Uutiset & Artikkelit

17.11.2022 19:55
Vilpasvikings.fi

Keijo Poutiainen Vilpas Basketball Hall of Fameen

Historian kolmatta Salon Vilppaan korisgaalaa vietettiin lauantaina 22. lokakuuta Astrum Areenalla. Gaalaillan aikana palkittiin muun muassa Vilppaan ansioituneita seuratoimijoita Koripalloliiton ansiomerkeillä sekä julkistettiin Keijo Poutiaisen valinta Vilpas Basketball Hall of Fameen, numerolla 8.
 
Illan ensimmäisenä huomionosoituksena luovutettiin Raimo Laaksonen -palkinto, joka myönnetään vuosittain Vilppaan koripallon pitkäaikaiselle seuratyöntekijälle. Tämän vuoden Raimo Laaksonen -palkinnon sai Riikka Juntunen, joka on toiminut seurassa erilaisissa tehtävissä lähes kymmenen vuoden ajan. Juntunen kuuluu parhaillaankin Salon Vilpas Koripallo ry:n hallitukseen ja on seuratyön ohella tehnyt pitkän uran Suomen vammaisurheilun parissa. Riikka Juntunen toimii nykyään Suomen paralympiakomitean pääsihteerinä. 

 


 
Palkinnon olivat jakamassa Vilpas Koripallo ry:n toiminnanjohtaja Sami Toiviainen sekä valmentaja Teemu Rannikko. (Kuva: Markus Moisio) 

 

Suomen koripalloliiton ansiomerkkejä oli saapunut gaalaan jakamaan liiton puheenjohtaja Timo Elo. Tällä kertaa gaalassa ei jaettu kultaisia ansiomerkkejä. Salon Vilpas Koripallo ry:lle on myönnetty historian saatossa kaksi kultaista ansiomerkkiä. Vuonna 2019 palkittiin numerolla 198 Pasi Järvinen sekä numerolla 199 Keijo Poutiainen.Koripalloliiton hopeinen ansiomerkki myönnetään henkilölle, joka on toiminut menestyksellisesti liiton tai sen alueiden ja seurojen hyväksi. Toimintavuosia lajin parissa edellytetään olevan vähintään kahdeksan. Vuoden 2022 gaalassa neljä ansioitunutta palkitaan Koripalloliiton hopeisen ansiomerkillä. 
 
SUOMEN KORIPALLOLIITON HOPEINEN ANSIOMERKKI MYÖNNETTIIN SEURAAVILLE HENKILÖILLE:Riikka Juntunen 

Lapista aikoinaan Helsingin kautta Saloon vuonna 2010 kotiutunut Riikka Juntunen on ollut urheilun saralla monessa mukana. Oma peliura koriskentillä innosti toimimaan Vilppaassa koripallovalmentajana ja ohjaajana, ja Juntunen on toiminut seuran juniorijaostossa sekä hallituksessa vuodesta 2013 lähtien. Hän toimi seuran puheenjohtajana vuodet 2018-2021. Siviilityöt Suomen Vammaisurheilu ja -liikuntapuolella sekä viimeiset vuodet Suomen paralympiakomitean pääsihteerinä täyttivät kuitenkin tämän voimanaisen kalenterin ja nykyiset tehtävät liittyvät Vilppaan hallituksen toimintaan. Juntunen mainitsee harrastuksiinsa intohimon koripalloon, ulkoliikuntaan ja kalastukseen.
 
Tommi Sainio

Omalla pelaajaurallansa Suomen mestaruuden saavuttanut Tommi Sainio on toiminut Vilppaassa juniorivalmentajana yli 30 vuoden ajan ja homma jatkuu edelleen. Sainio toimi juniorijaoston jäsenenä kymmenen vuoden ajan sekä seuran junioripäällikkönä vuosina 2006-2010. Sen jälkeen hän siirtyi Salon Vilpas Koripallo ry:n seurasihteeriksi ja on ollut tuttu näky seuran toimistolla yli 20 vuoden ajan. Vastuutehtäviä löytyy monelta eri alueelta - salivuorovastaavasta edustusjoukkueen tapahtumiin. Tommi Sainioon sopii hyvin kuvaus koripalloilun monitoimimies ja jos joku asia pitää selvittää, kannattaa ottaa suunnaksi Vilppaan toimisto ja Tommi Sainion työpöytä.
 
