Uutiset & Artikkelit

29.12.2022 17:13
Vilpasvikings.fi

Vilpas vei Salohallin maratonin, perjantaina kohti Kouvolaa

Koripallo-ottelu voi kestää kaksi tuntia ja kymmenen minuuttia. Vilpas ja Honka todistivat väitteen oikeaksi keskiviikkona, kun joukkueiden välinen ottelu päättyi vasta kello 20:40 ja osalla katsojista taisi saunavuoro peruuntua. Kuin urakkapalkalla viheltänyt tuomaristo jakoi peräti 61 virhettä ja niistä seuranneet 69 vapaaheittoa tekivät pelistä erittäin rikkonaisen. Vilpas voitti tehokkaan toisen puoliajan ansiosta selvin lukemin 101-77 (45-40) ja nousi jo jaetulle kolmostilalle sarjataulukossa. Seuraava mittari on edessä heti perjantaina, jolloin viikingit lähtevät mittaamaan Kouvojen iskukyvyn.

Vilppaalle (10/7) voitto oli neljäs peräkkäinen ja paikka ylemmässä loppusarjassa on taas askeleen verran lähempänä. Kauhajoki (14/2) porskuttaa komeassa 13 voiton putkessa ja Seagullsin (12/5) kakkospaikka on yhtä selvä. Kymmenessä voitossa ovat Vilppaan lisäksi Kataja Basket sekä Vilppaan tavoin neljän voiton putkessa surffaava BC Nokia. Viimeisellä ylemmän jatkosarjan sijalla on syvissä vesissä uiva Lapuan Kobrat. 

Joulun jälkeistä peliä kuvaillaan yleensä kinkunsulatuspeliksi, mutta Salohallissa sekään ei päässyt toteutumaan. Rasvat eivät ehtineet sulaa, siksi katkonainen ja sekava esitys tarjoiltiin 1153 katsojalle. Honka roikkui hyvin mukana ensimmäisen puoliajan (45-40), mutta toisella puoliskolla vieraiden peli sekosi ja Vilpas voitti toisen 20-minuutisen 56-37. Osasyy siihen löytyy päävalmentaja Aapo Heinosen ulosajosta kahdella peräkkäisellä teknisellä virheellä.

- Oltiin ensimmäisellä puoliajalla erittäin solideja hyökkäyspäässä, mutta kun päävalmentaja lähti kentän laidalta, keskittyminen herpaantui ja oltiin toisella puoliajalla kiinnostuneita ihan muista asioista kuin koripallosta, myönsi loppupelin Honkaa koutsannut Hussain Dassouki.

Honka johti avauskymppiä parhaimmillaan yhdeksällä pisteellä (8-17), mutta loppujakso oli Vilppaan ja tauolle mentiin Jalon Pipkinsin johdolla 24-21. Riku Laine sai loppuhetkillä iskun silmäkulmaansa ja se paisui heti pienen omenan kokoiseksi. Kolmoset olivat vaikeita molemmille, sillä Vilpas osui 1/5 ja Honka 1/8. Head coach Aapo Heinoselta suurin jännittäminen loppui reilu minuutti ennen taukoa (42-37), kun päätuomari Jaakko Kaunisto latasi samalla katkolla miehelle kaksi teknistä virhettä. Heinonen nappasi pukukopin avaimen ja lähti omaan rauhaan. Vilppaan taukojohto pysyi silti viidessä pisteessä ja tuska kaarella jatkui. Vilpas osui 2/12, Honka 2/13.

Toiselle puoliajalle Vilpas nosti intensiteettiä, kasvatti kolmessa minuutissa eron kymmeneen pisteeseen ja viimeiselle kympille lähdettiin numeroista 67-55. Kummankin virhetäplät Salohallin ongelmallisella tulostaululla lisääntyivät uhkaavasti. Päätöskympillä Vilpas kiristi lisää turboruuvia ja jakson puolivälissä ero oli kasvanut jo 20 pisteeseen. Voittajasta ollut enää epäselvyyttä ja lopussa Savolainen päästi myös nuorisoketjunsa irti. Kolmikosta Poutiainen-Mäkynen-Juntunen viimeksi mainittu pääsi tilastoihin.

