Uutiset & Artikkelit

23.01.2022 18:49
Vilpasvikings.fi

Vilpas otti tärkeät pisteet Katajalta

Jeremiah Wood keräsi jälleen Vilppaan korkeimman teholukeman. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Jos valintana on tappio upealla pelillä vai pisteet nihkeämmällä esityksellä, vaaka kallistuu ehdottomasti jälkimmäiseen. Vilppaan lauantainen ilme ja tekemisen taso eivät olleet lähelläkään sitä, mitä nähtiin joulukuussa, mutta Saloon jääneet kaksi sarjapistettä lämmittää. Vaikeaa kautta pelaava Kataja Basket kaatui vaihtelevien vaiheiden jälkeen 84-68 (34-31) ja Vilpas vahvisti asemaansa kuuden parhaan joukossa. Katajalle tappio tietää melkoisella varmuudella jäämistä alempaan loppusarjaan.

Katajalla 17 ottelusta vain kuusi on päättynyt voittoon ja se on varmasti vähemmän, mitä Joensuussa oli kaavailtu. Jäämistä alempaan loppusarjaan onkin vaikea välttää, katsoo sitä miltä kantilta tahansa.
- Ylempi loppusarja alkaa matemaattisesti olla aika tiukassa, mutta sen suhteen ei luovuteta, herätteli päävalmentaja Petri Virtanen toiveita runkosarjan lopusta.
Virtanen perusteli uskoaan ensi viikon kolmella kotipelillä, jotka voittamalla Kataja nousisi taisteluun kuuden joukkueen ylemmästä jatkosarjasta. Kataja kohtaa tiistaina Kobrat, torstaina Seagullsin ja lauantaina Lahden. Päätösviikko sujuu bussisa Korihaiden ja Pyrinnön vieraana.

Saloon Virtasen ryhmä saapui ilman Jamar Wilsonia, joka väänsi nilkkaansa päätöskympillä kotipelissä Kauhajokea vastaan. Tai olihan Wilson Salossa mukana, mutta toimi pelkästään pallonpalauttajana alkuverryttelyssä. Tieto Sami Toiviaiselle tuli ottelun alla, pelaajille vasta hallille tullessa. Menikö suunnitelmat uusiksi?
- Jammun poissaolo ei vaikuttanut taktiseen pelaamiseen. Meidän piti joka tapauksessa puolustaa Wilsonia, Mattilaa ja Griffiniä samalla tavalla palloskriineissä, myönsi Toiviainen.
Niin tai näin, Vilppaan iltaa ei ainakaan heikentänyt vaarallisen takamiehen puuttuminen. Wilson on tilastoinut 13 ottelussaan 17.7 pistettä ja upottanut kolmosensa huimalla 46.9 prosentin tarkkuudella. Salohallissa Katajan kolmoset (6/26) eivät uponneet ja siinä yksi syy kuudenteen vierastappioon. Suurin tuhlari oli hyvillä prosenteilla ennen Saloa kolmosia viskonut Nicholas Griffin (2/9) ja kaaren erikoismies Tomi Lommi osui vain yhden viidestä.
- Olisimme voineet paremmalla heittopelillä johtaa ensimmäisellä puoliajalla enemmänkin. Tänään ei vaan osuttu kaaren takaa. Toisella puoliajalla Lovett ja Blomgren pääsivät puhkomaan meidän puolustusta ajoillaan, totesi Virtanen.
Kataja Salohallissa: Nick Griffin 15/3, Christopher McKnight 14/11, Valtteri Mervola 9/3, Rhamel Brown 8/3, Tomi Lommi 8/0, Niko Mattila 6/2, Mikael Laihonen 4/3, Rahlir Hollkis-Jefferson 4/3.

