Uutiset & Artikkelit

22.11.2022 20:24
Vilpasvikings.fi

Tuleeko voitto numero 23 keskiviikkona Pohitullista?

Kolmen ottelun voittoputkessa pelaava Vilpas viettää bussiviikkoa. Keskiviikkona se matkustaa Vakka-Suomeen Korihaiden vieraaksi ja lauantaina on edessä vierailu kaiken nähneelle Nokian palloiluhallille.

Viikon molemmat vastustajat odottavat vesi kielellä uusia peliareenoitaan. Uudessakaupungissa monitoimitalo Wintterin rakennustyöt aloitettiin keväällä 2022 ja reilun 62 miljoonan euron ja yli 22 000 neliön kokonaisuus pitäisi valmistua keväällä 2025. Siihen asti Korisliigaa pelataan edelleen 1979 rakennetussa Pohitullissa, joka tunnetaan nykyisin Uusikaupunki Areenana.
Nokialla uuden peliareenan rakentamista on soudettu ja huovattu, mutta vihdoin päätös on tehty. Uuden palloiluhallin reilun 18 miljoonan arvoinen urakkasopimus on allekirjoitettu, maa-alue on luovutettu rakennusyhtiön käyttöön ja työt tontilla voidaan aloittaa. Uusi komeus nousee Nokian lukion ja Tredun ammatillisen oppilaitoksen viereen ja valmista pitäisi olla syksyllä 2024. Tämä on hieno jatkumo Kauhajoen ja Joensuun vanavedessä koko suomalaisen koripalloilun näkökulmasta.

Mitä, missä ja milloin.

Korihait - Vilpas keskiviikkona kello 18:30 Uusikaupunki Areenassa. Vaikka Korihait majailee liigajumbona kahdella voitolla ja seitsemällä tappiolla, haiparven esitykset ovat olleet positiivisempia kuin pitkään aikaan. Yleisö on palannut hallille ja tekeminen on ollut energistä ja vauhdikasta. Tero Vasellin suojatit ovat kärsineet yhdeksästä pelistä kaksi murskatappiota (Seagulls -36, Karhubasket -32), mutta muissa seitsemässä se on ollut voitossa kiinni. Kauden voitot ovat tulleet vieraissa Kouvoista (+9) sekä kotona Katajasta (+7) ja viisi muuta ottelua ovat päättyneet tappioihin vain 2-6 pisteen erolla. Eli sarjataulukkoa on taas turha tuijottaa, siitä on Vilppaalla varsin tuore muistijälki Espoosta.

Historian saatossa Vilpas on hallinnut keskinäisiä kohtaamisia voitoin 52/21 ja Vilppaan nykyinen voittoputki on peräti 22 voiton mittainen. Korihaiden viimeinen voitto on kaukaa vuodelta 2013, jolloin se kaatoi Mikko Tupamäen viikingit Josh Dollardin (28/14) johdolla 90-71. Vilpas esiintyi tuolloin Pohitullissa kokoonpanolla Torrance, Harris, Kaaresvirta, Lehtinen, Virtanen, Sandberg, Kallio, Laine, Padgett, Kataja.

Illan lähtökohdat

Korihait on vahvasti Bojan Sarcevicin joukkue. Kokenut bosnialainen teki paluun kotiinsa menestyksekkäiden Kauhajoen vuosien jälkeen ja johtaa viekkaudellaan haiparvea illasta iltaan. Hän on saanut hyvää tukea Vilppaasta siirtyneeltä Trey Niemeltä, joka on noussut koko Korisliigan parhaaksi kotimaiseksi pistemieheksi 16.8 pinnan keskiarvolla.

Korihait on yksi niistä harvoista joukkueista, jotka eivät ole riippuvaisia ulkomaalaisten tehoista. Prince Oduro (10.2/6.7) on kokonaisuutena nelikon tehokkain, Quin Cooper (10.6/2.2) on niukasti edellä pisteissä. Grant Audu (6.7/2.6) ja Nick Stampley (4.8/5.2) eivät kuulu liigan tehomiesten joukkoon.

