Uutiset & Artikkelit

25.04.2022 11:24
Vilpasvikings.fi

Vilpas ja Karhubasket jälleen Korisliigan finaaleihin!

Ei mitään uutta auringon alla eli kauden 2021-2022 Korisliigan finaaleissa kohtaavat jälleen kerran Kauhajoen Karhubasket ja Salon Vilpas. Molempien paikka loppuotteluissa ratkesi sunnuntaina, kun Karhubasket rökitti kotonaan Helsinki Seagullsia 116-78 ja Vilpas lähetti Kataja Basketin pronssiotteluun numeroin 81-64. Kumpikin ottelusarja päättyi voitoin 4-1 ja finaalisarja starttaa maanantaina 2. toukokuuta Kauhajoen liikuntahallissa. Mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa.

Finaalijoukkueet omaavat paljon yhteistä historiaa, sillä molemmat nousivat uudestaan Korisliigaan kaudelle 2009-2010 - kauhajokiset tosin vielä Kauhajoen Karhun nimellä. Kyseisen kauden päätteeksi Karhu sijoittui sijalle 10 ja seuraavina vuosina sijoitukset olivat 7, 5, 4, 5, 4, 6 , 4 ja 6. Salon Vilpas oli puolestaan nousukaudella sijalla 11 ja sen jälkeen seurahistoriaan kirjattiin selvästi vaisummat sijat 10, 8, 8, 9, 10, 8 ja 8. Eli Salossa pudotuspeleihin päästiin jos päästiin ja laulu loppui aina heti avauskierrokselle.

Kaudelle 2016-2017 homma nostettiin uudelle tasolle myös Salossa. Joonas Iisalon johdolla Vilpas otti seurahistorian ensimmäisen mitalinsa eli hopeaa Joensuun Katajan jälkeen ja Karhu taipui Sami Toiviaisen opein pronssipelissä BC Nokialle. Kesällä 2017 Kauhajoen Karhu ry sekä Karhu Basket ry solmivat sopimuksen, jolla Korisliigassa pelaavan joukkueen asiat siirtyivät Karhu Basket ry:lle. Sen jälkeen seurojen menestys onkin ollut komeaa. 
Kaudella 2017-2018 Karhubasket vuoli kultaa, Vilpas otti hopeaa. Kaudella 2018-2019 Karhubasket uusi kultansa ja Vilpas oli neljäs häviten pronssipelissä KTP:lle. Korona keskeytti seuraavan kauden ja mitalit jäivät jakamatta. Viime kausi jäi salolaiseen historiaan Vilppaan voittaessa Teemu Rannikon johdolla vihdoin kultaa ja Karhubasket jätettiin hopealle. Eli viimeisten viiden kauden aikana ainoastaan Kouvolan Kouvot on pystynyt iskemään kiilaa Kauhajoen ja Vilppaan menestykselle yhdellä hopeallaan. Hurjaa tilastoa.

Vilppaan neljäs finaalipaikka varmistui kolmannella kotivoitolla Kataja Basketista ja täten perjantainen Joensuun fiasko voidaan jättää unholaan. Jos oli Vilpas jäässä perjantaina Motonet Areenalla koko ensimmäisen puoliajan, nyt roolit kääntyivät täysin päälaelleen. Kotijoukkue ei antanut minkäänlaista tilaa joensuulaisille, jotka joutuivat tekemään hirveän määrän työtä jokaisen heittopaikan eteen. Avauskymppi Vilppaalle 19-12 Katajan kivittäessä kaikki viisi kolmostaan ohi. Toinen kymppi oli sitten täydellistä salolaisnäytöstä lukemin 25-9 ja nähtiinpä kerran jopa Jeremiah Woodkin päättämässä nopeaa hyökkäystä!

