Uutiset & Artikkelit

25.03.2022 10:53
Vilpasvikings.fi

Taistelu kolmossijasta jatkuu lauantaina Salohallissa

Vilppaan ylemmän jatkosarjan viimeinen kotipeli on käsillä lauantaina, jolloin kolmossijaa tavoitteleva Helsinki Seagulls saapuu Salohalliin kello 16:00. Käsikirjoitus on yksinkertainen. Kotivoitolla Vilpas varmistaa kolmannen sijansa ja pitää edelleen toiveet elossa kakkosruudusta. Seagullsin on välttämättä voitettava lauantaina, mikäli se haluaa nousta Vilppaan ohi. Lisäksi se edellyttää lokkien voittoa päätöskierroksella Kotkasta ja Vilppaan häviötä Tampereella. Vilppaan rosterissa on Jeremiah Woodin ja Trey Niemen kokoinen aukko, Seagulls pääsee otteluun parhaalla miehistöllään.

Lopulliset sijoitukset pudotuspelejä ajatellen ovat edelleen auki ja varmaa on ainoastaan Karhubasketin (24/6) ykkössija. Kakkossija tullaan ratkaisemaan Kouvojen (20/10) ja Vilppaan (19/11) välillä. Kouvoilla on jäljellä kotiottelu Pyrintöä vastaan ja vierailu Kauhajoelle. Jos se voittaa edes toisen peleistään, Vilppaan on voitettava molemmat pelinsä (Seagulls, Pyrintö). Mikäli Kouvot häviää yhden ja Vilpas voittaa molemmat, salolaiset nousevat kakkosruutuun keskinäisten pelien (+5) perusteella.

Kolmossijasta taistelevat enää Vilpas ja Seagulls (17/13). Helsinkiläisten saumat ovat, että heidän on voitettava molemmat pelinsä (Vilpas, KTP) ja Vilppaan hävittävä molemmat. KTP Basketin (17/13) maksimisijoitus voi olla neljäs tai huonoimillaan viides ja Pyrintö (15/15) tulee olemaan joka tapauksessa kuudes. 
Alemmassa jatkosarjassa jännitys tiivistyy kahdelle viimeiselle kierrokselle. Tarjolla on kaksi paikkaa puolivälieriin ja ehdokkaita on jäljellä kolme. Lahti Basketball (13/17) otti keskiviikkona elintärkeän 73-75 vierasvoiton Joensuusta ja nousi lohkonsa kärkeen. Lahdella on myös suotuisin loppuohjelma, sillä se ei kohtaa enää kilpakumppaneitaan, vaan matkaa ensiksi Korihaiden vieraaksi ja päättää sarjan kotonaan Kobria vastaan. Alemman jatkosarjan tärkein peli käydäänkin keskiviikkona Pirkanmaalla, jossa BC Nokia (13/17) kohtaa Jamar Wilsonin menettäneen Katajan (13/17). Putoamistaistelussa Loimaan Bisons on kaksi voittoa Korihaiden edellä, mutta joukkueet kohtaavat viimeisellä kierroksella Loimaalla. Keskinäiset ottelut ovat Korihaille 2-1 ja mikäli Korihait voittaa perjantaina kotonaan Lahden ja Bisons häviää lauantaina Joensuussa, panokset ovat huipussaan Loimaalla keskiviikkona. Voittaja säilyy Korisliigassa, häviäjä lähtee sarjaporrasta alemmaksi.

Mitä:
Voitolla Vilpas varmistaa vähintään kolmannen tilansa, Seagullsille ainoa sauma kolmoseksi on vierasvoitto. Viime kierroksella joukkueet pääsivät kentälle lähes ykkösmiehistöillään. Vilppaalta puuttui Kotkassa enää Juho Nenonen, mutta jobinpostia tuli Jeremiah Woodin ja Trey Niemen loukkaantumisten muodossa. Seagulls on pelannut pitkään hyvinkin vajaalla rosterilla, mutta Kouvolassa Jussi Laakso sai Joe Lawsonia lukuunottamatta kaikki muut mukaan. Lauantaina päävalmentaja Jussi Laakso saa parhaan kokoonpanonsa kentälle.  

