Uutiset & Artikkelit

18.03.2022 09:20
Vilpasvikings.fi

Kakkossija häämöttää Vilppaan silmissä perjantaina

Vilpas voitti Kouvot jatkosarjan avausottelussa Kouvolan Jatke-Areenalla. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Vilppaalla on mahdollisuus nousta perjantaina Korisliigassa jo kakkostilalle, kun se kohtaa kakkosruudussa olevan Kouvolan Kouvot Salohallissa kello 18:30. Salolaisten lento on ollut huimaa koko jatkosarjan ajan eikä tappioita ole tielle eksynyt. Viimeinen näyte iskukyvystä saatiin keskiviikkona Kauhajoelta, josta viikingit kairasivat kauden kolmannen voittonsa sarjajohtaja Karhubasketista tällä kaudella. Veikkauksen etuasiakkaat pääsevät otteluun puoleen hintaan korttia näyttämällä!

Pohjanmaalla keskiviikkona vierailleen viikinkiryhmän voittoputkelle ounasteltiin jo päätöstä, mutta mitä vielä! Vilpas venyi 12 pisteen vierasvoittoon ja jopa Veikkauksen kertoimenlaskijat menivät vipuun salolaisten nykykunnosta, sillä Karhubasket sai kertoimen 1,20 ja Vilpas 4,00. Päävalmentaja Toiviaisen sairastupa tyhjeni jo osittain, sillä Marcus Lovett Jr, Roope Ahonen ja Niilo Kärkkäinen tekivät paluun parketille pitkän tauon jälkeen. Täydellä miehistöllä ei toki päästä pelaamaan vieläkään, sillä Jeremiah Wood ja Juho Nenonen ovat edelleen sivussa. Riku Laineen paluu on mahdollinen.

Mitä:
Sarjataulukon kolmonen Vilpas (18/10) kohtaa sijaa ylempänä olevan Kouvot (19/9) neljännen kerran tällä kaudella. Lokakuussa Jatke Areenalla Kouvot oli parempi 99-87 ja numerot mairittelivat salolaisia. Joulun alla Salohallissa nähtiin parempi Vilpas ja voitto jäi kotiin lukemin 104-95. Jeremiah Wood taiteili tripla-tuplan 14/11/13 syöttöä ja Toiviainen oli erityisen tyytyväinen hyökkäyspään toteutukseen. Vilppaan toinen voitto haettiin ennen maajoukkuetaukoa Mansikka-aholta pistein 84-95 Jere Anttilan ja Teemu Rannikon johdolla. Voitto irtosi kahdeksan miehen joukkuepelillä ja kolmikko Fobbs-Griffin-Lovett säkitti 62 pistettä kolmeen pekkaan. Joukkueet tuntevat toisensa enemmän kuin hyvin, sillä liigahistorian aikana on isketty yhteen 79 kertaa. Niistä Vilpas on voittanut 40 ja Kouvot 39, joten tasaista on ollut. Aina.

Missä ja milloin:
Korisliigan ylemmän jatkosarjan kierros 7. Salohalli, perjantaina 18. maaliskuuta kello 18:30. Mikäli et jostain syystä pääse paikalle, voit seurata pelin myös Ruutu+ palvelusta. Veikkaus tarjoaa etuasiakkailleen mukavan porkkanan. Matsiin pääsee etukorttia tai Veikkauksen mobiilisovellusta näyttämällä puoleen hintaan. Toimi nopeasti, sillä etulippujen määrä on rajattu.

