Uutiset & Artikkelit

08.04.2022 12:05
Vilpasvikings.fi

Pyrintö-sarja katkolla lauantaina

Vilpas ja Pyrintö iskevät yhteen kolmannen kerran Korisliigan puolivälierissä lauantaina ja sarja on nyt ensi kertaa katkolla. Välieriin tarvitaan kolme voittoa ja Vilppaalla on niitä kasassa kaksi. Maanantainen avauspeli Salohallissa oli vielä tasainen vääntö, mutta keskiviikkona Pyynikillä paremmuudesta ei jäänyt epäselvää. Vilpas pääsee kolmanteen peliin 35 pisteen vierasvoitto takataskussa. Kauhajoen Karhubasket varmisti ensimmäisenä paikkansa välierissä kaatamalla lopulta jenkittömän Lahti Basketballin puhtaasti 3-0.  
 
Mitä:
Puolivälierien kolmas kohtaaminen. Voitolla Vilpas pääsee keskittymään tulevaan vastustajaan, joka tulee olemaan Kouvolan Kouvot tai Joensuun Kataja. Mikäli Pyrintö löytää lääkkeet Vilppaan oivaan vireeseen, neljäs peli on ohjelmassa maanantaina Pyynikillä ja tarvittaessa viides tiistaina Salohallissa. Kaavion toisella puolella Karhubasket odottelee välierävastustaan kaksikosta Seagulls-KTP Basket. Helsinkiläiset johtavat otteluparia 2-0 ja kolmas ottelu pelataan perjantaina kello 18:30 Kisahallissa.

Missä ja milloin: 
Salohalli, lauantaina kello 18:00. Ennakkolippuja voi käydä hankkimassa osoitteesta lippu.fi. Otteluisäntänä on OP Lounaismaa, joka tarjoaa 200 nopeimmalle omistaja-asiakkaalleen pääsylipun matsiin hintaan 5€. Lipun voi lunastaa näyttämällä ovella OP-mobiilin etukuponkia. Länsirannan hammaslääkäreiden syömähammaskisa jatkuu entiseen tapaan. 

Lauantain asetelma: 
Vilpas lähti Tampereella ensimmäistä kertaa peliin kaksikolla Jeremiah Wood - Bryan Griffin ja hyvinhän kokeilu onnistui. Wood ei suuremmin omia ratkaisuja hakenut, vaan teki joukkuekavereistaan parempia 11 syötöllään. Kuten Sami Toiviainen totesi pelin jälkeen, Wood on liigan paras syöttäjä. Donkkivoimainen Griffin rankaisi Pyrintöä 23 pisteellä ja energistä työtä teki koko kentällä käynyt yhdeksikkö. Ilahduttavaa oli sulavan heittonsa taas löytänyt Mikko Koivisto ja viiteen kolmoseen ylsi myös "jälleen" donkannut Juho Nenonen.
Pyrinnöllä on ollut melkoisia vaikeuksia puhkoa Vilppaan puolustusta kahdessa pelatussa ottelussa. Avauspelissä se sai kasaan 64 pistettä, Pyynikillä kolme vähemmän. Se on todella vähän verrattuna runkosarjan + jatkosarjan keskiarvoon 86.8 pistettä per peli. Lukema kertoo myös Vilppaan tiivistyneestä puolustuksesta oikeaan aikaan. Korikuningas Ike Smith on heittänyt kahteen peliin 38 pistettä, Emanual Shepherd 21, Devante Foster 18 ja poikkeuksellisesti vain kahteen pisteeseen Pyynikillä jäänyt Osku Heinonen 18. Muut pyrintöläiset pinnamiehet ovat David Gonzalvez 14, Lassi Kilpinen 12, Eero Lehtonen 2 sekä Panu Peltokangas 2. Salohalliin Pyrintö saapuu parhaalla miehistöllään.
 
Pudotuspelihistoriasta:
Vaikka Vilppaalla ja Pyrinnöllä on pitkä yhteinen liigahistoria takana (84 ottelua), joukkueet kohtaavat vasta kolmatta kertaa pudotuspeleissä. Kaudella 2000-2001 otettiin yhteen välierävaiheessa ja Pyrintö tai oikeammin Pyrbasket vei ottelusarjan 3-2 porskuttaen finaaleihin. Siellä Espoon Honka oli vahvempi ja vei kirkkaimmat mitalit. Vilpas otti kunnolla kuokkaan pronssipeleissä Namika Lahdelta ja oli neljäs.
Toisen kerran kohdattiin puolivälierissä kaudella 2016-2017 ja ottelusarja kääntyi Vilppaalle 3-0. Tuosta sarjasta jää selkeä "deja vu" tälle vuodelle. Salohallin avauspeli oli vielä tiukka 78-73, mutta Pyynikillä nähtiin murskajaliset 69-104. Kolmas ottelu kääntyi Vilppaalle 94-85. Enteileekö tämä jotain? Vilpas eteni lopulta finaaleihin, joissa Teemu Rannikon isännöimä Kataja oli parempi voitoin 4-2. Vilppaalle iskettiin historian ensimmäiset hopeat kaulaan.   
 
Kokoonpanot:
Vilpas: 2 Niemi, 3 Blomgren, 4 Koivisto, 7 Nenonen, 8 Ahonen (75%), 11 Fobbs, 14 Kärkkäinen, 19 Lovett Jr, 21 Laine, Wood, 25 Griffin.
Pyrintö: 0 Shepherd, 2 Foster, 3 Smith, 5 Pihlajamäki, 7 Leppänen, 9 Kilpinen, 10 Heinonen, 11 Williams, 12 Gonzalvez, 14 Lehtonen, 16 Peltokangas, 33 Nuolivirta. 

Piste/levyrikärjet:
Vilpas: Griffin 17.1, Lovett Jr 15.0, Fobbs 13.9 / Wood 8.1, Griffin 7.6, Fobbs 5.1.
Pyrintö: Smith 22.4, Heinonen 14.5, Foster 12.4 / Foster 8.1, Smith 7.4, Shepherd 6.8.

Poissaolot:
Vilpas: epävarma Roope Ahonen (75%).
Pyrintö: ei poissaoloja.

Päävalmentajien puheenvuorot:
Sami Toiviainen: "Otimme ison askeleen eteenpäin keskiviikon ottelussa hyökkäyspäässä. Lauantaina pitää olla valmius Pyrinnön puolustuspään mahdollisiin muutoksiin, pitää oma puolustuspään tekeminen energisenä sekä nauttia kotiyleisön tuomasta fiiliksestä."
Miikka Sopanen: "Puolustuksen kurinalaisuus ja intensiteetti olivat meiltä hukassa keskiviikkona. Jos eivät löydy lauantaihin mennessä niin sitten on aikaa etsiskellä niitä koko kesä."

Tuomaristo:
Ei tiedossa etukäteen, kolmikko nähdään vasta Salohallissa.

Päivän tietokilpailukysymys:
Viime ennakon kysymys koski pudotuspelien omien kasvattien lukumäärää ja se on kolme (Heinonen, Kilpinen, Williams). Tällä kertaa kysytään vappuna avoituneesta Miikka Sopasesta, jolla on valmennuskokemusta Pyrinnön lisäksi kuudesta muusta seurasta. Mitkä ne ovat?

 

Yhteistyökumppanit