Uutiset & Artikkelit

30.01.2022 13:56
Vilpasvikings.fi

Pyrintö lisäsi painetta Vilppaan loppukauteen

Tampereen Pyrintö (11/9) on löytänyt huiman lentokelin talven lumisilla laduilla. Viides peräkkäinen voitto irtosi Salohallista lukemin 74-81 (40-45) ja se vahvisti tamperelaisten asemaa kuuden parhaan joukossa. Vilppaalle tappio toi lisäjännitystä jäljellä oleviin otteluihin. Viikingit (10/9) ovat edelleen sarjataulukon kuudentena, mutta ylemmän jatkosarjan paikka ei ole vielä kirkossa kuulutettu. 

Vilppaalla on jäljellä kolme ottelua eikä mitään paniikkia kannata lietsoa. Tiistaina matkataan Kotkaan, jossa voidaan tuudittautua jo ylemmän jatkosarjan peleihin. KTP:llä (12/8) on jäljellä kaksi kotiottelua ja jo koossa olevat 12 voittoa riittänevät yläkastiin. Perjantaina viikingit reissaavat Loimaalle, joka tulee jäämään alempaan jatkosarjaan. Eri asia on sitten kahteen kertaan peruttu peli BC Nokiaa vastaan. Nokialla on koronatartuntojen takia jäljellä vielä viisi ottelua ja kysymys kuuluukin, milloin näädät ehtivät jäljellä olevat pelit pelaamaan. Vai ehditäänkö pelata ollenkaan mikäli liitto pitää kiinni sovitusta aikataulusta? Kun myös Korihailla on pelaamatta neljä peliä, yksi vaihtoehto on siirtyä voittoprosentteihin ellei kaikkia pelejä ei ehditä pelaamaan. Odotellaan päätöksiä, mutta yhdelläkin voitolla ollaan taas lähempänä ylempää jatkosarjaa.

Salohallissa viime viikolla 84-68 tappion kokenut Joensuun Kataja (9/11) on noussut huimaan vireeseen voittaen kaikki kolme viikon kotipeliään. Se väijyy sarjataulukossa vain yhden voiton päästä Vilppasta, mutta alkoiko itäsuomalaisten loppukiri liian myöhään. Vaikka se voittaisi molemmat jäljellä olevat pelinsä (Korihait, Kataja), yhdellä voitolla Vilpas on keskinäisissä peleissä edellä voitoin 2-0. Lahti Basketball (8/12) pelasi itsensä ulos ylemmästä loppusarjasta häviämällä lauantaina Katajalle 84-74 ja Kobrien (7/13) viimeiset toiveet karsisivat perjantain kotitappiolla Kotkalle.

 