Missä ja milloin: 
Salohalli, Pormestarinkatu 5, kello 16:00. Otteluisäntänä on Salon Citymarket ja ovet aukeavat kello 14:30. Ravintola Pelimanni on avoinna ja niille, jotka eivät jostain syystä pääse paikalle Ruutu+ palvelu näyttää pelin suorana. Tämä on kuitenkin nähtävä paikan päällä. Kotimainen teleoperaattori Elisa on jakanut Vilppaan palloilukoulujen vanhemmille perhelippuja otteluun, kiitokset siitä Elisalle! Länsirannan hammaslääkärien syömähammaskisa jatkuu entiseen tapaan ja kisaa johtaa tällä hetkellä Perttu Blomgren.  

Lauantain asetelma: 
Vilpas palasi Kouvot-tappion jälkeen tiistaina voittojen tielle Kotkassa erinomaisen ensimmäisen puoliajan (39-62) ansiosta. Vaikka peli tasoittui toisella puoliskolla, vierasvoitto irtosi lopulta 88-101. Kahdeksasta jatkosarjan pelistään viikingit ovat voittaneet seitsemän ja se tekee Vilppaasta sarjan kuumimman joukkueen.
Seagullsin jatkosarja on ollut täysin päinvastainen. Se on voittanut kahdeksasta ottelustaan vain kaksi (Pyrintö +17, Kouvot +5) ja tappiot ovat tulleet Karhulle (-3, -10), Vilppaalle (-1), Pyrinnölle (-14), Kouvoille (-5) ja Kotkalle (-7). Suurin syy tappioille selittyy koronatartunnoilla ja loukkaantumisilla, mutta osasyy löytyy varmasti pelaajavaihdoksista ja niistä aiheutuneista totutteluista uusiin pelikavereihin. 
Kenny Manigaultin sopimus päättyi kauden päättäneeseen sairastumiseen ja tilalle seura hankki Ukrainan maajoukkuepelaaja Ivan Tkachenkon. Neljäs ulkomaalaispaikka täydennettiin takamies Seth Allenilla, joka on pelannut nyt Gulls-paidassa kuusi ottelua ja on noussut joukkueen parhaaksi pistemieheksi 16.0 pisteen keskiarvolla. Tkachenkolle (8.2/5.6) Salohallin kamppailu on kauden kuudes.
Joukkueet ovat kohdanneet liigatasolla 38 kertaa ja Vilpas on vienyt peleistä 23. Tämän kauden kohtaamiset ovat Seagullsille voitoin 2-1. Se voitti marraskuussa Salohallissa 81-85 ja tammikuussa Kisahallissa 85-79. Vilpas haki ainoan voittonsa helmikuussa Mannerheimintieltä niukasti 84-85. Keskinäisissä otteluissa koriero on helsinkiläisille +9, mutta sitä ei tarvitse pohtia. Jos lokit voittavat, voitot ja keskinäinen paremmuus menevät heille 3-1.  
Vilppaalta Juho Nenonen tekee paluun kentälle kolmen huilatun (Karhubasket, Kouvot, KTP) matsin jälkeen, mutta Jeremiah Wood ja Trey Niemi puuttuvat kokoonpanosta Kotkan kolhujen jälkeen. Eli luottomies William Loyd palaa taas kokoonpanoon. Seagulls pääsee Salohalliin täydellä miehityksellä, kun Kouvolasta puuttunut Joe Lawson on jälleen mukana, 75% varmuudella.

