Uutiset & Artikkelit

18.10.2022 19:48
#korisliiga #katajavilpas
Vilpasvikings.fi

Tekeekö Hollis-Jefferson paluun Vilpasta vastaan keskiviikkona?

Vilppaan koriskausi jatkuu keskiviikkona ja yksi asia on varma - istumalihakset ovat taas koetuksella. Kolmas pitkä vierasmatka vie tällä kertaa Joensuuhun, jonne Salosta on matkaa liki 550 kilometriä ja pelin jälkeen saman verran takaisin. Lisäongelmia viikinkien keskiviikolle tuo se, että pirteästi kauden aloittanut Kataja Basket saanee alkukauden sairastuvalla viettäneen Rahlir Hollis-Jeffersonin takaisin kokoonpanoon. Laiturin paluu tapahtuu 75% todennäköisyydellä. Vilpas vieraili perjantaina Kobrien vieraana eikä käteen jäänyt Pohjanmaalta muuta kuin kokemusta. Nyt on aika kääntää kurssi yläviistoon ja lähdetään hakemaan komealta Motonet Areenalta täyttä pistepottia.

Keskiviikon muut liigapelit ovat Lahti Basketball - Korihait sekä Honka - Pyrintö. Lisäksi Karhubasket jatkaa FIBA Europe cupia vieraissa puolalaista Anwil Wloclawekia vastaan. 

Mitä, missä ja milloin.

Kataja Basket - Salon Vilpas keskiviikkona kello 18:30 Joensuun uudella ja komealla Motonet Areenalla Mehtimäen urheilupuistossa, Kisapolku 1. Forza Vilpura oli perjantaina upeasti kannustamassa omiaan Lapualla, mutta tällä kertaa Motonet Areenalla tutut rummut ja laulut taitavat jäädä kuulematta. Arkipäivä ja reilun tuhannen kilometrin matka tuskin houkuttaa kovimpiakaan faneja. 

Vilppaalle Motonet Areena ei ole enää uusi tuttavuus, sillä sitä päästiin testaamaan jo viime kevään välieräsarjassa, 22. huhtikuuta. Vaikka parketin kanssa oli tuolloin vielä pientä ongelmaa, hyvältähän Areena näytti. Katsomotilat 2500 katsojalle ja kuusi aitiota luovat Katajalle aivan uudenlaisen kotipesän Lähi-Tapiola Areenaan verrattuna.

Keskiviikon asetelma

Kataja Basket lähti tälle kaudelle aivan uusin kujein. KB:n viime keväänä pronssipeliin luotsannut Petri Virtanen jatkaa päävalmentajana ja avuksi hankittiin Korihait liigassa pitänyt Teemu Turunen. Viime kauden ryhmästä jatkosopimukset sorvattiin  Tomi Lommille, Joona Tuomalalle sekä Kalle Kuivalaiselle ja Rahlir Hollis-Jeffersonin taidot katsottiin uuden sopimuksen arvoiseksi. Valtteri Mervola pelaa nyt Hongassa sekä trio Niko Mattila, Mikael Laihonen, Valtteri Pihlajamäki Nokialla. 
Kotimaan markkinoilta itärajalle hankittiin laituriosastolle Sebastian Lindberg (Korihait), Thomas Tumba (HBA), Teemu Knihtinen (Bisons) sekä joukkueen tärkeimmäksi hankinnaksi osoittautunut takamies Tuomas Hirvonen (Kouvot). Yllätysvetona ryhmään liittyi Robin Danes Saksasta. 

Ulkomaalaisosastolle palkattiin Hollis-Jeffersonin (198) lisäksi korinalustaa ja ilmatilaa hallitsemaan Galin Smith (206), laitaan Amanze Egekeze (203) sekä takakentälle Christian Keeling (192). Koska Hollis-Jefferson on ollut loukkaantuneena koko alkukauden ja Keeling pelasi lauantaina vasta ensimmäisen pelinsä, rosterissa on nähty viidenneksi vahvistukseksi hankittu Camron Reece (201). Rosterin laajuutta coach Virtasella on käytössä enemmän kuin aikoihin.

