Uutiset & Artikkelit

10.05.2022 16:15
Vilpasvikings.fi

Vilppaalta taas upea nousu - sitten iski Cameron Jones

Olipa taas ottelu! Salohallissa 2102 hurmoitunutta katsojaa punavalkoisissa tai oransseissa, täysi rähinä kentällä ja katsomossa ja ottelun ratkaisu 1,3 sekuntia ennen summeria. Eipä voi paljon enempää Korisliigan finaalilta vaatia. Salolaisittain ainoa ikävä asia oli, että Karhubasket poistui parketilta 82-85 (43-51) voitolla ja on enää yhden voiton päässä mestaruudesta. 
Maanantai-illan suuri sankari oli Karhubasketin uskomaton Cameron Jones, joka heitti joukkueensa 13 viimeistä pistettä. Ottelusarja on nyt ensi kertaa katkolla Kauhajoella, joten Vilppaan on pakko kairata keskiviikkona voitto Pohjanmaalta ja venyttää sarja perjantaiksi Salohalliin. P*rk*le, periksi ei anneta!

Ensiksi on pakko kehua Salohallin tapahtumaa ja sitä tunnelmaa, joka maanantaina Pormestarinkadulla koettiin. Ennakkolippuja oli myyty ennätyksellisesti yli 700 ja kun hallin ovet avautuivat tunti ennen ottelun alkua, ihmisvirta valui jatkuvana purona katsomoon.  Huutomyrskyssä valmentajien oli turha yrittää viestittää ohjeita kentälle huutamalla. Kiitokset taas yli satapäiselle Karhun faniosastolle, jonka arkipäivän pitkä matka Saloon varmasti kannatti. Siksi pitkään rummut, vellikellot ja laulut ottelun jälkeen hallissa raikuivat...

Joku voisi sanoa, että on tämä Vilppaalta huonoa tuuriakin. Kaksi ottelua ja kaksi viimeiseen heittoon kaatunutta tappiota. Totuus on kuitenkin se, että kyllä Vilpas kaivoi omaa hautaansa ihan itse. Karmeita menetyksiä, annettiin Karhulle helppoja oikean käden lay-upeja, päästettiin Simeon Carter rullaamaan donkkeihin jne. Ennätyshuono avauskymppi (18-33) siivitti Karhun toisella jaksolla jo 24 pisteen johtopaikalle. Avauskympin 18 pisteestä Vilpas teki 16 pinnaa kolmen sekunnin alueelta, mutta toisella jaksolla siitä tuli hyppyheittojoukkue. Se on riskipeliä ja suoranaista tyhmyyttä Karhun tasoista ryhmää vastaan. Vajaan 15 minuutin pelin jälkeen (22-46) katsomoon asti aisti tuntemuksen, että oliko tämä tässä. No onneksi ei ollut.
Jos oli Vilpas sitkeä kuin tilliliha viimeksi Kauhajoella, samasta saatiin nauttia myös Salohallissa. Ja korkojen kera. Toisen jakson loppuvitonen meni kotijoukkueelle 16-3 ja puoliajalle mentäessä Vilpas oli kaventanut eron kahdeksaan pisteeseen 43-51 Roope Ahosen rohkealla kolmosella.

 

Roope Ahonen pelasi maanantaina kauden parhaan ottelunsa. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Kotijoukkueen kiri jatkui läpi kolmannen jakson ja viimeiselle tauolle mentiin kutkuttavista numeroista 64-66. Salohalli pääsi riehaantumaan päätösjakson alussa, jolloin Riku Laine vei kotijoukot johtoon 70-68. Kun Mikko Koivisto ja Roope Ahonen onnistuivat heti perään, 24 pisteen tappio oli vaihtunut viiden pisteen johtoasemaksi (74-69) 17 minuutissa.
Tämä ei kuitenkaan Karhulle sopinut. Lee Skinner aloitti takaa-ajon kolmosellaan ja siitä eteenpäin Karhubussia kuskasi Cameron Jones. Laituri aloitti huikean loppusoolonsa kolmosella ja vapareilla ja hetkessä Karhu oli siirtynyt 74-77 johtoon.
Draaman kaari huipentui jälleen viimeiselle minuutille. Juuri sitä ennen Jones oli vienyt vieraat 78-82 johtoon kolmosellaan ja siirryttiin Vilppaan aikalisälle. Roope Ahosen kakkosella ero kutistui kahteen ja toisessa päässä Jeremiah Wood otti helpohkosti puhalletun viidennen virheensä. Ei hyvä uutinen Vilppaalle. 
Rene Rougeau missasi onneksi molemmat vaparinsa (!), Bryan Griffin haki irtopallon ja Vilppaalle jäi mahdollisuus voittoheittoon. Ahonen ajoi sisälle ja vapautti Griffinin illan viidenteen donkkiin. Peli tasan 82-82 ja kellossa 19 sekuntia! Karhubasket pelasi viimeisen hyökkäyksensä maltilla ja ratkaisupaikka sattui - kuinkas ollakaan - Cameron Jonesille. Pieni harhautus, riittävä välimatka puolustajaan ja kolmonen pussin pohjaan reilusta kahdeksasta metristä. Pelimiehen merkki. 
Vilppaalle jäi aikalisän jälkeen 1,3 sekuntia aikaa yrittää tasoitusta. Fläppitaululla pallo yritettiin pelata Mikko Koivistolle, mutta se ei toiminut käytännössä. Ahosen oli syötettävä vaikeaan paikkaan Juho Nenoselle, jonka ahdistettu kolmonen osui nippa nappa rautaan. Voitto Kauhajoelle 82-85 ja oranssipaidoilla on keskiviikkona mahdollisuus päästä kannattelemaan pantteria.

