Uutiset & Artikkelit

23.03.2022 09:52
Vilpasvikings.fi

Vilppaan kotietu pudotuspeleihin varmistui Kotkassa

Vilpas varmisti tiistaina Kotkan Karhuvuoressa, että vajaan parin viikon päästä starttaavat puolivälierät aloitetaan kotoisessa Salohallissa. Viikingit kaatoivat loistavan avausjakson ansiosta KTP Basketin 88-101 (39-62) ja voitto oli kauden kolmas kotkalaisista. Se tarkoittaa, että KTP ja Pyrintö eivät enää nouse Vilppaan ohi sarjataulukossa. Karhuvuoressa nähtiin paljon hyvää ja myös vähemmän hyvää. Huikean 62 pisteen avauspuoliajan lisäksi Riku Laine tykitti oman piste-ennätyksensä (19), mutta pitkältä huililta palannut Jeremiah Wood loukkaantui uudestaan ja myös Trey Niemi nilkutti kentältä loppuhetkillä.

Vilppaalla on jäljellä kaksi ottelua ennen 3. huhtikuuta aloitettavia pudotuspelejä. Se kohtaa lauantaina Salohallissa Seagullsin ja jatkosarja päättyy ensi viikon keskiviikkona Pyynikillä Pyrinnön vieraana. Mikäli Vilpas voittaa peleistään toisen, kolmossija on varma. Kakkossijaankin on vielä saumat, jos Kouvot häviää Pyrinnölle ja Karhubasketille. Jos Vilpas voittaa molemmat pelinsä, Kouvojen on voitettava myös kummatkin ottelunsa pitääkseen kakkossijansa, sillä keskinäiset pelit ovat 2-2 ja koriero on Vilppaalle +5.
Seagullsilla on vielä mahdollisuus nousta Vilppaan ohi kolmanneksi, mutta se vaatii voitot Vilppaasta ja Kotkasta ja tuolloin Vilppaan olisi hävittävä molemmat pelinsä. Luovutusvoiton Kauhajoesta saanut Tampereen Pyrintö (15/15) ei nouse enää kuutostilalta ylöspäin, vaikka voittaisi molemmat pelinsä. Kotka on parempi keskinäisissä peleissä 3-1 ja Seagulls paremman korieronsa turvin. Karhubasketin ykkössija varmistui jo aiemmin.

Vilpas esitti Karhuvuoressa ehkä kauden parasta hyökkäyspeliään ensimmäisellä puoliajalla. Joukkue ei sortunut tyhmiin ratkaisuihin ja heitot upposivat huimalla 78% tarkkuudella. Maalatun alueen pisteet menivät Vilppaalle 18-36 ja KTP joutui noukkimaan palloa omasta sukasta 62 pisteen edestä.
- Ensimmäisellä puoliajalla hyökkäyksemme oli hyvää ja monipuolisinta pitkään aikaan ja KTP:n hyökkäyslevypallopelaaminen pysyi kurissa, myönsi Sami Toiviainen.
Tuollaisen esityksen jälkeen paluu kopista on usein vaikeaa ja se todistettiin taas kerran. Kotijoukkue syttyi pelaamaan kolmannella kympillä ja vei sen 25-16. Vilppaan johto lähes puolittui ja osasyy voi löytyä shokista, jonka Jeremiah Wood aiheutti 17 pisteen johtoasemassa. Wood tavoitteli palloa korin alla, mutta väänsi juuri tervehtyneen polvensa ja jäi pitkäksi aikaa makaamaan parketille. Toivotaan, että mitään vakavampaa ei sattunut, sillä avauspuoliajalla iso mies ehti jakamaan woodimaisesti seitsemän koriinjohtavaa syöttöä joukkuekavereilleen.
Kotkan takaa-ajo jatkui kiivaana päätösjaksolla ja neljä minuuttia ennen loppua Joni Herrala kavensi vapareillaan eron jo seitsemään (83-90). Bryan Griffinin kahdella ja Mikko Koiviston yhdellä kakkosella ero kasvoi uudestaan +13 ja kauden kolmas voitto vihreäpaidoista oli tosiasia. Jatkosarjan kahdeksasta pelistään Vilpas on voittanut seitsemän eli joukkue on ollut iskussa juuri oikeaan aikaan.
- En olettanutkaan, että peli olisi selvä ekan puoliajan jälkeen. Vähän huolestuttaa, että Griffin on joutunut pelaamaan isoja minuutteja ja täytyykin hartaasti toivoa, ettei Wood loukkaantunut pahemmin, Toiviainen pohti.