Otteluisäntä Passeliauto palkitsi kotijoukoista monipuolisen Perttu Blomgrenin (14/6/3 s/1b/2r, +27) ja Länsirannan hammalääkäreiden syömähammas oli kolmannelle jaksolle palannut Riku Laine (5/3). Pistekunkuksi nousi hyvällä prosentilla heittänyt Jalon Pipkins (20/4/4 riistoa). Muut: Isaiah Crawley 13/2, Juho Nenonen 13/5, Quentin Goodin 12/2/6 syöttöä, KeyShawn Feazell 12/6, Mikko Koivisto 7/3, Niilo Kärkkäinen 3/0, Tuukka Juntunen 2/1.

- Pitkä peli ja oli kaikenlaista häppeninkiä. Hyvä juttu että voitettiin ja päästiin pelirytmiin. On helpompi lähteä perjantaina Kouvolaan. Viisi tärkeää peliä jäljellä runkosarjassa, totesi Jussi Savolainen.

Lokakuussa Vilppaan kotonaan kaatanut Honka oli melko aseeton toisella puoliajalla. Tuukka Kotti (4/6) pelasi puolikuntoisena reilut 13 minuuttia ja Carl Lindbom (9/2) jäi pisteittä jälkimmäisellä puolikkaalla. Jahlil Tripp (23/4) palkittiin parhaana ja kaksinumeroisiin pinnoihin ylsivät lisäksi AJ Lawson (13/3) ja virhevaikeuksissa ollut Malcolm Duvivier (12/5).

- Ei se kummoinen kinkunsulattelumatsi ollut. Pelattiin ensimmäinen puoliaika hyökkäyspäässä ihan hyvää korista, mutta toisella homma meni aivan palasiksi. Vilpas lisäsi intensiteettiä eikä ollut hyvää korista meiltä, myönsi Carl Lindbom.

Honka sortui lopulta 19 pallonmenetykseen ja Vilpas juoksi niistä 27 pinnaa. Espoolaiset veivät levypallot 41-38, mutta vain kahdeksan koriin johtavaa syöttöä kertoo hyökkäyspään ongelmista. Jonkunlainen kummajainen oli ottelun 69 vapaaheittoa, joissa Vilpas oli tarkempi 31/39 - 19/30. Kiitokset myös Aatu Kivimäelle, joka ehti piipahtaa haastattelussa vanhassa kotihallissaan lyhyellä joulutauolla Saksan Tubingenistä.

Perjantaina on edessä varmasti erilainen ottelu, sillä Kouvojen sairastupa alkaa tyhjentyä (pl. pitkäaikaispotilaat) ja Jyri Lehtosen joukkue tykkää juosta. Siksi Vilppaan onkin pärjättävä etenkin levypalloissa, koska Kouvot on liigan paras hyökkäyslevyissä (15.8) ja kakkonen puolustuslevyreissä (30.5). Korintekovoimaa löytyy molemmilta, sillä vastakkain on Korisliigan kaksi eniten pisteitä tekevää joukkuetta. Kouvot on voittanut viidestä viimeisestä ottelustaan kolme (Lahti, Korihait, Kobrat), Vilpas neljä (Pyrintö, Kobrat, Kataja, Honka). Historian varrella Vilpas on niukasti edellä voitoin 41-40, mutta kymmenestä viimeisestä kohtaamisesta kahdeksan on kääntynyt salolaisille. Joukkueet kohtasivat marraskuun alussa Salohallissa ja tuolloin Vilpas oli parempi jatkoajan jälkeen 109-105. Deshon Taylorin 47 pisteen ihmeillasta huolimatta...

Kouvot: 1 Meeks, 3 Jackson, 4 Butler, 14 Uotila, 21 Taylor, 22 Korkiatupa, 23 Pöllä, 33 Kristeri, 41 Toikkanen.
Vilpas: 0 Pipkins, 1 Goodin, 2 Feazell, 3 Blomgren, 4 Koivisto, 7 Nenonen, 10 Mäkynen, 13 Juntunen, 14 Kärkkäinen, 21 Laine (GTD75%), 53 Crawley. 

Yhteistyökumppanit