Uutiset & Artikkelit

15.04.2022 16:53
Vilpasvikings.fi

Välieräsarja Vilpas-Kataja Basket käyntiin lauantaina Salohallista

Korisliigan välierät polkaistiin käyntiin torstaina Kauhajoen liikuntahallissa ja Karhubasket oli odotetun kova, kun se kaatoi Helsinki Seagullsin 79-65. Vilpas aloittaa oman urakkansa lauantaina kello 17:00 ja vastaan asettuu sijalta seitsemän pudotuspeleihin lähtenyt Kataja Basket. Finaalipaikkaa irtoaa neljällä voitolla ja siihen tarvitaan uskollisen yleisön apua. Täytetään Salohalli ja huudetaan yhdessä Vilpas avausvoittoon!

Mitä:
Välierien Game1 ja vastassa liigan kauimmainen vieras Kataja Basket Joensuusta. Bussimatkaa kummallakin 550 kilometriä ja Kataja saapuu Saloon lauantain aikana. Vilpas lähtee maanantain toiseen välieräotteluun jo sunnuntaina ja pääsee LähiTapiola Areenalle tuoreemmilla jaloilla. Maanantai-illalla nähdään, oliko sillä merkitystä.
Vilpas varmisti paikkansa välierissä jo maanantaina, kun se kaatoi neljännessä pelissä Pyrinnön Tampereella 80-88. Pelilepoa tuli siten neljä päivää ja se on ruhtinaallista näissä tiukassa tahdissa vedettävissä pudotuspeleissä. Kataja Basket joutui taistelemaan täydet viisi ottelua Kouvolan Kouvoja vastaan ja ratkaiseva voitto irtosi Mansikka-aholta keskiviikkona koriluvuin 60-73. Lepoaika sataa siten Vilppaan laariin.

Kataja Basketin nousu välieriin oli taatusti monelle yllätys, sillä runkosarja ja jatkosarjan alkuosuus eivät vielä sitä enteilleet. Runkosarjassa epätasaisesti pelannut Kataja voitti 22 ottelustaan vain kymmenen peliä ja jatko alemmasssa jatkosarjassa oli selvä. Kymmenen ottelun jatkosarjassa se voitti peleistään puolet ja paikka pleijareissa varmistui vasta toiseksi viimeisellä kierroksella, kun se kaatoi Bisonsin kotonaan 73-63.
Puolivälierissä Kouvot aloitti kotivoitolla 88-86 ja Joensuussa Kataja oli parempi 86-81. Kolmas peli Kouvolassa päättyi taas kotivoittoon 86-68 ja Kataja tasoitti ottelusarjan kotonaan 81-77. Ratkaiseva Game5 mentiin tasaisesti päätösjakson puoliväliin saakka, mutta sitten sarjakakkonen Kouvot jäätyi täydellisesti. Se teki viimeisten viiden minuutin aikana kaksi pistettä ja Kataja voitti loppuminuutit 0-13. Katajan sankariksi nousi väkivahva Rhamel Brown loppuhetkien yhdeksällä pisteellä ja neljällä levypallolla. 
- Tuo 13 pisteen ero huijaa hirveesti, peli oli kori korista. Uskottiin, että mitä pitemmälle pystytään pitämään peli tiukkana, paine kääntyy kotijoukkueelle. Välillä pitää olla onnekas oikeaan aikaan. Kouvot pisti erinomaiset heittopaikkansa ohi ja me teimme erinomaista työtä levypalloissa, ihasteli päävalmentaja Petri Virtanen ottelun ratkettua.
Ja niinhän se meni. Viiden minuutin päätösjaksolla Boyd heitti 0/2, Hirvonen 0/3, Osborne 0/1, Permanto 0/1 ja Maluach 0/1. Levypalloja Kouvot otti omassa päässä kaksi, hyökkäyspäässä ei yhtään. Kataja osui 13 pisteen edestä ja kahmi levypalloja puolustuksessa kahdeksan sekä hyökkäyksessä kaksi.  

Runkosarjassa joukkueet kohtasivat kahdesti ja molemmilla kerroilla Vilpas oli niskan päällä. Marraskuussa Vilpas tyrmäsi kotijoukkueen heti avauskympillä (8-34) ja viiletti helppoon 74-95 vierasvoittoon Marcus Lovett Juniorin (20), Bryan Griffinin (17) ja Mikko Koiviston (16) johdolla. Kataja jäi liikaa lähtöpassit saaneen Markel Crawfordin (29) ja Christopher McKnightin (17) varaan. Tammikuussa Vilpas oli Salohallissa parempi 84-68 ja tehokkaimmat viikingit olivat Lovett Jr 17, Wood 16, Blomgren 14 ja Griffin 13. Katajalta Nick Griffin heitti 15 pinnaa ja McKnight 14.

