Uutiset & Artikkelit

27.04.2022 09:22
Vilpasvikings.fi

Finaaliennakko 1: Tuttu finaalipari aloittaa pantterijahdin maanantaina

"Im Westen nichts Neues" eli "Länsirintamalta ei mitään uutta" kirjoitti Erich Maria Remarque jo vuonna 1929 ja samaa voisi todeta koriskauden 2021-2022 finaalisarjasta. Viime vuodet Korisliigaa hallinneet Kauhajoen Karhubasket ja Salon Vilpas iskevät ensimmäistä kertaa yhteen maanantaina Kauhajoen liikuntahallissa - neljättä kertaa kuuden vuoden sisällä. Kauhajokiset lähtevät sarjaan ennakkosuosikkina, mutta selvää on, että Vilpas ei tule antamaan periksi tuumaakaan. Pantterille on luvassa turvallinen paikka Salossa myös toiseksi kaudeksi. Aloitetaan ennakkojuttujen sarja ensimmäisellä osalla, joten pysykää kanavalla.

Korisliigan kauan odotetut finaalit kamppaillaan siis tuttujen kilpakumppanien välillä. Pantteripatsasta pääsee kannattelemaan neljällä voitolla ja mestari on selvillä viimeistään 16. toukokuuta. Kauhajoella on palkintokaapissaan kaksi kultaa (2018, 2019) sekä yksi hopea (2021). Vilppaalla mestaruuksia on yksi (2021) ja hopeat on pujotettu kaulaan kahdesti (2017, 2018). Siten ei jää epäilyksiä, mitkä seurat ovat hallinneet Korisliigaa viimeiset vuodet.

Joukkueiden tiet finaaliin

Aloitetaan kertaamalla, miten loppuottelijat ovat paikkansa ansainneet. Karhubasket oli ylivoimainen runkosarjan ykkönen ja se voitti 22 ottelustaan peräti 20. Ainoat tappiot se kärsi Vilpasta ja Seagullsia vastaan vieraissa, kotona tappio oli Janne Koskimiehen ryhmälle tuntematon käsite. Runkosarjassa viisi karhua pelasi yli kymmenen pisteen keskiarvolla: Cameron Jones 16.4, Simeon Carter 13.7, Rene Rougeau 13.6, Lee Skinner 13.4 ja Henri Kantonen 11.9. Levypalloissa vahvin oli Carter (8.1) ja syötöissä Severi Kaukiainen (5.0). 
Ylemmässä jatkosarjassa kone lähti yskimään ja kymmenestä ottelusta merkittiin sarjataulukkoon vain viisi voittoa. Vilpas voitti joukkueiden molemmat kohtaamiset ja etenkin 12 pisteen vierasvoitto oli kova juttu. Kolmas tappio parketilla tuli Kouvoille (-3) ja kaksi muuta tulivat luovutuksilla Pyrintöä ja Kotkaa vastaan korona-aallon pyyhkiessä joukkueen sisällä. Pisteissä jatkosarjan ykkönen oli Skinner (23.0) perässään Jones (18.1) ja Carter (18.0). 
Puolivälierissä Lahti Basketball ei pystynyt haastamaan kauhajokisia ja oranssipaitojen matka välieriin jatkui voitoin 3-0. Siellä vastaan asettui runkosarjan nelonen Helsinki Seagulls. Syksyllä suurimpana ennakkosuosikkina liigaan lähtenyt lokkilauma pelasi yhden loistavan ottelun, mutta se ei riittänyt. Karhubasket jyräsi jatkoon 4-1. Seagulls lähtee jahtaamaan perjantaina neljättä pronssiaan. Pudotuspeleissä Cameron Jones otti takaisin ykköspaikkansa korintekijänä (16.4) ja kaksinumeroisiin pisteisiin ylsivät myös Rougeau (13.4), Carter (12.6) ja Skinner (11.8).

