Uutiset & Artikkelit

01.02.2022 11:43
Vilpasvikings.fi

Vilpas hakemaan Kotkasta tärkeitä pisteitä

Kymeenlaakson koronarajoitukset eivät salli katsojia Karhuvuoreen, joten yleisölle on tarjolla tiistaina vain sohva-aikaa Ruudun välityksellä. KTP Basket kävi perjantaina hakemassa onnekkaan vierasvoiton Lapualta ja se on viemässä vihreitä miehiä ylempään loppusarjaan. Vilpas kärsi lauantaina seitsemän pisteen kotitappion nousukuntoiselle Pyrinnölle, joten salolaiset tarvitsevat kipeästi lisäpisteitä, sillä kuudes sija ei ole ollenkaan varma tällä hetkellä. Viimeksi illan joukkueet kohtasivat Karhuvuoressa Suomen cupin merkeissä ja silloin Vilpas otti selkeän 71-92 vierasvoiton. Samaa lähdetään hakemaan nytkin.

Mitä: 
Korisliigan kierros 19/22. Kuudentena majaileva Vilpas (10/9) ja neljäntenä oleva KTP (12/8) ovat kohdanneet liigaympyröissä jo 78 kertaa ja kotkalaisilla on kuuden pelin etumatka 42-36. Viimeisistä kymmenestä ottelusta Vilpas on ollut parempi kuusi kertaa. 
- Cupissa tuli kunnolla selkään ja on selvää, että samalla tavalla ei voi nyt pelata. Toteutus pitää olla paremmalla tasolla ja muutamia taktisia muutoksiakin pitää tehdä, paljastaa päävalmentaja Roope Mäkelä. Mitä ne ovat, se nähdään tiistaina. Kotkalla on Vilppaan jälkeen jäljellä enää yksi ottelu runkosarjaa eli perjantainen päätöspeli Lahtea vastaan kotona.
Vilpas lähtee Kotkaan samalla miehistöllä kuin Pyrintöä vastaan. Mikko Koivisto on yhä sivussa, mutta muu ryhmä on kasassa. Vilppaalla on Kotkan jälkeen toinen vierasmatka eli perjantaina Loimaalle. Toivottavasti rästipeli Vilpas-BC Nokia saadaan pelattua ennen runkosarjan loppua. 

Missä ja milloin: 
Steveco Areena, Karhuvuori, satamakaupunki Kotka. Tiistaina 1. helmikuuta kello 18:30. Jo aikuisen ikään päässyt kotkalaisten koripallopyhättö on nähnyt paljon ja seiniä koristava viiririvistö kertoo siitä menestyksestä, jota Kotkassa on saatu nauttia vuosien varrella. KTP on ylivoimainen ykkönen SM-sarjan/Korisliigan historiatilastoissa. Pelikausia 65, seuraavaksi eniten on Tampereen Pyrinnöllä 55. Otteluita 2199, kakkosella Pyrinnöllä 1837. Voittoja 1238, Torpan Pojilla 994. Mitalirivistö 6 kultaa, 7 hopeaa ja 12 pronssia hakee myös vertaistaan.