Perjantain asetelma:
Koripalloväen keskuudessa on jo pitkään ihmetelty, miten kauan salolaisten voittoputki voi jatkua. Jos se on joukkueesta kiinni, mennään voittojen tiellä jatkosarjan loppuun saakka. Tahtotila ja esitykset puoltavat tätä vaihtoehtoa ja sehän tarkoittaisi pudotuspeleissä kakkospaikkaa Karhubasketin jälkeen. Se taas tietäisi välierien kotietua mikäli sinne asti selvittäisiin.
Kouvot on varsin omanlainen joukkue Korisliigassa - tai sanotaan hyvin jyrilehtosmainen. Lehtosen ideologian mukaan halutaan erottua jollain tapaa muista. Välillä se ero on näkynyt korin alla (Thomas Gipsonin johdolla), nyt erotutaan urheilullisuudella ja nopeudella.
Hannes Pöllä (211) ja tervehtynyt Ilmari Toikkanen (207) muodostaa täysin kotimaisen sentteriparin ja coach Lehtonen hankki tornien ympärille ratkaisuvalmiutta ja juoksuvoimaa. Toki ikäisekseen jo kokenut Tuomas Hirvonen on edelleen mukana, mutta muuten ulkomaalaisosasto koottiin laituripohjalta. Tyylikäs Isiah Osborne on osoittanut heittovoimansa ja Australian maajoukkuepaitaan noussut nopea ja kovapomppuinen Makuach Maluach pystyy pelaamaan tarvittaessa myös vitosena. Alkuperäisjäsenistä Deshon Taylor käytti sopimuksessa olleen buy-outin ja lähti Unkariin suuremman palkkapusiin perässä ja Lehtonen roudasi Kouvolaan 193-senttisen takamiehen Robert Hallin I divisioonasta. Joukkueen kovimman koritykin Amir Hintonin (21.6 ppg) sopimus katkaistiin viime viikolla ja Äänekoskelta hankittu Billy Boyd III (23.3 ppg) on iskenyt neljäntenä vahvistuksena kovia lukuja pöytään ottelu ottelulta.
Kouvot on vahva kotijoukkue (11/3) ja suurin osa tappioista onkin tullut vieraskentiltä (8/6). Se on kolmen ottelun voittoputkessa, sillä viime peleissä ovat kaatuneet Seagulls 85-90, Karhubasket 80-77 ja viimeksi paikallisvastustaja KTP 106-74.
Vilppaan meno on ollut huikeaa ja jopa yllättävääkin, sillä miehiä on puuttunut kaikista kuudesta jatkosarjan pelistä enemmän tai vähemmän. Kymmenestä viime pelistä kahdeksan voittoa on kova juttu ja niistä kuusi vielä putkeen.

Huomionarvoista:
Kouvot on Korisliigan tulivoimaisin joukkue ja se on tehnyt 93.9 pinnaa per peli. Ykkönen se on myös vaparitarkkuudessa (81.5%) ja menetyksissä liigan toiseksi paras (12.1). Vilpas puolestaan pussittaa kakkosensa tarkemmin kuin muut (58.9%) ja kolmosissa se on toiseksi tarkin (37.9%). Roope Ahonen on koko liigan tarkin heittäjä kaarella (48.2%).

Kokoonpanot:
Vilpas: 2 Niemi, 3 Blomgren, 4 Koivisto, 8 Ahonen, 11 Fobbs, 14 Kärkkäinen, 19 Lovett Jr, 21 Laine (25%), 25 Griffin, 33 Loyd.
Kouvot: 0 Maluach, 1 Boyd, 3 Osborne, 4 Hirvonen, 10 Hall, 23 Pöllä, 33 Kristeri, 41 Toikkanen.

Piste/levyrikärjet:
Vilpas: Griffin 16.7, Lovett Jr 15.0, Fobbs 14.0 / Wood 8.4, Griffin 7.2, Fobbs 5.1.
Kouvot: Boyd 23.3, Osborne 16.6, Maluach 12.9 / Pöllä 6.8, Boyd 5.3, Osborne 5.0.

Poissaolot:
Vilpas: Wood, Nenonen, Mäkynen, epävarma Laine.
Kouvot: Mäntynen, Korkiatupa, Syrjämäki, Permanto.

Päävalmentajien puheenvuorot:
Sami Toiviainen: "Voittoisan keskiviikon jälkeen vastassa vauhdikas ja vaarallinen Kouvot. Meillä palautumisen ohella tärkeimpinä asioina 1vs1 kaaripuolustus, levypallopelaaminen sekä ennen kaikkea tämä hyvän peli-ilmeen ylläpito."
Jyri Lehtonen: "Vilpas on ollut hyvä viime kierroksilla, mutta niin on oltu mekin. Koivisto ja Griffin ovat erottuneet edukseen."

Tuomaristo:
Miltos Ioannidis, Karolina Andersson, Lauri Jäämaa.

Päivän tietokilpailukysymys:
Viime ennakon kysymys koski Kauhajokea. Siitä tuli kaupunki vuonna 2001. Seuraava kysymys kuuluu: paljonko Kouvolassa on asukkaita? a) 90 000, b) 80 000, c) 70 000, d) 60 000?

Yhteistyökumppanit