Uutiset & Artikkelit

07.05.2022 16:56
Vilpasvikings.fi

"Se oli pienestä kii" - Karhubasket 2, Vilpas 1

Samuli Edelman julkaisi 1991 albumin "Pienestä kii" ja levyn nimikkobiisistä voisi sanoa samaa kuin Vilppaan vierailusta Kauhajoen liikuntahalliin perjantaina. Vilppaan huikea loppukiri päättyi viimeisellä sekunnilla Brian Fobbsin voittoheittoon, mutta pallo pomppasi raudasta ulos ja Karhubasket selvisi säikähdyksellä numeroin 82-81 (42-34). Kauhajoki johtaa nyt finaalisarjaa 2-1 ja joukkueet kohtaavat maanantaina Salohallissa. Jollei koriskauden yleisöennätys (1811) ei mene silloin rikki, se on ihme!

Kyseisen Edelmanin vinyylin hittibiisi oli tietysti kaikkien rakastama "Peggy", mutta löytyy sieltä myös kappaleet "Hillitön sunnuntai" tulevan äitienpäivän kunniaksi sekä maanantaita ajatellen Hectorin sanoittama "Vieraat saapuu" ja sillä viitataan Game4:n tunnelmiin. Vilppaan kannalta käsikirjoitus on selvä. Kotivoitto maanantaina, ryöstöretki keskiviikkona Kauhajoelle ja sarjan päätös perjantaina Salossa. Avot ja sauna kuumaksi! Päävalmentaja Sami Toiviainen totesikin ottelun jälkeen, että häntä ottaisi päähän miljoona kertaa enemmän jos olisi hävitty 15 pisteellä.
- Nyt on näytetty, että meillä on täällä mahdollisuus voittaa, muistutti Toiviainen ja näinhän se on. Etenkin, kun Vilpas ei pelannut erityisen hyvin. Brian Fobbsille (4/6) ja Marcus Lovett Juniorille (6/5) osui se heikompi heittopäivä ja Karhubasket sai Jeremiah Woodin syöttöklinikan paremmin kuriin kuin Salohallissa.
- Eka kymppi oli meiltä ok. Toisella Karhu kielsi syötöt Woodille sisään, meidän peli meni pompotteluksi ja hyökkääminen oli aivan kamalaa. Lopussa saatiin Mikko Koivisto muutamalla kikkapelillä vapaaksi ja kovalla työmäärällä otettiin stoppeja. Jonkun on edelleen otettava se viimeinen heitto ja nyt se tuli nuorimies Fobbsille. Heitto sisään ja Fobbs olisi nyt Salon juhlituin sankari, totesi Toiviainen.
Vilpas oli vielä 14 pistettä tappiolla (81-67) ajassa 36:26. Sitten tapahtui jotain outoa. Kokenut kotijoukkue menetti otteensa täydellisesti ja Vilppaan kiri alkoi purra. Lovett Jr lay-upista 81-69, Griffin lay-upista 81-71, Koivisto kaarelta 81-74, Griffin korin alta 81-76 ja Koivisto toistamiseen kolmoskaarelta 81-79. Eli Vilpas piti reilut kolme minuuttia kotijoukkueen pisteittä ja kiri 0-12 runilla Karhun peräpeiliin.
Sitten Koivisto rikkoi heti taktisesti Henri Kantosta, jonka vapareista vain toinen onnistui (82-79). Vilpas pelasi pallon nopeasti Woodille korin alle ja taululle 82-81. Kellossa vajaat kymmenen sekuntia, ei aikalisää ja Karhu antoi pallon päätyrajasta Cameron Jonesille kentän kulmaan. Vilpas tuplasi Jonesin menetykseen ja pallo vieri Mikko Koivistolle. Koivisto ajoi keskelle, mutta ei pystynyt huonosta tasapainosta heittämään. Syöttö kaarelle Brian Fobbsille, joka teki yhden pumppiharhautuksen ja laittoi pallon ilmaan. Hengitys täpötäydessä liikuntahallissa pysähtyi ja kun pallo pomppasi raudasta ulos, Karhufanit pääsivät juhlimaan toista voittoaan. "Se on pienestä kii, niin pirun pienestä kii"...

 

Jeremiah Wood ei saanut syöttöklinikkaansa käyntiin GAME 2:n tavoin perjantaina Kauhajoella. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Jossitelu on näissä tapauksissa aina helppoa ja herkullista. Olisiko Koiviston pitänyt syöttää Woodille korin läheisyyteen? Olisiko Fobbsin pitänyt antaa vielä ekstrasyöttö täysin vapaalle Lovettille kaaren päähän? Mitä tähän Sami Toiviainen?
- Katsoin viimeisen tilanteen Savolaisen Jussin kanssa videolta viisi kertaa. Mikko otti pallon sellaisesta asennosta, että onko siellä ketään ja lähti ajamaan. Oli pieni mahdollisuus saada pallo Woodille, mutta siinä oli kaksi puolustajaa enkä tiedä olisiko saatu edes heittoa aikaiseksi. Näin jälkikäteen syöttö Fobbsille oli paras vaihtoehto. Hänellä oli heittoharhautuksen jälkeen mahdollisuus syöttää Lovettille täysin vapaaseen paikkaan, mutta olisiko enää ehditty heittää? Tämä oli oikea valinta, arvioi Toiviainen vaihtoehtoja. Eli se siitä.

Raati palkitsi Vilppaasta Jeremiah Woodin (21/8) ja Bryan Griffin (15/5) nousi toisella jaksolla hienosti esiin neljällä torjunnallaan. Mikko Koivisto (9/5) nosti Vilppaan peliin mukaan loppuhetkien kahdella kovalla kolmosella ja Juho Nenosen (7/2) taistelu ei jättänyt ketään kylmäksi. Brian Fobbsista olisi voinut tulla sankari, mutta perjantai ei ollut laiturin heittopäivä. Yhdestätoista heitosta vain kaksi osui ja samaa voi sanoa Lovett Juniorista (heitot 2/7). Muut: Riku Laine 7/3, Perttu Blomgren 6/4/4 syöttöä, Roope Ahonen 6/0.
- Aloitettiin hyvin eikä jouduttu samanlaiseen myllyyn kuin täällä viimeksi. Voitettiin levypallot ja se kertoo kovuudesta. Loistava taistelu, joka kulminoitui viimeiseen heittoon, totesi Riku Laine.

 

Roope Ahonen osui Kauhajoella kaaren takaa kahdesti. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Karhubasketin hyytyminen loppuhetkillä oli erikoista. Parhaana palkittiin takuuvarma Lee Skinner (16/9/4 syöttöä) ja muut tehot jakaantuivat: Cameron Jones 15/2, Severi Kaukiainen 13/2/6 syöttöä, Rene Rougeau 11/5, Simeon Carter 11/6, pirteä Eero Innamaa 10/1, Henri Kantonen 4/3, Joona Hakamaa 2/1, Miikka Marttinen 0/3.
- Salon peli piti unohtaa nopeasti. Tänään aloitettiin kaarelta 0/7, mutta puolustuksessa oli oikea työmäärä ja saatiin Vilppaan pallon ylöstuontia ja Woodille pelaamista vaikeammaksi. Lopussa tuli selkeä herpaantuminen eikä oltu enää samassa puolustusmoodissa. Oltiin onnekkaita, Fobbsin heitto näytti penkille hyvältä, arvioi Janne Koskimies.

Ottelusarja jatkuu maanantaina Salohallissa kello 18:30. Pistetään yleisöennätys uusiksi ja aloitetaan katsojaluku kakkosella! 

Yhteistyökumppanit