Uutiset & Artikkelit

12.05.2022 17:24
Vilpasvikings.fi

Onnittelut koko Karhuperheelle!

Karhubasket on Suomen mestari mallia 2022 ja isot onnittelut siitä koko Karhuperheelle. Isossa joukossa on voimaa! Ei jäänyt epäilystäkään, että pääsikö oikea joukkue nostamaan pantteripatsasta keskiviikkona Kauhajoen liikuntahallissa. Kauhajokiset jatkoivat siitä, mitä he ovat koko kauden esittäneet ja oranssipaidat pääsivät juhlimaan peräti 1723 katsojan edessä kolmatta Suomen mestaruuttaan. Voisi veikata, että juhlat jatkuvat pienessä Pohjanmaan kaupungissa vielä pitkään. Viides finaali Salon Vilpasta vastaan päättyi selvin numeroin 90-67 (39-38). Tasaisen ensimmäisen puoliajan jälkeen Karhubasket pisti jalkaa syvemmin kaasulle ja eteni äänekkään oranssimeren keskellä mestaruuteen.

Karhubasketin mestaruuden takana on tietysti paljon ihmisiä ja koko Kauhajoen kaupunki tuntuu olevan yksimielisen päättäväisesti seuran takana. Materiaaliltaan Karhunbasket oli tasaisen hyvä ja ulkomaalaisvahvistukset olivat huippuluokkaa. Silti kaiken takana on osaava valmennus, jota Janne Koskimies johti koko kauden ajan tinkimättömällä tyylillään. Apunaan hänellä oli Risto-Matti Rousku ja Marcos Santos Alija. Yksi keskiviikon iloisimmista miehistä oli luonnollisesti puheenjohtaja Vesa Ojala ja erityisen lämpimät onnittelut Veskulle! Monta työmyyrää jää mainitsematta, mutta annettakoon se anteeksi.

Sanotaan, että urheilussa hopea hävitään. Tällä kertaa tuolle väitteelle ei ole katetta. Vilppaalle hopea oli voitettu mitali, katsoi asiaa miltä kantilta tahansa. Epätasainen runkosarja ei ihmeitä lupaillut pudotuspeleissä, mutta sinne kammettiin kolmossijalta. Ylemmässä jatkosarjassa peli loksahteli kohdilleen ja kun pleijareissa Pyrintö kaatui 3-1 ja Kataja Basket 4-1, tie finaaliin oli auki. Koko kauden Korisliigaa hallinnut Karhubasket oli loppuotteluissa parempi voitoin 4-1 ja otti pantterin kotiin vuodeksi - täysin ansaitusti.
- Kauhajoki oli koko kauden edellä muita ja näytti finaalisarjassa tämän. Olisimme voineet toteuttaa peliämme paremmin, mutta paljon oli Karhun hyvyyttä. Tämä oli meiltä maksimisuoritus, myönsi kapteeni Mikko Koivistokin ratkaisupelin jälkeen.
Samoilla linjoilla oli myös kahden vuoden sisällä toisen mitalinsa Vilppaan peräsimessä ottanut päävalmentaja Sami Toiviainen.
- Tänä vuonna Salon Vilpas voitti hopeamitalin.

 

Jeremiah Wood (13/7) palkittiin Vilppaan parhaana pelaajana 5. finaalissa. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Viides finaali oli tasainen vielä pitkälle tauolle saakka. Summerin soidessa koppiin mentiin kotijoukkueen 39-38 johdossa ja kaikki näytti vielä mahdolliselta sarjan jatkumiseen perjantaina Salohallissa. Keskiviikkona sai pelata kovaa ja siitä kertoi vain 13 puhallettua virhettä. Kolmannen jakson kolmen minuutin kohdalla edettiin yhä tasatilanteessa 43-43, mutta sitten aktiivinen Karhubasket lähti omille teilleen. Karkumatkan aloitti Lee Skinner kolmosellaan (50-43) ja jatko oli sentteri Simeon Carterin käsialaa. Vilpas joutui rikkomaan kolmesti peräkkäin ulottuvaa Carteria korin alla ja jokaisesta virheestä hän pisti vaparit sisään. Ero repesi 12 pisteeseen ja viimeiselle tauolle mentiin mestaruutta uumoilevassa kotijohdossa 66-53.
Hurmiossa pelannut Karhu ei nostanut jalkaa kaasulta, vaan Cameron Jonesin kolmosella ja Carterin donkilla rako kasvoi 18 pisteeseen. Kun Severi Kaukiainen upotti kolmosen ajassa 33:22, Vilppaan selkärangan viimeinen nikama napsahti poikki. Laadukkaan kotijoukkueen 23 pisteen johto ei ollut enää kiinni kurottavissa.

Koripalloliiton puheenjohtaja Timo Elo palkitsi pelin jälkeen Cameron Jonesin pudotuspelien MVP-palkinnolla eikä pysti olisi voinut oikeampaan osoitteeseen mennä. Cam Jones (25/0/4 syöttöä) oli jälleen kerran maagisen hyvä ja hyvää tukea antoi finaalien parhaan pelinsä pelannut Carter (16/5). Raati palkitsi parhaana kahdeksan syöttöä jakaneen Severi Kaukiaisen (15/3) ja muut kultamitalistit olivat Lee Skinner 11/4/5 syöttöä, Rene Rougeau 9/3, Henri Kantonen 9/3/4 syöttöä, Miikka Marttinen 3/2, Joona Hakamaa 2/5 sekä Teemu Suokas, Eero Innamaa ja Kalle Peltonen.
- Kun viime keväänä katsottiin Vilppaan voitonjuhlia, oli aika paljon ajatuksia siitä, mitä pitää tehdä tällä kaudella eri tavalla. Päätin silloin, että joukkueessa kaikkien pitää pystyä puolustamaan sisällä ja ulkona eikä heikkoja lenkkejä ole. Siinä tappiossa oli tämän mestaruuden siemen, paljasti ensimmäisen kultansa päävalmentajana ottanut Janne Koskimies.

 

Forza Vilpura piti tunnelmaa yllä läpi ottelun ja pisti upeasti kampoihin 1700-päiselle kotiyleisölle. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Vilppaan ei tarvitse pistää päätä pensaaseen. Tämä hopea on hieno saavutus yhden kullan ja kahden hopean jatkoksi. Sami Toiviainen myönsi kaverin paremmuuden.
- En tiedä, loppuiko meiltä bensa, mutta osoittain ainakin järki loppui kun johto vähän kasvoi ja tuli hätä. Kauden paras joukkue voitti tänään Suomen mestaruuden. Onnittelut Karhubasketille, joka toteutti toista finaalipeliä lukuunottamatta kaikissa kohtaamisissa omaa pelitapaansa niin hyvin kuin ovat koskaan toteuttaneet, arvioi Toiviainen. 
Jeremiah Wood (13/7) palkittiin vieraiden parhaana ja muut hopeamitalistit olivat Mikko Koivisto 11/3, Brian Fobbs 11/5, Bryan Griffin 9/8, Juho Nenonen 7/5, Roope Ahonen 5/1/4 syöttöä, Riku Laine 5/4,  Marcus Lovett Jr 4/2, Perttu Blomgren 2/1, Trey Niemi 0/1, Niilo Kärkkäinen 0/0. 

Yhteistyökumppanit