Uutiset & Artikkelit

05.05.2022 16:38
#roopeahonen #VilNok
Vilpasvikings.fi

Vilpas ilmoittautui rytinällä pantterijahtiin

48 tuntia voi muuttaa voimasuhteita yllättävän paljon. Maanantaina Vilpas jäi täydellisesti jyrän alle Kauhajoen finaalisarjan avauksessa ja Karhubasket rynni helppoon 90-68 kotivoittoon. Hätäisimmät ennakoivat jo sarjasta lyhyttä, mutta Salohallin kohtaamisessa osat vaihtuivat totaalisesti. Fyysinen Vilpas vei mehut vierailta ja tasoitti ottelusarjan vieläkin komeammalla 85-58 (38-31) voitolla. Finaalien Game3 kamppaillaan heti perjantaina Kauhajoella ja tuoreella voitolla Vilppaan on huomattavasti helpompi lähteä hakemaan sitä kuuluisaa ryöstöä lakeuksilta.

Jos Karhubasket yllätti salolaiset avauspelissä pelikovuudellaan ja fyysisyydellään, samaa voi sanoa Vilppaan keskiviikon esityksestä. Valmennusjohto oli tehnyt kotitehtävänsä erinomaisesti ja sai viikingit sellaiseen lentoon, jolla Karhubasket puolustettiin 58 pisteeseen. Samanlainen nollaus on nähty viimeksi kauhajokisilta kuusi vuotta sitten. Huhtikuussa 2016!
Pakko kiitellä myös finaalien tunnelmaa. Kauhajoen oranssimerestä (1337) lähti upeasti ääntä, mutta eipä tarvitse salolaisten kannattajienkaan hävetä keskiviikon esitystä. Forza Vilpura tuuttasi katsomon sellaiseen älämölyyn, että valmentajien oli turha yrittää huudella ohjeita pelaajille. Kiitokset myös reilulle sadalle Karhu-kannattajalle, jotka olivat lähteneet Pohjanmaalta etelään. Teitä oli kaikkiaan paikalla 1811 silmäparia ja se on kuluvan kauden yleisöennätys. Entisessä enkassa Kataja Basket houkutteli uuden Motonet Areenan avajaisiin 1636 katsojaa. Eikä Vilppaan tarvitse hävetä muutenkaan, sillä kauden kymmenestä suurimmasta yleisöpelistä kuusi on pelattu Salohallissa.

 

Forza Vilpuran katsomossa laulu raikasi läpi ottelun. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Vilpas lähti otteluun kahdella muutoksella, kun Perttu Blomgren ja Juho Nenonen syrjäyttivät Kauhajoella aloittaneet Marcus Lovett Juniorin ja Bryan Griffinin.
- Lovett tulee näköjään paremmin penkiltä ja Juho vei heittouhallaan Rene Rougeaun kauemmaksi korinaluksen apuasemista. Näin Jeremiah Woodille jäi enemmän tilaa operoida renkaan lähettyvillä, perusteli Sami Toiviainen fiksua siirtoaan. 
Ja sen Akronin härkä tosiaan tekikin. Suurin osa Vilppaan hyökkäyksistä pelattiin juuri Woodille vasempaan low-postiin ja sitten iso mies lähti poraamaan joko keskelle tai livahti päädyn kautta renkaalle. Tilastot 17/6/5 syöttöä kertovat kaiken Woodin illasta ja siinä hommassa Lee Skinner (7/6) sekä Simeon Carter (12/6) jäivät katselijan rooliin.
Otteluisäntä Salon kaupunki palkitsi silti kotijoukkojen parhaana Marcus Lovett Juniorin (21/1), jonka näyttävistä kiemuroista Salohallin ennätysyleisö pääsi nauttimaan täysin siemauksin. Kahdeksasta kakkosesta upposi vain kolme, mutta Lovett korvasi ohiheittonsa kaarelta (3/4). Kauden parasta Lovettia!
Oman osuutensa voitosta kantoi toki koko joukkue. Brian Fobbs (14/8/4 syöttöä) teki mahtavaa pakkityötä Cameron Jonesin (7/6/4 syöttöä) kanssa, Bryan Griffin (11/11) nosti valtavasti tasoaan avauspelistä ja Perttu Blomgren (5/0) samoin. Mikko Koivisto (8/2) oli totutusti tiukassa vartioinnissa, mutta oli plus/miinuksissa kotijoukkueen paras (+25). Ja Juho Nenonen (0/2) teki sitä mitä hän parhaiten osaa eli olla iholla. Heitoista tosin kaikki kolme pomppivat renkaasta ulos, mutta puolustuksessa oli sähinää - ja fiksulla tavalla.
- Juho teki tänään niitä Juho-asioita ilman suuria kohelluksia, iloitsi Toiviainen.
- Käytiin läpi asioita mitä pitää muuttaa viimekertaisen tappion jälkeen. Renen ja Skinnerin kanssa on kiva painia ja täytyy muistaa ottaa tanssikengät mukaan perjantaina Kauhajoelle, veisteli Nenonen.  