Roope Ahonen pelasi hyvän heittopelin (kolmoset 4/5) ja hänet palkittiin kotijoukkueen parhaana. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Takaisin Salohalliin. Tampereen Pyrinnön kausi on kokenut täydellisen muodonmuutoksen ja se on parhaillaan liigan kuumin joukkue Kauhajoen kanssa. Tamperelaiset ovat voittaneet kaikki joulutauon jälkeiset viisi ottelua ja liidossa ovat kaatuneet vuorollaan Lahti, Kobrat, Kouvot, Seagulls ja nyt Vilpas. Putken arvoa nostaa, että voitoista neljä on otettu vieraskentiltä. Sanavalmis Sopanen tiivisti lentokelin kahteen asiaan.
- Jouduttiin vaihtamaan kokoonpanoa joulun aikoihin (Palmi lähti, Keith vaihtui Smithiin) ja pistettiin puolustustaktiikka uusiksi, kun jätkiltä lähti luotto edelliseen, avasi Sopanen.
Pyrintö hakkasi päätä seinään 40 minuutin paikkapuolustuksella koko syyskauden eivätkä tulokset eivät olleet mairittelevia. Nykyinen miesvartiointi on toiminut erinomaisesti, joten fiksua toimintaa valmennusjohdolta. Myös kokoonpanomuutokset ovat muuttaneet joukkueen ilmettä positiiviseen suuntaan. Palmi olisi varmaan pidetty mielellään Tampesterissa, mutta ulkomaan optio oli pakko hyväksyä. Ike Smithin tuonti joukkueeseen oli iso tekijä. Vaikka Smith on tullut peliin penkiltä, tehot ovat huippuluokkaa. 193-senttinen laituri on korintekoon orientoitunut pelaaja, joka ei palloa paljon kavereille lainaa. Smith on ajoittain täysin pysäyttämätön pelaaja, kuten viime kauden Marcus Lewis.
Salossa Smith pelasi vain reilut 23 minuuttia, mutta ehti silti säkittää 23 pistettä. 14 heitosta upposi yhdeksän ja ohessa käsiin jäi yhdeksän levypalloa. Kun pinnoista 15 syntyi toisella puoliajalla, mies oli yksi voiton ratkaijoista. Toinen oli liigakonkari David Gonzalvez (9/4) ja kolmas tamperelaisten parhaana palkittu kippari Osku Heinonen (20/3). Tuntui, että avauspuoliajalla mies ei saanut mistään ohi.
- Välillä on sellaista. Toisella puoliajalla ei tullut enää heittopaikkoja, mutta onneksi joukkuekaverit pisti niitä sisään. Hyvä vire tauon jälkeen johtuu varmaan hyvästä harjoittelusta ja itseluottamuksesta. Taktiikkana oli ottaa Woodin sisäpeli pois ja onnistuttiin siinä hyvin, pohti hyvää kautta pelaava Heinonen.
Samalla linjalla oli päävalmentaja Sopanenkin.
- Meillä oli Woodin sisäpeliä vastaan taktiikka, sillä meiltä puuttuu Woodin kaltaiset mörssärit. Oletusarvo oli, että me ei Woodille pärjätä 1vs1, joten jotain piti keksiä. Woodin suuruus on siinä, että hän tekee joukkuekavereistaan parempia. Syöttötaito ja näkemys ovat omaa luokkaansa. Jos Wood tekee korin kahta pelaajaa vastaan, minkäs teet. Mutta että hän ei löydä vapaita pelaajia kaarelta, siinä onnistuttiin aika hyvin. Me ei pysäytetty Woodia, mutta hidastettiin tarpeeksi ja Salolta jäi ne kaikkein arvokkaimmat flow-heitot ottamatta, valotti Sopanen illan taktiikkaa.
- Olen iloinen, että saan valmentaa näitä jätkiä. Ne uskoo tähän tekemiseen ja tiukoissa tilanteissa usko ei lopu. Jätkät ovat myös kovassa fyysisessä kunnossa, kiitteli Sopanen omiaan.

 

Pyrintö ei onnistunut täysin pysäyttämään Woodia, mutta sai hidastettua häntä tarpeeksi. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Jeremiah Wood teki ne normaalit tehonsa 14/11/5 syöttöä, mutta tällä kertaa se ei riittänyt. Koko joukkue jäi plus/miinusten tilastossa pakkaselle ja se on todella harvinaista. Otteluisäntä Finnparttia palkitsi parhaana Roope Ahosen (14/0), joka osui hienosti kaarelta 4/5. 
- Ruvettiin lopussa puskemaan liikaa yksin ja otettiin huonoja ratkaisuja. Pienet virheet merkkaa näin hyvää joukkuetta vastaan, totesi Ahonen.
Perttu Blomgren (11/2/5 syöttöä) jatkoi hyviä otteitaan ja muista tuplapisteisiin ylsi vain Bryan Griffin (12/8). Muut: Brian Fobbs 9/4, heikosti heittänyt Marcus Lovett 9/2, Juho Nenonen 5/3 ja Riku Laine 0/1.
- Tänään ei oltu tarpeeksi hyviä tunnistamaan vastustajan pelaajien parhaita ominaisuuksia eikä oltu tarpeeksi hyviä levypallopelaamisessa. Lisäksi tehtiin viimeisten viiden minuutin aikana viisi pinnaa. Pyrintö ei tee mitään superihmeellistä, mutta puolustaa hyvin ja pelaa simppeliä korista kurinalaisesti. Meidän hyvä harjoitusviikko ja sen laatu ei siirtynyt peliin. Minun pitää myös miettiä peluutusta ja pelaajien minuutteja, myönsi Toiviainen.  

Yhteistyökumppanit