 

Juho Nenosen viimeisen sekunnin kolmonen kolahti rautoihin ja Karhu Basket pääsi juhlimaan voittoa. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Ottelun sankaria ei tarvitse kauaa etsiä, sillä Cameron Scott Jones pelasi varmasti yhden kovimmista peleistään Suomen kamaralla. 33-vuotias Northern Arizonan kasvatti pelasi 27:38 minuuttia, heitti kakkoset 4/7, kolmoset 3/3 ja vaparit 6/7. Niistä syntyi 23 pistettä.
- Aikävälillä 5-15 minuuttia jäätiin pahasti jalkoihin ja oltiin aivan purjeessa. Sitten kaivettiin 2-2-1 prässi ja lopetettiin epäröinti hyökkäyksessä. Se sekoitti Karhun pelin ja päästiin johtoon. Lopussa tuli Cameron Jones, joka laittoi muutaman kovan kolmosen ja ratkaisi pelin, totesi Sami Toiviainen.
Karhun x-factor oli oma kasvatti Joona Hakamaa, joka pussitti ennakkoluulottomasti 12 pistettä 14 minuutissa. Rene Rougeau osui 16 pisteen edestä, Simeon Carter heitti yhdellä ohiheitolla 12 pinnaa ja Severi Kaukiainen jakeli yhdeksän passia kavereille.
- Tehtiin Severi Kaukiaisen palloskriinitilanteissa aikamoisia mokia, myönsi Toiviainen.
Karhubasketin aina sopivan kriittinen päävalmentaja Janne Koskimies ei ihmeemminen hypettänyt illan antia.
- Ei meidän pelaaminen ollut korkeatasoista tänään. Heitettiin enemmän kolmosia sisään kuin vastustaja ja se oli siinä. Alussa heitettiin kaikki sisään ja saatiin hyvä johto. Sitten Vilpas tuli peliin takaisin ja ottelu kääntyi lopun kovilla yksilösuorituksilla meille. Tosi tasainen peli ja me oltiin taas lopussa onnekkaita, analysoi Janne Koskimies.   

Otteluisäntä Eezy palkitsi kotijoukkueesta yhden ohiheiton heittäneen Roope Ahosen (16/3/5 syöttöä).
- Harmittaa, tiukka häviö taas. Kun antaa 24 pistettä eteen, siitä on kova työ kammeta takaisin peliin. Alussa puolustus oli tosi huonoa ja pomputettiin palloa. Kauhajokea vastaan täytyy pelata 40 minuuttia. Onneksi on vielä kolme peliä jäljellä, tuumi kauden parastaan esittänyt Ahonen.
Kolmen kolmosen Brian Fobbs (17/8) nosti tasoaan Kauhajoen reissusta ja Bryan Griffin (17/7) raateli korirautoja viidesti. Jeremiah Wood (10/4/3) pelasi normaalia kauempana korista. Muut: Mikko Koivisto 9/1, Juho Nenonen 5/1, Marcus Lovett Jr 4/0, Riku Laine 3/4, Perttu Blomgren 1/3.

Finaalisarjan viides osa nähdään Kauhajoen liikuntahallilla keskiviikkona kello 18:30. Ennakkoliput kuulema viedään käsistä, joten hurja meno saa taatusti jatkoa Pohjanmaalla...

Yhteistyökumppanit