Huomionarvoista:
Heittojakaumat. Seagulls tykkää pistää palloa radalle kolmen pisteen kaarelta, sillä se on ottanut kauden aikana 982 kakkosta ja 1033 kolmosta. Kolmosmäärä on 170 heittoa enemmän kuin toiseksi eniten kaariheittoja viljelevällä BC Nokialla ja peräti 323 heittoa enemmän kuin Vilppaalla. Salolaisten jakauma on kakkosten eduksi 1302-710. Toisaalta jos Seagulls on upottanut yli sata kolmosta enemmän kuin kakkosena oleva Kouvot ja prosentti on koko liigan paras (38.6%), miksei niitä otettaisi. Kaaren takaa saa kuitenkin pisteen enemmän. Seagullsin ahkerimmat kolmostykit ovat Petteri Koponen (152 heittoa, tarkkuus 40.1%), Shawn Huff (137, 40.9%) ja Antti Kanervo (138, 35.5%). Tarkin sihti on kuitenkin Timo Heinosella, 43.96%.
Vilpas on heittänyt vähiten kolmosia (710) koko seurakunnasta, mutta tarkkuus on toiseksi paras lokkien jälkeen, 38.0%. Eli lauantaina vastakkain on kaksi liigan tarkinta ryhmää kolmoskaarella. Seagullsin innokkuus kolmosiin näkyy myös vapaaheittojen määrässä, sillä kaaren takana heittoja rikotaan selvästi vähemmän. Helsinkiläisillä on vähiten vapareita liigajoukkueista, 233 yritystä vähemmän kuin Lahdella. Vilppaan herkkäkätisimmät kolmosissa ovat Mikko Koivisto (140, 41.4%), Juho Nenonen (123, 37.4% ) ja Marcus Lovett Jr (105, 39.1%) ja tarkimmin on osunut Roope Ahonen, 46.4%.

Kokoonpanot:
Vilpas: 3 Blomgren, 4 Koivisto, 7 Nenonen, 8 Ahonen, 11 Fobbs, 14 Kärkkäinen, 19 Lovett Jr, 21 Laine, 25 Griffin, 33 Loyd.
Seagulls: 2 Darko-Kelly, 4 Allen, 7 Huff, 8 Heinonen, 9 Kanervo, 10 van Andringa, 11 Kotti, 13 Nikkarinen, 14 Koponen, 30 Laakso, 31 Lawson (GTD75%), 41 Tkachenko.

Piste/levyrikärjet:
Vilpas: Griffin 17.4, Lovett Jr 14.9, Fobbs 14.0 / Wood 8.1, Griffin 7.6, Fobbs 5.1.
Seagulls: Allen 16.0, Joe Lawson 14.0, Huff 12.7 / Kotti 6.7, Tkachenko 5.6, Huff 5.5.

Poissaolot:
Vilpas: Wood, Niemi.
Seagulls: ei oleellisia poissaoloja.

Päävalmentajien puheenvuorot:
Sami Toiviainen: "Viime pelissä tulleet loukkaantumiset pitävät nyt Woodin ja Niemen sivussa lauantain ottelusta. Muuten pääsemme koko miehistöllä testaamaan missä menemme Seagullsia vastaan. Viime ottelussa he ottivat melkein 50 kolmen pisteen heittoa, joten ainakin sitä meidän on saatava jonkin verran hillittyä."
Jussi Laakso: "Kaksi matsia jäljellä ja mahdollisuudet kotietuun puolivälierissä edelleen omissa käsissä. Lähdemme Saloon vahvasti voitonnälkäisinä. Palloscreenien puolustaminen jälleen kerran isossa roolissa sekä tässä pelissä Koivistolle juostavat off ball -tilanteet tunnistettava."

Tuomaristo:
Ville Selkee, Jaakko Kaunisto, Elias Anttonen.

Päivän tietokilpailukysymys:
Viime ennakon kysymys koski Kotkaa, jolta kaikki 29 ottelua olivat pelanneet Topias Kuukkanen, Roydell Brown ja Urald King. Heistä Kingin tilasto murtui tiistaina. Uusi kysymys koskee Seagullsia. Montako ulkomaalaista on käynyt joukkueessa tällä kaudella?

Yhteistyökumppanit