Uutiset & Artikkelit

29.10.2022 17:19
Vilpasvikings.fi

Pohjakosketus Espoon karikoissa

Nyt on paha paikka otteluraportin väsääjälle, sillä Vilppaan perjantaisesta pelimatkasta Espooseen on vaikea löytää mitään positiivista. Mankkaan halutonta esitystä oli tiistain iloisen Seagulls-voiton jälkeen vaikea uskoa, mutta loppunumerot 78-68 ( 39-32) eivät valehtele. "Mayday, mayday! Täällä Vilpas Vikings. Olemme kokeneet Tapiolassa pohjakosketuksen."

Eilisen jälkeen on turha lähteä suolaamaan ketään tapahtumaan osallistunutta, sillä jokaisen otsassa täytyy olla metrin mittainen sellainen. Vilppaan leirissä tunnetaan tällä hetkellä suurta sympatiaa Liigan perinteikkäälle HIFK:lle. Tuska on yhteinen ja kun ei kulje, tältä se näyttää. Nordenskjöldinkadun ylpeys rämpii Liigan jumbona, 16 ottelusta on kasassa neljä voittoa. Korisliigan runkosarjaa on pelattu vajaa kolmannes ja Vilppaan saalis seitsemästä ottelusta on kaksi voittoa. Kummankin odotukset olivat aivan eri korkeudella ennen sarjakauden alkua.

Tapiolan liikuntahallin 790 katsojaa näkivät yritteliään kotijoukkueen, joka nappasi kauden ensimmäisen kotivoittonsa. Salosta oli saapunut paikalle vajaat sata kannattajaa, joiden kotimatka ei varmaankaan sujunut yhtä iloisissa merkeissä. Pelaajabussin perjantain kohokohdaksi jäikin Joensuun reissulla aloitetun huippusarjan Pako (Prison Break) avauskauden jaksojen 20-21 seuraaminen dvd:ltä. Michael Scofieldin ja kumppanien onnistui vihdoin päästä Fox Riverin vankilan muurien yli kohti vapautta.
 
Mitä Espoossa sitten tapahtui? Yksinkertaisesti sanottuna nuorekas Honka pelasi omalla tasollaan, kokenut Vilpas kaukana siitä. Tilastot ovat vain tilastoja ja Vilpas oli tarkempi vapareissa 78.% - 64.3% sekä kolmosissa 23.8% - 21.4%. Kakkosten osumatarkkuus meni Hongalle 57.7% - 55.9%. Merkityksellistä oli se, että Honka pääsi yrittämään ratkaisujaan 11 kertaa Vilpasta enemmän aktiivisemman levypallopelaamisen ansiosta. 
Levypallopelaaminen ei ole taidoista kiinni, se opitaan jo minipojissa. Honka voitti taistelun irtopalloista 43-24 ja salolaisten pehmeys konkretisoitui hyökkäyslevypalloihin. Niitä joukkue sai kaikkiaan yhden (!) koko 40 minuutin aikana ja senkin kävi poimimassa takamies Perttu Blomgren. Hongan nuoret (lue Kotti 0) hakivat niitä 12 ja voittivat pisteet hyökkäysribareista 10-0. Eli juuri sen verran mitä tulostaululla oli lopussa eroa.

Syötöt (19-18) ja menetykset (20-21) menivät suhteellisen tasan, joten niistä on turha hakea ottelun ratkaisua. Ratkaiseva ero olikin tavassa, miten hyökkäyspään ratkaisuja haettiin. Honka voitti kolmen sekunnin aluen pinnat 52-36 ja se nousee tärkeään rooliin silloin, kun osumatarkkuus kaarella jää alhaiseksi. Seagullsia vastaan viikinkien kolmoset upposivat 14/28, eilen 5/21.
 
Vilppaan onnistujien joukko jäi pieneksi. Sentteri KeyShawn Feazell (19/8) palkittiin parhaana, mutta esitystä ei voi millään standardilla pitää ihmeellisenä. Perttu Blomgren (5/3) pelasi suurimmat minuutit (31:53) ja vaikka oma heittopeli kangerteli, muut pääsivät nauttimaan kymmenestä syötöstä. Siihen se oikeastaan jäikin. Joukkueen esitys oli virkamiesmäinen, vain kravatit puuttuivat kaulasta. Muut tehot: Jalon Pipkins 9/1, Quentin Goodin 9/0, Mikko Koivisto 8/3, Juho Nenonen 7/1, Isaiah Crawley 7/5, Roope Ahonen 4/0. 

Nilkkaansa vaarattoman näköisessä tilanteessa loukannutta Crawleytä olisi tarvittu myös toisella puoliajalla, sillä rimalle pyrkiviä pelaajia oli aivan liian vähän. Yhdet treenit vetäneen Quentin Goodinin esitystä ei kannata näillä näytöillä lähteä vielä arvioimaan.

Kauden ensimmäisen kotivoittonsa ottanut Honka viiletti kentällä aivan eri asenteella ja tilastoihin pääsi koko joukkue Samppa Mäkeä lukuunottamatta. Nuori Matias Rissanen (7/0) palkittiin ja tehokkaimmat vihreäpaidat olivat Adrien Lawson 15/5/4, Khalyl Waters 12/5, Topi Halme 11/19, Malcolm Duvivier 10/3 ja Tuukka Kotti 9/6/4.

Miten tästä eteenpäin? Mikäli herätystä todellisuuteen Espoon reissulla ei saatu, näillä otteilla se tulee varmuudella tiistaina. Tuolloin Jyri Lehtonen johdattaa ihmeellistä kautta jälleen kerran pelaavan Kouvolan Kouvot Salohalliin. Neljä tärkeintä kotimaistaan menettänyt Kouvot voitti eilen sarjakärki Kobrat Deshon Taylorin 38 pisteen illalla. Uskotaan ja luotetaan siihen, että pohjakosketuksen jälkeen viikinkipursi nousee taas omalle tasolleen tiistaina kotiyleisön tuella. 

Illan muissa otteluissa Korihait hävisi jatkoajan jälkeen BC Nokialle 83-85, KTP Basket voitti Vili Nymanin uran ennätyspisteillä (26) Pyrinnön 95-80 ja vähäväkinen Kouvot aiheutti Kobrille kauden toisen tappion 104-90. Kärkikaksikon muodostavat KTP Basket ja Kobrat viidellä voitolla ja kahdella tappiolla. Tänään kohtaavat Joensuussa Kataja Basket-Seagulls ja sunnuntaina Lahti kohtaa kotonaan Kauhajoen.

Yhteistyökumppanit