Uutiset & Artikkelit

20.11.2022 11:13
Vilpasvikings.fi

Vilpas murskasi Lahden ja mätti 110 pistettä Salohallin koreihin

Vilpas porskuttaa aivan uudella vaihteella Korisliigassa. Se otti lauantaina kolmannen peräkkäisen voittonsa, kun Lahti Basketball jäi salolaisten jalkoihin murskaluvuin 110-65 (54-46) Salohallissa. Peli-ilo paistoi viikinkien kasvoilta ja voitollaan se vankisti asemiaan Suomen cupiin pääsevien kahdeksan parhaan joukossa. Lahdelle tappio oli viides peräkkäinen ja nykyiset peliesitykset ovat aivan muuta mitä mastokaupungissa syksyllä odotettiin.

Jos lähdetään purkamaan lauantai-iltaa ihan tilastojen valossa, Vilppaan voittoa ei voi pitää ihmeellisenä. Se voitti levypallot 46-39, syötöt 20-13 ja piti parempaa huolta pallosta lukemin 7-17. Kun vielä heittoprosentit kääntyivät kotijoukkueelle kaikilla osa-alueilla, Lahden voitto ei ollut todennäköinen. Lahti ei johtanut ottelua missään vaiheessa ja nopeiden hyökkäysten pinnat kirjattiin Vilppaalle 20-4 ja pisteet pallonmenetyksistä 29-6. 
Silti se muodonmuutos, mikä joukkueessa on tapahtunut on valtava. Ongelmakohdat levypallopelaamisessa ja pallonmenetyksissä on selätetty ja surullisen kuuluisan Espoon reissun jälkeen Vilpas on napannut jatkoaikavoiton Kouvoista, nousuvoiton 16 pisteen takaa Kotkasta ja nyt totaalinen 45 pisteen tyrmäys liigan synkimmissä vesissä uivasta Lahti Basketballista. Ne ovat nostaneet salolaiset jo sijalle viisi sarjataulukossa. 

 

Isaiah Crawley pääsi taivuttamaan Salohallin korirenkaita. (Kuva: Markus Moisio)

 

Kadoksissa ollut peli-ilo on löytynyt ja se näkyi etenkin 1115 katsojan edessä tutussa Salohallissa, jossa matsiin lähdettiin mainiolla etkotapahtumalla yläkerran ravintola Pelimannissa sekä kultaranne Mikko Koiviston kukituksella ennen peliä 1000 onnistuneen kolmosen johdosta. Joku voisi väittää, että yksi muutos kokonpanoon (Bo Hodges -> Quentin Goodin) muutti kaiken, mutta ei se todellisuudessa näin yksinkertaista ole.

- Usein syy muutokseen halutaan hakea jostain yhdestä asiasta, enkä halua selittää sitä pelkästään Goodinilla. Hän on iso palanen, mutta joukkueena muutos on tehty. Me olemme päässeet treenaamaan kunnolla, saimme maajoukkuetauon aikana jätkät samalle sivulle ja uusi pelitapa alkaa vähitellen luonnistumaan meiltä. Paineita on ollut varmasti itse kullakin eikä pelaaminen ole näyttänyt siltä miltä olisimme halunneet. Tänään näytettiin, miten hyviä me voidaan parhaimmillaan olla, arvioi Korisliigassa kaiken nähnyt Juho Nenonen. Niiden palkintokaapissa olevien SM-mitalien (12) kokemuksella.

Eikä Quentin Goodinin panosta voi missään nimessä väheksyä. Takamies pelasi neljännen pelinsä Vilppaan paidassa ja niistä salolaiset ovat voittaneet kolme. Eilen "Q" tilastoi muhkean plus/miinuslukeman +40 reilussa 25 minuutissa upottaen 15 pistettä. Paremmaksi pisti ainoastaan otteluisäntä Finnparttian palkitsema Isaiah Crawley (21/7, +45).

 

Quentin Goodin on pelannut nyt Vilppaan paidassa neljä ottelua, joista se on voittanut kolme. (Kuva: Markus Moisio)

 

- Iso teema tänään oli kilpaileminen ja siinä oltiin hyviä. Tehtiin niitä pieniä asioista, annettiin iskuja ja laitettiin kroppaa likoon. Tauon aikana ei tuotu oikeastaan mitään uutta peliin vaan käytiin läpi perusasioita. Kun treenaat hyvin, se siirtyy myös peleihin. Viime peleissä ollaan oltu nopeita ja aggressiivisia ja sitä kautta se paras tulos tulee, pohti päävalmentaja Jussi Savolainen.

