Uutiset & Artikkelit

29.09.2022 12:13
Vilpasvikings.fi

Vilppaan Korisliiga-avaus lauantaina Salohallissa

Nyt se vihdoin alkaa eli Korisliiga mallia 2022-2023. Liiga-avaus Seagulls-Korihait otellaan Kisahallissa jo perjantaina ja kahdeksan muuta joukkuetta aloittaa urakkansa lauantaina - mukana myös viime kauden hopeamitalisti Vilpas Vikings. Salolaiset kohtaavat tutussa Salohallissa BC Nokian kello 19:00 ja tammikuun 21. päivä tiedetään, miltä sijalta kymmenen ottelun jatkosarjaan edetään. Ennakkokaavailuissa raskain viitta on asetettu Kauhajoen Karhubasketin harteille, mutta Vilpasta ei voi tänäkään vuonna laskea ulos toukokuun ratkaisupeleistä.

Vaikka harjoituspelit ovat vain harjoituspelejä, Vilppaan osalta valmistautuminen liigaan sujui suunnitelmien mukaan. Se voitti kaikki viisi treeniotteluaan ja niiden perusteella Jussi Savolaisen paketti tuntuu olevan ihan kuosissa. Parannettavaa toki löytyy joka osa-alueelta, mutta niinhän se on muillakin.

- Preseasonin perusteella suurimmiksi kehityskohteiksi sanoisin siirtymäpelaamisen molempiin suuntiin kenttää sekä puolustuksen kommunikaation. Myös pallosta on pidettävä huolta huomattavasti paremmin. Uskoisin, että nämä asiat paranevat kunhan pääsemme yksityiskohtaisemmin asioihin käsiksi. Tässä ollaan oltu kuitenkin vasta alle kuukausi yhdessä, pohtii päävalmentaja Jussi Savolainen. 

Miten Korisliiga 2022-2023 pelataan

Sarjajärjestelmä on sama kuin viime kaudella eli ensiksi pelataan 22 ottelun mittainen runkosarja, jossa kaikki joukkueet kohdataan kotona ja vieraissa. Sen jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan. Kaikki ylemmän sarjan kuusi joukkuetta selvitytyvät kevään pudotuspeleihin ja sinne kelpuutetaan myös alemman jatkosarjan kaksi parasta. Play-offit käynnistyvät 22. maaliskuuta ja mestari on selvillä viimeistään toukokuun 10. päivä. 

Viime kauteen verrattuna joukkueissa on tapahtunut yksi muutos. Bisons Loimaa lähti hakemaan vauhtia I divisioonasta ja tilalle nousi perinteikäs Tapiolan Honka. Vilppaan pisimmät pelimatkat suuntautuvat Joensuuhun (524km), Lapualle (338km) ja Kauhajoelle (266km). Varsinaisia paikallispelejä ei kaudella nähdä, sillä lähimpään vieraspeliin Espoon Mankkaalle on matkaa 109 kilometriä.

 

 

Sääntöuudistuksia

Korisliigassa otetaan käyttöön kolme sääntöuudistusta. 1) joukkueiden lämmittelysuunta muuttuu eli kotijoukkue lämmittelee jatkossa oman vaihtopenkkinsä edessä. 2) kahden viimeisen minuutin aikana ei enää tuomita automaattista epäurheilijamaista virhettä ja uutena rangaistuksena on puolustajan virhe, jos pallo ei ole irronnut sisäänheittäjän kädestä. Siitä tuomitaan yksi vapaaheitto ja pallonhallinta. 3) päävalmentajalla on mahdollisuus yhteen videohaasteeseen ottelun aikana.

Eurosarjat

Suomen mestari Kauhajoen Karhubasket sai kevään pantteripatsaan myötä oikeuden osallistua Mestarien liigan karsintoihin. Jatkopaikkaa ei Malagasta irronnut, sillä Slovakian mestari Patrioti Levice pudotti kauhajokiset jatkosta selvin numeroin 57-81. Karhubasket jatkaa kuitenkin europelejään FIBA Europe cupissa ja se alkaa 12. lokakuuta. Vastustajat tulevat Puolasta (Anwil Wloclawek), Unkarista (Egis Körmend) sekä neljäs paikka menee yhdelle karsijalle. Eikä lohkopaikkaa irronnut Malagasta Levicellekään, sillä Unicaja oli finaalissa parempi 91-73. 

