Uutiset & Artikkelit

31.10.2022 19:35
#korisliiga #vilpaskouvot
Vilpasvikings.fi

Vauhdikas Kouvot Salohalliin vierasvoittojen putkessa

Vilppaalla on mahdollisuus kasvojen pesuun tiistaina vaikean Espoon vierailun jälkeen. Ilman kunnon saippuaa siitä ei selvitä, sillä Salohalliin saapuva Kouvolan Kouvot pelaa jälleen kerran ihmeellistä kautta. Aloitusviisikon tasoisia miehiä on tippunut rivistä tasaisesti, mutta se ei ole Jyri Lehtosen miehistön menoa masentanut. Kuudesta pelistään neljä voittoa napsinut Kouvot matkustaa Saloon kolmen vierasvoiton putkessa.

Kerrataanpa alkuun Kouvojen alkukauden tapahtumat, joista voisi kirjoittaa helposti ohuen romaanin. Tuomas Hirvosen lähdettyä Joensuuhun Jyri Lehtonen lähti kauteen hankkimalla viime kauden tapaan Suomen rajojen ulkopuolelta neljä ulkopelaajaa ja sisäpaikat varattiin kotimaisille torneille Hannes Pöllälle ja Ilmari Toikkaselle. Check.

Suunnitelmat Kouvolassa eivät menneet kuten Strömsössä. Ykkössentteri Pöllä (211) ei ole pelannut vielä peliäkään, koska kesän maajoukkueleiritys päättyi alaraajavammaan ja ison Hanneksen paluun ajankohta on edelleen auki. 207-senttinen Toikkanen nousi ykkössentteriksi ja aloitti liigakauden lähes tupla-tupla vauhdilla. Lento kesti kolme ottelua ja Kouvot-Korihait 7. lokakuuta jäi toistaiseksi hänen viimeiseksi pelikseen. Yläraajavamman toipumisarvio oli tuolloin kuukauden verran. Päävalmentaja Lehtonen joutui ajatusmaailmansa vastaisesti sentterikaupoille ja markkinoilta löytyi Seagullsista tuttu Wayne Martin Jr. Hänen kanssaan sorvattiin viiden ottelun sopimus maajoukkuetaukoon asti. Check.

Kouvojen ulkomaalaisosastolla on riittänyt enemmän liikettä kuin oli suunniteltu. Elizjah Scott saapui syyskuiseen Kymeenlaaksoon rapakunnossa ja sai nopeasti lähtöpassit. Salon harjoitusturnauksessa mukana ollut John Meeks palasi perhesyiden vuoksi kotimaahansa ja tilalle hankittiin Italiassa try-outilla ollut Josh Anderson. Ei onnistunut tämäkään yritys ja Kouvojen viidennen ulkomaalaispaikan täyttää parhaillaan Vilppaassa kauden aloittanut Bo Hodges. Check. 

Viime kaudella suuria kehitysaskeleita ottaneen Henri Permannon kausi päättyi leikkauspöydälle Hanhivaara-turnauksen päätöspelissä ja viimeisin isku nähtiin viime viikolla, jolloin pirteän alkukauden pelannut Joel Mäntynen (16.4 pinnaa) loukkaantui treeneissä. Yläraajavamman toipumisennuste on 6-10 viikkoa. Eli Kouvolan neljä tärkeintä kotimaista palasta on sivussa samaan aikaan. Check.

Tämän luulisi masentavan joukkueen kuin joukkueen, mutta mitä vielä. Kouvot on napannut kuudesta pelistään neljä voittoa ja vieraskentillä saldo on puhas 3-0. Ainoat tappiot ovat tulleet Mansikka-aholla KTP:lle ja Korihaille. Ei Lehtosta turhaan velhoksi kutsuta. Check.

Mitä, missä ja milloin.

Salon Vilpas - Kouvolan Kouvot tiistaina kello 18:30 Salohallissa. Otteluisäntä Astrum Auto arpoo sivuillaan kaksi lippupakettia illan otteluun ja paikalla on tuttuun tapaan myös Länsirannan hammaslääkärit valitsemassa illan syömähammaspelaajaa. Vilppaalla on kasassa kolmesta kotipelistä kaksi voittoa (Pyrintö, Seagulls) ja yksi tappio (BC Nokia). Vieraissa on ollut vaikeampaa (0-4). 

Kouvojen vierastili on edelleen puhdas ja voitot ovat irronneet Lahdesta (+3), Nokialta (+28) ja Tampereelta (+19). Viimeisin esitys oli vakuuttava, sillä Kouvot kaatoi kotonaan liigakärki Kobrat 104-90 neljällä jenkillä ja neljällä varsin kokemattomalla kotimaisella pelaajalla.

- Kovia juttuja. Paljon vastoinkäymisiä ja uusia miehiä tulee rotaatioon. Tämän hetken game plan on roikkua kolme jaksoa mukana ja pistää neljännellä vitosvaihde päälle, totesi coach Lehtonen voitokkaan Lapua-voiton jälkeen.

