Uutiset & Artikkelit

04.12.2022 14:56
#korisliiga #vilpaskarhu
Vilpasvikings.fi

Karhubasket ei ollut yllätettävissä

Kauhajoen Karhubasket näytti lauantaina Salohallissa, miksi se on ykkössuosikki Korisliigan mestariksi. Vilpas ei pelannut huonosti ja tunnelma Salohallissa oli parasta tällä kaudella, mutta 12-22 päättynyt päätösjakso vesitti salolaisten voitonsaumat ja Eurokentillä menestynyt karhulauma haki selkeän 78-93 (42-55) voiton. Kauhajokisten pelirutiini on vakaa ja suorittaminen kestää läpi ottelun. Kauhajoen rosterin laajuus näkyi myös pistetilastossa, jossa tehot ole kiinni ulkomaalaisvahvistuksista. Karhubasketin viisi parasta pistemiestä Salohallissa liikuivat kotimaan passeilla.

Ottelun alku ei näyttänyt tälläkään kertaa auvoiselta kotijoukkueelle. Paljon missattuja heittoja korin alta ja niistä vieraat pääsivät helposti transition-hyökkäyksiin. Karhun pallonliike hyökkäyspäässä on ihailtavalla tasolla ja pallo pelataan aina vapaalle miehelle. Pohjalaiset eivät tee juurikaan huonoja ratkaisuja vastustajan korilla ja eilen se näkyi vapaina kolmosina, joita Karhu pisti avauskympillä sisään 4/7 ja toisella 5/10. Niillä vieraat kirivät taukojohtoon 42-55. Kun koko ottelun kaaritarkkuus oli 44.1% (15/34), eroa kaarelta tuli kaikkiaan 27 pinnaa. Se on turhan paljon 15 pisteen voitossa.

Vilpas ei jäänyt vaille voiton mahdollisuuksia, sillä viikingit kairasivat itsensä ylös toisen jakson kuopasta (19-37) kolmannella jaksolla. Se nousi jo kahden pisteen päähän loppuhetkillä (66-68), mutta neljä sekuntia on pitkä aika koripallossa ja Severi Kaukiaisen viime sekunnin kolmonen nosti vieraat viiden pisteen taukojohtoon. 

Päätöskympillä KeyShawn nosti kahdella korillaan Vilppaan jo pisteen päähän 70-71, mutta 32 minuutin kohdalla tapahtui ratkaiseva käänne. Ensiksi sekosi Salohallin tulostaulu ja sitä jouduttiin rukkaamaan reilut kuusi minuuttia. Sitten sekosi Vilppaan peli ja Karhubasket vei seuraavat neljä minuuttia 3-16. Siitä kotijoukkue ei enää toipunut ja 15 pisteen vierasvoitto nosti kauhajokiset ansaitsemalleen ykköspaikalle sarjataulukossa. Kahteentoista otteluun se on kärsinyt kaksi tappiota (Kobrat, Seagulls). Vilppaan voittosuhde (6/7) kääntyi miinuspuolelle.

Vilppaan parhaana otteluisäntä Someron Säästöpankki palkitsi reilut 32 minuuttia urakoineen Perttu Blomgrenin (12/6). Kymppirajan rikkoivat myös toisella puoliajalla piristynyt KeyShawn Feazell (12/12), pallovarma Quentin Goodin (10/5/5 syöttöä) sekä Isaiah Crawley (10/6). Jalon Pipkinsille osui heikompi päivä (7/2), sillä yhdeksästä heitosta upposi vain kaksi ja "Pip" jäi 26 pinnaa miinukselle. Länsirannan hammaslääkärien syömähammas Riku Laine (8/0) toi energiaa kentälle ja muut tehot kirjattiin Mikko Koivistolle (9/1), Juho Nenoselle (8/1) ja Niilo Kärkkäiselle (2/1). Roope Ahonen oli sivussa alaraajavamman vuoksi.

- Tänään kentällä oli sellaista intensiteettiä, mitä pitäisi olla jokaisessa liigapelissä. Neljännellä jaksolla hajosi kellotaulu ja samalla meidän peli. Karhu on tosi kurinalainen joukkue. Se on hyvin öljytty koneisto, mikä rullaa, totesi Riku Laine.

