Uutiset & Artikkelit

20.04.2022 14:37
Vilpasvikings.fi

Kumpi kaimoista juhlii tänään Salohallissa - Bryan vai Nicholas?

Korisliigan välieräsarja Vilppaan ja Kataja Basketin välillä jatkuu tänään Salohallissa kello 18:30. Vilpas on hallinnut ottelusarjaa tähän mennessä ja johtaa kisaa finaaleihin voitoin 2-0. Toisessa välieräparissa Helsinki Seagulls laittoi asetelmat uusiksi hakemalla harvinaisen vierasvoiton Kauhajoelta 86-94 ja kaventamalla tilanteen numeroihin 2-1.

Mitä:
Välierien Game3 ja pelipaikkana taas Salohalli. Kataja Basket lähti matkaan jo tiistaina ja veti aamutreenit Lahdessa. Joukkueet aloittivat välieräurakkansa lauantaina Salossa ja Vilpas otti selvän 35 pisteen avausvoiton 99-64. Maanantaina ero oli myös selvä, vaikka Vilpas nostikin jalkaa kaasulta päätösjaksolla. Vilppaan voittoluvut kirjattiin 84-98.
Finaalipaikkaan vaaditaan neljä voittoa ja keskiviikon pelin jälkeen Vilpas lähtee Joensuuhun jo torstaina. Perjantaina päästään tekemään historiaa, sillä Game4 pelataan uudenkarheassa Motonet Areenassa Mehtimäen urheilukeskuksessa ja tapahtuman kunniaksi yleisöllä on Areenalle vapaa pääsy. Eli kannustuksesta Katajalla ei ole puutetta. 

Missä ja milloin: 
Salohalli, Pormestarinkatu 5. Keskiviikkona kello 18:30. Avauspelissä paikalle saapui 1223 katsojaa eli täsmälleen sama määrä kuin eilen Kauhajoella. Nyt voitaisiin pistää vieläkin paremmaksi ja tuodaan se kuuluisa kuudes pelaaja lehtereille vieläkin runsaslukuisempana. Otteluisäntänä Eläinklinikka EHYT ja Länsirannan hammaslääkärien syömähammaskisa jatkuu entiseen tapaan.

Kumpi Griffineistä tuulettaa pelin jälkeen?
Joukkueissa esiintyy yksi sukunimikaimapari ja illalla nähdään, kumpi heistä juhlii pelin jälkeen. Yksi Kataja Basketin kulmakivistä on takamies Nicholas Griffin. New Jerseyn St. Peter´s Universityssä uransa aloittanut 27-vuotias takamies pelasi kaksi ensimmäistä ammattilaiskauttaan Kyproksella (Omonia Nicosia, Enosis Neon Paralimni). Tänä syksynä Griffin teki sopimuksen Ruotsin Basketliganiin Södertälje BBK:n riveihin, mutta rooli länsinaapurissa jäi pieneksi ja päävalmentaja Petri Virtanen houkutteli 188-senttisen takamiehen Itä-Suomeen marraskuun lopulla.
- Nick tuo heittovoimaa ja pallollista osaamista takakentälle. Lisäksi hän tarjoaa monipuolisuutta hyökkäyspelaamiseen ja tavoitteenamme onkin nopeuttaa joukkueena siirtymäpelaamista, arvioi Virtanen hankintaansa.
Näin on. Griffin on pelannut nyt 28 ottelua Katajan riveissä ja on joukkueensa paras pistemies 16.6 pisteen keskiarvolla ja peliaika on joukkueen suurin (33:07). Runkosarjassa hän tilastoi 17.5/3.6/3.1 syöttöä ja alemmassa jatkosarjassa  15.1/3.6/2.4.