Missä ja milloin: 
Salohalli, Pormestarinkatu 5. Lauantaina kello 17:00. Nyt mitataan, miten salolaisyleisö syttyy Vilppaan taistoon finaalipaikasta. Pyrintöä vastaan avausottelussa paikalla oli 1005 katsojaa, toisessa pelissä jo 1248. Ottelusarjan avaus osuu pääsiäisen lankalauantaiksi, joten toiveita yleisöryntäykseen on ja ennakkolippujen myynti on alkanut lupaavasti. Otteluisäntänä on Passeliauto ja Länsirannan hammaslääkärien syömähammaskisa jatkuu entiseen tapaan.

 

 

Kolmas kerta vastakkain pudotuspeleissä
Vaikka Vilpas ja Kataja ovat kohdanneet liigahistorian aikana 66 kertaa, ovat ne vasta kolmatta kertaa vastakkain pleijareissa. Kaudella 2011-2012 homma meni läpihuutojutuksi, kun runkosarjan ykkönen kaatoi kahdeksannen 3-0 (90-59, 63-75, 85-68). Ottelusarja oli vahvistusosastolla Jared Newson, Jeremy Price ja B.A. Walker vastaan Allen Durham, koska avausottelun jälkeen Emmanuel Holloway ja John Fields putosivat pikkuvaivoineen rivistä.

Toisen kerran joukkueet kohtasivat kauden 2016-2017 finaaleissa ja Teemu Rannikon johtama Kataja pokkasi kultaa voitoin 4-2. Finaalisarjan ratkaisu nähtiin heti Salohallin avauspelissä, kun Daniel Mullings tippasi viime sekunnilla 74-75 vierasvoiton. Sen jälkeen Kataja hallitsi kotiotteluitaan 86-61, 96-90 ja 94-65 ja pääsi nostelemaan pantteria Mehtimäen jäähallissa. Katajan vahvistukset Mullingsin lisäksi olivat Kervin Bristol, Jarekious Bradley sekä Rion Brown. Vilpas päätti kautensa hopeaan nelikolla Juwan Staten, Desmond Williams, Allonzo Coleman ja Brandon Edwards.
 
Lauantain asetelma: 
Kataja Basket on parantanut peliään hurjasti runkosarjasta. Se on fakta ja viimeaikaiset esitykset nostavat varmasti toiveita Pielisjoen suulla toukokuun finaalipaikasta. Erikoista siksi, että joukkueen nousukausi alkoi silloin, kun joukkueen tärkein pelaaja Jamar Wilson (16.2/3.2/3.8 syöttöä) jätti joukkueen ja siirtyi loppukaudeksi Ranksan kakkosliigaan. 
Vaikka pudotuspeleissä pisteidenteko vähenee, Kataja on tehnyt enemmän pinnoja pleijareissa kuin runkosarjassa. Kehitystä on tapahtunut myös levypallopelaamisessa (40.8) sekä vähentyneissä pallonmenetyksissä. Toisaalta myös Vilpas on petrannut levyreissä, sillä runkosarjan kolmanneksi huonoin irtopallojoukkue (35.1) on nyt playoffsien kolmanneksi paras (41.3).

Kataja pelaa kahdeksan miehen rotaatiolla, joten loukkaantumisiin ei ole varaa. Takakentällä peliä pyörittää kolmikko Nicholas Griffin (16.6), Wilsonin lähdön jälkeen isoon rooliin noussut Niko Mattila (8.0) sekä nuori Valtteri Mervola (5.7). Korin alla möyrii liigan vantterin pakkaus Rhamel Brown (7.5), pitkästä loukkaantumisesta parantunut Mikael Laihonen (4.9) sekä Christopher McKnight (14.5). Laituriosastolla nähdään kolmospyssy Tomi Lommi (7.5) ja Rahlir Hollis-Jefferson (11.8). Kauden ensimmäisen ottelunsa Kouvolassa mukana ollut Joona Tuomala on myös rosterissa.
Vilpas päässee Trey Niemeä lukuun ottamatta täydellä rosterilla lauantain avauspeliin. Mikäli jenkkinelikolle ilmenee ongelmia, William Loyd on aina valmis hyppäämään ruutuun. Katajalla tätä ylellisyyttä ei ole.
- Viime kerralla yleisö ei päässyt seuraamaan välieriä, nyt pääsee. Sopivasti pääsiäinenkin osuu kohdalle, joten nyt on aikaa enemmän kuin normaalisti. Ei muuta kuin tervetuloa ja meteliä Salohalliin! Se on vaan niin siisti tunne, kun yleisö pauhaa ja tukee meitä, heittää Sami Toiviainen haasteen salolaiskatsojille. 