Sami Toiviainen

Tunnettuja kuusankoskelaisia ovat Sami Hyypiä, Kaj Chydenius, Kaurismäen veljekset ja Janni Hussi, mutta kaikissa liemissä keitetty Sami Toiviainen on meille salolaisille se tutuin. Toiviainen saapui kaksi vuotta sitten Tampereelta Vilppaan edustusjoukkueen päävalmentajaksi ja toteutti heti avauskaudellaan seuran unelman Suomen mestaruudesta. Viime kausi päättyi Toiviaisen johdolla seurahistorian kolmanteen SM-hopeaan ja sitä voi hyvällä syyllä sanoa voitetuksi hopeaksi. Toiviainen on toiminut Vilppaan ohella Korisliigassa päävalmentajana myös Lahdessa, Kotkassa, Kauhajoella ja Tampereella ja liigapelejä päävalmentajana kertyi 668 ennen siirtymistään Vilppaan toiminnanjohtajaksi tänä keväänä. Sami Toiviainen on toiminut myös nuorten maajoukkuevalmentajana eri ikäryhmissä vuodesta 2006 alkaen. Varmaa on, että työsarkaa riittää myös uudessa pestissä Vilppaan toiminnanjohtajana.Marko Vihiniemi

Pelikentiltä Marko Vihiniemen parhaimmaksi saavutukseksi jäi vuonna 1999 saavutettu SM-hopea Vilppaan minipojissa. Sen jälkeen toiminta seuran eteen on ollut monipuolista ja arvokasta. Marko Vihiniemi on toiminut Vilppaassa peliuran jälkeen juniorivalmentajana, junioripäällikkönä vuosina 2010-2015 sekä seitsemän vuoden ajan Vilppaan toiminnanjohtajana tämän vuoden tammikuuhun saakka. Lisäksi hän on toiminut Korisliigan johtoryhmän puheenjohtajana usean vuoden ajan. Tehtäviä Marko Vihiniemellä on riittänyt myös erotuomarina, aluehallituksessa sekä Koripalloliiton liittovaltuustossa ja tänä syksynä Vihiniemi liittyi Salon Vilpas Koripallo ry:n hallitukseen.

 

Suomen koripalloliiton puheenjohtaja Timo Elo kunnioitti gaalaa läsnäolollaan. (Kuva: Markus Moisio)

 

Koripalloliiton pronssinen ansiomerkki myönnetään henkilölle, joka ansiokkaasti on toiminut usean vuoden aikana koripalloilun hyväksi. Tämän vuoden gaalassa liiton pronssisella ansiomerkillä palkittiin 13 Vilppaan pitkäaikaista toimijaa.
 
SUOMEN KORIPALLOLIITON PRONSSINEN ANSIOMERKKI MYÖNNETTIIN SEURAAVILLE HENKILÖILLE:
 
Jari Aalto

Pitkän linjan vilpaslainen, joka vaikuttaa nykyään Pohjanlahden toisella puolen tukholmalaisen Hammarby IF:n riveissä. Jari Aalto muistetaan parhaiten Vilppaan antiikin aikaisten bussien ratista ja kuskin hommien ohella hoidetusta huoltajan työstä edustusjoukkueessa yli 20 vuoden ajan. Jari Aallon vapaaehtoistyö Vilppaalle ei jäänyt pelkästään koripalloiluun, vaan siitä saivat nauttia myös muut seuran jaostot. Tämän pöytärummutuksen taitajan erikoisalaa ovat myös tietokilpailut eikä lempinimi "Meteli" ole tuulesta temmattu.
 
Anna Fredriksson-Lehti

Anna Fredriksson-Lehti on tuttu näky erilaisissa koristapahtumissa, oli kyse sitten Streetbasketista, AND1-turnauksesta, Joulu Salon lapsille-keräyksestä, fanimyynnistä tai erilaisten juhlien järjestelyistä. Junnuvuosien jälkeen Anna on toiminut Vilppaan juniorijaostossa ja joukkueenjohtajan tehtävissä vuodesta 2011 saakka ja koripallo on tullut tutuksi myös kentän puolelta.
 