Tiistain asetelma: 
KTP lähti tähän kauteen uuden valmennuskaksikon Roope Mäkelä-Juri Heinämäki johdolla ja päätökseen ei Kotkassa varmasti olla pettyneitä. Valmennusjohdon luotto pelaajiin on ollut kova eikä KTP ole tehnyt yhtään pelaajavaihtoa kauden aikana. Tai Antwon Lillard poistui riveistä, mutta omasta tahdostaan. Alkuperäinen nelikko Flenard Whitfield (9.5/5.5) - Roydell Brown (9.7/5.5) - Urald King (11.8/7.8) - Richie Williams (13.4/5.6 syöttöä) on saanut tallata rauhassa Kotkan katuja ja ryhmä on muuttunut viisikoksi Jahvon Blairin saavuttua vahvistamaan takakenttää. 
Blairilla on alla kolme ottelua tehoilla 8.7/3.0/6.7 syöttöä, joten takamies Williamsin sairasloma voi jatkua kotkalaisittain turvallisin mielin. Williams on ollut loukkaantuneena viimeiset kuusi ottelua. Mäkelän kotimaisen armeijan tärkeimmät lenkin ovat liigan kuudenneksi kovin korintekijä Remu Raitanen (17.1/7.4), kotijoukkueesta eniten virheitä kalastava Joonas Lehtoranta (8.1/2.7) sekä juuri jatkosopimuksen Kotkaan tehnyt kapteeni Topias Kuukkanen (8.0/1.9). Joulutauon jälkeen Kotkan saldo on 2-2. Alkuun tuli tappiot Kauhajoelle ja Kouvoille, sitten voitot Bisonsista ja Kobrista.
Vilpas lähtee Karhuvuoreen tutulla kokoonpanolla, josta junnujen lisäksi puuttuu Mikko Koivisto. Salolaisten paras pistemies Bryan Griffin löytyy sijalta 13 ja TOP-20:een mahtuu myös Marcus Lovett Jr. Vilppaan saldo joulun jälkeen on 1-2. Voitto irtosi kotona Katajasta, takkiin on tullut Seagullsilta ja Pyrinnöltä.
 
Huomionarvoista:
Kotka voi ylpeillä pätevillä päävalmentajillaan. Kautta aikojen tilastoissa kuuden eniten otteluita valmentaneiden koutsien listalta vain Jarmo Laitinen (684 ottelua) ei ole seissyt Kotkan penkin päässä. Sen sijaan Kari Liimo (914), Eero Saarinen (716), Sami Toiviainen (642), Jyri Lehtonen (563) ja Tomi Kaminen (557) ovat. Ainutlaatuista Suomessa.

Vuoroin vieraissa
Topias Kuukkanen pelasi Vilppaan paidassa kausilla 2016-2018 ja Sami Toiviainen toimi KTP:n päävalmentajana kaudet 2011-2014.  

Kokoonpanot:
KTP: 4 Blair, 7 Herrala, 10 Nyman, 11 Raitanen, 20 King, 22 Brown, 24 Whitfield (75%), 32 Kuukkanen, 40 Timonen (75%), 44 Lehtoranta, 45 Uotila.
Vilpas: 2 Niemi, 3 Blomgren, 7 Nenonen, 8 Ahonen, 11 Fobbs, 14 Kärkkäinen, 19 Lovett Jr, 21 Laine, 22 Wood, 25 Griffin.

Piste/levyrikärjet:
KTP: Raitanen 17.1, Williams 13.4, King 11.8 / King 7.8, Raitanen 7.4, Brown 5.5.
Vilpas: Griffin 16.0, Lovett Jr 14.6, Fobbs 13.4 / Wood 8.1, Griffin 6.6, Fobbs 5.1.

Poissaolot:
KTP: Williams, Rautasalo.
Vilpas: Koivisto.

Päävalmentajien puheenvuorot:
Roope Mäkelä: "Viimeksi kohdattiin Suomen cupissa ja kyyti oli kylmää. On selvää, että jos halutaan voitosta pelata niin oma toteutus pitää olla paremmalla tasolla ja muutamia pieniä taktisia muutoksia pitää tehdä."
Sami Toiviainen: "Vastassa Lapua-voitolla ylemmän jatkosarjapaikan varmistanut KTP Basket. Meidän on onnistuttava kolmessa asiassa paremmin kuin edellisissä otteluissa: oman pään levypallopelaamisessa, hyökkäyspään valintojen tekemisessä sekä yleisessä peli-ilmeessä." 

Tuomaristo:
Miltos Ioannidis, Ari Malkamäki, Lauri Jäämaa.

Päivän tietokilpailukysymys:
Viime ennakon kysymys koski Pyrintöä. Ainoa pelinumero, jonka  seura on jäädyttänyt on 32. Uusi kysymys tulee Kotkasta. Vilpas pudotti SM-sarjan debyyttikaudellaan 1996-1997 KTP:n puolivälierissä 3-0. Kuka oli tuolloin Kotkan päävalmentajana?

Yhteistyökumppanit