Sarcevicin ja Niemen ohella isokokoinen Mikael Aalto (8.4/3.1) on tärkeässä roolissa Vasellin miehistössä ja omat hetkensä ovat kokeneet myös Joni Herrala (5.0/3.1) ja Manuel Barnes (4.1/1.5). Vilpas lähtee matkaan tutulla kymmeniköllä, kun PeU Basketin pojat jäävät kotimaisemiin. Espoon katastrofin jälkeen joukkue on löytänyt yhteisen sävelen ja toivottavasti nousuvire jatkuu myös Vakka-Suomessa, jonne Forza Vilpura järjestää fanimatkan hintaan 25€.

Huomionarvoista

Vaikka Vilpas on parantanut viime peleissään kauden perisyntejään eli levypallopelaamista ja menetyksiä, Korihait on silti molemmissa kategorioissa niukasti salolaisten edellä. Levypalloissa 38.7 - 37.2 ja menetyksissä 14.6 - 15.0. Eli noiden osa-alueiden on oltava noususuuntaisia myös Pohitullissa. Vilpas on Korisliigan ykkönen torjunnoissa ja syykin on selvä - liigan ykkösuhka KeyShawn Feazell. Myös kahden pisteen heitoissa (55.9%) Vilpas on ollut tarkempi kuin muut liigajoukkueet.

Kokoonpanot

Korihait: 1 Oduro, 2 Niemi, 5 Stampley, 6 Eräkangas, 8 Herrala, 10 Sarcevic, 11 Barnes, 22 Arvonen, 24 Lehtonen, 25 Audu, 27 Cooper, 50 Aalto.
Vilpas: 0 Pipkins, 1 Goodin, 2 Feazell, 3 Blomgren, 4 Koivisto, 7 Nenonen, 8 Ahonen, 14 Kärkkäinen, 21 Laine, 53 Crawley.

Poissaolot

Korihait: Jaakko Lahti.
Vilpas: PeU-nelikko Tyrell Carroll, Patrik Poutiainen, Tuukka Juntunen, Onni Mäkynen.

Tilastokärjet (pisteet/levyt/syötöt)

Korihait: Niemi 16.8 / Oduro 6.7 / Sarcevic 7.2.
Vilpas: Crawley 17.3 / Feazell 8.0 / Blomgren 5.2.

Päävalmentajien mietteet

Tero Vasell: "Tasaisessa nousukiidossa oleva Vilpas saapuu Ukiin. Vilpas on koko kentän joukkue, joka haluaa pitää tempoa pelissä. Odotettavissa siis vauhdikas ja fyysinen kamppailu. Toivottavasti ukilaiset tulevat tukemaan joukkuetta samalla lailla kuin ennen maajoukkuetaukoa. Me toimme yhden ohipelin jälkeen kamppailupelaamisen takaisin omaan tekemiseen ja se on tapa, jolla annamme itsellemme mahdollisuuden pelata voitosta."

Jussi Savolainen: "Korihait on ollut hyvä kotonaan tällä kaudella, joten parastamme saadaan jälleen esittää voittaaksemme. Kamppailu, energisyys ja yhteisöllisyys meidän pääteemoja tähänkin otteluun."

Päivän tietokilpailukyssäri

Viimeksi kysyttiin, ketkä Vilppaan ulkomaalaisista on valittu vuoden ulkomaalaispelaajiksi vuodesta 1997 lähtien. Niitä on peräti viisi kipaletta eli Faisal Abraham, Tim Kisner, Juwan Staten, Aaron Jones ja Jeremiah Wood. Uusi kysymys kuuluu: kuka oli Korihaiden paras pistemies viime kaudella 2021-2022?

Yhteistyökumppanit