Uutiset & Artikkelit

03.05.2022 19:39
Vilpasvikings.fi

Karhubasketin pakki rautaa kotiavauksessa. Miten käy Salohallissa keskiviikkona?

Harvoin on Vilpas törmännyt samanlaiseen muuriin kuin maanantaina Kauhajoen liikuntahallissa. Karhubasket löi jatkuvaa painetta Vilppaan takamiehiin, pakotti vieraat 23 pallonmenetykseen ja kävi itse noukkimassa muhkeat 22 hyökkäyslevypalloa salolaisten päädystä. Ei siis ihme, että kevään 2022 finaaliavaus kirjattiin kauhajokisille murskaavasti 90-68 (38-31) peräti 1337 äänekkään katsojan edessä. Toinen kohtaaminen on edessä Salohallissa keskiviikkona kello 18:30 ja nyt on tarkoitus lyödä finaalisarja tasoihin!

Ei tosiaankaan ollut viikinkien ilta Pohjanmaalla. Ei edes lähelle. Avauskymppi kulki vielä pisteen vierasjohdossa 18-19, mutta kentällä alkoi näkyä Karhun tahto hyökkäyslevyihin. Se haki niitä jo yhdeksän Vilppaan tyytyessä yhteen. Toinen jakso kirjattiin kotijoukkueelle +8 ja pitkälle tauolle mentiin vielä kohtuullisissa lukemissa 38-31. Kun kolmas jakso meni Karhulle +12,  peli olikin sitten taputeltu eikä 19 pisteen etumatka ollut enää päätösjaksolla tavoitettavissa. Hyvä puoli on, että keskiviikkona lähdetään liikkeelle taas tasatilanteesta 0-0 ja on vaikea kuvitella, että Kauhajoki pystyisi yllättämään Vilpasta toistamiseen vastaavalla dominoinnilla. Tai jos pystyy, ottelusarjasta on luvassa lyhyenlainen. Luotetaan, että Vilppaan valmennus saa pumpattua uuden taisteluhegen miehistöönsä. 

Joukkueet olivat kohdanneet ennen maanantaita neljä kertaa tällä kaudella ja niistä kolme oli päättynyt Vilppaan voittoon. Maanantaina siitä ei näkynyt kentällä merkkiäkään, sillä parketille asteli aivan toisenlainen karhulauma. Se taisteli avausheitosta lähtien isolla sydämellä, otti vauhdin pois Vilppaan takamiehiltä ja teki salolaisten pelaamisesta staattista. Jokaisen heittopaikan eteen oli tehtävä töitä ja paine palloon näkyi mm. kahdeksan sekunnin virheinä eli vierasjoukkue ei päässyt ajoissa edes puolenkentän yli. 
Karhubasketin fyysisyys oli aivan eri tasolla kuin aiemmissa kohtaamisissa ja se näkyi jatkuvina pallonmenetyksinä. Syötöt eivät joko menneet oikeaan osoitteeseen tai Karhubasket napsi pallot käsistä jo ennen syöttöä. Lopputuloksessa ei auttanut edes se, että Vilpas heitti läpi ottelun paremmilla prosenteilla. Kakkoset Vilppaalle 61.1% - 56.3% ja kolmoset 35.3% - 26.9%. Isona ongelmana oli, että heittämään päästiin niin paljon harvemmin. Oranssipaidat saivat ilmaan 21 heittoa enemmän ja se on valtava ero. Kotijoukkue haki hurjat 22 hyökkäyspään irtopalloa ja pisti niistä palloa pussiin 23 pisteen edestä. Kun se iski vielä toisen yrityksen palloista 24 pistettä, yhteismäärä pelkästään näistä kategorioista on anteeksi antamaton. Niillä ei pelejä - saati sitten finaalia - voiteta.

 

Brian Fobbsin pistesaalis Kauhajoella oli 8 pistettä. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Molemmat joukkueet pelasivat laajalla rotaatiolla eikä yksikään miehistä joutunut paahtamaan ylisuurilla minuuteilla. Karhulta Lee Skinner kellotti kärkenä 28:03, Vilppaalta Mikko Koivisto 29:23 ja kaikille lohkesi peliaikaa. Kauhajoen raati palkitsi salolaisista Jeremiah Woodin (18/6), mutta tiukassa painostuksessa hänkään ei saanut omaa syöttöklinikkaansa (2) pyörimään. Muut: Marcus Lovett Jr 12/1, Mikko Koivisto 8/1, Brian Fobbs 8/3, Bryan Griffin 7/5, Perttu Blomgren 7/0, Juho Nenonen 3/3, Riku Laine 3/0, Niilo Kärkkäinen 2/0, Roope Ahonen 0/1.
- Karhubasketin aktiivinen vaihtava puolustus oli tiedossa. Me emme saaneet toisella puoliajalla montaa hyvää järjestettyä hyökkäystä. Olimme kolmen sekunnin alueelta -18 pistettä ja annoimme vastustajalle menetysten ja hyökkäyslevypallojen kautta 45 ekstrahyökkäystä. Ne ovat isot asiat ja tästä on helppo lähteä parantamaan. Tämä peli unohdetaan ja takaan, ettei ero tule olemaan keskiviikkona tällainen, totesi Sami Toiviainen.

Karhubasketin ykköseksi arvostettiin Severi Kaukiainen (14/1) ja hyvää työtä teki koko joukkue Lee Skinner 16/8, Rene Rougeau 16/6, Simeon Carter 13/6, Cameron Jones 11/1, Henri Kantonen 9/2, Miikka Marttinen 6/2, Eero Innamaa 3/1, Teemu Suokas 2/1, Joona Hakamaa 0/4 ja Kalle Peltonen 0/1.
- Uskon, että keskiviikkona tulee erilainen peli. Tämä peli meni Vilppaalta hakemiseen, kun nyt oli vastassa täysin erilainen joukkue kuin aikaisemmin pudotuspeleissä. Meidän hyökkäyslevypallopelaaminen oli tänään hyvää ja pystyimme puolustuksella kontrolloimaan peliä. Wood sai muutaman heiton helposti, mutta hän ei päässyt dominoimaan peliä, arvioi Janne Koskimies.

 

Perttu Blomgren urakoi finaaliavauksessa vajaat 18 minuuttia. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Finaalisarja jatkuu siis keskiviikkona Salohallissa ja kokoonpanoihin ei ole luvassa muutoksia. Eli kumpikin pääsee 11 pelaajan ykkösmiehistöllään parketille ja se on hieno asia. Game2 käynnistyy kello 18:30 ja otteluisäntänä on Salon kaupunki. Paikalle on tulossa luonnollisesti suuri joukko oranssipaitaisia kauhajokisia, joten nyt on aika näkyä ja erityisesti kuulua Salohallissa! Jos huhut pitävät paikkaansa, Salohallissa nähdään myös tuoreita Suomen mestareita...

Yhteistyökumppanit