Muut lohkovaiheeseen selviytyneet joukkueet olivat Benfica (POR), Bakken Bears (DEN) ja Tofas Bursa (TUR). Vilpas kohtaa Karhubasketin heti ensimmäisessä vieraspelissään 5. lokakuuta ja se on samalla uuden ja upean IKH Areenan avausottelu mestaruusviireineen. Pitkään kansainvälisiä kenttiä kolunnut Joensuun Kataja Basket lähti mukaan FIBA Europe cupin karsintoihin, mutta matka päättyi Bulgariassa heti avauspeliin Hapoel Haifaa vastaan. Siten Kataja Basket voi keskittyä pelkästään Korisliigaan.

Yhteistyö PeU Basketin kanssa jatkuu

Pitkään Vilppaan "farmiseurana" toiminut PeU Basket pelaa I divisioona B:tä Perniön liikuntahallilla ja kotiottelut pyörähtävät käyntiin sunnuntaisin kello 17:00. PeU Basket ylsi seurahistorian ensimmäiseen divisioona B:n mestaruuteensa viime keväänä ja vankka yhteistyö Vilppaan kanssa jatkuu entisellään. Vilppaan liigamiehistöstä Perniön paidassa pelaa nelikko Tyrell Carroll, Patrik Poutiainen, Onni Mäkynen sekä Tuukka Juntunen ja kentällä nähdään myös vankkaa liigakokemusta omaava Tommi Huolila. Valmennusvastuu siirtyi Jussi Savolaisen jälkeen kaksikolle Samu Kaaresvirta/Sami Himberg.

Tulevat vastustajat pähkinänkuoressa

Lopuksi luodaan katsaus tuleviin liigavastustajiin. Arviot muiden joukkueiden iskukyvystä antaa viikinkien scouttauksesta vastaava valmentaja Jere Anttila.    

Karhubasket, Kauhajoki
Mestarisuosikki nro 1. Rene Rougeaun lähtö ei pitäisi vaikuttaa pahemmin, kun tilalle hommattiin kolme miestä. Nopeaa ja kovaa pelaava joukkue vahvistui vielä ulkomailta palaavalta Daniel Dolencilla. Ainoa murheenkryyni on se, ketkä vahvistuskuusikosta ovat kokoonpanossa.

 

 

Helsinki Seagulls
Koposen ja Huffin ripustettua kengät naulaan, tilalle hommattiin Okko Järvi ja Rene Rougeau. Kotti vaihtui urheilulliseen Edosomwaniin ja nuorennusleikkaus on tehty. Seagulls luottaa edelleen omaan systeemiinsä, joka on tuonut heille kolme peräkkäistä Suomen cupmestaruutta.

 

 

Kataja Basket, Joensuu
Rajusti muuttunut Joensuu jatkaa Pistooli-Peten käskyn alla. Avuksi tuotiin Korihait liigassa pitänyt Teemu Turunen penkin päähän ja Tumppi Hirvonen Kouvolasta johtamaan peliä. Nuoria ja urheilullisia pelaajia on naarattu nopeuttamaan peliä. Kataja luottaa nopeuteensa ja uskoo sen tuovan heidät takaisin mitalikantaan. Syvyyttä Katajan penkiltä ei puutu. 

 

 

Kouvot, Kouvola
Velho Lehtonen on onnistunut vuodesta toiseen saamaan kilpailukykyisen joukkueen jalkeille pelaajien lähdöistä huolimatta. Kaunisto, Kaukiainen, Nyman ja nyt Hirvonen ovat siirtyneet pois Kouvolasta ja Jyri luottaa edelleen kotimaiseen isoon kaksikkoonsa Pöllä-Toikkanen. Permannon valitettava loukkaantuminen Hanhivaara-turnauksessa tiputtaa Kouvoja alaspäin, mutta se saa edelleen vauhdillaan pidettyä itsensä pudotuspelijoukkueena.

 

 

KTP-Basket, Kotka
Älä nuku, kun Kotkan poika on areenalla. Remu Raitasen lähdettyä Espanjan aurinkoon tilalle hankittiin Loimaalta Henttonen ja osalle katsojia hieman vieraampi Mubashar Ali. KTP väläytti ajoittain hyökkäyspelillään ja sai heittovoimallaan napsittua kovia voittoja. Tilanne ei näytä muuttuvan paljon, sillä tulivoimaisilta vahvistuksilta löytyy heittovoimaa. Jatkuvuuden kannalta tärkeät Lehtorannan, Kuukkasen ja Nymanin jatkot nostavat Kotkan vahvaksi mitalipelikandidaatiksi.

