Uutiset & Artikkelit

06.03.2022 09:52
Vilpasvikings.fi

Vilpas nousee kohti kärkeä - Karhu Basket kaatui Salohallissa

William Loydin nimiin kirjattiin lauantai-illan komein donkki! (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Vilpas antoi jälleen uuden näpäytyksen epäilijöilleen. Salolaiset ovat edelleen tappiotta ylemmässä jatkosarjassa ja vastassa on ollut kuitenkin koko runkosarjan kärkikolmikko Kouvot, Seagulls ja Karhu Basket. Viikingit tarjosivat ensimmäisellä puoliajalla (59-44) sellaista hunajaa kannattajilleen, että oksat pois. Vaikka kauhajokiset nousivat toisella puoliajalla taistelemaan voitosta, loppunumerot kirjattiin 977 katsojan edessä kotijoukkueelle 86-81. Kova voitto pahasti vajaamiehiseltä viikinkiryhmältä.

Harvoin on nähty Vilppaalta sellaista puoliaikaa kuin lauantaina, vaikka lähtökohdat peliin olivat vähintään arveluttavat. Rosterista puuttuivat kaikki kolme takamiestä (Lovett Jr, Blomgren, Ahonen), ykkösoptio korin alla (Wood) sekä luotettava jokapaikanhöylä (Kärkkäinen). Jäljelle jäi kuusi miestä ja kahdeksikon täydensi PeU Basketin pelaajat William Loyd ja Onni Mäkynen.
Poissaoloja ei kuitenkaan huomannut, sillä paikalla ollut oktetti näytti heti alusta lähtien mitä iso sydän tarkoitaa. Trey Niemi (2/1) ja Brian Fobbs (13/3) ottivat vastuun pelinteosta ja hyvin ottivatkin. Vaikka vähille minuuteille jääneen Niemen heittopeli (1/6) ei ollut siellä päinkään, mies jakeli kahdeksan korinjohtavaa syöttöä ja intoa riitti myös puolustuksessa. Aivan oudolle pelipaikalle joutuneen Fobbsin heitot (3/10) kolisivat myös rautoihin, mutta neljä syöttöä ja seitsemän tärkeää vaparia pelastivat paljon.
Oma lukunsa oli kippari Mikko Koivisto. Pitkään huilannut Koivari upotti kahdeksasta kolmosestaan kuusi ja kasasi kentän korkeimman pistesaaliin 23.
- Tämä oli hyvä päivä osua kolmosen takaa. Yllätys, että pystyttiin juoksemaan meidän hyökkäystä näin hyvin ensimmäisellä puoliajalla. Viimeisellä kympillä saatiin hyviä stoppeja ja pidettiin lopussa pää kylmänä. Nyt on näytetty kolmessa viime pelissä miten pystytään pelaamaan ja rima on nostettu korkealle, tuumi kapteeni Koivisto.

 

Kapteeni Koivisto pääsi huudattamaan Salohallin yleisöä matsin jälkeen. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Vilpas johti avauskympin jälkeen 30-23 ja jakson kovin kohahdus katsomossa kuultiin, kun 17-vuotias Onni Mäkynen latasi kolmosen pohjaan tehden uransa ensimmäiset liigapisteet. Vilppaan näytös jatkui koko toisen kympin ajan ja pitkälle tauolle mentiin hyvinkin yllättävässä 15 pisteen kotijohdossa 59-44. Koivisto oli puhkonut kaaren takaa korirengasta jo neljästi.
- Vilpas pääsi Koiviston johdolla kuumaksi ja teki ensimmäisellä puoliajalla 59 pistettä. Se on harvinaista meille, totesi Karhubasketin päävalmentaja Janne Koskimies.   
Kolmannella jaksolla vieraat pääsivät peliin mukaan ja Karhubasket vei ensimmäiset neljä minuuttia 3-16. Viimeiselle tauolle mentäessä ero oli kaventunut viiteen pisteeseen 71-66 ja iso syy oli Vilppaan seitsemässä menetyksessä. Päätösjaksolla näytti, että bensa Vilppaan tankissa oli loppu, kun Karhubasket nousi tasoihin 72-72. Ohi se ei päässyt silti missään vaiheessa. Vilpas pelasi järkevästi ja kasvatti johtonsa taas kymmeneen pisteeseen 86-76 puolitoista minuuttia ennen loppua. Sarjajohtaja kavensi eron vielä viiteen Joona Hakamaan kolmosella ja Miikka Marttisen vapareilla, mutta voittoon ei ollut enää asiaa. Kolmas peräkkäinen voitto viikingeille ja salolaisten sarjasijoitus nousi neljänneksi. Loppukauden tavoite eli kakkossija on enää yhden voiton päässä.

 

Trey Niemi otti pelinrakentajan viitan harteilleen ja kantoi sitä komeasti. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Otteluisäntä Olvi palkitsi kotijoukkueen parhaana sentteri Bryan Griffinin (20/7) ja erityispalkinnon olisi voinut antaa PeU Basketin William Loydille. Minuutteja Loydille kertyi 21:00 ja kakkoset mies upotti 7/7.
- Williamin voi heittää mille paikalle vaan ja hän tekee aina kaiken täysillä, kiitteli Toiviainen varajenkkiään.
Kolmen kolmosen Juho Nenonen (9/4) painoi pelin läpi kovalla asenteella ja pääsi ajoittain Rene Rougeaun ihon alle.
Voiton huumassa täytyy muistaa, ettei Karhubasketkaan päässyt peliin ykkösmiehistöllään. Henri Kantonen, Severi Kaukiainen ja Simeon Carter ovat kovia pelimiehiä. 
- Playoff-henkeä oli havaittavissa, mutta on näiden joukkueiden välillä nähty kuumempiakin otteluita. Toisella jaksolla saimme pidettyä Vilppaan 27 pisteessä ja meidän olisi pitänyt pystyä hyökkäämään paremmin joukkueena, pohti Koskimies.
Pitkään sivussa ollut Lee Skinner (21/5) pokkasi Olvilta kassillisen energiajuomia ja Cameron Jones teki normirivin 16/6/8 syöttöä. Muista vain Rene Rougeau (15/5) pääsi kaksinumeroisiin pisteisiin. 

 

Bryan Griffin (20/7) otti kaiken irti Salohallin energiasta. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Vilppaan kotiputki jatkuu kahdella Salohallin taistolla. Keskiviikkona vieraaksi saapuu KTP Basket kello 18:30 ja lauantaina jatkosarja pääsee puoliväliin Pyrinnön saapuessa entiseen kännykkäkaupunkiin kello 14:00. Eiköhän Toiviainen saa noihin peleihin lisävoimia rosteriinsa. Hienoa kuitenkin todeta, että pidot paranee kun väki vähenee. Ja kauden ehdoton ykkössuosikki Karhubasket on nyt kaadettu kahdesti. Muista joukkueista siihen on pystynyt vain Seagulls kertaalleen.

Yhteistyökumppanit