Uutiset & Artikkelit

28.04.2022 13:48
Vilpasvikings.fi

Finaaliennakko 2: Neljä päivää kevään huipennukseen

Korisliigakauden 2021-2022 finaalit käynnistyvät Karhubasketin ja Salon Vilppaan välillä maanantaina kello 18:30 Kauhajoen liikuntahallilla ja jännityskäyrä osoittaa mukavasti ylöspäin. Vilppaan miehistö sai levätä Kataja-sarjan jälkeen totaalisesti kaksi päivää ja treenisalille palattiin keskiviikkona. Salossa järjestetään viikonloppuna perinteinen AND1-junioriturnaus, mutta se ei suuremmin Vilppaan keskittymistä häiritse. Joukkue lähtee maanantaina luottavaisena Pohjanmaalle ja suunnitelmissa on tietenkin kotiedun kaappaaminen runkosarjan ylivoimaiselta ykköseltä.  

Avausottelulla on aina suuri merkitys ja se huomattiin etenkin viime kaudella. Tuolloin Vilpas kävi hakemassa heti kärkeen Pohjanmaalta kotieturyöstön koriluvuin 89-96 ja kun loput finaalit päättyivät kotivoittoihin, Vilpas pääsi juhlimaan mestaruutta Salohallissa 27. toukokuuta voitoin 4-2. Sama kaava sopisi erinomaisesti tälläkin kaudella.
Pienoinen ongelma on se, että Karhubasket on ollut todella vakuuttava läpi koko kauden. Oranssipaidat porskuttivat ylivoimaiseen runkosarjan voittoon häviämällä 22 ottelustaan vain kaksi ja jatkosarjassa vain koronatartunnat onnistuivat pysäyttämään Janne Koskimiehen miehistön. Se joutui luovuttamaan kaksi viimestä jatkosarjan peliään, koska kentälle ei saatu edes viittä tervettä pelaajaa. Pudotuspeleissä joukkue oli terve ja ensiksi kaatui Lahti Basketball kolmessa ottelussa 93-77, 85-89 ja 101-66. Välierissä runkosarjan ykkönen kohtasi nelosena jatkoon selvinneen Helsinki Seagullsin ja lokit pystyivät voittoon pelkästään kolmannessa ottelussa (86-94), joten finaalipaikka irtosi yhdellä kauneusvirheellä.
  
Pakko myöntää, että vielä helmikuun alussa Vilpas ei näyttänyt tulevalta finalistilta. Peli ailahteli illasta iltaan ja viikingeillä oli mahdollisuus varmistaa paikka ylemmässä jatkosarjassa kotihallissa BC Nokiaa vastaan. Ei onnistunut. Pirkanmaalaiset venyivät koronankin kourissa 81-87 vierasvoittoon ja Salossa saatiin jännittää, miten käy liigan päätösottelussa Kouvot-BC Nokia. Salolaisten onneksi Kouvot otti pelin tosissaan ja pudottivat nokialaiset lopulta kokonaan ulos pleijareista. Ylempi jatkosarja sujui Vilppaalta nousujohteisesti. Puolivälierissä Pyrintö lähetettiin kesälomalle 3-1 ja välierissä Kataja Basket sai viikingeistä vain yhden voiton. Finaalipaikka irtosi kahdella kauneusvirheellä.  

Valmennuksessa löytyy laatua molemmilta penkeiltä

Kumpikin joukkue voi lähteä loppuotteluihin rauhallisesti, sillä penkin päästä löytyy laatua ja osaamista. Sami Toiviainen on Korisliigan päävalmentajista kokenein, liigakausia on koossa jo 15. Vyöllä on kunnioitettavat 663 ottelua ja edellä ovat enää Kari Liimo, Eero Saarinen sekä Jarkki Laitinen. Toiviaisella on urallaan 378 voittoa ja voittoprosentti on 57,0%. Ensimmäinen kausi Vilppaan peräsimessä toi kuusankoskelaiselle uran toisen mestaruuden. Se ensimmäinen irtosi Namika Lahden kanssa keväällä 2009. 
Karhubasketin Janne Koskimies ei pääse lähellekään Toiviaista ottelumäärissä (112 ottelua), mutta voittoprosentti on 88 voitolla todella kova 78.6%. Jussi Laakson siipimiehenä irtosi kaksi kultaa (2018, 2019) ja ensimmäinen oma päävalmentajakausi päättyi kesken koronatilanteen vuoksi. Toisella kaudellaan turkulaislähtöinen Koskimies luotsasi Karhubasketin hopealle ja hänellä  on sopimus Kauhajoen kanssa myös ensi kaudesta. Apuvalmentajien puolella Vilppaan Jere Anttila on toiminut päävalmentajana kolmessa ottelussa ja voittoprosentti on tasan 100. Karhubasketin Marcos Santos Alijalla se on kahden johdetun ottelun jälkeen 50%.