Konsepti on toiminut mukavasti ja Kotkassa hävityn avausottelun (76-90) jälkeen Kataja Basket on rynninyt kahteen voittoon. Kobrat kaatui kotona selvästi 91-73 ja lauantaina Lahti Basketball joutui nöyrtymään kotonaan 78-96. Lahdessa Kataja Basket oli vakuuttava. Se johti suurimmillaan 39 pisteellä ja menoa johti kapellimestari Hirvonen 18 pisteellä ja 11 syötöllä.

Vilpas lähtee kohti itärajaa normaalilla kymmeniköllään eli osasto PeU Basket jää kotimaisemiin. Salolaisilla on koossa yksi voitto (Pyrintö 91-85) neljästä ottelusta, joten pistelisäys Pielisjoen rannalta ei olisi pahitteeksi. Se vaatii ensimmäiseksi Tumppi Hirvosen syöttöklinikan eliminoimista ja se ei ole ihan helppoa.     

Huomionarvoista

Jos otetaan vertailukohdaksi viisi viimeistä liigakautta, Joensuun pitkät reissut ovat sopineet Vilppaalle kuin nenä päähän. Kauden 2017-2018 kaksi vierailua toivat 81-84 voiton ja 87-85 tappion. Seuraavalla kaudella Vilpas vei molemmat kamppailut lukemin 87-94 ja 121-128. Kaudella 2019-2020 voitot tasattiin niukasti 76-78 ja 89-88. Koronan riivaamalla edelliskaudella kohdattiin vain kerran ja Vilpas oli silloin parempi 112-114. Viime kaudella runkosarjan pelissä Vilpas oli niskan päällä 74-95 ja joukkueet iskivät yhteen myös välierissä, joista Vilpas eteni finaaleihin voitoin 4-1. Ensimmäisen kohtaaminen LähiTapiola Areenalla päättyi Vilppaalle 84-98, mutta Motonet areenan avajaisottelussa Kataja vei pitemmän korren 88-71. Viimeisistä kymmenestä Joensuussa pelatusta ottelusta Vilpas on voittanut seitsemän. Aika hurjaa.

Kataja Basket voi keskittyä loppukauden pelkästään Korisliigaan. Se osallistui syyskuun lopulla FIBA Europe Cupin karsintaan Bulgarian Samokovissa, mutta matka päättyi avausotteluun israelilaisen Hapoel Haifan ollessa etevämpi 75-64. 

Kokoonpanot

Kataja Basket: 2 Tuomala, 4 Hirvonen, 5 Reece (GTD75%), 7 Lommi, 10 Lindberg, 18 Danes, 21 Knihtinen, 23 Tumba, 30 Smith, 32 Hollis-Jefferson (GTD75%), 40 Egekeze, 50 Keeling (GTD75%).
Vilpas: 0 Pipkins, 1 Hodges, 2 Feazell, 3 Blomgren, 4 Koivisto (C), 7 Nenonen, 8 Ahonen, 14 Kärkkäinen, 21 Laine, 53 Crawley.

Poissaolot

Kataja Basket: Kuivalainen sekä yksi kolmikosta Hollis-Jefferson, Keeling, Reece.
Vilpas: PeU Basketin Carroll, Poutiainen, Mäkynen ja Juntunen.

Tilastokärjet (pisteet/levyt/syötöt)

Kataja Basket: Smith 20.0 / Smith 8.3 / Hirvonen 9.0 
Vilpas: Crawley 17.0 / Crawley 9.3 / Blomgren 4.5
 
Päävalmentajien mietteet

Petri Virtanen: "Viime keväänä meidät pronssiotteluun lähettänyt Vilpas saapuu Joensuuhun mittaamaan joukkueiden välisiä voimasuhteita uudistuneilla kokoonpanoilla. Odotettavissa viihdyttävä kamppailu sarjapisteistä."

Jussi Savolainen: "Meidän alkukausi ei ole ollut tuloksellisesti missään tapauksessa tavoitellunlainen. Paluuta takaisin voittokantaan lähdetään hakemaan kovalla taistelulla ja yhtenäisellä pelaamisella."

Päivän tietokilpailukyssäri

Viimeksi kysyttiin, millä lempinimellä tunnettu lapualainen ammattirikollinen Matti Markkanen tunnetaan ja oikea vastaus oli tietenkin "Volvo". Joensuu on Pohjois-Karjalan maakuntakeskus. Paljonko Joensuussa oli asukkaita kesäkuussa 2022 tilaston mukaan? a) 64 022, b) 67 067, c) 76 790, d) 83 297?  

Yhteistyökumppanit