Uutiset & Artikkelit

24.10.2022 19:10
#korisliiga #vilpasgulls
Vilpasvikings.fi

Tiistain ainoa liigapeli Vilpas-Seagulls Salohallissa kello 18:30

Korisliiga jatkuu tiistaina vain yhdellä ottelulla, mutta sitäkin mielenkiintoisemmalla. Salohallissa iskevät näet yhteen viime vuosina menestyksen harjalla ratsastaneet Salon Vilpas ja Helsinki Seagulls. Vaikka kauden aloitus on ollut nihkeää kummallekin joukkueelle, luotetaan siihen että Jussi Laakson suojatit vetävät Salohalliin kauden ennätysyleisön.  

Alkanut viikko tarjoaa poikkeuksellisen niukasti liigakorista, sillä perinteinen keskiviikko on täysin tyhjä peleistä ja vasta perjantaina päästään vauhtiin neljän ottelun voimin. Kotkassa KTP Basket-Pyrintö, Kouvolassa Kouvot-Kobrat, Ukissa Korihait-BC Nokia ja Espoossa Vilppaan toinen viikkopeli Honkaa vastaan. Lauantaina Joensuussa kohtaavat Kataja Basket-Seagulls ja sunnuntaina Lahden Suurhallissa Lahti Basketball-Karhubasket. Lisäksi Kauhajoki kohtaa keskiviikkona kotonaan FIBA Europe Cupissa portugalilaisen Sporting CP:n. 
 
Mitä, missä ja milloin.

Salon Vilpas - Helsinki Seagulls tiistaina kello 18:30 Salohallissa. Vilppaalle ottelu on kauden kuudes ja sarjataulukossa viikingit majailevat sijalla 11 yhdellä voitolla (Pyrintö) ja neljällä tappiolla (BC Nokia, Karhubasket, Kobrat, Kataja Basket). Jussi Laakson valmentama Seagulls on raapinut yhden voiton enemmän (Korihait, Karhubasket) ja tappiot on kirjattu Nokialle, Pyrinnölle ja Kobrille.

Tiistain otteluisäntänä toimii OP Lounaismaa. Kyseessä on siis kahden alisuorittajan kohtaaminen ja kumpikin kaipaa kipeästi lisäpisteitä sarjataulukkoon. Harva olisi veikannut, että lokakuun lopulla liigan kärkikolmikon muodostaa trio Kobrat (5/1), Lahti Basketball (4/2) ja KTP Basket (4/2). 

Tiukkaa lähihistoriaa

Vilppaan ja Seagullsin lähihistoriassa kotikentästä ei ole ollut hirveästi etua. Kohtaamiset ovat olleet tasaista vääntöä ja viimeisiin 12 otteluun mahtuu vain yksi yli kymmenen pisteen voitto. Viime kaudella Vilpas hävisi molemmat kotiottelunsa (81-85, 80-87) ja historiallisessa Kisahallissa voitot tasattiin (85-79, 84-85).

Myös edelliskauden runkosarjassa mentiin vahvasti vierastahtiin, sillä Salossa Gulls oli parempi 78-85 ja isolla kirkolla Vilpas vei pisteet 89-95. Sama tahti jatkui kiihkeässä välieräsarjassa, jonka Vilpas aloitti 93-98 vierasvoitolla. Helsinkiläiset tasoittivat sarjan Salossa 74-76 ja kolmas kohtaaminen päättyi taas Vilppaan niukkaan vierasvoittoon 85-87. Ainoa selkeä lopputulos nähtiin Salohallissa (107-82). Kun viides kohtaaminen meni Gullsille 71-66, Vilpas pääsi hakemaan finaalipaikkaa Salohallista. Se oli se legendaarinen Aatu Kivimäen ottelu, jossa Saksaan siirtynyt takamies upotti ratkaisevan kakkosen 0,1 sekuntia ennen summeria. Vilpas eteni lopulta Suomen mestaruuteen Karhubasketista voitoin 4-2 ja Seagulls voitti pronssipelissä Pyrinnön 84-65.     

Uusiutunut Seagulls

Seagulls uusiutui tälle kaudelle vahvasti, sillä konkariosastolta poistuivat susimiehet Shawn Huff sekä Petteri Koponen ja 41-vuotias teräsmies Tuukka Kotti siirtyi naapurikuntaan Tapiolan Hongan paitaan. Rivistä ovat poistuneet myös Marius van Andringa, Samuli Mäkelä, Emil Skyttä ja Santeri Makkonen. Nykygullsissa kokemusta edustavat aina vaan jatkavat Timi Heinonen sekä Antti Kanervo ja nuorta kaartia johdattaa taitava Lassi Nikkarinen. Unohtaa ei voi tietenkään ex-Vilpas Okko Järveä, joka teki kesällä paluun Korisliigaan Belgiasta. 