Historiaa

Vilpas on Korisliigan historiassa sijalla 14 pelatuissa liigakausissa (22) ja sen voittoprosentti on 51.6%. Karhubasket löytyy sijalta 19, kausia on koossa 14 ja 58.5% peleistä on päättynyt voitokkaasti. Kummallakin on vielä pitkä matka kärkisijoille, sillä ykkösenä on peräti 65 kautta pääsarjaa tahkonnut KTP. Kotkalaisilla on koossa 25 mitalia (6-7-12) ja perässä tulevat Pantterit (21 mitalia, 14-4-3) sekä ToPo (21 mitalia, 9-9-7).
Kauhajoen ja Vilppaan pelaajista kahdesta on aikoinaan leivottu liigan korikuningas. Cameron Jones oli pisteykkönen kaudella 2018-2019, jolloin hän pussitti 19.1 pistettä peliä kohti. Vilppaan ainoa korikunkku on kauden 2004-2005 kovakätinen takamies Tim Kisner (28.3 pinnaa/peli). Kaikkien aikojen ykkönen on Joensuun Katajaa kaudella 1978-1979 edustanut Carl Bird, joka pelasi kauden käsittämättömällä 48.5 pisteen keskiarvolla.

Pelaajashakkia

Finaaleissa tullaan pelaamaan varmasti pelaajashakkia ja miten valmennus niihin reagoi. Sami Toiviainen on päässyt peluuttamaan väkivahvaa Jeremiah Woodia ja donkkikone Bryan Griffiniä samaan aikaan ja se voi olla jonkinlainen etutilanne Vilppaalle. Toiviainen on luottanut viime peleissä viisikkoon Perttu Blomgren, Mikko Koivisto, Brian Fobbs, Bryan Griffin ja Jeremiah Wood. Mennäänkö sillä myös Karhubasketia vastaan? Vai nostaako Toiviainen Marcus Lovett Juniorin avaukseen? Tai olisiko tasoaan nostaneesta Roope Ahosesta yllätyskortiksi? Se nähdään maanantaina.
Coach Koskimies pelasi kaikki Seagulls-sarjan viisi ottelua aloitusviisikolla Cameron Jones, Rene Rougeau, Severi Kaukiainen, Miikka Marttinen ja Lee Skinner. Mielenkiintoista nähdä, lähteekö Karhubasket sillä myös isompaa Vilpasta vastaan vai keksiikö Koskimies jotain uutta? Puolivälierissä Lahtea vastaan Henri Kantonen aloitti kaksi ensimmäistä ottelua Marttisen tilalla ja kolmannessa pelissä Eero Innamaa korvasi Kaukiaisen.

Viikkopelien finaalit

Tämän kauden loppuhuipentuma pelataan poikkeuksellisesti viikkopeleinä, sillä yksikään ottelu ei osu lauantaille tai sunnuntaille. Se on seurojen kannattajille ikävä asia, koska reissuun olisi helpompi lähteä vapaapäivinä. Kauhajoen oranssinen fanikunta on osoittanut aktiivisuutensa tällä kaudella ja tulevat varmasti keskiviikkona Saloon isolla joukolla. Toivotaan, että piskuinen Forza Vilpura saisi aktivoitua lisäjoukkoja tien päälle heti maanantaina. Kauhajoen liikuntahallin huutomyrskyssä pienellä ryhmällä ei ääntä saada kuuluville...  

Tietokilpailukysymys

Viimeksi kysyttiin viittä nykyistä Korisliigan seuraa, joilla on enemmän kausia liigassa kuin Katajalla (27). Ne ovat KTP 65, Pyrintö 55, Korihait 38, Lahti 35 ja Kouvot 29. Uusi kysymys koskee Kauhajokea. Kauhajoen syksyllä valmistuvaan IHK Areenaan voidaan ottaa konsertteihin sisään jopa 5000 ihmistä. Paljonko uudessa Areenassa on istumapaikkoja korisväelle? 

Yhteistyökumppanit