 

Juho Nenonen pelasi uransa parhaimman 0 pisteen ottelun. (Kuva: Ville Vuorinen)


Lopuista tehoista vastasivat Riku Laine (5/2), Niilo Kärkkäinen (2/1), Roope Ahonen (2/0) ja Trey Niemi (0/1).
- Laitoin taululle neljä asiaa mitkä täytyy parantua tähän kakkospeliin. Ensimmäinen oli henkinen ja fyysinen valmius ja siinä onnistuttiin. Muutettiin taktisesti pari asiaa ja yksinkertaistettiin vähän hyökkäämistä, paljasti Toiviainen.

Karhubasketin päävalmentaja Janne Koskimies oli luonnollisesti pettynyt omiensa esitykseen, mutta lupasi unohtaa tämän ottelun nopeasti.
- Vilppaan oli helpompi lähteä tähän toiseen peliin. Meidän aktiivisuus ei ollut sillä tasolla mitä pitää olla. Vilpas sai toimitettua pallon liian helposti sinne minne halusivat. Woodilta vahva esitys ja jatkossa hänet pitää pakottaa tekemään enemmän töitä. Vilppaan hyvä puolustus näkyi meidän kahden pisteen heitoissa ja tehot puuttuivat kaaren takaa (5/30), pohti Koskimies.
Vilppaan puolustus oli kovalla tasolla läpi ottelun ja se näkyi normaalisti erinomaisen heittojoukkueen osumissa. Pelitilanneheitot olivat heikot, kuten lista kertoo: Jones 3/10, Rougeau 2/8, Kantonen 3/9, Skinner 2/9 ja Severi Kaukiainen 0/11. Enemmän heittäneistä ainoastaan Simeon Carter voi olla tyytyväinen tarkkuuteensa 6/7.

 

Jeremiah Wood (17/6/5 syöttöä) oli vaikea pideltävä Karhun Basketin sisäpelaajille. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Harvoin - jos koskaan - on nähty finaaleissa, että kahden ensimmäisen ottelun swingi on 49 pistettä (Kauhajoki +22, Salo +27). Karhubasket johti vielä avauskympin jälkeen 17-19, toisen jakson Vilpas vei 21-12. Ottelu ratkesi heti kolmannen neljänneksen alkuun, jolloin Vilpas piti Karhun yli viisi minuuttia ilman ainoatakaan pistettä ja karkasi numeroista 38-31 selkeään 19 pisteen johtoon 50-31. Päätöskympillä ero kasvoi jo 30 pisteeseen (79-49) ja summerin soidessa sitä oli 27 pinnaa.
- Me ollaan ihmeellinen joukkue. Joka neljännessä pelissä unohdetaan, miten hyviä me voidaan olla, muistutti Juho Nenonen. Onneksi se neljäs peli ei ole perjantaina, vaan nyt lähdetään hakemaan sitä kotiedun ryöstöä Pohjanmaalta. Toivotaan, että saadaan mukaan runsaasti puna-valkoista väriä Kauhajoen liikuntahallin päätykatsomoon! 

Yhteistyökumppanit