Vilpas pelasi runkosarjan ailahtelevaisesti. Marraskuussa joukkue hävisi neljä ottelua putkeen ja joulukuun alussa se venyi neljän ottleun voittoputkeen. 22 ottelusta irtosi kuitenkin vain 12 voittoa eikä pääsy ylempään jatkosarjaan ollut edes omissa käsissä. Jos Kouvot olisi hävinnyt viimeisessä pelissään BC Nokialle, Vilppaan kausi olisi jatkunut alemmassa kastissa ja jatko-ohjelma olisi ollut aivan erinäköinen. Vilppaan ykköspyssy runkosarjassa oli Bryan Griffin (15.4) ja yli kymmenen pisteen keskiarvolla pelasivat myös Marcus Lovett Jr (14.6), Jeremiah Wood (13.8), Brian Fobbs (13.2) ja Juho Nenonen (10.8). Jeremiah Wood oli paras levypalloissa (8.4) ja syötöissä (6.8).
Viikingit saivat pelinsä aivan uuteen lentoon ylemmässä jatkosarjassa, jonka se aloitti kuudella peräkkäisellä voitolla ollen koko katraan paras joukkue saldolla 8/2. Peli kulki etenkin vieraskentillä, joilta ei kertaakaan tarvinnut palata kotiin ilman pisteitä. Kotitappiot se kärsi Kouvoille (-1) ja Seagullsille (-7). Ja kaikki tämä ilman Jeremiah Woodia, joka oli sivussa polvivaivoineen kahdeksasta ottelusta. Bryan Griffin (21.5/10.3) otti ison roolin ykkössentterinä ja hyvää työtä tekivät myös Lovett Jr (16.8), Fobbs (15.3) sekä pehmeän heittonsa löytänyt Mikko Koivisto (11.5).   
Nousu kolmossijalle toi puolivälierävastustajaksi Tampereen Pyrinnön ja yhdestä ohipelistä huolimatta välieräpaikka irtosi voitoin 3-1. Niissä vastaan asettui loppukaudesta pelinsä kuosiin saanut Joensuun Kataja Basket. Yksi huono peli Joensuussa ei kuitenkaan pilannut mahdollisuuksia ja Vilpas eteni loppuotteluihin voitoilla 4-1. Kataja Basket (2 kultaa, 6 hopeaa) lähtee hakemaan viidettä pronssiaan perjantaina Kisahallista. Pleijareissa Vilppaan tehonelikko oli Fobbs (14.3), Lovett Jr (12.8), Griffin (12.6) sekä Wood (12.4).

Finaalijoukkueissa paljon samankaltaisuutta

Finaalijoukkueista löytyy paljon samaa. Kumpikin on pelannut koko kauden laajalla rotaatiolla ja kummallakin on käytössä finaalisarjassa 11 hyvää pelaajaa. Mikäli ulkomaalaisosastolle tulee yllättäviä poissaoloja, Karhulta Malik Toppin ja Vilppaalta William Loyd ovat valmiina hyppäämään kehään. Fakta on kuitenkin se, että molemmat joukkueet ovat onnistuneet tämän kauden värväyksissään eikä vaihtoja ole tarvinnut tehdä. Samaa ei voi sanoa kaikista liigajoukkueista. Otetaan vertailuun pelkästään joukkueiden esitykset pudotuspeleissä, joissa Karhubasket pelasi kahdeksan ottelua, Vilpas yhdeksän.

Kauhajoki oli pudotuspelien tehokkain hyökkäysjoukkue (93.5) ja Vilpas toiseksi paras (82.1). Puolustuspäässä puolestaan Vilpas oli tehokkaampi päästetyin pistein 76.5 - 71.0. Vilppaan suurin kehitysaskel kauden edetessä on näkynyt puolustuslevypalloissa. Salolaiset olivat vielä runkosarjassa liigan heikoin levypallojoukkue pakkipäässä (25.1), mutta pudotuspeleissä irtopallot ovat tarttuneet käsiin keskiarvolla 29.3 ja se on tärkeä tekijä juuri Kauhajokea vastaan, sillä Karhubasket noukkii keskimäärin 11 hyökkäyslevyriä peliä kohden.
Heittotarkkuus on yksi mittari, minkä vuoksi finaaleissa kohtaavat juuri Karhubasket ja Vilpas. Playoffseissa Karhu on heittänyt kakkosensa 60.9% ja kolmoset 41.5% eikä Vilpas jää lukemista paljoa jälkeen. Se on upottanut kahden pisteen heitot 56.0% ja kolmoset 39.1%. Paras esimerkki Karhun heittopelistä nähtiin ratkaisevassa viidennessä välierässä Seagullsia vastaan, jossa Pohjanmaan miehet pistivät parastaan kaaren takaa: Kaukiainen 3/3, Jones 3/4, Kantonen 3/4, Hakamaa 3/4, Rougeau 2/3, Peltonen 2/2, Marttinen 2/2... 

Ennakot jatkuvat, joten...


Päivän tietokilpailukysymys:
Viimeksi kysymys koski vuoden ulkomaalaispelaajan valintoja ja Katajasta kyseisen palkinnon on pokannut Reggie Arnold. Uusi kysymys tulee tässä: Joensuun Kataja on esiintynyt pääsarjatasolla 27 kauden ajan. Millä viidellä nykyisistä liigajoukkueista on vielä enemmän kausia liigassa? 

Yhteistyökumppanit