Ulkomaalaisosasto meni täysin uusiksi ja kesän tärkein palanen löytyi Laakson luottomiehestä Rene Rougeausta. Korisliigan tähtipelaaja on edelleen loukkaantuneiden kirjoissa ja korvaajaksi hankittiin Lapualta tuttu Zane Waterman (13.0/3.0). Korin alustaa hallitsee urheilullinen Zena Edosomwan (12.4/12.0), laidassa tykittää joukkueen paras korintekijä Jeffrey Carroll (17.0/6.2) ja takakentällä jo pitkään Suomessa pelannut Robert Hall III (10.2/4.2).     

Vilpas lähtee tiistain kamppailuun hieman vajaamiehisenä, sillä viisi ottelua Vilppaassa pelannut Bo Hodges sai lähteä Kataja-pelin jälkeen ja uusi koti miehelle löytyi Kouvolasta. Uuden pelaajan etsiminen on käynnissä, mutta huominen tulee vastaan liian nopeasti ja PeU Basketin vikkelä Tyrell Carroll pukee ensimmäistä kertaa liigapeliin. 

Huomionarvoista

Seagulls on tullut viime vuosina tunnetuksi heittojakaumastaan, joka suosii toimintaa bonuskaaren takana. Kolmoset lähtevät tänäkin vuonna herkästi, sillä lokit ottavat keskimäärin 32.2 yritystä kaarelta ja tarkkuus on sarjan neljänneksi tarkin (34.8%). Yli 40 prosentin miehiä ovat Waterman, Carroll Jr sekä Hall. Hyvänä kolkkijoukkueena tunnetun Vilppaan tarkkuus 6,75 metrin viivalla on yskinyt, sillä osumaprosentti on jäänyt lukemaan 29.4%. Riku Laine on ollut tarkin (50.0%) ja Mikko Koivisto on osunut 39.1 prosentin teholla.
 
Kokoonpanot

Vilpas: 0 Pipkins, 2 Feazell, 3 Blomgren, 4 Koivisto (C), 5 Poutiainen, 7 Nenonen, 8 Ahonen, 10 Mäkynen, 14 Kärkkäinen, 21 Laine, 33 Carroll, 53 Crawley.
Seagulls: 0 Mennander, 1 Edosomwan, 5 Leskinen, 8 Heinonen, 9 Kanervo, 13 Nikkarinen, 14 Järvi, 15 Rautasalo, 24 Waterman, 30 Carroll Jr, 33 Hall. 

Poissaolot

Vilpas: ei poissaoloja.
Seagulls: Rene Rougeau.

Tilastokärjet (pisteet/levyt/syötöt)

Vilpas: Crawley 17.8 / Crawley 8.6 / Blomgren 5.2
Seagulls: Carroll Jr 17.0 / Edosomwan 12.0 / Nikkarinen 4.0 

Päävalmentajien mietteet

Jussi Savolainen: "Seagulls on erittäin hyvä kaukoheittojoukkue, joten meillä pitää palloskriinipuolustus ja puolustuksen rotaatiot olla hyvin hallussa. Hyökkäyksen toteutus on parantunut koko ajan kauden edetessä ja tavoitteena on saada pidettyä se hyvällä tasolla koko pelin ajan."

Jussi Laakso: "Tiistai-ilta Salohallissa ja vastassa viime vuosien kestomenestyjä Vilpas Vikings. Luvassa on kova ja fyysinen kamppailu sarjapisteistä eikä vähiten sen vuoksi, että molempien kausi on lähtenyt käyntiin tuloksellisesti melko vaisusti. Meidän pitää pystyä pelaamaan kovalla intensiteetillä, epäitsekkäästi ja toteuttaen haluttuja asioita säntillisesti. Jos ja toivottavasti kun näin tapahtuu, meillä on mahdollisuus voittaa Salossa."

Päivän tietokilpailukyssäri

Viimeksi kysyttiin, paljonko Joensuussa oli asukkaita kesäkuussa 2022 tilaston mukaan ja oikea vastaus oli vaihtoehto C eli 76 790. Nyt kysymys kuuluu: kuka on Korisliigan ainoa pelaaja, joka on tehnyt tupla-tuplan kaikissa pelaamissaan viidessä ottelussa?  

 

 

Huom! Otteluisäntä OP Lounaismaa tarjoaa omistaja-asiakkailleen OP-mobiilin kautta ilmaisen pääsylipun hallin ovelta. Ilmaislippuja rajoitettu määrä.

Yhteistyökumppanit