Uutiset & Artikkelit

05.04.2022 17:32
Vilpasvikings.fi

Puolustuspelin juhlaa Salohallissa, Vilpas 1 - Pyrintö 0

Salohallin maanantainen puolivälieräavaus Vilpas-Pyrintö osoitti, että pudotuspelit ovat oma maailmansa ja jokainen piste on ansaittava. Pelikovuus ja fyysisyys paistoivat läpi kummastakin joukkueesta ja ehkä juuri siksi heittotarkkuudet jäivät kauaksi normaalista. Vilpas sai päätösjaksolla hyökkäyspeliinsä ryhtiä ja puolivälierien avausvoitto jäi 1005 katsojan iloksi Saloon niukkakorisessa ottelussa luvuin 70-64 (30-32). Kotijoukkueen sankariksi nousi päätöskympillä kolme nurkkakolmosta lingonnut Perttu Blomgren. Sarja jatkuu keskiviikkona Tampereella ja vain voitot lasketaan.

Pyrinnön päävalmentaja Miikka Sopanen totesi heti pressin alkuun, että nyt ei enää kikkailla ja vääntö on kovaa molemmin puolin, sitä aitoa playoff-korista. 
- Kun panokset kovenee, mitään ei saa enää ilmaiseksi. Se oli tasaista ja tiukkaa vääntöä neljännelle jaksolle asti, sitten hallitsevan mestarin kokemus näkyi. Vilpas vei ne ratkaisevat levypallot ja heiltä löytyi kaverit, jotka pistivät ratkaisevat heitot sisään. Tänään saatiin Koivisto ja Griffin hyvin kiinni, mutta Wood ja Fobbs olivat kotonaan ja Pertulle tietysti hatunnnosto, näki Sopanen illan ottelun.

 

Perttu Blomgren nousi Vilppaan sankariksi Salohallin playoff-avauksessa. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Käydäänpä läpi Sopasen ajatuksia pienemmissä pätkissä. Ilmaiseksi ei tosiaan mitään saatu. Liha paukkui lihaa vasten ja puolustuspelin tarkkuudesta johtuen heittoprosentit jäivät aiempaa kohtaamisia heikommiksi. Ottelu kulki erittäin tasaisissa merkeissä kolmen jakson ajan ja ero kotijoukkueen hyväksi kasvoi suuremmaksi vasta päätöskympillä, jonka Vilpas vei viiden pisteen erolla 23-18. 
Korinteon vaikeudesta kertovat ensimmäisen kympin heittoprosentit: Vilppaalla kakkoset vain 8.2% ja kolmoset 28.6%, Pyrinnöllä kakkoset sentään 36.4%, mutta kaikki seitsemän kolmosyritystä renkaasta ulos. Pyrintö aloitti 0-8 runilla, mutta sen pistetehtailu tyrehtyi nopeasti ja avauskymppi vieraille pieninumeroisesti 13-14.
Vieraat olivat pisteen verran parempia myös toisella jaksolla (17-18) ja suurin kunnia siitä menee Lassi Kilpisen kolmelle onnistuneelle kolmoselle. Kotijoukkueen kakkostarkkuus nousi hieman (31.6%), mutta ei silläkään kuuhun mennä. Kolmannella kympillä Brian Fobbs herätti ihmettelevän salolaisyleisön todellisella vasaradonkilla. Vilpas siirtyi sillä 39-38 johtoon ja ensi kertaa tuli tunne, että nyt se aukesi. Ei kuitenkaan auennut ja viimeiselle tauolle mentiin 47-46 kotijohdossa. Vilppaasta Lovett Jr oli heittänyt 13 ja Fobbs 12 pinnaa, Pyrinnöltä Osku Heinonen 13 ja Ike Smith 12.

Ratkaisu nähtiin sitten päätöskympillä, jolloin tutut koriraudat alkoivat armahtaa kotijoukkuetta. Päärooliin nousivat Vilppaan kolmoset, joita säkittivät tärkeillä hetkillä takamieskaksikko Perttu Blomgren ja Marcus Lovett Jr. Länsirannan hammaslääkäreiden syömähammas Blomgren osui ensimmäisestä hyökkäyksestä kolmosellaan 50-46, minuuttia myöhemmin kulmasta 53-48 ja kun kulmakolmonen kolahti taas pohjaan parin minuutin päästä, Vilpas oli siirtynyt 58-50 johtoon. Sinetiksi Lovett upotti kaksi tärkeää kolmosta (61-50, 66-55) tylsyttäen parhaan terän Pyrinnöltä. Periksi pirkanmaalaiset eivät antaneet missään vaiheessa ja loppuhetkillä Heinonen, Gonzalvez ja Shepherd pistivät kovat kolmoset pussiin, mutta ne tulivat liian myöhään. Loppunumerot sinetöi korin alta Jeremiah Wood.
Sopsen viittaukseen ratkaisevista levypalloista on helppo yhtyä. Vilpas voitti toisten yritysten pisteet peräti 18-4 ja se jos mikä kertoo halusta ja tahdosta. 
- Voiton avain oli, että puolustettiin tänään riittävän hyvin. Fobbs ja Blomgren tekivät isoimman työn Smithin ja Gonzalvezin kanssa, mutta myös isojen miesten apupuolustus toimi hyvin. Osku Heinonen pääsi vapautumaan kahdesti skriinin takaa ja se oli saman tien kuusi pinnaa. Sitä ei saa tapahtua enää jatkossa. Muuten joukkuepuolustus oli hyvää, kiitteli Sami Toiviainen. 

