Uutiset & Artikkelit

02.02.2022 19:25
Vilpasvikings.fi

Vilpas parempi Karhuvuoren koritehtailussa

217 tehtyä pistettä yhteen koripallo-otteluun on paljon. KTP Basket ja Salon Vilpas iskivät kyseiset numerot taululle tiistaina Karhuvuoressa, kun Vilpas väänsi vaihtelevien vaiheiden jälkeen 104-113 voiton. Salolaisille voitto oli elintärkeä jatkosarjoja ajatellen, sillä Steveco Areenan lopputuloksella Vilpas nousi 11 voittoon ja paikka kuuden parhaan joukossa näyttää valoisammalta. Viikingit päättävät Korisliigan runkosarjan kahden ottelun jälkeen. Perjantaina on vastassa Bisons Loimaalla ja päätöspeli BC Nokiaa vastaan pelataan ensi viikon keskiviikkona Salohallissa. Viimeistään sen jälkeen tiedetään, jatkuuko kausi ylemmässä vai alemmassa jatkosarjassa. Ne alkavat uusitun sarjaohjelman mukaisesti keskiviikkona 16. helmikuuta.

Pakko myöntää, että harvoin on tultu oltua eilisen kaltaisessa vuoristorataottelussa, jossa voittaja tuntui vaihtelevan useaan otteeseen. Alku sujui vierailta kuin tanssi ja Roope Mäkelä joutui kutsumaan joukkonsa pikaiselle aikalisälle Vilppaan viedessä alkutahdit 0-10. Vierasjohto kasvoi uskomattomalla heittopelillä parhaimmillaan 19 pisteeseen (14-33) ja ensimmäiselle tauolle mentiin 18-36 vierasjohdossa. Pallo liikkui upeasti, Vilppaalle kirjattiin komeat 10 syöttöä ja se upotti kolmoset 6/6. Ensimmäistä kertaa aloitusviisikkoon noussut Niilo Kärkkäinen kiitti luottamuksesta ja viimeisteli terhakkaan puolustuksen ohella seitsemän pinnaa.
Kaikki voi kuitenkin muuttua hetkessä ja se nähtiin Karhuvuoren kolkossa tunnelmassa heti pikkutauon jälkeen. Jahvon Blair pussitti tyhjälle katsomolle 13 pistettä muutamaan minuuttiin ja kun Urald King avusti 11 lisäpinnalla, Kotka pääsi juoksemaan salolaisten huonoista ratkaisuista puoliaikaeron yhteen pisteeseen 57-58.  
- Ensimmäinen kymppi oltiin hyviä ja tehtiin juuri niitä asioita mitä oltiin harjoiteltu. Toisella keskittyminen herpaantui, alettiin juputtaa tuomareille ja peli olikin melkein tasan, ihmetteli Sami Toiviainen joukkueensa epätasaisuutta.

Kotkan piristyminen näkyi kolmannen jakson alussa ja kuuden minuutin kohdalla King oli kasannut jo 25 pistettä ja vienyt kotijoukkueen 76-70 johtoon. Lisää ongelmia toi Jeremiah Woodin silmäkulman aukeaminen ja isoa miestä jouduttiin tikkaamaan minuuttikaupalla pukukoppikäytävällä. Vaikka Wood oli jälleen tripla-tuplavauhdissa tilastorivillä 10/8/8, kentän kingit olivat silti 22 pinnan Blair ja 25 pinnan King. Viimeiselle tauolle mentäessä Vilpas oli jälleen kivunnut piikkipaikalle 83-85.
Ylämäki-alamäki -esitykset jatkuivat ja päätöskympillä KTP näytti jo menevän menojaan. Se karkasi kolmen minuutin kohdalla jo yhdeksän pisteen karkumatkalle, mutta jostain syystä vihreäpaitojen peli sekosi täydellisesti. Marcus Lovett Juniorin kakkonen, Woodin riisto ja Juho Nenosen ajo - ja tilanne 96-93. Heti perään Lovett upotti vaparit, nappasi riiston ja Nenonen ajoi pohjaan - Vilpas oli siirtynyt pisteen johtoon 96-97. Eikä siinä kaikki. Woodin riisto + Nenosen, Woodin ja Kärkkäisen kakkoset sisään - ja Vilpas johti 96-103. Eli muutaman minuutin jakso vieraille 0-16! Kun loppuhetket pelattiin järkevästi ja keskinäinen koriero pidettiin plussalla, summerin soidessa taululla komeili maukas 104-113 vierasvoitto.
- Neljännellä jaksolla alkoi näyttämään jo pahalta, mutta onneksi löytyi kuuma viisikko, joka sai puolustuksen kuntoon ja onnistui tekemään tärkeitä koreja, totesi tyytyväinen Toiviainen.

