Uutiset & Artikkelit

11.03.2022 16:34
Vilpasvikings.fi

Kakkossija Vilppaan kiikarissa lauantaina

Vilppaalla on lauantaina mahdollisuus nostaa sarjasijoituksensa kakkoseksi. Se kohtaa Tampereen Pyrinnön poikkeuksellisesti kello 14:00 Salohallissa ja mikäli Kauhajoki hakee myöhemmin lauantaina vierasvoiton Kouvolasta, kakkossija olisi tosiasia. Sami Toiviaisen joukot ovat aloittaneet ylemmän jatkosarjan neljällä voitolla runkosarjan kärkinelikosta ja lauantaiksi on toiveita, että sairastuvalta saadaan lisävoimia Pyrinnön kaatoon. Se ei ole onnistunut vielä kertaakaan tällä kaudella, joten nyt pistetään pelimerkit "all in". Myös Pyrintö saapuu Salohalliin vajaalla rosterilla ja merkittävin poisjäänti on kapteeni Osku Heinonen. 

Pyrintö onkin ainoa joukkue, jota Vilpas ei ole onnistunut kaatamaan kuluvalla kaudella. Marraskuussa Pyrintö vei salolaisia Pyynikillä kuin kuoriämpäriä ja voitti 107-79. Viikinkien peli-ilo oli täysin kateissa ja punapaidat juoksivat Emmanual Shepherdin näyttöhaluilla murskavoittoon.
Toinen kohtaaminen Salohallissa päättyi sekin Pyrinnölle ja loppuluvut olivat Ike Smithin johdolla 74-81. Vilpas otti lopussa huonoja ratkaisuja, puski liikaa yksin ja sai viiden viimeisen minuutin aikana kasaan vaivaiset viisi pistettä. Tuolla konseptilla on vaikea voittaa. Salolaiset ovat joutuneet vetämään jatkosarjan neljä ensimmäistä peliä varsin kapealla rosterilla, mutta nyt olisi toiveita paremmasta. Jeremiah Woodin paluu ei ole vielä ajankohtainen ja Marcus Lovett Jr sekä Riku Laine seuraavat varmuudella pelin kannustajina. Roope Ahosen paluu on lähellä, samoin Niilo Kärkkäisen.
   
Mitä: 
Sarjataulukon kolmonen Vilpas (16/10) kohtaa kuudentena olevan Pyrinnön (14/12). Kauhajoen Karhubasket (23/3) on ylhäisessä yksinäisyydessä sarjakärjessä ja pudotuspelien kotietu loppuun saakka näyttää enemmän kuin todennäköiseltä. Sen jälkeen onkin tiukkaa, sillä koko jälkiviisikko on kuuden pisteen sisällä ja sijoitukset voivat vaihdella nopeasti. Alemman jatkosarjan kahdessa pudotuspelipaikassa ovat vahvimmin kiinni BC Nokia (12/14) ja Joensuun Kataja (11/15). Putoamistaistelussa Loimaan Bisons on repinyt kolmen voiton eron Korihaihin. 

Missä ja milloin: 
Salohallissa poikkeuksellisesti jo kello 14:00, koska seura järjestää perinteisen keilatapahtuman myöhemmin illalla. Ovet aukeavat tuntia ennen ja ottelu on nähtävillä myös Ruutu+ palvelussa. Kausikortit ovat voimassa normaalisti ja ennakkolippuja voi ostaa etukäteen osoitteesta lippu.fi. Otteluisäntänä toimii Stremet Oy ja Länsirannan hammaslääkäreiden syömähammaskisa jatkuu entiseen tapaan. Kisan kärkinimi on tällä hetkellä Perttu Blomgren. Tervetuloa kannustamaan Vilpas viidenteen voittoon!