Tilastotiedettä
Koripallo on perinteisesti tilastopeli ja poraudutaan nyt joukkueiden statseihin. Kataja Basketin vahvuudet kauden aikana ovat olleet vapaaheittotarkkuus (77.2%) sekä riistot (8.3) ja molemmissa sarakkeissa tapahtui jopa nousua Kouvot-sarjassa. Itäsuomalaisten heikkoudet löytyvät puolestaan kakkosten osumatarkkuudessa (48.4%) ja se laski entisestään viiden pelin puolivälieräsarjassa (44.8%). Sen sijaan heikko hyökkäyslevypalloilu parani runkosarjasta 9.6 -> 10.2.
Vilpas on ollut koko kauden liigan paras kahden pisteen heitoissa (58.5%) ja tarkkuus myös kaaren takaa (37.2%) on ollut hyvällä tasolla. Salolaisten kolmas vahvuus on koriin johtavat syötöt (21.3). Kauden ongelma puolustuslevypalloissa (25.9) kehittyi Pyrintö-sarjassa reippaasti (30.8).

Kokoonpanot:
Vilpas: 3 Blomgren, 4 Koivisto, 7 Nenonen, 8 Ahonen, 11 Fobbs, 14 Kärkkäinen, 19 Lovett Jr, 21 Laine, 22 Wood, 25 Griffin.
Kataja Basket: 0 Griffin, 1 McKnight, 2 Tuomala, 4 Brown, 5 Mervola, 7 Lommi, 12 Laihonen, 17 Mattila, 32 Hollis-Jefferson, 34 Pihlajamäki. 

Piste/levyrikärjet:
Vilpas: Griffin 16.4, Lovett Jr 14.5, Fobbs 13.9 / Wood 8.0, Griffin 7.8, Fobbs 5.1.
Kataja Basket: Griffin 16.6, McKnight 14.5, Hollis-Jefferson 11.8 / Hollis-Jefferson 7.1, Brown 7.0, McKnight 6.3. 

Poissaolot:
Vilpas: Trey Niemi.
Kataja Basket: ei merkittäviä poissaoloja. 

Päävalmentajien puheenvuorot:
Sami Toiviainen: "Keskiviikkoon saakka saatiin jännittää välierävastustajaa ja hienon sarjan jälkeen Kataja meitä vastaan sitten tulee. Mahtavaa päästä aloittamaan nämä pelit Salohallissa oman kotiyleisön edessä. Joukkue Trey Niemeä lukuun ottamatta suhteellisen terve. Vauhdin kontrollointi, palloskriinipuolustus sekä oman hyökkäyksen monipuolisuus. Näissä piilee meidän voiton siemen."

Petri Virtanen: "Välierät käyntiin Salohallissa, hallitsevan mestarin kotiluolassa. Meidän joukkuepuolustaminen on kehittynyt hienosti viimeisten viikkojen aikana ja nyt se laitetaan uudenlaisen haasteen eteen. Vilppaalla vahvuuksia riittää monilla eri osa-alueilla. Me yritämme löytää muutaman kohdan omasta pelaamisestamme, joilla pystyisimme aiheuttamaan harmaita viiksikarvoja vastustajan pelaajille sekä valmennukselle."

Tuomaristo:
Ei tiedossa etukäteen, kolmikko nähdään vasta Salohallissa.

Päivän tietokilpailukysymys:
Viime ennakon kysymys koski Pyrinnön viimeistä vuoden ulkomaalaispelaajaa ja sehän oli tietysti Damon Williams kaudella 2010-2011. Koripalloliitto on valinnut vuoden pelaajan kaudesta 1986-1987 lähtien ja ensimmäisen palkinnon pokkasi HNMKY:n Mikael Salmi. Nyt siirrytään Joensuuhun. Ketkä Katajan paitaa kantaneet pelaajat ovat saaneet kyseisen palkinnon vuosien varrella? Heitä on kaikkiaan viisi.

 

Yhteistyökumppanit