 

Jeremiah Wood tehtaili tupla-tuplan - 14 pinnaa ja 12 levypalloa. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Joukkueet tuntevat toisensa hyvin ja vastustajan tärkeimmät optiot osataan ottaa pois. Jättiminuutit uurastanut Brian Fobbs (12/4) ja parhaana palkittu Perttu Blomgren (14/7) tekivät kovat duunin pakissa, mutta vastaavasti Pyrintö sai omalla puolustuksellaan Mikko Koiviston (0/2) ja Bryan Griffinin (4/6) ulos mukavuusalueeltaan. Griffinin eduksi on laskettava neljä komeaa blokkia, joilla hän kertoi ettei korin alta saa mitään ilmaiseksi. Vasta kolmannen pelinsä pitkän tauon jälkeen pelannut Jeremiah Wood toi tärkeän panoksen viikinkiryhmään tupla-tuplallaan 14/12 ja viidellä syötöllä. Neljä isoa upottanut Marcus Lovett (19/3) nousi kentän parhaaksi pistemieheksi ja muut viikinkitehot tulivat Juho Nenoselta (4/3), Niilo Kärkkäiseltä (3/0) ja Riku Laineelta (0/3).
- Tiedettiin, että kun palloa laitetetaan sisälle, Pyrintö tulee sumputtamaan kaikista pelaajista. Silloin kulmamies jää vapaaksi ja pistin ne heitot tänään sisään. Heittopelimme oli tänään nihkeää, mutta hyvä puoli oli se, että jatkettiin heittämistä, tuumi otteluisäntä Astrum Auton palkitsema Blomgren.
Pyrinnöltä kolme pelaajaa ylsi kaksinumeroisiin pisteisiin, kun Osku Heinonen tilastoi 16/8, Ike Smith 14/5 ja Emanual Shepherd 13/9/5 syöttöä. 
- Ei me oltu sysipaskoja, mutta Salo oli ratkaisuhetkillä hyvä ja meidän pitää kuroa se ero kiinni. Tämä oli hyvä playoff-peli, päätti Sopanen.

Puolivälieräsarja jatkuu keskiviikkona Pyynikillä kello 18:30 ja helppoa peliä siitä ei tule. Onneksi viikingit saavat Forza Vilpuran masinoimat kannattajat paikalle, joten ääntä Pyynikille on luvassa.
- Game1 oli kova taistelu, jossa molemmat joukkueet puolustivat erinomaisesti. Yritämme helpottaa omia korintekoyrityksiämme, joten pientä viilausta hyökkäyspäähän on luvassa, paljastaa Sopanen. Pyrintö Pyynikillä: Shepherd, Foster, Smith, Pihlajamäki, Leppänen, Kilpinen, Heinonen, Williams, Gonzalvez, Lehtonen, Peltokangas, Nuolivirta.
- Ensimmäinen tasainen ottelu takana ja kohti seuraavaa. Molemmat puolustivat riittävän hyvin, mutta hyökkäyksellisesti sieltä löytyy asioita, joita voimme tehdä paremmin. Energiaa, päättäväisyyttä ja nauttimista. Siinä eväät toisen voiton ottamiseen, arvioi Toiviainen keskiviikon taistoa. 
Vilpas keskiviikkona: Niemi (GTD75%), Blomgren, Koivisto, Nenonen, Ahonen (GTD25%), Fobbs, Kärkkäinen, Lovett Jr, Laine, Wood, Griffin.
Avauskierroksen peleissä ei nähty yllätyksiä sijoituksiin nähden, sillä ylempänä olleet joukkueet Karhubasket, Kouvot, Vilpas ja Seagulls voittivat kotiottelunsa. Tiukimmalle joutui Kouvot, joka nousi yhdeksän pisteen takaa-ajoasemasta niukkaan 88-86 voittoon Katajasta. Ottelusarjoista jatkuvat tänään Kataja-Kouvot sekä Lahti Basketball-Karhubasket kello 18:30 ja huomenna urakkaansa jatkavat Pyrintö-Vilpas sekä KTP-Seagulls kello 18:30.

Yhteistyökumppanit