 

 

Pyrintö, Tampere
Pyynikillä vauhtikoripallo on taas muotia. Gonzalvezin lopettamispäätös tuli yllätyksenä ja vielä kovempana yllärinä tuli korikuningas Ike Smithin paluu punapaitaan preseasonin loppumetreillä. Liikkuvat isot miehet ja kaaoskoripallo yllättää monet tänäkin vuonna, mutta rosteri ei ole ainakaan vielä viimevuotisella tasolla. Saa nähdä, mitä coachit Sopanen ja Williams keksivät ja tekeekö paikkapuolustus paluun Tampereelle.

 

 

Lahti Basketball
Kolmio on siirretty sivummalle ja kentälle on tuotu ns. perinteisempi pelitapa. Poikolan luotto nuoriin pelaajiin jatkuu ja Karvosen vaihto Toloseen ei tuo suurta muutosta kotimaiseen osastoon. Poikkeuksena Lahti on hankkinut "tyypillisemmät" vahvistukset eli ei aiemmin nähtyjä yleispelaajia. Intensiteettiä ja pelikovuutta ei tule mastokaupungista puuttumaan.

 

 

BC Nokia
Näädät on tehnyt isoja satsauksia erityisesti kotimaiseen osastoonsa. Niko Mattilan ja Mikael Laihosen hankinta Joensuusta sekä Kalle Peltosen nouto Kauhajoelta tuovat tasoa. Siihen vielä ikinuori Lehto ja neljä kovaa vahvistusta tekevät Nokiasta haastajan Pantterille. Mestarivalmentaja Gibson saa vihdoin (toivottavasti) ehjän kauden pelaajiensa osalta ja vahvasti puolustusvoittoinen joukkue laittaa prässin päälle heti ensimmäisestä tilanteesta lähtien. Gibson ei ole preseasonin aikana keksinyt koripalloa uudestaan, vaan luottaa omiin vahvuuksiinsa. Nokialla on kasassa urheilullinen ja kovaa pelaava joukkue.

 

 

Kobrat, Lapua
Antto Nikkarinen ja neljä toinen toistaan kovampaa vahvistusta. Siinäpä pelipäivänä miettimistä vastustajan valmentajalle. Kotimaiseen osastoon ei tullut suurempia lisäyksiä, paitsi pehmeäkätinen heittäjä Atte Perttu. Kun tasaisuus löytyy ottelusta toiseen, Lapuan liikuntahalli on paha paikka vastustajalle. Eritoten, kun käy matkalla Tei-tuvalla syömässä mahat täyteen.  

 

 

Korihait, Uusikaupunki
Vihdoinkin M1DA:ta dominoinut Mikael Aalto nähdään takaisin Korisliigassa ja vieläpä Hai-paidassa. Tonttia on tarjolla, joten saa nähdä ovatko 20/20 pelit jokaviikkoista toimintaa myös liigassa. Tero Vasellin tulo Nokialta tuo uutta tuulta Ukiin, joten nähtäväksi jää miten Sarcevic, Niemi ja Herrala saavat raavittua riittävät voitot liigassa säilymiseen. Parhaimmillaan ja juuri oikeilla vahvistuksilla Ukilla on mahdollisuudet pudotuspeleihin, sillä herra Sarcevicia on edelleen hankala pysäyttää.

 

 

Tapiolan Honka, Espoo
Suomen suurin seura on takaisin liigassa sitten vuoden 2015. Luotto omiin junioreihin, jotka nostivat joukkueen divarista, jatkuu. Vahvistuksiksi hankittiin aika roimasti kokemusta sekä lisää nuoruutta. Tuukka Kotti, paluumuuttaja Carl Lindbom sekä tulevaisuuden nimet Valtteri Mervola ja Max Besselink tuovat nuoreen joukkueeseen Korisliigan kokemusta. Vain kolmella vahvistuksella kauteen lähtevä Honka ei ole vielä pelannut täydellä kokoonpanollaan, joten aika näyttää millainen joukkueen lopullinen muoto on.

 

 

 

 

------------------------------------------

Kauden avaus Vilpas vs. BC Nokia

Salohallissa 1.10. klo 19:00

Liput ennakkoon lippu.fi:stä!

Yhteistyökumppanit