Uutiset & Artikkelit

02.10.2022 13:54
#korisliiga #vilpasnokia
Vilpasvikings.fi

"Voimalla seitsemän miehen..."

Korisliigan 2022-2023 avaus nähtiin Salohallissa lauantaina 1187 katsojan edessä. Vilppaan valmennusjohto oli laatinut vähäväkisenä Saloon saapuneen BC Nokian kaatamiseksi suunnitelman, jossa vieraat väsytetään aggressiivisuudella ja vauhdilla. Valitettavasti kumpaakaan ei kentällä näkynyt ja BC Nokia kuittasi seitsemällä miehellä makean vierasvoiton 65-72 (29-42). Lauantain kovimmasta yllätyksestä vastasi kuitenkin Lapuan Kobrat, joka otti sarjapisteet suursuosikki Karhubasketilta 81-72. Vilppaan kausi jatkuu keskiviikkona juuri Kauhajoella, jossa vastassa on taatusti ärsytetty kotijoukkue.

Korisliigan yksi uudistus on porrastetut alkamisajat viikonloppuisin ja se on varmasti korisfanien mieleen. Eilisen liigaputken aloitti Kymeenlaakson derby Kouvot-KTP kello 16:00 ja Mansikka-aholla huomio kiintyi Kotkan 213-senttisen Mubashar Alin 22 pisteen iltaan 82-95 vierasvoitossa. Kello 17:00 alkoi Kobrien karhunmetsästys ja kentän kunkkuna hääri Lapuan korilinko KJ Jackson 26 pisteellä. Kello 18:00 Espoossa päästiin pitkästä aikaa nauttimaan Korisliigasta ja Honka keräsi Mankkaan avauspeliin komeat 1318 katsojaa. Lahti Basketball kävi kuitenkin pokkaamassa pisteet nousijalta Michael Ertelin ratkaisevalla kolmosella 71-76. Salossa pöytä oli katettu Vilppaalle, mutta BC Nokia oli Alakulman fanijoukkoineen eri mieltä.

Vilppaan päävalmentaja Jussi Savolainen oli luonnollisesti pettynyt joukkueensa esitykseen ja totesi lehdistössä kysymykseen "oliko ottelussa mitään positiivista" lyhyesti ja ytimekkäästi: "Ei." Otteluennakossa Savolainen arveli, että kumpi aggressiivisista puolustuksista saa toisen paremmin pois rytmistä on vahvoilla. Ja niinhän se meni. Vilppaan piti väsyttää seitsemän miehen Nokia vauhdilla, mutta salolaisten aggressiivisuus tuntui jääneen hyvin sujuneisiin viikkotreeneihin. BC Nokia oli se fyysinen osapuoli heti avausheitosta lähtien. Se pisti palloon jatkuvaa painetta ja teki Vilppaan pelinrakentelun vaikeaksi. Koripallopeliä on vaikea voittaa 20 pallonmenetyksellä ja lauantaina menetyksiä tuli luvattoman helppoihin paikkoihin. BC Nokia rokotti kotijoukkueen menetyksistä 24 pistettä, juoksi riistojen päätteeksi nopeista 23 pistettä ja raapi hyökkäyslevyistä 15 pinnaa. Ne ovat karmeita lukuja.

 

Päävalmentaja Savolainen oli pettynyt joukkueensa esitykseen. (Kuva: Markus Moisio)

 

Nokian johto oli suurimillaan 13 pisteessä (27-40) ja Vilpas johti ottelua vain kolmesti. Heti ensimmäisestä hyökkäyksestä Mikko Koivisto laittoi kolme vapaaheittoa sukkaan (3-0) ja hetkeä myöhemmin KeyShawn Feazell nosti korin alta kotijoukkueen 5-4 johtoon. Kellon käytyä 26:46 sama mies nosti korin alta kotijoukkueen piikkipaikalle 48-47. Siihen punapaitojen ilonaiheet jäivätkin. Vilppaan vaikeudet näkyivät etenkin ensimmäisellä puoliajalla, josta tuli selkeä flashback Hanhivaara-turnauksen Kouvot-peliin. Nokia teki Vilppaan menetyksistä (11) peräti 16 pistettä ja liukkaaseen Johnathan Stoveen ei saatu oikein mitään otetta.