Janne Holmqvist

Yksi ikimuistoisen Jr Basket-78 -joukkueen jäsenistä, joka käväisi myös miesten joukkueessa divisioonatasolla. Janne Holmqvist on edelleen tuttu näky Vilppaan edustusjoukkueen toimitsijapöydän takana, jossa kellohommat sujuvat yli 40 vuoden kokemuksella. Taitoa löytyy myös bridgepöydässä ja toinen suuri intohimo on tietokilpailuissa. Lanseerannut Salossa käsitteen "big take". 
 
Maritta Järveläinen

"Markka" Järveläinen pelasi itse korista Turun NMKY:ssä ja Suomussalmen Vastuksessa, mutta Vilppaassa hänen toimintansa keskittyi junnupuolelle. Järveläinen toimi juniorijaostossa kymmenen vuoden ajan johtaen jaostoa vuosina 2002-2005. Joukkueenjohtajan tehtävät ovat hänelle tuttua puuhaa kuten myös AND1-turnauksen kisakansliassa istuminen lähes koko turnashistorian ajan.Tiina Kirjavainen

Anna Fredriksson-Lehden tavoin väsymätön talkoolainen, joka on nähty lukuisia kertoja erilaisissa Vilppaan järjestämissä tapahtumissa. Juniorijaoston kantavia voimia vuodesta 2013 saakka lasten liikunnan ja kasvun asiantuntijana. Tiina on pelannut itse Vilppaassa ja toiminut lasten ohjaajana eri ikäryhmissä luokanopettajan ammattitaidolla. Tuttu näky nykyään Vilppaan fanimyynnissä Salohallissa.Timo Lammi

Edustusjoukkueen nestori Timo Lammi on vastannut miesten edustusjoukkueen lihashuollosta vuodesta 2006 lähtien ja hän on reissannut viikinkien matkassa tuhansia ja tuhansia kilometrejä ympäri Suomea. Lammi on järjestänyt teippauskouluja myös junnupuolelle ja Timpan antiikkinen hierontapöytä oli tuttu näky Suomen korishalleissa siihen asti, kunnes se joutui pitkäkyntisten käsiin. Timon toinen suosikkiseura on tietysti Läyliäisten Luja ja kovanäppisen hierojan kesäharrastuksiin kuuluu maakuntaan tutustuminen prätkän satulassa. Nuoruusvuodet kovapomppuinen Lammi pelasi lentopalloa liigatasolla.
 
Tero Leppänen

Tero Leppänen on Vilppaan tyttökoripalloilun pitkäaikaisia voimahahmoja ja hän ottaa varmaan tyytyväisyydellä vastaan U19 tyttöjen syyskuussa saavuttaman SM-sarjapaikan. Edellisen kerran se tapahtui samana vuonna kuin Jussi Savolainen syntyi! Tero Leppänen aloitti pelaajauran jälkeen valmentamisen vuonna 1995 ja on toiminut myös Passeliliigan päällikkönä kolmen kauden ajan.Kimmo Lindström

Kimmo Lindströmin omalta pelaajauralta löytyy koripalloa ja lentopalloa. Vilppaassa mukana talkoolaisena, joukkueenjohtajana, toimitsijana ja tilastomiehenä. On ollut perustamassa ja ohjaamassa Vilppaan harrastekorista vuodesta 2015 lähtien. Jos Kimmolta kysytään, niin Toyota on ainoa oikea automerkki. Jari Mäki

Jari Mäki on pitkän linjan vilpaslainen, ainakin toisessa polvessa. Ahkera talkoolainen, joka toimii edelleen Salohallissa järjestysmiehenä Vilppaan kotiotteluissa. Koripallojaoston jäsen 1990-luvulla ja Mäki on toiminut aktiivisesti myös Vilppaan muissa jaostoissa. Jouni Niemi