Vilppaan parhaana palkittiin liekeissä ollut Riku Laine, joka paransi Korisliigan piste-ennätyksensä 19 pisteeseen kuuden levypallon ryydittämänä. Laineen kaikki pinnat tulivat ensimmäisten 20 minuutin aikana.
- Tänään olin pelipäällä. Alkukausi on ollut vaikea, ongelmia on ollut polven kanssa ja sen jälkeen iski koronakin. Woodin tulo kokoonpanoon oli mukava asia ja hänen kanssaan on aina ollut kiva pelata. Remun kanssa on pelattu vuosia vastakkain ja tänään yritin pelata vähän fyysisemmin. Hyökkäyspäässä se toikin onnistumisia, mutta toisessa päässä Remu oli ulottuvuuden myötä tosi hankala pidettävä, tuumi Riksa ennätysiltaansa.
Karhuvuoren avauskymppi (21-36) oli koko joukkueen näytöstä, sillä kuudesta kolmosesta upposi viisi eikä Vilpas saanut kuin kolme heittoa ohi korirenkaan keskustan. Vieraat rikkoivat 50 pisteen rajan jo 15 minuutin kohdalla ja ruutuselostaja Aaro Linnalaaksokin ehdotti "sammutuspeitettä Vilppaan päälle".
Mikko Koivisto (23/1) näytti jälleen kerran, miksi hänelle ei kannata jättää pienintäkään tilaa kaarelle. "La Bomba" säkitti seitsemästä kaariyrityksestään kuusi pohjaan. Jeremiah Woodin (1/3/7 syöttöä) loukkaantumisen jälkeen Bryan Griffinin (18/7) toiveet pienemmistä minuuteista jäivät turhiksi, silti suurimmat minuutit kellotti Brian Fobbs (15/5/5 syöttöä). Muut viikingit: Marcus Lovett Jr 9/1, Perttu Blomgren 6/6/4 syöttöä, Niilo Kärkkäinen 4/0, Trey Niemi 3/1 ja Roope Ahonen 3/1.

Kotkasta parhaana palkittiin Roydell Brown (28/7) ja hyvää työtä teki myös helmikuun valopilkku Remu Raitanen (21/8).
- Peliin lähtö oli meiltä heikkoa enkä osaa sanoa mistä se johtui. Hävittiin 1vs1 tilanteet, jouduttiin rotaatioon ja sen jälkeen pakka sortui. Toisella puoliajalla pelattiin kuten oli ennalta sovittu ja päästiin peliin mukaan. Williamsin tulo oli meille mieluisa asia. Hän on johtaja ja sellaista tyyppiä me tarvitaan, totesi Raitanen. 
Paluun tehnyt Richie Williams tilastoikin 11/3/4 syöttöä ja Jahvon Blair 10/3/6 syöttöä. Illan sikailun esitti puolestaan Joni Herrala, joka viimeisessä hyökkäyksessä potkaisi Trey Niemeltä nilkan telakalle. Tuomaristolta temppu jäi tosin näkemättä. Ei näin, Joni!
Kotka oli pelätyn hyvä hyökkäyslevypalloissa, joita se noukki peräti 20 Vilppaan korilta.    
- Puoliajalla kysyin pelaajilta ihan peruskysymyksen: "Miksi te pelaatte korista?". Tuolla on tuhat ihmistä katsomossa ja me pelataan näin löysästi. Kehonkieli oli meiltä alussa ihan väärä, toisella jaksolla se oli sitä mitä pitikin. Kaikki kunnia Salolle. He heitti hyvin, mutta oli siellä paljon vapaita heittopaikkoja. Vaikka lopussa tultiin peliin mukaan, aika valju fiilis tästä jäi. Meillä ei ehkä ole niin paljon taitoa, joten joka ilta pitää olla tahto pelata kovaa mukana, pohti Roope Mäkelä.

Yhteistyökumppanit