Uutiset & Artikkelit

12.04.2022 15:44
Vilpasvikings.fi

Vilpas jälleen Korisliigan mitalipeleihin

Korisliigan välierät, here we come! Vilppaan paikka neljän parhaan joukossa varmistui maanantaina Pyynikillä, kun se kaatoi kolmannen kerran Tampereen Pyrinnön ja raivasi tiensä kolmantena joukkueena välierävaiheeseen voitoin 3-1. Semifinaalit alkavat salolaisten osalta lauantaina, mutta vastustaja ja aloituspaikka ovat avoinna. Välieräsarja alkaa joko Kouvolassa tai Salossa ja asia ratkeaa keskiviikkoiltana ottelussa Kouvot-Kataja. Toinen välieräsarja Karhubasketin ja Seagullsin välillä käynnistyy torstaina Kauhajoella. Finaalipaikkaan vaaditaan neljä voittoa.

Vilpas on ollut yksi Korisliigan suurista viimeiset vuodet. Orastavasti salolaisten menestysputki alkoi näkyä jo keväällä 2016, jolloin se pisti tulevan mestarin Kouvot ahtaalle puolivälierissä ja taipui vasta ratkaisevassa viidennessä pelissä Mansikka-aholla. Keväällä 2017 tuli hopeaa Katajan jälkeen, 2018 samoin hopeaa (Kauhajoki), 2019 tappio pronssipelissä Kotkalle ja 2021 vihdoin se himoittu mestaruus Kauhajoen kustannuksella. Kesken jäänyt koronakevät 2020 jää ikuiseksi arvoitukseksi, mutta silloisella joukkueella pantteri olisi kaiken todennäköisyyden mukaan löytänyt kotinsa Salosta.  

Vilppaan voittonumerot maanantain fyysisessä kohtaamisessa olivat 80-88 (32-36) ja joukkueen esitys oli aivan eri luokkaa kuin lauantaisessa kotifiaskossa. Salossa flopanneet Jeremiah Wood ja Marcus Lovett Jr olivat Sami Toiviaisen ennakkoepäilyjen mukaisesti taas omalla tasollaan. Tripla-tuplaa lähennellyt Wood (19/10/8 syöttöä, +32) viihtyi Pyrinnön puolustuksen keskellä mainiosti ja Lovett Jr (16/1) piti pyrintöläisiä hereillä puhkomalla puolustusta ajoillaan ja jakelemalla kymmenen koriin johtavaa syöttöä. Salossa Vilpas ei saanut korin alta oikein mitään ja kun kaukoheitot osuivat alle 30 prosentin tarkkuudella, pelistä tuli tosi vaikea. Pakkipää toimi Salohallissa, mutta kun hyökkäyksestä puuttuivat kaikki menestymisen elementit, se oli siinä. 

 

Jeremiah Wood (19/10/8) jäi lopulta vain 2 syötön päähän tripla-tuplasta. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Katkaisupelissä Pyrintö sai kasaan 80 pistettä eli enemmän kuin kolmessa aiemmassa kohtaamisessa, mutta oma hyökkäys sujui menetyksistä (19) huolimatta mukavasti. Salolaiset voittivat korinaluspisteet 28-38 ja tarkkuus oli huippuluokkaa. Viikinkien 25 yrityksestä onnistui peräti 21 ja se tarkoitti jäätävää prosenttilukua 84%. Kun päälle lisätään 11 onnistunutta kolmosta (Mikko Koivisto 3, Riku Laine 3), illasta tuli kotijoukkueelle haastava. Entistä haastavamman siitä teki ikitaistelija Riku Laine, joka tuli taas penkiltä sytyttämään muut. Riksa heitti reilussa 18 minuutissa 13 pistettä ja neljästä kolmosesta osui kolme. 
- Päällimmäinen tunne on helpotus, ei olisi haluttu enää pelata huomenna Salossa. Koko sarja oli fyysistä vääntöä ja rehtiä kamppailua. Tänään oli kiva, että oma heitto upposi, totesi Laine.
Myös Roope Ahosen (5/1) esitys oli lupauksia antava välieriä ajatellen. Perttu Blomgrenin (5/3) ja Brian Fobbsin (8/4) otteissa oli välillä liikaakin vauhtia ja Juho Nenonen (3/1) jäi tällä kertaa pienille minuuteille. Huikean jatkosarjan pelannut Bryan Griffin (6/8) jäi toistamiseen hieman sivurooliin.
Kapteeni Mikko Koivisto oli taas luotettava oma itsensä. Kolmoset upposivat 3/5 ja puolustuspäässä aina vaarallinen Osku Heinonen ei saanut yhtään ylimääräistä tilaa, kuten ei  saanut koko ottelusarjassa. Se on osoitus Koiviston tärkeydestä Toiviaisen ryhmälle. Vaikka Mikko tunnetaan erinomaisena heittäjänä, kippari hallitsee mainiosti myös puolustustyöskentelyn.
- Mikon rooli joukkueelle on erittäin tärkeä. Vaikka Mikko ei tekisi juurikaan pisteitä, hän sitoo aina yhden vastustajan ja se avaa muille paljon. Tästä on hyvä jatkaa ja aletaan olla melkein terveitä. Tänään oli tiukkaa vääntöä, erinomaiset tuomarit ja hyvä meininki, arvioi Toiviainen.  

 

Roope Ahonen (5/1) antoi lupauksia antavan esityksen ajatellen tulevia välieriä. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Pyrinnöstä Devante Foster aloitti nopealla kahdeksan pisteen saaliilla, mutta otti sitten kaksi nopeaa virhettä, loukkasi olkapäätään ja miestä teipattiin kasaan pitkään. Ulottuva laituri palasi kentälle toisella puoliajalla, mutta viides virhe päätti miehin ottelun päätösjaksolla ja se oli kotijoukkueen kannalta ikävä juttu. Pyrinnön peli lepäsi aina loppuun asti taistelevan David Gonzalvezin (17/1/6 syöttöä) harteilla. Ike Smith (21/5) pyrki totutusti 1vs1 ratkaisuihin, mutta heittopeli yski kaaren takaa. Pirtein esitys olikin kaksi kolmosta säkittäneellä Lassi Kilpisellä (10/0). Emanual Shepherd jäi tehoihin 10/4 ja Osku Heinonen (6/1) missasi Koiviston pihdeissä kaikki viisi kolmosyritystään.   
- Salo oli parempi ja ansaitsi välieräpaikkansa. Kokemus näkyi ja meillä ei riittänyt maltti eikä saatu tarpeeksi stoppeja. Ollaan oikealla tiellä, taistelutahdosta homma ei jäänyt kiinni. Kokonaisuutena sarja oli hyvä kakkospeliä lukuunottamatta, pohti Miikka Sopanen.

Nyt Vilpas saa vetää hetken henkeä ja treeneihin palataan huomenna. Keskiviikkona selviää myös viikinkien jatko-ohjelma. Mikäli Kouvot voittaa viidennen pelin, välierät aloitetaan lauantaina Kouvolassa. Jos taas Kataja venyy vierasvoittoon, välierien avausheitto heitetään ilmaan lauantaina Salohallissa.

Yhteistyökumppanit