Illan lähtökohdat

Veikkauksen kertoimien perusteella Vilpas (1.48) on vaikeasta alkukaudestaan huolimatta suosikki ja Kouvojen voitolla panoksen saa takaisin kertoimella 2.46. Siinä pelimiehille pohtimista. Toivotaan, että Vilpas on saanut pyyhittyä masentavan Mankkaan vierailun mielestään ja tiistain peliin lähdetään samalla asenteella, jota nähtiin edellisessä kotipelissä Seagullsia vastaan. Uusin hankinta Quentin Goodin joutui Espoossa haasteelliseen paikkaan ehdittyä vetää joukkueen kanssa tasan yhdet treenit. Nyt niitä on saatu muutama lisää, joten lähtökohdat ovat huomattavasti paremmat. Kysymysmerkkejä tiistaille ovat flunssaisen Mikko Koiviston ja Espoossa nilkkaansa loukanneen Isaiah Crawleyn pelaaminen.
 
Kouvot saapuu Salohalliin yhdellä liigan tehokkaimmista ulkomaalaiskvarteista. Takamies Deshon Taylor (188) on tuttu mies jo viime kaudelta, jolloin mies lähti kesken kauden isomman tilipussin perään Unkariin. Taylor on pelannut upean alkukauden ja on koko Korisliigan kovin korintekijä 24 pisteen keskiarvolla. Pisteiden ohella takamies on ottanut 3.2 levypalloa, jakanut 4.7 syöttöä. Kobria Taylor kuritti viimeksi peräti 38 pisteellä.

193-senttinen Quan Jackson (15.5/7.2) on äärimmäisen nopea ja tuottaa jatkuvaa tuskaa puolustajilleen. Monipuolinen Austin Butler (196) on aloittanut kauden tupla-tupla tahdissa 16.8/10.7 ja sentteri Wayne Martinin (14.0/7.7) peli on parantunut jatkuvasti. Yhdeksän miehen rosterin täydentää nuorekas viisikko Emil Uotila (2000), Aarni Korkiatupa (2002), Veeti Helakorpi (2002), Teemu Kristeri (2002) ja Daniel Rantapaju (2004).

Huomionarvoista

Vaikka Kouvot on joutunut pelaamaan ilman kotimaisia kaksoistorneja, se on silti Korisliigan paras levypallojoukkue 45.2 irtopallon keskiarvolla. Loukkaantumiskierteestä johtuen Lehtonen on joutunut peluuttamaan ykkösmiehiään enemmän kuin oli tarkoitus. Isoimmilla minuuteilla nykyrosterissa ovat raataneet Taylor (34:54), Butler (33:28), Jackson (30:11) ja Martin (31:37). Vilpas saa jalkeille selvästi leveämmän rosterin eikä viikingistä löydy yhtään 30 minuutin pelaajaa. Suurimman peliajan on kellottanut Mikko Koivisto (28:53). Kouvojen korintekovoimasta kertoo, ettei se ole jäänyt kertaakaan alkukaudella alle 81 pisteen ja vieraskentillä sukka on heilunut jopa tehokkaammin kuin kotihallissa. Joukkueiden yhteinen liigahistoria näyttää tasapeliä, sillä kumpikin on voittanut toisensa 40 kertaa.

Kokoonpanot

Vilpas: 0 Pipkins, 1 Goodin, 2 Feazell, 3 Blomgren, 4 Koivisto (GTD25%), 5 Poutiainen (GTD75%), 7 Nenonen, 8 Ahonen, 10 Mäkynen (GTD75%), 14 Kärkkäinen, 21 Laine, Carroll (GTD25%), 53 Crawley (GTD75%).
Kouvot: 1 Martin Jr, 3 Jackson, 4 Butler, 8 Helakorpi, 14 Uotila, 21 Taylor, 22 Korkiatupa, 28 Rantapaju, 33 Kristeri.

Poissaolot

Vilpas: epävarmoja Koivisto, Poutiainen, Mäkynen, Carroll, Crawley.
Kouvot: Mäntynen, Pöllä, Toikkanen, Permanto.

Tilastokärjet (pisteet/levyt/syötöt)

Vilpas: Crawley 16.1 / Crawley 7.7 / Blomgren 6.0
Kouvot: Taylor 24.0 / Butler 10.7 / Taylor 4.7

Päävalmentajien mietteet

Jussi Savolainen: "Viime pelin pohjanoteerauksen jälkeen lupaan, että tiistaina Salohallissa nähdään energisempi ja työteliäämpi Vilpas. Kouvojen hyökkäyksen hidastaminen lähtee laadukkaasta siirtymäpuolustuksesta."

Jyri Lehtonen: "Kaksi peliä pitäisi vielä selviytyä ja sitten odotetulle FIBA-tauolle nuolemaan haavoja. Vilpas omaa edelleen hyvän rosterin. Jossain vaiheessa heidänkin peli loksahtaa kohdilleen. Me ollaan venytty ja paukuttu. Rajoitin huutaa ja pelaajat ovat kovilla, mutta sen takia sitä treenataan, että jaksaa pelata."

Päivän tietokilpailukyssäri

Viimeksi kysyttiin, kenellä on Jyri Lehtosen (586) jälkeen nykyisistä päävalmentajista eniten liigapelejä. Vastaus on Greg Gibson (505). Nyt kysytään mestaruuksista. Kautta aikojen eniten mestaruuksia on Panttereilla (14), mutta mikä on 2000-luvun menestyksekkäin seura Korisliigassa. Eli millä seuralla on eniten Suomen mestaruuksia keväästä 2000 lähtien?

 

Yhteistyökumppanit