Uutiset & Artikkelit

15.03.2022 16:42
Vilpasvikings.fi

Tulikuuma Vilpas lakeuksille sarjajohtajan testiin

Keskiviikkona nähdään, jatkuuko Vilppaan komea voittoputki Korisliigassa. Viisi ottelua ja viisi voittoa ylemmässä jatkosarjassa on taatusti enemmän, mitä Sami Toiviaisen viikinkiryhmältä odotettiin vaihtelevasti sujuneen runkosarjan jälkeen. Saavutuksen arvoa nostaa se, millaisilla kokoonpanoilla voitot on otettu kaikista jatkosarjan joukkueista. Sarjakolmonen matkustaa keskiviikkona sarjajohtaja Karhubasketin vieraaksi lakeuksille ja toiveita on, että salolaiset saisivat lisävoimia Kauhajoen liikuntahallin parketille. 

Vilppaan lentoa jatkosarjassa on ollut upeaa seurata. Vaikka poissaoloja on ollut enemmän mitä lääkäri määrää, paikalle päässeet ovat venyneet huimiin ja jopa yllättäviinkiin suorituksiin. Keskiviikon joukkueet ovat iskeneet kauden aikana yhteen jo kolmesti ja vaikka Karhubasket on ylhäisessä yksinäisyydessä sarjakärjessä, Vilpas on kuitenkin se joukkue joka on aiheuttanut kauhajokisten neljästä tappiosta kaksi. Joukkueiden väännöt ovat vuosien varrella ikimuistoiset, joten mielenkiintoinen peli siis luvassa jälleen kerran. 

Mitä: 
Sarjataulukon kolmonen Vilpas (17/10) kohtaa kärki-Karhubasketin (23/4) kolmannen kerran tällä kaudella. Lokakuun alussa Kauhajoki oli parempi kotonaan 99-85, mutta osat kääntyivät Salohallissa. Joulukuussa Vilpas puolusti Karhut 65 pisteeseen ja voitti 76-65. Jatkosarjan ensimmäinen kohtaaminen päättyi Salohallissa Vilppaan 86-81 voittoon ja ratkaisu nähtiin jo avauspuolikkaalla, jolla kotijoukkue iski 59 pistettä Kauhajoen naruihin. Nyt siirrytään taas Etelä-Pohjanmaalle ja siellä on Vilppaalla harvemmin ollut hauskaa. Oranssipaidoilla on mahdollisuus varmistaa jo tässä vaiheessa lopullinen ykkössija liigassa. Ja meteli hallissa on varma.

Missä ja milloin: 
Kauhajoen liikuntahalli, Aninkuja 3-5, Pohjanmaa. Ylösheitto suoritetaan kello 18:30 ja ottelu nähtävissä tuttuun tapaan Ruutu+ palvelusta. Karhubasket ei ole hävinnyt vielä kertaakaan kotihallissaan ja voittoja on tilillä 13. Vilppaan vierassaldo on seitsemän voittoa, kuusi tappiota ja vieraissa voittoputki on neljän ottelun pituinen. Vaikka joukkueiden välillä on ainainen viha-rakkaus -suhde, Kauhajoelle on aina kiva palata. Etenkin näin kevätauringon lämmittäessä moottoritie on kuuma...

Keskiviikon asetelma: 
Jos vertaillaan joukkueiden kymmentä viimeistä peliä, molempien saldo näyttää suhdetta 8/2. Jos taas vertaillaan ylemmän jatkosarjan menestystä, ero kääntyy Vilppaalle 5/0 - 3/2. Kumpikaan joukkueista ei ole päässyt pelaamaan täydellä kokoonpanollaan ja laitetaan seuraavaksi miehistöt pistevertailuun:
Vilpas on vetänyt puolet jatkosarjasta periaatteessa kahdeksalla miehellä ja jatkosarjan pisteet viidessä pelissä ovat jakaantuneet näin: Griffin 112, Fobbs 82, Koivisto 56, Nenonen 52, Blomgren 50, Loyd 40, Lovett 23, Niemi 18, Mäkynen 3, Laine 2. Poissaolopelejä seuraavasti: Wood 5, Ahonen 5, Kärkkäinen 5, Lovett 4, Laine 4, Mäkynen 2, Blomgren 1 eli yhteensä 26.
Karhubasketin pisteet ovat jakaantuneet seuraavasti: Jones 94, Skinner 79, Rougeau 67, Carter 46, Toppin 45, Innamaa 31, Suokas 26, Kaukiainen 24, Marttinen 15, Hakamaa 13, Peltonen 8. Poissaolopelejä: Kantonen 5, Carter 3, Skinner 2, Kaukiainen 1 eli yhteensä 11. 