 

Roope Ahonen pelasi pudotuspelien parhaan ottelunsa sunnuntaina. (Kuva: Markus Moisio)

 

- Täysin samanlainen peli kuin Joensuussa, mutta roolit vaan kääntyivät. Meille tuli varmasti 3-4 hyökkäystä, joissa jouduttiin ottamaan lopussa toivoton heitto, harmitteli hyvän kauden pelannut Tomi Lommi.
Jakson alussa nähtiin erikoinen tilanne, kun Vilpas marssitti epähuomiossa vaihdon jälkeen kentälle kuusi pelaajaa ja tekninen virhehän siitä pamahti. Muuten kotijoukkueen puolustuspelaaminen oli kauden parasta ja Katajalta imettiin kaikki tila pois.
- Ensimmäisellä puoliajalla saatiin puolustuksessa tehtyä niitä asioita, mihin ei Joensuussa pystytty. Kataja ei saanut yhtään helppoa heittoa. Kova sarja tämä oli ja Katajalle siitä propsit, kiitteli kippari Mikko Koivisto.

Kun kolmas jakso mentiin lähes tasatahtiin (22-19) ei päätöskympille jäänyt enää suurta kiihkoa ja ottelu päätettiin sopuisasti numeroihin 81-64.
- Oppi meni perille. Tehtiin pieniä taktisia muutoksia, mutta ennen kaikkea haluttiin tehdä töitä. Käytiin paljon kiinni Katajan pelin avaamiseen ja sen puolustamisessa onnistuttiin hyvin. Kauhajoki on tuttu paikka ja sinne huutomyrskyyn on mukava mennä. Mennään kiusaamaan runkosarja ylivoimaista ykköstä ja ollaanhan me heidät voitettu tällä kaudella kolmesti, totesi tyytyväinen päävalmentaja Sami Toiviainen.
Otteluisäntä Promopaja palkitsi kotijoukkojen parhaana energisen Brian Fobbsin (13/4). Eniten pinnoja heitti Bryan Griffin (19/8), parhaan plus/miinuksen saalisti Mikko Koivisto (5/2/4 syöttöä, +23) ja syötöissä kunnostautui koko ajan paremmin peliin pääsevä Roope Ahonen (10/2/6 syöttöä). Muut: Marcus Lovett Jr 13/1/4 syöttöä, Jeremiah Wood 11/7/5 syöttöä, Riku Laine 4/5, Niilo Kärkkäinen 2/2, Perttu Blomgren 2/3, Juho Nenonen 2/2, Trey Niemi 0/1.

 

Bryan Griffin laittoi jälleen Salohallin koriraudat koville näyttävillä donkeillaan. (Kuva: Markus Moisio)

 

Kataja parhaana palkittiin Nicholas Griffin (15/1), mutta Vilppaan puolustuksesta kertoo se, että tarkkakätinen takamies heitti ensimmäisen pelitilannekorinsa vasta kolmannen jakson kolmannella minuutilla. Joensuussa loistanut Rahlir Hollis-Jefferson (13/8) pääsi kaunistelemaan tilastojaan vasta ottelun ratkettua ja Christopher McKnightin (4/5, heitot 1/5) puolustuksessa onnistuttiin erinomaisesti. Lopuista tehoista vastasivat Tomi Lommi 10/3, Mikael Laihonen 9/1, Rhamel Brown 8/6, Niko Mattila 3/0, Valtteri Mervola 2/1 ja Joona Tuomala 0/1.
- Ensimmäinen puoliaika oli toisinto kahdesta ekasta pelistä. Vilpas tuli rytinällä ja meidän hyökkääminen oli todella vaikeata. Vilpas meni oikeutetusti finaaleihin. Nostan paikan pronssipelissä tosi korkealle tällä joukkueella. On ollut hienoa seurata Tomi Lommin kehitystä kauden aikana, totesi vaikeaan kauteen tyytyväinen Petri Virtanen.

Karhubasket ja Vilpas aloittavat kevään finaalisarjan Kauhajoella vapun jälkeen maanantaina kello 18:30. Salohallissa pelataan keskiviikkona 4. toukokuuta, Kauhajoella jatketaan perjantaina 6.4. ja varmasti neljäs peli nähdään Salossa maanantaina 9. päivä. Jos mennään seiskapeliin saakka, mestari on selvillä 16. toukokuuta.
- Nyt huilataan totaalisesti kaksi päivää ja palataan salille keskiviikkona, päätti Toiviainen.  

Yhteistyökumppanit