Uutiset & Artikkelit

20.10.2022 15:39
#korisliiga #katajavilpas
Vilpasvikings.fi

Vilppaan vaikealle alkukaudelle jatkoa Joensuusta

Ei paista päivä risukasaan, kuten sanotaan. Vilpas pelasi Joensuussa reilut 31 minuuttia kauden parasta peliään ja näytti vievän pitkän matkan pinnat bussilla Saloon. Sitten peli suli kuin lumi keväällä, kun salolaiset eivät pystyneet tekemään yhtään pelitilannekoria 8,5 minuuttiin. Kataja Basket käytti tilaisuutensa hyväkseen ja Motonet Areenan voittotili säilyi puhtaana Tuomas Hirvosen viime hetken floaterilla 71-69 (38-45). Näin Petri Virtasen suojatit jatkavat voittosaldolla 3/1. Vilppaalle tappio oli neljäs viidestä ottelusta ja harvoin on ketuttanut yhtä paljon summerin soidessa.

Peliä pitää tappiosta huolimatta pystyä arvioimaan kokonaisuutena. Ne reilut kolme jaksoa olivat Vilppaalta hyvää tekemistä. Päävalmentaja Jussi Savolainen jakoi vastuuta kaikille, pallosta pidettiin hyvää huolta ja Kataja Basket oli köysissä pitkään. Vilpas vei avauskympin 19-27 ilman ainuttakaan pallonmenetystä ja kolmen pisteen kaarella tehtiin hyvää työtä Isaiah Crawleyn (8) johdolla. Savolainen kaivoi kikkapussistaan Nuori Suomi -peluutuksen, jossa aloitusviisikko Perttu Blomgren + neljä jenkkiä aloittivat ja kotimainen viisikko hoiteli oman pelivuoronsa kunnialla. Paketti toimi ja peli-iloa löytyi kiitettävästi. 

Hieman lämpimänä käynyt kotijoukkue (tekut Virtanen + Hollis-Jefferson) ei saanut otetta salolaisiin toisellakaan kympillä ja Savolaisen viisikkovaihdot jatkuivat menestyksekkäästi. Pitkälle tauolle mentiin seitsemän pisteen vierasjohdossa 38-45 tilastojen kertoessa mielenkiintoista faktaa. Perttu Blomgrenilla kuusi syöttöä, Katajan pelijohtaja Tuomas Hirvosella yksi. 

Kolmas kymppi alkoi KeyShawn Feazellin neljännellä virheellä ja Roope Ahonen kolhi polveaan, mutta molemmat pystyivät jatkamaan. Jakso päättyi Crawleyn viime hetken donkkiin ja Vilpas pääsi päätöskympille seitsemän pisteen johdossa 51-58. Eikä siinä kaikki. Neljäs jakso alkoi Crawleyn put-back donkilla ja kun sama mies nosti hyökkäyslevyristä vieraat 53-65 johtoon, paikalle saapunut Forza Vilpuran sinnikäs neljän hengen kannustusryhmä sai vastinetta reilun tuhannen kilometrin reissulleen. Sitten kaikki musteni.

12 pisteen johtoasema mureni minuutti minuutilta eikä Vilpas ei saanut tehtyä yhtään pelitilannekoria 8,5 minuuttiin. Taitaa olla jonkinlainen ennätys sekin. Ainoat pisteet tehtiin vapaaheitoista, joita niitäkin missattiin puolet. Tällaiseen syöttiin Kataja Basket ei voinut olla tarttumatta. Amanze Egekeze aloitti takaa-ajon 57-66, Tuomas Hirvonen 59-66, Rahlir Hollis-Jefferson 61-66 ja 63-66. Kaikki tämä vajaassa kahdessa minuutissa ja taas oltiin jännän äärellä. Eivät auttaneet aikalisätkään, vaan Galin Smith nosti hyökkäyslevyristä 65-66 ja uudestaan 67-68, kun kellossa oli 2:22 jäljellä. Motonet Areenan 1057-päinen joensuulaisyleisö nautti jännitysnäytelmästä ja ottelu huipentui viimeiselle puolelle minuutille. 

Tuomas Hirvonen tasoitti trillerin 69-69 keskimatkan kakkosella ja Vilpas pääsi juonimaan voittokoriaan aikalisällä. Viimeinen hyökkäys oli kuin kuva koko päätöskympistä. Palloa ei saatu haluttuun paikkaan ja Mikko Koiviston viime hetken syöttöyritys jysähti vastapäiseen katsomoon. Nyt jäi Petri Virtaselle 4,1 sekuntia aikaa pohtia voittokoria eikä järin suuri yllätys ollut, että pallo pelattiin Tumppi Hirvoselle. Harhautus, ajo oikealle ja floater pussin pohjaan. Kelloon jäi 0,6 sekuntia eikä siinä ajassa ollut enää mitään tehtävissä. Vilppaan syöttöyritys korin alle päätyi Katajan käsiin ja kotijuhlat saivat alkaa. Kuten Ruudun selostaja Tapio Suominen asian ilmaisi: "Tuomas Hirvosen korilla Kataja Basket tekee melkein mahdottomasta mahdollisen..."

Raati palkitsi Vilppaasta tasaisesti esiintyneen Isaiah Crawleyn (21/6), jolle ei saatu pelattua palloa ollenkaan viimeisten minuuttien aikana. Muut: Bo Hodges 9/3, Juho Nenonen 9/6, Mikko Koivisto 7/2/4 syöttöä, Perttu Blomgren 7/5/8 syöttöä, KeyShawn Feazell 6/4, Jalon Pipkins 4/3, Riku Laine 3/2, Roope Ahonen 2/3, Niilo Kärkkäinen 2/1.

- Yleisilme, taistelutahto ja valmius alussa olivat kauden parasta. Iso ongelma oli lopussa se, kun ei tehty viimeiseen kahdeksaan minuuttiin pelitilannekoria, harmitteli Jussi Savolainen.

Katajasta palkittiin ottelun ratkaisja Tuomas Hirvonen (15/3/4 syöttöä) ja oma osuutensa voittoon oli myös Galin Smithillä (19/12), sairastuvalta palanneelta Rahlir Hollis-Jeffersonilla (15/7) sekä Amanze Egekezellä (11/10).

- Vilpas tuli hienolla tavalla tähän otteluun. He olivat läsnä paremmin kuin me ensimmäisellä puolikkaalla. Toisella löysimme viisikkoja puolustukseen, jotka onnistuivat ottamaan asioita pois Vilppaan hyökkäyksistä, kiitteli Petri Virtanen. 

Vilpas saa huilata raskaan reissun jälkeen viikonlopun ja palaa tositoimiin tiistaina, jolloin Salohalliin saapuu toinen vaisusti (2/3) kautensa aloittanut Helsinki Seagulls. Turha varmaan mainita, että tappioon ei olisi enää varaa... Keskiviikon muissa otteluissa Pyrintö (2/2) haki kahdeksan pisteen vierasvoiton Tapiolan Hongasta (1/4) ja Lahti Basketball (3/2) otti Erik Sajantilan viime hetken kolmosella kahden pinnan kotivoiton Korihaista (1/4). Sarjakärjessä jatkavat neljän voiton ja yhden tappion KTP Basket ja Lapuan Kobrat.

Yhteistyökumppanit