Uutiset & Artikkelit

21.01.2022 16:58
Vilpasvikings.fi

Kotonaan nöyryytetty Kataja Vilppaan vieraaksi lauantaina

Korisliigassa mennään edelleen ilman yleisöä, mutta Ruudun katselijoille elämä on helpompaa. Vilpas aloittaa lauantaina kolmen ottelun mittaisen kotiputken ja sen avaajana toimii kaukainen vieras Joensuusta eli Kataja Basket. Itäiset kilpakumppanit saapuvat Länsi-Suomeen näytönpaikkaan, sillä edellinen kotipeli vajaamiehistä Karhubasketia vastaan ei jäänyt seurahistoriaan ikimuistoisena kokemuksena. Vilpas kärsi puolestaan kuuden pisteen tappion Seagullseille, joten pisteitä kaipaa kumpikin joukkue.

Mitä: 
Korisliigan kierros 18/22. Sarjavitonen Vilpas (9/8) kärsi keskiviikkona ensimmäisen tappionsa sitten marraskuun 21. päivän. Salolaiset ovat edelleen ylemmän loppusarjaviivan paremmalla puolella, mutta takana hengittävät niskaan yhden voiton päässä BC Nokia, Pyrintö ja Lahti Basketball. 
Joensuun Katajalle kausi on ollut vaikea ja 16 ottelustaan joukkue on voittanut kuusi. Se on varmasti vähemmän mitä loppusyksystä oli suunnitelmissa. Syitä on monia, mutta väheksyä ei voi joukkueen terveystilannetta. Täydestä rosterista vain Christopher McKnight, Valtteri Mervola ja Tomi Lommi ovat esiintyneet jokaisessa ottelussa.  Ulkomaalaisvahvistuksista sisäpelaajat McKnight (201cm, 17.3/5.9) ja Rhamel Brown (201cm, 6.7/6.4) ovat säilyttäneet paikkansa koko kauden ajan, Trey Landers ja Markel Crawford korvattiin takamies Nick Griffinillä (19.2/3.4) ja laituri Rahlir Hollis-Jeffersonilla (6.8/5.6). Kotimaiset johtotähdet ovat Jamar Wilson (17.7/3.0) sekä Niko Mattila (9.0/1.3). 

Missä ja milloin: 
Salohalli, Pormestarinkatu 5. GAMEDAY on lauantai kello 17:00 ja ottelu avautuu Ruutu+ palvelun kautta yleisölle. Otteluisäntänä toimii Eläinklinikka EHYT ja Länsirannan hammaslääkärit palkitsevat tuttuun tapaan Vilppaan syömähampaan. 

Lauantain asetelma: 
Vilpas lähtee otteluun samalla miehistöllä kuin Helsingissä eli Mikko Koivisto on vielä sivussa. Toiveita on, että "La Bomba" nähdään kentällä ensi viikolla. Matkaa nelossijaa hallussa pitävään Kotkaan on vain yksi voitto, mutta sama matka on myös alempaan jatkosarjaan eli tärkeistä pisteistä pelataan! Marraskuisessa Joensuussa Vilpas oli selkeästi niskan päällä luvuin 74-95 ja piti Katajan ensimmäiset 30 minuuttia 41 pisteessä. 
Kataja Basket lähti keskiviikkona suurin toivein kotipeliin vahvasti vajaamiehistä Kauhajokea vastaan, mutta esityksestä tuli täydellinen pannukakku. Karhubasket oli liikkeellä ilman kolmikkoa Jones-Rougeau-Skinner, mutta silti se löi pohjalaisella asenteella tauluun 106 pinnaa ja viiletti 28 pisteen vierasvoittoon. Päävalmentaja Petri Virtanen harmitteli palloskriinipuolustuksen surkeutta ja siihen on varmasti kiinnitetty itärajalla huomiota viime treenit. Selkeä kasvojen pesun paikka vieraille.
Korien alla luvassa kovaa vääntöä välillä Wood/Griffin/Nenonen vs. Brown/McKnight/ Laihonen. Takamiesten keskuudesta löytyy kokemusta (Ahonen vs. Wilson), nuoruutta (Blomgren vs. Mervola) ja taitoa (Lovett Jr vs. Griffin)...
     
Huomionarvoista:
Levypallopeli. Kataja teki keskiviikkona jonkinlaista historiaa levypallojen välttelyssä. Kauhajoki haki ottelussa 18 hyökkäyslevypalloa ja se on täsmälleen sama määrä, jonka Kataja otti molemmissa päissä yhteensä. Selvää on, että jos häviät levypallot 18-47, voitosta on turha haaveilla. Vastakkain onkin kaksi heikkoa irtopallojoukkuetta. Kumpikin vie alle kymmenen hyökkäyslevyriä per peli ja puolustuslevyissä Vilpas on sarjan heikoin, Kataja toiseksi huonoin. Kumpi onnistuu lauantaina paremmin?

Vuoroin vieraissa
Vilppaasta Jeremiah Wood (2008-2009), Juho Nenonen (2008-2014) ja Teemu Rannikko (2013-2017) ovat pukeneet päälleen Katajan sinistä ja valkoista.

 

 

Kokoonpanot:
Vilpas: 2 Niemi, 3 Blomgren, 7 Nenonen, 8 Ahonen, 11 Fobbs, 14 Kärkkäinen, 19 Lovett Jr, 21 Laine, 22 Wood, 25 Griffin.
Kataja: 0 Griffin, 1 McKnight, 4 Brown, 5 Mervola, 7 Lommi, 12 Laihonen, 17 Mattila, 31 Wilson, 32 Hollis-Jefferson, 34 Pihlajamäki.

Piste/levyrikärjet:
Vilpas: Griffin 16.4, Lovett Jr 14.8, Fobbs 14.0 / Wood 7.6, Griffin 6.5, Fobbs 5.2.
Kataja: Griffin 19.2, Wilson 17.7, McKnight 17.3 / Brown 6.4, McKnight 5.9, Hollis-Jefferson 5.6

Poissaolot:
Vilpas: Mikko Koivisto
Kataja: ei merkittäviä poissaoloja

Päävalmentajien puheenvuorot:
Sami Toiviainen: "Paluu Salohalliin ja vastassa Kataja, valitettavasti ilman meidän mahtavaa kotiyleisöä. Meillä keskittyminen palloskriinien puolustamisen parantamisessa sekä reagoimisessa paremmin muuttuviin tilanteisiin. Näissä emme onnistuneet edellisissä peleissä, joten selvä kehityskohde on olemassa." 
Petri Virtanen: "Lauantaina suunta kohti Saloa ja haastamaan hallitsevaa mestaria. Katajalaisillekin tuttu Jeremiah Wood on äitynyt hirmuiseen iskuun ja takonut tilastosarakkeenseen triplatuplia useammassa ottelussa. Hänen hidastamisensa tulee olemaan yksi merkittävä tekijä voittoa ratkottaessa. Pelikovuus ylipäätään isona teemana ja kasvojen pesun paikka keskiviikon jäljiltä."

Tuomaristo:
Ari Mikkola, Karolina Andersson, Juha Penttilä-Metso.

Päivän tietokilpailukysymys:
Viime ennakon kysymys koski Seagullsin ahkerinta vapaaheittäjää ja vastaus on Kenneth Manigault. Tällä kertaa kysytään, kuka Katajan nuorisokaartista Erik Vänttinen, Juho Kaltiainen, Kalle Kuivalainen, Aale Pöntinen voi ylpeillä suurimmilla minuuteilla tällä kaudella?

Yhteistyökumppanit