Bryan Griffin on puolestaan isossa roolissa Vilppaan korin läheisyydessä ja 203-senttinen Griffin on paukutellut tällä kaudella sellaisen määrän donkkeja, että moni ei sitä saa kasaan koko uransa aikana. New Yorkin Pomonasta kotoisin oleva "BG" pelaa vasta ensimmäistä kauttaan ammattilaisena ja hänelle voi jo nyt povata mukavaa uraa Euroopassa. 221-senttisen sylivälin omaava Bryan oli Vilppaan viimeinen palanen jenkkipalettiin heinäkuun lopulla ja valmennusjohto on tuskin valintaansa katunut. Hän tuli Saloon samalta agentilta kuin Jeremiah Wood ja yliopistoura sujui neljän vuoden ajan NCAA2-tasolla Mercy Collegessa. Hän oli seniorikaudellaan valtakunnan ykkösmies levypalloissa (19.6/14.5) ja pääsi viimeiseksi kaudeksi viimeistelemään opintonsa maineikkaaseen Xavierin yliopistoon. 
Korisliigan runkosarjassa (15.4/6.5) hän jäi kerran alle kymmenen pisteen, ylemmässä jatkosarjassa (21.5/10.3) tehot kasvoivat entisestään Woodin ollessa sivussa kahdeksan peliä. Koko kauden aikana Griffin on ollut Vilppaan paras pistemies (16.3), kakkonen levypalloissa (7.7) ja ykkönen torjunnoissa (1.3). 

Keskiviikon asetelma: 
Kataja Basket on tiukan paikan edessä, sillä kolmas tappio tuottaisi taatusti vaikeuksia finaalipaikkaa ajatellen. Kummatkin ottelut ovat menneet Vilppaan hallinassa ja nyt onkin mielenkiintoista nähdä, mitä uutta Katajan Petrit (Virtanen, Velling) ovat kehitelleet. Kataja on saanut Joona Tuomalan mukaan rotaatioon, mutta mikä on Niko Mattilan tilanne? Maanantaina Joensuussa Mattila putosi pelaavasta rosterista vajaan kuuden minuutin jälkeen. 
Vilpas lähtee keskiviikon kamppailuun samalla kokoonpanolla kuin Joensuussa. Trey Niemen tilanne on edelleen epävarma ja toivotaan, että Joensuussa kolhuja saaneet Mikko Koivisto ja Roope Ahonen ovat täydessä iskussa. Poissa ovat tietysti Jussi Savolainen ja William Loyd, jotka nähdään samaan aikaan Hyvinkäällä PeU  Basketin kanssa I divisioona B:n finaaleissa Pontevaa vastaan. Nousu kymppisijalta divarifinaaleihin on kova juttu!

Kokoonpanot:
Vilpas: 2 Niemi (GTD25%), 3 Blomgren, 4 Koivisto, 7 Nenonen, 8 Ahonen, 11 Fobbs, 14 Kärkkäinen, 19 Lovett Jr, 21 Laine, 22 Wood, 25 Griffin.
Kataja Basket: 0 Griffin, 1 McKnight, 2 Tuomala, 4 Brown, 5 Mervola, 7 Lommi, 12 Laihonen, 17 Mattila, 32 Hollis-Jefferson, 34 Pihlajamäki. 

Piste/levyrikärjet:
Vilpas: Griffin 16.3, Lovett Jr 14.7, Fobbs 14.1 / Wood 7.9, Griffin 7.7, Fobbs 5.0.
Kataja Basket: Griffin 16.6, McKnight 14.0, Hollis-Jefferson 11.6 / Hollis-Jefferson 6.9, Brown 6.9, McKnight 6.3. 

Poissaolot:
Vilpas: epävarma Trey Niemi.
Kataja Basket: ei merkittäviä poissaoloja. 

Päävalmentajien puheenvuorot:
Sami Toiviainen: "Aurinko paistaa, mieli kirkkaana ja pienten asioiden tarkennusten kautta kohti kolmatta välierää. Meidän on jatkettava samalla puolustuksen intensiteetillä ja kovuudella, jotta saamme työnnettyä Katajan edelleen ulos mukavuusalueeltaan."
Petri Virtanen: "Vilpas on löytänyt loistavan vireen pelaamiseensa ja aiheuttanut meille vaikeuksia intensiteetillään. Meidän on löydettävä oma energinen tekemisen laatu ja kasvatettava itseluottamusta pienten asioiden kautta."

Tuomaristo:
Ei tiedossa etukäteen, kolmikko nähdään vasta Salohallissa.

Päivän tietokilpailukysymys:
Viimeksi kysymys koski vuoden pelaajan valintoja. Katajasta kyseisen palkinnon vuosien varrella ovat pokanneet Jukka Toijala, Petri Virtanen, Sami Lehtoranta (2), Teemu Rannikko (2) ja Topias Palmi. Nyt kysymys kuuluu: kuka Kataja vahvistuksista on valittu vuoden ulkomaalaispelaajaksi?

Yhteistyökumppanit