Uutiset & Artikkelit

17.04.2022 10:00
Vilpasvikings.fi

Vilpas antoi avauspelissä Katajalle nyrkin hampaisiin

Vilpas aloitti Korisliigan välieränsä mainiosti. Se otti Joensuun Kataja Basketilta luulot pois heti avauskympillä (30-12) ja vaisusta toisesta jaksosta huolimatta viiletti komeaan 35 pisteen kotivoittoon lukemin 99-64 (47-36). Kaksi lepopäivää enemmän saanut Vilpas jyräsi koko arsenaalillaan ja jakeli Salohallin illassa pudotuspelien seuraennätystä sivuavat 28 koriin johtavaa syöttöä. Joukkueet kohtaavat maanantaina Joensuussa tilanteesta 1-0 ja finaalipaikkaan vaaditaan neljä voittoa.

Nyt ei Vilpasta voi syyttää lepsusta peliin tulosta. Se sai otteluun unelma-alun ja päävalmentaja Petri Virtanen joutui kutsumaan miehensä aikalisälle jo reilun kahden minuutin jälkeen. Vilpas johti 9-0 ja Mikko Koivisto oli päässyt kahdesti skriinin takaa irti ja tuloksena kaksi kaunista kolmosta. Koko kymppi mentiin Vilppaan määrätessä tahdin ja taululla komeili peräti 18 pisteen johto 30-12. Koivisto oli koonnut jo 11 pistettä täydellisellä heittopelillä kaaren takaa.
Peli harvoin soljuu samalla tavalla pitkään ja kun Nicholas Griffin sai pumpattua joukkueeseen ilmaa kovilla heitoillaan, ero oli kaventunut nopeasti viiteen pisteeseen 38-33. Mikko Koivistolta otettiin kaikki tila pois, mutta Riku Laineen vei viime sekunnin kulmakolmosella Vilppaan taukojohto kasvoi 11 pisteeseen 47-36. Vaikka levypalloissa oltiin tasoissa 19-19, huolta aiheutti Katajan kahdeksan hyökkäyslevyriä. Nick Griffin oli kasannut 13 pistettä ja Vilppaalta Koivisto 11. Jeremiah Woodin tilastot näyttivät riviä 7/4/6 syöttöä.
Ero alkoi kasvaa tasaisesti kolmannella jaksolla. Katajan ensimmäisellä aikalisällä tilanne oli 57-43, minuuttia myöhemmin  61-43 ja kuuden minuutin kohdalla rakoa oli jo 21 pistettä. Tärkeään rooliin nousi Brian Fobbs kovilla kolmosillaan. Viimeiselle tauolle mentiin numeroista 71-47 ja suurin jännitys 1223 katsojan edessä oli hävinnyt. Vilppaan terävyydestä kertoo, ettei Kataja saanut enää yhtään irtopalloa hyökkäyskorilla ja Nick Griffin jätettiin nyt nollille. Vilppan kolmosista oli uponnut joka toinen (10/20).
Päätösjaksolla ero kasvoi nopeasti 30 pisteeseen ja Vilpas nautiskeli koko joukkueen voimalla murskavoittoon 99-64.

 

Riku Laine taisteli tuttuun tapaan jokaisesta irtopallosta ja kirjautti 14 minuutin peliajalla 5/2 tilastot. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Otteluisäntä Passeliauto palkitsi kotijoukoista takamies Marcus Lovett Juniorin (18/1/5 syöttöä). Hyvää työtä tekivät myös Brian Fobbs 17/5, Jeremiah Wood 16/8/9 syöttöä, Mikko Koivisto 11/2, Niilo Kärkkäinen 9/2, Bryan Griffin 9/6, Juho Nenonen 9/4, Perttu Blomgren 5/4/5 syöttöä, Riku Laine 5/2 ja Roope Ahonen 0/1.
- Tärkein asia minkä sanoin pelaajille kopissa oli, että toivottavasti meillä on muistijälki Pyrintö-sarjan 35 pisteen voitosta ja mitä sen jälkeen tapahtui. Olimme tänään kolme jaksoa erinomaisia ja Jere Anttila teki loistavaa työtä scoutin kanssa. Pääsimme valmistautumaan tähän Katajaa paremmin. Tuotiin pikkuisen uusia juttuja ja nyt pitää pohtia mitä Kataja tekee seuraavaksi. Huomenna katsotaan videota ja sen jälkeen lähdetään kohti Joensuuta, totesi tyytyväinen päävalmentaja Sami Toiviainen.

 

Illan otteluisäntä Passeliauton kummipelaaja Niilo Kärkkäinen väläytteli osaamistaan 9 pisteen ja 2 levypallon edestä. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Katajan jaloissa raskas viiden matsin ottelusarja Kouvoja vastaan ei voinut olla näkymättä. Lepoaika jäi vähäiseksi. Nicholas Griffin (16/2/4 syöttöä) sai kasaan ainoana yli kymmenen pinnaa ja 64 pisteellä harvemmin ottelua voitetaan.
- Ei mennyt suunnitelmien mukaan. Henkisesti raskas 1. kierros ja nyt tuli heti alussa nyrkki hampaisiin. Vilpas on aina inhottava vastus ja aluksi unohdettiin, että heillä on Mikko Koivisto. Peli oli fyysisempää kuin Kouvot-sarjassa, maanantaina täytyy kaiken muuttua, totesi Mikael Laihonen.
Katajan päävalmentaja Petri Virtanen harmitteli omiensa intensiteetin puutetta.
- Katselisin ihailevalla silmällä Vilppaan 28 syöttöä, jos olisin vastustajan valmentaja. Se kuvaa hyvin tätä peliä. Olimme jatkuvasti molemmissa päissä jopa enemmän kuin yhden askeleen myöhässä. Kouvoilla ei ollut Mikko Koiviston kaltaista snaipperia ja Mikon laukaisunopeus on huippuluokkaa. Teemana oli tänään "learn and adjust" ja toisella jaksolla saatiin siitä hieman kiinni, mutta ei se kantanut loppuun saakka, harmitteli Virtanen.

Vilpas lähtee Joensuuhun jo sunnuntaipäivällä ja katsotaan, miten ratkaisu näkyy tulostaululla maanantaina, jolloin pelataan LähiTapiola Areenan jäähyväispeli. Perjantaina välieräsarjaa jatketaan uudessa Motonet Areenassa.

Yhteistyökumppanit