riviä 12.9/2.6/5.3 syöttöä ja Peli-Karhujen kasvatin heitot kaarelta ovat osuneet kovalla prosentilla 46.8%. Ja muistaa kannattaa, että jos peli menee tiukaksi, viimeistä heittoa ei saa antaa ainakaan Cameron Jonesille (12.7/3.6/3.7 syöttöä). Mielenkiintoista nähdä, ketkä neljä kuusikosta Jones, Patterson, Kuany, Crockett, Skinner ja Carter nähdään lauantaina parketilla. 

Huomionarvoista

Hattu päästä Koskimiehen ryhmälle, sillä rasitusta on kasaantunut enemmän kuin lääkäri määrää. Joukkue on pelannut vuodenvaihteen jälkeen reilussa kuukaudessa 11 ottelua, joista seitsemän Korisliigassa (viisi voittoa) ja neljä FIBA Europe Cupissa (kolme voittoa). Urakasta kertoo seuraavien paikkakuntien lista: 3.1. Kotka, 6.1. Espoo, 8.1. Kouvola, 10.1 Israel, 18.1. Kauhajoki, 21.1. Kauhajoki, 25.1 Slovakia, 27.1. Kouvola, 1.2 Kauhajoki, 4.2. Kotka, 7.2. Kauhajoki ja nyt lauantaina vastassa Vilpas. FEC-puolivälierät käynnistyvät 8.3. Portugalissa ja FC Porto saapuu Kauhajoelle viikkoa myöhemmin. Matkailu avartaa, kuten sanotaan.  

Lauantaina kentällä nähdään myös kaksi liigan tarkinta vapaaheittojoukkuetta. Karhubasket on osunut tasan 80.0% vapareistaan ja yli 80 prosentin miehiä joukkueessa ovat Jones, Dolenc, Patterson, Kaukiainen, Hakamaa ja Skinner. Vilppaan vapariprosentti on sarjan toiseksi paras eli 76.9%. Mikko Koivisto (36/36) ei ole missannut vielä heittoakaan ja 80 prosentin kerhossa ovat myös Pipkins, Nenonen, Ahonen ja Lee.

Kokoonpanot

Karhubasket: 1 Jones (GTD75%), 5 Kantonen, 7 Dolenc, 8 Suokas (GTD25%), 10 Patterson (GTD25%), 11 Kaukiainen, 15 Kuany (GTD25%), 20 Innamaa, 21 Marttinen, 23 Hakamaa, 30 Crockett (GTD75%), 33 Carter (GTD75%), 34 Skinner (GTD75%).

Vilpas: 0 Pipkins, 1 Goodin, 2 Feazell, 3 Blomgren, 4 Koivisto, 7 Nenonen, 8 Ahonen, 14 Kärkkäinen, 21 Laine, 23 Lee.

Poissaolot

Karhubasket: prosenttien mukaan arvioiden sivussa Patterson, Kuany, Suokas. 
Vilpas: Perniön pojat 

Tilastokärjet (pisteet/levyt/syötöt)

Karhubasket: Kaukiainen 12.9 / Crockett 7.1 / Kaukiainen 5.3
Vilpas: Lee 18.3 / Lee 11.3 / Blomgren 5.5

Päävalmentajien mietteet

Janne Koskimies: "Vilpas pystyy nykyrosterillaan asettamaan isokokoisemman tai liikkuvamman ja heittovoimaisemman viisikon sen mukaan, miten he pelipaikkojen 4-5 pelaajia kierrättävät. Meillä on luonnollisesti Carterin mukaantulon myötä menossa vaihe, jossa haemme taas toimivia pelaajakombinaatioita ja tuomme takaisin tiettyjä viime kaudella hyväksi koettuja konsepteja."

Jussi Savolainen: "Pitkästä aikaa täysi kokoonpano jalkeilla, toivottavasti se näkyy yhtenäisenä tekemisenä ja positiivisena energiana. Hienoa myös saada bussillinen salolaiskannattajia Pohjanmaalle kannustamaan meitä."

Päivän tietokilpailukyssäri

Viimeksi kysyttiin, kuka on KTP:n kärkinimi plus/miinustilastossa ja oikea vastaus oli Joonas Timonen. Uusi kysymys kuuluu: Kauhajoki voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa keväällä 2018. Ketkä olivat joukkueen ulkomaalaisvahvistukset (4) ratkaisevassa finaalissa Vilpasta vastaan?

Yhteistyökumppanit