Lauantain asetelma: 
Pyrintö on osoittautunut Vilppaalle vaikeaksi vastustajaksi. Tamperelaisten valmennusjohto päätti vaihtaa viime kaudella tavaramerkiksi muodostuneen paikkapuolustuksen miesvartiointiin ja se on tuottanut tulosta. Kymmenestä viimeisestä pelistään Pyrintö on voittanut seitsemän eli täsmälleen yhtä monta kuin Vilpas. Jatkosarjassa se hävisi aluksi Kotkassa 90-75, mutta kaatoi kotiputkessa Kouvot 110-86 ja Seagullsin 104-90. Viimeinen kotipeli Kauhajokea vastaan kääntyi 13 pisteen johtoasemasta viiden pisteen tappioksi 77-82.
Romani Hansenin ja Shaquille Keithin tilalle tulleet Emanual Shepherd (12.3/7.2) ja Ike Smith (22.9/7.1) ovat osoittautuneet pelimiehiksi ja varsinkin Smith osaa korinteon. 193-senttinen laituri on Korisliigan toiseksi paras korintekijä Christian Luteten jälkeen. Yläraajavammasta kärsinyt Devante Foster palasi keskiviikkona kokoonpanoon ja David Gonzalvezin taidot on tiedossa. Pyrintö saapuu Salohalliin ilman luotettavaa kapteeniaan Osku Heinosta ja se ei ainakaan heikennä kotijoukkueen  mahdollisuuksia. Poissaolojen vuoksi Sopanen nostaa kokoonpanoon kokeneen Mika Nuolivirran, joka on pelannut koko kauden I divisioonassa.
Vilpas on pelannut vajaamiehisenä erinomaisesti ja paikalla olleet ovat ottaneet vastuuta esimerkillisesti. Se on päästänyt neljässä jatkosarjan pelissään keskimäärin 81,3 pistettä omaan päähän ja voittomarginaalit ovat +11, +1, +5 ja +9. Woodin poissaollessa Bryan Griffin on riehunut jatkosarjan peleissä tehoilla 20.1/10.3 ja Brian Fobbs takamiehen roolissa 18.3/6.0. Perttu Blomgrenin paluu toi Kotkaa vastaan helpotusta pelinjohtopuolelle ja Trey Niemen esitykset takamiehen tontilla ovat olleet tärkeitä. Mikko Koiviston, Roope Ahosen ja Niilo Kärkkäisen pelaaminen ratkeaa pelipäivänä.

Huomionarvoista:
Pyrinnön aktiivinen puolustuspelaaminen näkyy liigan ykkösenä riistotilastoissa (8.9 per peli), joten Vilppaan takamiehet saavat pitää hyvää huolta pallosta. Tänään sivussa oleva kolmostykki Osku Heinonen on vasta viidenneksi tarkin kolmosten heittäjä 38.0 prosentillaan. Edellä ovat Lassi Kilpinen 48.9, David Gonzalvez 45.8, Panu Peltokangas 40.7 ja Valtteri Leppänen 40.0.

Kokoonpanot:
Vilpas: 2 Niemi, 3 Blomgren, 4 Koivisto (75%), 7 Nenonen, 8 Ahonen (75%), 10 Mäkynen, 11 Fobbs, 14 Kärkkäinen (25%), 25 Griffin, 33 Loyd.
Pyrintö: 0 Shepherd, 2 Foster, 3 Smith, 9 Kilpinen, 12 Gonzalvez, 14 Lehtonen, 16 Peltokangas, 33 Nuolivirta.

Piste/levyrikärjet:
Vilpas: Griffin 16.1, Lovett Jr 15.0, Fobbs 14.0 / Wood 8.4, Griffin 7.1, Fobbs 5.2.
Pyrintö: Smith 22.9, Heinonen 14.7, Shepherd 12.3 / Foster 8.1, Shepherd 7.2, Smith 7.1.

Poissaolot:
Vilpas: Wood, Lovett Jr, Laine, epävarmoja Koivisto, Ahonen, Kärkkäinen .
Pyrintö: Pihlajamäki, Leppänen, Heinonen, Williams.

Päävalmentajien puheenvuorot:
Sami Toiviainen: "Omalla vauhdikkaalla pelaamisellaan meille hankaluuksia aiheuttanut Pyrintö saapuu lauantain päiväpeliin. Edelleen vajausta kokoonpanossa, mutta pidetään hyvä meininki yllä ja toivon mukaan runsaslukuisen yleisön huuto vie meidät edelleen hyvään lopputulokseen."
Miikka Sopanen: "Hallitseva mestari on osoittanut tasonsa heti jatkosarjan alkuun. Vilppaan voittoputki on vain venynyt, vaikka useita avainpelaajia on ollut sivussa. Lauantain otteluun myös me saavumme merkittävän vajaamiehisinä, mutta taistelutahtoa löytyy senkin edestä."

Tuomaristo:
Ari Malkamäki, Karolina Andersson, Lauri Jäämaa.

Päivän tietokilpailukysymys:
Viime ennakon kysymys koski Kotkaa eli kuka satamakaupungin legenda sai paitansa Karhuvuoren seinälle numerolla 12. Vastaus oli Pertti Marttila. Uusi kysymys: ketkä kaksi Vilppaan päävalmentajaa ovat valmentaneet myös Pyrinnössä?

 

Osallistu arvontaan!

Yhteistyökumppanit