Vilpas esiintyi Karhuvuoressa tasaisesti. Woodin (12/9/12) tripla-tupla jäi lopulta yhden levypallon päähän ja Marcus Lovett Jr (22/4/4 syöttöä) pelasi mainion pelin. Jos  joku olisi tiistaina palkittu, se olisi silti ollut nuori Niilo Kärkkäinen. Paikallisen toimittajan "Muuramen muffloniksi" ristimä Kärkkäinen kellotti lyhyen liigauransa suurimmat minuutit 22:55, heitti ennätyspisteet 11 ja raatoi joukkueen parhaan plus/miinustehon +15. Kun kaikki syntyi vielä ilman yhtään ohiheittoa, ilta oli lähes täydellinen. Se yksi pallonmenetys omasta jalasta annetaan anteeksi!
- Tänään oli ensimmäinen kerta aloitusviisikossa ja mukavaahan se on, kun saa vastuuta. Ihan tyytyväinen olen omaan peliin, "sähisi" Kärkkäinen lehdistössä.
Perttu Blomgren (16/2) jatkoi nousevaa kaartaan, samoin tarkasti osunut Roope Ahonen (13/4). Brian Fobbs (12/4) heitti tärkeitä kuppeja toisella puoliajalla, mutta iloisin viikinki taisi kuitenkin olla pitkään varjojen mailla vaeltanut Juho Nenonen (18/6). "Neponen" osui kaaren takaa 4/8 ja lisäsi repertuaariinsa väkevät ajot, joilla hän johti Vilppaan päätösjakson karkumatkaa. Muut: Riku Laine 5/1, Bryan Griffin 4/3.

 

Niilo "Muuramen Muffloni" Kärkkäinen pelasi Korisliiga-uransa parhaan pelin tiistaina Kotkassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Kotkalta Jahvon Blair (30/4/8 syöttöä) taisi pelata kauden parhaan pelinsä ja Urald King säesti komeilla statseilla 29/9. Ykköstykki Remu Raitanen (19/4) ja Roydell Brown (16/9) olivat ajoittain tulessa, muusta ryhmästä vain Vili Nyman (8/1) sai jotain aikaiseksi. Kolmikko Joni Herrala-Joonas Lehtoranta-Topias Kuukkanen sai kasaan yhteensä kaksi pistettä.
- Onnittelut Salolle voitosta. Mietimme miten voisimme haastaa Woodia ilman Whitfieldiä ja päätimme tuplata rohkeasti. Hyökkäyksessä suunnitelmana oli yksinkertaistaa peliä, pitää tempoa ja pelata katukoristyyppistä peliä. Lopussa ehkä bensa vähän loppui ja tuli huonoja ratkaisuja, harmitteli Roope Mäkelä. KTP jatkaa sarjanelosena saldolla 12/9.

Vilpas (11/9) nousi voitollaan tasapisteisiin Pyrinnön kanssa ja selviytyminen ylempään loppusarjaan näyttää taas paremmalta. Katajalla (9/11) on enää kaksi ottelua jäljellä ja vaikka se pääsisi tasapisteisiin, keskinäiset pelit ovat Vilppaalle 2-0. Lahti (8/12) ja Kobrat (7/13) menettivät mahdollisuutensa jo aiemmin. Ainoa uhkaaja onkin enää BC Nokia (8/9), joka ei ole koronatartuntojen vuoksi päässyt pelaamaan kahteen viikkoon. Korisliigan kilpailujaos teki alkuviikosta päätöksen, jonka mukaan kaikki runkosarjan ottelut pelataan eikä voittoprosentteihin mennä. Se tarkoittaa nokialaisille melkoista otteluruuhkaa, sillä se kohtaa tällä viikolla kotonaan Kobrat sekä Kauhajoen ja ensi viikolla edessä on kolmen ottelun rypistys: tiistaina Uuteenkaupunkiin, keskiviikkona Saloon ja lauantaina Kouvolaan. Jos se raapii urakasta tarvittavat voitot, se on paikkansa ylemmässä loppusarjassa ansainnut.
Salolaisten kausi jatkuu perjantaina Loimaalla ja päätöspeli siis viikon päästä Salohallissa BC Nokiaa vastaan. Mikäli muut pelit päättyvät viikinkien kannalta suotuisasti, Vilpas kisaa kahdella voitolla jopa nelossijasta. 

Yhteistyökumppanit