Kolmannelle jaksolle Savolainen heitti pikkutakkinsa tuolille ja peli näytti jo kääntyvät kotijoukoille. Ei kääntynyt. Joka kerta kun Vilpas pääsi tuntumaan, BC Nokia lopetti ilon omalla pisteputkellaan. Karmeimmin se näkyi toisen jakson puolivälissä, jossa Vilpas oli noussut Isaiah Crawleyn kakkosella pisteen päähän 27-28. Aikalisän jälkeen Perrion Callandret aloitti uuden karkumatkan kolmosellaan Kalle Peltosen hyökkäyslevypallon jälkeen. Heti perään Stove riisti ja Alan Herndon kuittasi kakkosen. Seuraavaksi oli Herndonin vuoro riistää ja Stove kävi iskemässä donkin Vilppaan päätyyn. Stoven kakkonen ja Callendretin kolmonen Herndonin riistosta sinetöivät kolmen minuutin jakson vieraille 0-12.

 

Isaiah Crawley keräsi pelin ainoan tupla-tuplan 20/10. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Oma lukunsa oli ottelun päätösminuutit. Niilo Kärkkäinen nosti kakkosellaan (36:11) Vilppaan kahden pisteen päähän 62-64. 
Kalle Peltosen lay-up sisään ja Mikael Laihonen torjui Feazellin toisessa päässä. Stoven lay-up 62-66 ja Blomgrenin askelrike. Stoven riisto ja vapareista 62-68. Xavier Ford nosti hyökkäyslevyristä 62-70 ja lopuksi Niko Mattila kakkosella 62-72. Tuon kahden ja puolen minuutin aikana Vilpas sai pallon kohti koria kerran (Hodges) ja menetti pallon neljästi.  
  
Savolainen ihmetteli pelin jälkeen ryhmänsä muodonmuutosta. Viikon valmistavissa treeneissä mentiin kovaa ja fyysisesti.

- Oliko jännitystä vai luulimmeko että vaan kävelemme seitsemän miehen Nokian yli. Tässä liigassa ei saa mitään ilmaiseksi, totesi Korisliigan valmentajadebyyttinsä tehnyt Savolainen. 

Otteluisäntä Salon kaupunki palkitsi parhaana Perttu Blomgrenin (11/4/7 syöttöä) ja Isaiah Crawley kasasi tupla-tuplan 20/10. Niilo Kärkkäinen (4/1) jäi eniten plussalle +13. Muut: KeyShawn Feazell 10/8, Mikko Koivisto 8/4/5 syöttöä, Juho Nenonen 8/4, Bo Hodges 4/0, Jalon Pipkins 0/2.

 

Perttu Blomgren päätti toisen illan riistoistaan komeaan donkkiin. (Kuva: Markus Moisio)

 

- Ei mennyt suunnitelmien mukaan. Kaivettiin itselle kuoppa 20 pallonmenetyksellä ja meidän olisi pitänyt olla paljon aggressiivisempia, pohti Länsirannan hammaslääkärien syömähammas Blomgren.

BC Nokian luotsi Greg Gibson kiitteli omiensa taisteluhalua ja kehaisi erityisesti Kalle Peltosen ryhdikästä esitystä.

- Olen todella ylpeä meidän taistelijoista tänään. He ovat tehneet sitä myös harjoituksissa ja kaverit ovat taatusti hyvässä kunnossa. Meidän pallonpaine näkyi tänään ja keskittyminen omaan puolustamiseen oli se ratkaiseva tekijä, tyytyväinen Gibson pohti.

Energinen Johnathan Stove (28/8) oli loistava ja kävi penkillä vain 31 sekunnin ajan. Hyvää työtä teki myös pelinrakentaja Perrion Callandret (14/5/4 syöttöä). Kalle Peltonen (9/9) kävi poimimassa viisi hyökkäyslevyriä pehmeiden salolaisten keskeltä. Loppuhetket sivussa ollut Alan Herndon (5/4/4 riistoa), Xavier Ford (7/3), Mikael Laihonen (5/4) ja Niko Mattila (4/6/4 syöttöä) vastasivat lopuista tehoista.

Vilppaan kausi jatkuu keskiviikkona Kauhajoella, jossa vietetään uuden IKH Areenan avajaisia kello 18:30. Tiistaina kisaavat KTP-Kataja, BC Nokia-Seagulls ja Korihait-Honka.   

Yhteistyökumppanit