Jouni Niemeltä ei ideat lopu ja välillä niitä täytyy sulatella hieman pitempään. Superaktiivinen Niemi on ollut monessa mukana. Joukkueenjohtajana, juniorijaostossa vuosina 2002-2010, seuran hallituksessa vuodesta 2016 ja organisoi nykyään Vilpas Business Groupia. Vahvasti mukana edustusjoukkueen pelaajien hyvinvoinnissa ja kuntoutuksessa, kuten nimet Game Ready, Neurosonic ja Recovery Pump kertovat. Jouni oli vahvasti mukana toteuttamassa seuran ensimmäistä katukoristapahtumaa. Näkyy ja etenkin kuuluu Vilppaan kotiotteluissa, kattilan kansilla tai ilman.  Jussi Savolainen

Entinen rautakauppias Jussi Savolainen on kulkenut pitkän tien Vilppaan mukana, lähes 30 vuotta. 7-vuotiaasta junnupelaajasta ensin edustusjoukkueen pelaajaksi 2005-2014, sitten junnuvalmentajaksi ja aikuisten parissa PeU Basketin peräsimeen. Tämänhetkisen uran kruununa nousu tänä kesänä Korisliigan päävalmentajaksi ja siitä hän antaa suurimman kiitoksen Mikko Tupamäelle. "Savonen" on yksi seuran HKVT-tutkinnon suorittaneista valmentajista ja toimii nykyään myös Susi All Stars -valmentajana. 
 
Jouni Töyry

Jouni Töyry oli voittamassa Vilppaalle SM-kultaa nuorissa ja kolmostykin tie vei sen jälkeen edustusjoukkueeseen kymmeneksi vuodeksi. Liigapelejä kertyi vyölle 108 ottelun verran. Sen jälkeen Jouni Töyry on ollut mukana Vilppaan junnuvalmennuksessa vuodesta 2016 saakka ja tuttu näky Salohallin katsomossa vuodesta vuoteen.
 
Ari Vihiniemi

Ari Vihiniemen oma peliura jäi varsin lyhyeksi, mutta toiminta Vilppaan junnupuolella on venähtänyt sitäkin pitemmäksi. Vihiniemi on ollut mukana Vilppaan junnuvalmennuksessa vuodesta 2001 alkaen ja perheen kaikki kolme poikaa ovat varttuneet Vilppaan paita päällä. 


 
Kuvassa tuoreet hopeisten ja pronssisen ansiomerkin haltijat. (Kuva: Markus Moisio)


Vilpas Basketball Hall of Fameen on vuosien saatossa valittu seitsemän jäsentä: Leo Järvinen, Juhani Lindvall, Jarmo Rannikko, Kauko Lindholm, Raimo Laaksonen, Keijo Järvinen sekä Pasi Järvinen. Tämän vuoden gaalassa jäsenten määrä kasvoi yhdellä, kun Keijo Poutiaisen nimi lisättiin kunniataulukkoon.
 
Keijo Poutiainen on toiminut Salon Vilppaassa 1970-luvulta lähtien ensiksi pelaajana, sitten juniorivalmentajana ja myöhemmin seuran taustoilla koripallojaostossa ja hallituksessa. Edustusjoukkueen joukkueenjohtajana hänelle pyörähti käyntiin 29. kausi. Uudelle Hall of Fame -jäsenelle on myönnetty aiemmin Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n ansiomerkki vuonna 2014. Koripalloliiton arvostetun Heikki Tuomala -palkinnon numero 28 hän sai vuonna 2017 vapaaehtoisesta työstä suomalaisen koripallon hyväksi. Kolme vuotta sitten hänelle myönnettiin Suomen koripalloliiton kultainen ansiomerkki numero 199 ja samana vuonna hänet valittiin Varsinais-Suomen Urheilugaalassa vuoden urheiluvaikuttajaksi.

 

Hall of Fame -muistolaatan olivat jakamassa Kauko Lindholm (jäsen 4.) sekä Vilppaan manageri Antero Jokinen (Kuva: Markus Moisio)

 

KATSO LISÄÄ KUVIA VILPAS KORISGAALASTA!
 

Yhteistyökumppanit