Uutiset & Artikkelit

29.03.2022 18:38
Vilpasvikings.fi

Pudotuspeliparit ratkeaa keskiviikkona Pirkanmaalla

Korisliigan päätöskierros ei voisi saada jännittävämpää loppuhuipennusta kuin keskiviikkona nähdään. Loimaalla pelataan elämän ja kuoleman ottelu Bisons-Korihait, Nokialla ratkotaan alemman jatkosarjan kärkisijoitukset ja Vilpas pääsee yhdessä BC Nokian kanssa ratkaisemaan, mitkä joukkueet kohtaavat puolivälierissä. Keskiviikko on taatusti valtakunnallinen korispäivä!

Vilppaalla on iso rooli ensi sunnuntaina käynnistyviin pudotuspeleihin. Jos Vilpas hakee Pyynikiltä vierasvoiton, se lähtee pleijareihin kolmosena ja kohtaa maanantain avauspelissä Salohallissa juuri Pyrinnön. Tuolloin Seagulls aloittaisi puolivälierät KTP Basketia vastaan. Jos taas Pyrintö voittaa, osat kääntyvät muotoon Seagulls-Pyrintö ja Vilpas-KTP Basket ja salolaisten kotipelipäivä muuttuisi sunnuntaiksi.
Kaksi muuta pudotuspeliparia ratkotaan Nokian palloiluhallilla, jossa BC Nokia kohtaa Joensuun Katajan. Itäsuomalaiset ovat jo varmistaneet jatkopaikkansa, mutta tuleva vastustaja selviää vasta keskiviikon pelissä. Jos BC Nokia voittaa, otteluparit ovat Karhubasket-Kataja ja Kouvot-BC Nokia. Jos Kataja venyy vierasvoittoon, otteluparit ovat Karhubasket-Lahti Basketball ja Kouvot-Kataja. Jännitystä ei puutu Loimaaltakaan, sillä ottelun Bisons-Korihait panoksena on vaatimattomasti paikka Korisliigassa kaudelle 2022-2023. Häviäjä lähtee I divisioonaan, ainakin toistaiseksi.

Mitä:
Ylemmän jatkosarjan päätöskierros, joka pelataan kaikilla paikkakunnilla samaan aikaan kello 18:30. Pyrintö ja Vilpas ovat ottaneet yhteen kauden aikana kolmesti ja voitot ovat tamperelaisille 2-1. Marraskuussa Pyrintö löylytti salolaisia Pyynikillä murskaavasti 107-79 ja jatkoi tammikuussa Salohallissa samalla ladulla voittaen 74-81. Salohallin toinen kohtaaminen päättyi vajaat kolme viikkoa sitten Vilppaalle 99-90. Historian aikana joukkueet ovat kohdanneet komeat 81 kertaa ja niistä Vilppaalla on voittoja 42, Pyrinnöllä 39. 

Missä ja milloin: 
Pyynikin ikääntyvä palloiluhalli Ammattikoulunkadulla. Avausheitto ilmaan samaan aikaan kuin muillakin paikkakunnilla eli kello 18:30. Ottelu on nähtävillä tuttuun tapaan Ruutu+ palvelussa.