Huomionarvoista:
Karhubasket on päästänyt selvästi vähiten pisteitä omaan päähän Korisliigassa eli vain 72.7 pinnaa per peli. Kaikilla muilla joukkueilla lukema on yli 80 pistettä. Korinteossa on ollut selkeä ero koti- ja vieraskentän välillä. Kotona vastustajan sukka on heilunut 96.8 pisteen keskiarvolla, mutta vieraissa pistemäärä on vain 81.2 pistettä ottelua kohti. Vilppaalla "ongelma" on päinvastainen, sillä viikingit ovat pussittaneet vieraskentällä enemmän pisteitä kuin kotihallissa (89.3 - 91.9). Lee Skinner on palannut pitkältä tauolta erinomaisessa vireessä, Henri Kantosen paluu lähestyy.

Kokoonpanot:
Karhubasket: 1 Jones, 4 Rougeau, 8 Suokas, 11 Kaukiainen, 20 Innamaa, 21 Marttinen, 23 Hakamaa (25%), Toppin (75%), Carter (25%), Skinner, Peltonen (25%).
Vilpas: 2 Niemi, 3 Blomgren, 4 Koivisto, 7 Nenonen (75%), 8 Ahonen (75%), 11 Fobbs, 14 Kärkkäinen (75%), 19 Lovett Jr, 25 Griffin, 33 Loyd.

Piste/levyrikärjet:
Karhubasket: Jones 16.9, Skinner 15.4, Carter 14.6 / Carter 8.1, Rougeau 7.7, Skinner 7.2.
Vilpas: Griffin 16.7, Lovett Jr 15.0, Fobbs 14.0 / Wood 8.4, Griffin 7.2, Fobbs 5.1.

Poissaolot:
Karhubasket: Kantonen, epävarmoja Hakamaa, Peltonen, neljäs jenkki Toppin tai Carter.
Vilpas: Wood, Laine, epävarmoja Nenonen, Ahonen, Kärkkäinen.

Päävalmentajien puheenvuorot:
Janne Koskimies: "Meillä on sarjassa vähiten menetyksiä joukkueena, mutta kahden viime Vilpas-kohtaamisen lukemat 18 ja 16 kertovat heidän löytäneen lääkkeet meidän joukkuehyökkäyksen vaikeuttamiseen.  Meidän pitää rakentaa hyvät heittopaikat maltilla ja puolustuksessa olla paremmin valmiina heittäjien kanssa kuin viimeksi Salossa."
Sami Toiviainen: "Saamme hyvin todennäköisesti muutaman pelaajan lisää kokoonpanoon. Toivon mukaan se viime pelien kollektiivisuus, yritteliäisyys ja ennen kaikkea yhtenäisyys säilyy edelleen, kun matkaamme kohti lakeuksia Karhubasketin vieraaksi."

Tuomaristo:
Ari Mikkola, Pekka Saros, Jouni Tilli.

Päivän tietokilpailukysymys:
Viime ennakon kysymys koski Pyrintöä eli ketkä kaksi Vilppaan päävalmentajaa ovat valmentaneet myös Pyrinnössä? Oikea vastaus oli Ville Tuominen ja Sami Toiviainen. Nyt Kauhajoelle, joka on perustettu jo vuonna 1868. Mutta milloin Kauhajoesta tuli kaupunki?

Yhteistyökumppanit