Perttu Blomgren (14/6/8 syöttöä) olikin Vilppaan pirtein mies lauantaina. Avauspuolikkaalla 20-vuotias takamies missasi vielä kolme toivotaan-toivotaan syöttöä, mutta sai jälkimmäisellä ajatuksensa kuntoon ja kuritti Katajaa yhdeksällä pisteellä. Puolustuksessa Kobrien kasvatti napsi kaksi kertaa pallon kuljetuksesta Nick Griffiniltä pitkine käsineen. Otteluisäntä Eläinklinikka EHYT jakoi parhaan pelaajan palkinnon oikeaan osoitteeseen.
- Alku oli nihkeä, jännitettiin ja pelissä taisi olla liikaa vauhtia. Puolustuksessa oli kuitenkin energiaa ja toisella puoliajalla saatiin hyökkäyskin raiteille. Tärkeä voitto, pohti Blomgren.
Ennen ottelua joulukuun Valopilkkuna (kuukauden pelaaja) palkittu Jeremiah Wood aloitti epävarmasti, mutta kokosi lopulta normiluvut 16/10. Marcus Lovett Jr (17/1) oli tasainen läpi ottelun ja Niilo Kärkkäinen (2/2) kellotti kauden suurimmat minuutinsa 19:52.
- Niiloa on helppo peluuttaa, koska hän harjoittelee niin hyvin ja tekee ottelun sisällä maksimissaan yhden virheen, totesi Toiviainen nuoresta laituristaan.
Muut: Bryan Griffin 13/7, Juho Nenonen 7/2, Brian Fobbs 7/4, Riku Laine 6/2, Roope Ahonen 2/0. Uransa ensimmäisen liigaminuuttinsa pelannut Onni Mäkynen pääsi kerran heittoetäisyydelle, mutta jätti paikan käyttämättä. Kataja vei avauskympin 13-18, mutta loput neljännekset kirjattiin Vilppaalle 21-13, 23-19, 27-18.

 

Illan otteluisäntä Eläinklinikka EHYT palkitsi Perttu Blomgrenin ottelun parhaan pelaajana. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Vilpas (10/8) vahvisti voitolla viitossijaansa ja jäljellä on neljä peliä (BC Nokia, Pyrintö, KTP, Bisons). Ylemmän jatkosarjan paikka voi varmistua jo yhdellä voitolla, riippuen miten Pirkanmaan uhkaajat Pyrintö (9/9) ja BC Nokia (8/9) pelaavat. Pyrinnön loppuohjelma on Seagulls ja Vilpas vieraissa, Kauhajoki ja Kataja kotona eli ei ihan helpon näköinen päätös. BC Nokialla on jäljellä yksi ottelu enemmän. Se kohtaa Vilppaan, Korihait ja Kouvot vieraissa sekä Kobrat ja Kauhajoki saapuvat Nokialle. Mielenkiintoinen päätös siis luvassa.  
Lauantaina murskatappion Kauhajoelle kärsineellä Lahdella (8/11) on jäljellä enää kolme peliä ja Kobrilla (7/11) neljä. Niiden nousu ylempään kastiin vaatii jo täydellistä runkosarjan lopetusta. Katajan (6/11) tilanne näyttää kaikkein heikoimmalta.

Vilppaan seuraava ottelu on vielä hämärän peitossa, sillä keskiviikon ottelua Vilpas-BC Nokia ei pelata johtuen Nokian koronatartuntatilanteesta. Mikäli viranomaiset näyttävät näädille vihreää valoa, jatkosarjan kannalta tärkeä ottelu pelataan Salohallissa torstaina 27. tammikuuta kello 18:30. Ellei lupaa tule, uuden ajankohdan löytäminen onkin vaikeaa. Vilppaalla on pelit lauantaina (Pyrintö), tiistaina (Kotka) ja perjantaina (Bisons). Noihin väleihin on vaikea mitään täydentää.
Tietoa odotellessa voi käydä Vilppaan kotisivuilla tutustumassa seuran "Kannatusjäsen"-kampanjaan. Elämme tässä koronatilanteessa vaikeita aikoja ja kaikki apu on nyt tarpeen! 

Yhteistyökumppanit