Ja hyvähän Vilpas oli. Avauskymppi 34-13 loi voitolle pohjan, jota heikohko toinen neljännes (20-33) ei pystynyt tuhoamaan. Kolmannella kympillä iskettiin vaihdelaatikosta se viitosvaihde päälle. Hyökkäysketjut soljuivat komeasti ja pakkipäässä ei armoa annettu. Kun Lahti teki ensimmäiset pisteensä vasta reilun kahdeksan minuutin kohdalla, se tiesi komeaa 25-0 runia kotijoukkueelle. Siitä on vaikea enää toipua.

Lahti Basketballin käyrä on ollut laskusuunnassa jo pitkään ja lauantaiset murskajaiset olivat ikävää jatkumoa alavireiselle kaudelle. Tappio oli viides peräkkäinen kuukauden sisällä ja se näkyi myös päävalmentaja Pieti Poikolan olemuksessa. Normaalisti erittäin analyyttinen ja luottavainen Poikola oli varsin neuvoton illan pressissä.

- Lopputulos kertoo siitä, miten paljon huonompia me oltiin. Olimme paskoja koko ryhmä. Erikoinen tilanne, koska olemme saaneet pitkästä aikaa koko joukkueen treeneihin ja sen pitäisi näkyä positiivisena asiana peleissä. Onkin käynyt täysin päinvastoin ja nyt pelataan erittäin huonoa koripalloa. Olemme rumasti häviävä joukkue ja sieltä ei ole mitään oikotietä pois. Minulla on siitä päävastuu ja tämä on haastava tilanne myös itselle, koska en pysty tukemaan tätä joukkuetta, harmitteli kolminkertainen Suomen mestarivalmentaja.

 

Juho Nenosen illan tilastorivi koostui 10 pisteestä ja 5 levypallosta. (Kuva: Markus Moisio)

 

Vilpas sai puolustettua Devon Thomasin 12 pisteeseen (heitot 4/14) ja ykköstykki Michael Ertelin (heitot 3/12) seitsemään pinnaan. Kaksinumeroisiin pisteisiin ylsivät lisäksi Karl Gamble (12/7) ja Erik Sajantila (10/1). Steven Haney (7/3) heitti avauspisteensä vasta päätöskympillä.

- Todella hävettävä esitys meiltä. Emme saaneet stoppeja, teimme huonoja ratkaisuja ja Vilpas pääsi juoksemaan. Todella huono yhdistelma, vahvisti Ertel.

Vilppaasta ei epäonnistujia 45 pisteen voittoillassa löytynyt. Goodin (15/3) ja Crawley (21/7) käytiin jo läpi ja KeyShawn Feazellin (10/7) parhaat hetket osuivat kolmeen komeaan torjuntaan. Mikko Koivisto (18/0) säkitti neljä ensimmäistä kolmostaan tutulla tyylillä ja Juho Nenonen (10/5) taisteli hyvällä sykkeellä läpi ottelun. Jalon Pipkins (10/4/5 syöttöä), Perttu Blomgren (9/5), Roope Ahonen (6/1), Riku Laine (8/2) ja Niilo Kärkkäinen (2/1) loistivat vuorollaan ja Patrik Poutiainen (1/3) teki elämänsä ensimmäiset liigapisteet vapaaheitosta.

Vilppaan kausi jatkuu keskiviikkona Uudessakaupungissa kello 18:30. Sen jälkeen tiedetään, mitkä joukkueet pääsevät kisaamaan Suomen cupin kahdeksan parhaan joukossa. Vilppaan osalta Pyrinnön ja Lahden tappiot siloittivat tietä tämän vuoden cupiin, jonka otteluohjelma valitaan viikon päästä maanantaina.

 

Otteluisäntä Finnparttia palkitsi kotijoukkueen parhaana Isaiah Crawleyn. Kuvassa Finnparttian Ville ja Jani Koskinen. (Kuva: Markus Moisio)

Yhteistyökumppanit