 

Riku Laine oli tappiosta huolimatta yksi Vilppaan illan onnistujista. (Kuva: Markus Moisio)

 

Vilppaan päävalmentaja Jussi Savolainen myönsi, että peli aaltoilee edelleen liikaa, mutta parempaan suuntaan mennään koko ajan.

- Annettiin ensimmäisellä puoliajalla aika paljon siimaa kaverille. Sudittiin korin alta paljon ohi, siirtymäpuolustus oli heikkoa ja Karhu pisti kolmoset sisään kovalla prosentilla. Meidän momentum ja energiat katosivat jostain syystä kellon korjaustauolla. Karhubasket on sitoutunut omaan tekemiseen ja siinä on suurin ero joukkueiden välillä, pohti Savolainen.

Kauhajoki pelaa kovassa otteluruuhkassa, mutta sitä ei kentällä näy. Päävalmentaja Janne Koskimies pyörittää miehistöään laajalla rotaatiolla ja kaikille tulee vastuuta. Eilen Koskimies penkitti menetyksiin sortuneen Cameron Jonesin päätösjaksolla, mutta korvaajia löytyi. Siitä kertoo myös tilasto, jonka mukaan Kauhajoen ulkomaalaisvahvistukset Cameron Jones (6/1), Manny Patterson (7/3), Lee Skinner (4/10) ja Jaye Crockett (6/4) ei peliä ratkaissut. Sen tekivät suomipojat. Parhaana palkittu Severi Kaukiainen tilastoi 12/3/8 syöttöä, Daniel Dolenc 14/3, Henri Kantonen 12/5, neljä kolmosta upottanut Miikka Marttinen 14/3 sekä aloitusviisikkoon noussut Joona Hakamaa 11/0. Kun listaan lisätään Teemu Suokas (4/0) ja Eero Innamaa (3/3), Karhun kotimaiset tekivät vieraiden 93 pisteestä komeat 70. 

- Aika fyysinen rupeama meillä menossa ja se näkyi vähän kolmannella jaksolla, jolla Salo pelasi tosi hyvin. Onneksi meillä on laaja rotaatio ja hyvä porukka. Ollaan heitetty hyvin koko kausi ja tänään upposi hyvin kaaren takaa, arvioi Marttinen.

Päävalmentaja Janne Koskimies myönsi, ettei otteluruuhkassa ehditty hirveästi keskittymään Vilppaaseen.

- Katsottiin Portugalin pelistä mitä voidaan parantaa ja käytiin pikaisesti läpi Vilppaan pelaajat. Toki Mikko Koiviston heittopeli huomioitiin. Joona Hakamaa toi paljon hyvää kentälle ja saatiin 44 pistettä meidän penkiltä. Meillä ei ole supertähtiä, mutta hyviä joukkuepelaajia. Vilpas laittoi hyvin painetta meidän takamiehiin ja koko ajan piti olla hereillä, totesi Koskimies.

 

Vilppaan kauden tilastoykkönen Isaiah Crawley jäi Karhu tiukassa vartioinnissa vain 10 pisteeseen. (Kuva: Markus Moisio)

 

Vilpas ja Karhubasket kuuluvat sarjaan rakkaat kilpakumppanit ja joukkueiden kohtaamiset ovat aivan oma lukunsa liigassa. Eilenkin tunnelma oli mainio, paikalla oli 1204 katsojaa ja uusi anniskelukatsomo Hook Corner sai tulikasteensa. Karhubasket nousi voitollaan sarjakärkeen ja kilpajuoksu ylempään loppusarjaan jatkuu mielenkiintoisena. Karhulla on taulukossa kaksi tappiota ja Kobrilla sekä Seagullsilla neljä. Kataja Basket on neljäntenä saldolla 8/5 ja alavireinen KTP viidentenä 7/6. Kuuden voiton joukkueita ovat BC Nokia, Vilpas, Kouvot ja kaksi viimeistä peliään voittanut Pyrintö. Pieni hajurako on syntynyt kolmikkoon Honka, Lahti ja Korihait. Vilppaalla on ennen joulutaukoa "elämän ja kuoleman" pelit Pyrintöä, Kobria ja Katajaa vastaan. Sarjataulukkokin kertoo näiden otteluiden tärkeydestä. 

Yhteistyökumppanit