Keskiviikon asetelma: 
Pyynikin pelissä panosta on selkeästi enemmän Vilppaalla, sillä Pyrintö tulee olemaan ylemmän jatkosarjan kuudes, kävi ottelussa sitten miten tahansa. Päävalmentaja Miikka Sopasen oli tiistaisessa ennakossaan todella kryptinen, eikä tietoa tulevasta kokoonpanosta juurikaan tihkunut. Ilman GTD25% -merkintää olivat ainoastaan Osku Heinonen, Kion Williams, Eero Lehtonen ja Mika Nuolivirta. Vilppaan tiistaisessa viimeistelytreeneissä jo pohdittiin, pelataanko ottelua lainkaan, koska GTD 25% tarkoittaa, että pelaaja ei todennäköisesti pelaa ja näitä miehiä tamperelaisten ennakosta löytyi peräti yhdeksän.
Pelaajalistalle on nostettu myös 196-senttinen Cal State Fullertonin kasvatti Davon Clare, joka on pelannut Pyrintö Akatemian paidassa I divisioona A:ssa kuusi ottelua tehoin 21.5/11.5 ja I divisioona B:ssä neljä peliä tilastoilla 27.5/10.8. Eli Sopanen ilmeisesti arpoo viisikosta Shepherd, Clare, Foster, Smith ja Gonzalvez neljä pelimiestä parketille.
Näyttäisi siltä, että Vilpas pääsisi Pyynikille lähes ykkösmiehistöllään. Kotkassa kolhittu Trey Niemi on edelleen sivussa ja Roope Ahosen sekä Jeremiah Woodin pelikunto ratkeaa vasta keskiviikkona. Syöttökuningas-Wood loukkasi uudestaan polveaan Kotkassa ja jos hän ei pysty pelaamaan, rivistöön astunee William Loyd. Se olisi tosin ikävä asia PeU Basketille, joka aloittaa samaan aikaan I divisioonan pudotuspelinsä Äänekoskella Kipinää vastaan. 

Huomionarvoista:
Joukkueiden tekemiä pisteitä voidaan verrata ulkomaalaisten ja kotimaisten tekeminä. Keskinäisissä kolmessa pelissä Pyrinnön jakauma on ulkomaalaiset 198 / kotimaiset 80. Vilppaalla vastaavat luvut ovat 139 / 113. Henkilökohtaisesti ahkerin korisukan kuluttaja on ollut Bryan Griffin (55) perässään Emanual Shepherd 49, Ike Smith 48, David Gonzalvez 44, Devante Foster 43 ja Brian Fobbs 34.

Kokoonpanot:
Pyrintö: 0 Shepherd (25%), 1 Clare (25%), 2 Foster (25%), 3 Smith (25%), 5 Pihlajamäki (25%), 7 Leppänen (25%), 9 Kilpinen (25%), 10 Heinonen, 11 Williams, 12 Gonzalvez (25%), 14 Lehtonen, 16 Peltokangas (25%), 33 Nuolivirta. 
Vilpas: 3 Blomgren, 4 Koivisto, 7 Nenonen, 8 Ahonen (GTD75%), 11 Fobbs, 14 Kärkkäinen, 19 Lovett Jr, 21 Laine, Wood (75%),25 Griffin, 33 Loyd (25%).

Piste/levyrikärjet:
Pyrintö: Smith 22.8, Heinonen 15.2, Foster 12.7 / Foster 8.2, Smith 7.5, Shepherd 6.9.
Vilpas: Griffin 17.2, Lovett Jr 14.9, Fobbs 14.0 / Wood 8.1, Griffin 7.6, Fobbs 5.1.

Poissaolot:
Pyrintö: mahdoton sanoa.
Vilpas: Niemi, mahdollisia Ahonen, Wood/Loyd.

Päävalmentajien puheenvuorot:
Miikka Sopanen: "Sivussa olleet pelaajamme ovat hiljalleen palaamassa riviin, mutta tätä kirjoitettaessa ei ole vielä selvää ketkä keskiviikkona pelaavat. Lopullinen kokoonpanomme runkosarjan päätöskamppailuun selviää vasta ennen matsia." 
Sami Toiviainen: "Viimeistä viedään ennen pudotuspelejä, kun matkaamme Pyrinnön vieraaksi Tampereelle. Meillä panoksena kolmas sija ja siinä on tavoitetta kerrakseen."

Tuomaristo:
Miltos Ioannidis, Joona Haaja, Juha Penttilä-Metso.

Päivän tietokilpailukysymys:
Viime ennakon kysymys koski Seagullsin ulkomaalaispelaajia tällä kaudella ja heitä on joukkueessa käynyt kahdeksan. Nyt pohditaan, onko Pyrinnön twitter keskiviikkona päällä vai pois? 

Yhteistyökumppanit